Læsetid: 6 min.

’Hvis Danmark ikke gider tage ansvar for flygtninge, hvad skal vi så stille op her?’

Syrisk flygtning i Libanon føler sig afvist på forhånd af omstridt Støjberg-annonce, mens libanesisk menneskerettighedsorganisation undrer sig over opførslen fra det lille, rige land mod nord. Venstres integrationsordfører mener, at annoncen er fejlfortolket
Generalsekretær i Libanesisk Center for Menneskerettigheder forklarer, at Inger Støjbergs flygtningeannonce har vakt stor vrede i Libanon.

Ulrik Hasemann

9. oktober 2015

I starten af september stødte 26-årige Amal Al-Shabta på noget usædvanligt i sit nyhedsfeed på Facebook. En annonce, der informerede om forringede vilkår og ydelser for flygtninge i Danmark, med den danske regering som afsender.

»Jeg troede ikke mine egne øjne,« fortæller hun over telefon fra Libanon. Her har Amal Al-Shabta levet i to år, efter hun og hendes kæreste måtte flygte fra Syrien.

»Som situationen er lige nu, må vi som syriske flygtninge ikke arbejde i Libanon, og vi drømmer om at begynde et nyt liv i Europa,« fortæller hun. At tage tilbage til Syrien er ikke en mulighed.

»På mig virkede det, som om denne annonce var designet til at såre. Jeg er blevet afvist, inden jeg overhovedet har nærmet mig landet,« siger Amal Al-Shabta. Hun forklarer, at hun straks fik et billede af et land, der havde klart negative holdninger til den syriske befolkning som helhed:

»Bare fordi vores land er i krig, betydet det jo ikke, at vi er dårlige mennesker. Tværtimod er vi som nation meget højt uddannede og velkvalificerede,« siger hun.

Mange af Amal Al-Shabtas syriske venner i Libanon har udtrykt samme skuffelse over annoncerne. »Selvfølgelig har vi ikke lyst til at søge asyl i Danmark, efter at vi har læst den her annonce. Danmark har gjort det meget klart, at vi er uønskede,« siger hun, inden telefonforbindelsen bliver afbrudt.

Danmark som eksempel

På trods af at annoncen blev trykt under en stor politisk krise i Libanon, hvor demonstranter gik på gaderne i protest over det affald, der flød i gaderne, og protesterede over korruption og en generel politisk lammelse i landet, så blev den delt og diskuteret flittigt på de sociale medier.

»Libaneserne var virkelig oprørte over Danmark og annoncen,« fortæller Wadih Al-Asmar, generalsekretær i Libanesisk Center for Menneskerettigheder (CLDH). Siden krigen brød ud i Syrien, er der kommet mere end 1,5 millioner syriske flygtninge til Libanon, et land med 4,5 millioner indbyggere.

»Hvis et rigt land som Danmark ikke gider tage ansvar for flygtninge, hvad skal vi så stille op her?« spørger Al-Asmar.

»Dem, der er vrede over mængden af flygtninge, der kommer til Libanon, har brugt annoncen som argument for, at Libanon ikke kan magte situationen. Hvorfor forventes det af Libanon at tage så stort et ansvar?«

Han fortæller, at mange i Libanon havde en opfattelse af Danmark som et demokrati med stor respekt for menneskerettigheder, og at det var derfor, annoncen både chokerede og overraskede dem.

»Libaneserne havde ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at et europæisk land som Danmark ville gå så langt som at indrykke annoncer, der signalerer, at flygtninge ikke er velkomne,« siger han.

Ærgerligt

Integrationsminister Inger Støjbergs annonce har fra start været omdiskuteret, internationalt og i Danmark. I sidste uge indrykkede en gruppe danskere en modannonce i de samme libanesiske aviser, hvor den første blev trykt. Annoncen er den samme men i bunden er der tilføjet:

»PS! Undskyld for den fjendtlighed, der er skrevet om flygtninge her. Som helt almindelige danskere sender vi vores sympati og medfølelse over for alle, der flygter fra krig og undertrykkelse. #Peoplereachingout.«

Derudover har annoncen fået kritik for at give et fordrejet billede af vilkårene for asyl i Danmark, hvilket har ført til, at Ombudsmanden har valgt at undersøge sagen. Integrationsministeriet afviser dog den generelle kritik af annoncekampagnen. Venstres integrationsordfører Marcus Knuth siger om udsagnene fra Amal Al-Shabta og Wadih Al-Asmar:

»Det er en fejlfortolkning af annoncen, for der står ingen steder, at der er nogen, der er uønskede. Vi skriver bare, at der er nogle nye regler, så dem, der går rundt med en forestilling om, at man får utrolig mange penge, når man søger asyl i Danmark, uden at lave noget, får at vide, at det er forkert.«

– Men der er tilsyneladende rigtig mange, der opfatter annoncen sådan? Har I ikke et ansvar her?

»Jeg synes, det er ærgerligt, at nogen opfatter den sådan, ligesom jeg synes, det er ærgerligt, at nogle virksomheder i Danmark også siger, at den ødelægger landets image. Vi skal være så gode, som vi kan, til at sige, at Danmark hjælper folk i nød. Vi er et af de lande i Europa, der hjælper allermest i landende omkring Syrien. Den forestilling, hun (Amal Al-Shabta, red.) har, om at flygtninge ikke er velkomne, er ikke rigtig,« siger Marcus Knuth.

– Forstår du, hvorfor Wadih Al-Asmar fra Libanon reagerer, som han gør, på annoncen?

»Jeg kan godt forstå, at de tænker, ‘hvad er det for et signal, der skal sendes her’. Men her er det vigtigt at kigge på de fakta, der er i annoncen: Her er de nye regler! Det er en ganske nøgtern beskrivelse.«

– Som er blevet kritiseret for at være vildledende?

»Jeg vil lade Ombudsmanden om at vurdere kritikken.«

Forvirrede og frustrerede

Syriske flygtninge, der allerede er kommet til Danmark, har også reageret på annoncen. Information møder nogle af dem til et arrangement i Enghaveparken i København, arrangeret af den frivillige gruppe Venligboerne.

Jihad Bernya er 23 år, han er flygtet fra Syrien og har været i Danmark i lidt under et år.

»Jeg var ikke den eneste, der blev chokeret. Der er ankommet mange flygtninge til Danmark med håb om at kunne få deres familier herop, og jeg oplevede, at folk blev totalt forvirrede og frustrerede, da de så annoncen,« siger Jihad Bernya.

Rashid Rshou er en 27-årig kurdisksyrer. Han har også boet i Danmark i et lille år. Han læser dansk og har et fuldtidsjob som møbelsnedker.

»Annoncerne gør det meget tydeligt, at man er uønsket her i landet,« siger han.

Rashid Rshou ville ønske, at han ikke var registreret med fingeraftryk i Danmark, så han kunne rejse til Tyskland eller Sverige, hvor han mener, at flygtninge har bedre muligheder for at blive en del af samfundet og blive genforenet med familiemedlemmer, som er strandet i Tyrkiet eller Grækenland, eller, endnu være, er blevet stædigt tilbage under Assads bomber.

I den perfekte verden

Mange af de fremmødte flygtninge i Enghaveparken mener ifølge Jihad Bernya, at gruppen Venligboerne er det bedste integrationsredskab, fordi »man kan få danske venner, få lært sproget og få et social netværk«.

Venstres integrationsordfører Marcus Knuth forstår ikke, at syrere ikke skulle føle sig velkomne i Danmark.

»Det, synes jeg, er helt forkert, for hvis folk ikke var ønskede i Danmark, ville vi jo ikke byde dem velkommen, så ville vi ikke give dem asyl. De skal bare vide, at de ikke skal søge til Danmark på grund af en høj ydelse,« siger han.

– Reaktionerne fra syrerne i Danmark gik i høj grad på, at de er bange for ikke at kunne få deres familie hertil?

»Vi vil gerne hjælpe, men Danmark kan ikke tage imod alle flygtninge i hele verden, derfor er vi nødt til at have nogle regler og kontrol med, hvor mange mennesker der kommer hertil. I den perfekte verden så jeg gerne, at det antal, der kommer illegalt herop gennem Europa, blev sat ned, så man kunne opjustere antallet af FN-kvoteflygtninge, der er de allersvageste. Vi bør hjælpe dem, der ikke har råd til at rejse op gennem Europa, og så underminere menneskesmuglernes netværk ved at sætte hårdt ind over for dem, der rejser illegalt.«

– Har dem, der rejser gennem Europa, ikke samme behov for beskyttelse?

»Selvfølgelig har de et behov for beskyttelse, men de allersvageste er dem, der aldrig når at forlade lejrene. Men selvfølgelig kan jeg godt forstå, at der er nogen, der tager rejsen op gennem Europa, det ville jeg også selv gøre.«

– Så det kunne være dig?

»Ja. Men der er jo en maksimumgrænse for, hvor mange vi kan hjælpe.«

Information har forsøgt at få svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, men hun har ikke ønsket at medvirke i denne avis.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Maria Skov

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Selvfølgelig vil Støjberg ikke medvirke i denne avis. Denne avis fremmer jo integration.

Preben Haagensen, Mads Berg, Peter Hansen, Bodil Waldstrøm og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

I en neoliberalistisk verdensorden er staten kapitalismens modspiller og regeringen derfor en fjendtligtsindet størrelse som er til for at varetage folkets interesser frem for kapitalens. Det kan man jo allerede se ved at regeringen bliver valgt demokratisk af befolkningen, fy-fy. Heldigvis har hvert et menneske sin pris og derfor er det en smal sag for kapitalismens repræsentanter at kontrollere politikerne. Ellers ville vi jo ende i kaos, anarkisme, eller endnu værre - socialistisk-humanistisk orienteret demokrati!

Og ligesom en miljøminister skal forhindre at miljøet bliver beskyttet på bekostning af landbrug og andre vækst-interesser, en finansminister skal begrænse statens skatte-inddrivning, en fødevareminister skal begrænse statens kontrol med fødevareindustrien, skal integrationsministeren forhindre at integration sker på trods af en fremmedfjendtlig indvandrerpolitik.

Er der mon nogen der endnu ikke har fattet dette?

Christel Gruner-Olesen, Mads Berg, Sascha Olinsson, peter fonnesbech, erik mørk thomsen, Carsten Mortensen og Lars Dahl anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Curt Jensens sans for ironi fejler absolut ikke noget ☺

Derudover vil jeg gerne tilføje lidt om hvorfor politikerlede trives så godt i disse tider:
Når Marcus Knuth, Støjberg og ganske mange flere konstant ikke ved (eller spiller) hvad signaler de sender så bliver man jo ganske træt af at høre dem tale - og indser at samtale ikke fører nogen steder hen.
Marcus Knuth, stå dog ved dig selv! Det er ynkeligt - og umuligt at føre samtaler.

Mads Berg, Lars Dahl og Sascha Olinsson anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Hvorfor vil disse unge mennesker ikke selv kæmpe for deres frihed, i deres eget land, Syrien?
Frihed, demokrati, lighed er ikke en gave, man få, men må kæmpe for.

Jørn Boye, ellen nielsen, Jan Kauffmann, Preben Haagensen, Hans Aagaard, steen marr, Troels Ingvartsen, Anders Barfod, Dorthe Mortensen, Vasili Frang og Helle Nielsen anbefalede denne kommentar
Keld Albrektsen

To kommentarer:
Marcus Knuth's kommentar om, at annoncen sandelig ikke skulle opfattes, som at flygtninge ikke er velkomne i Danmark er enten direkte løgn, eller et udtryk for umådelig stor dumhed eller naivitet. Jeg ved helt ærligt ikke, hvad jeg 'foretrækker'...

erik mørk thomsen spørger om hvorfor de unge flygter i stedet for at kæmpe. Der kan jo være mange grunde. Ikke alle egner sig til at være modstandsfolk. F.eks. har jeg læst nogle sige, at de har været nødt til at flygte for ikke at blive tvunget ind i Assads hær. Andre flygter sikkert fra IS (Islamisk Stat - ikke Støjberg)...

I øvrigt kunne man godt argumentere for, at friheden, ligheden og demokratiet har tiltagende trange kår i Danmark!

Christel Gruner-Olesen, Mads Berg, Lars Dahl, Søren Christensen, Uni Machanga og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar

@ Leo Nygaard

Mennesker i Libanon har da ikke mere ansvar for det kaos, der hersker i Syrien, end vi har i Danmark. Hvorfor mener du, at det er "deres" kamp, at der er borgerkrig i et naboland?

Christel Gruner-Olesen, Lars Dahl og Josephine Lehaff anbefalede denne kommentar

Det er jo ikke bare Danmark der gør det her - Australien og Canada har gjort noget lignende. Andre lande muligvis også. Og så er der endog dem der åbent har sagt, at immigranter er uønskede ligesom dem af en speciel religiøs-kulturel observans. Der er masser af lande med svinsk rige mennesker, meget rigere end danskere, der ikke kan drømme om at tage imod flygtninge. Gad vide om de ovennævnte syrere har rettet lignende anklager mod de arabiske Golfstater for eksempel?

Det er i øvrigt helt barokt, at der peges fingre ad Danmark, af mennesker fra en 'failed nation' hvis kaos og anarki de selv er skyld i, fordi de er havnet i et socio-økonomisk sort hul p.g.a. af overbefolkning, som de ikke kan skaffe arbejde til, tilsat sekteriske og religiøse uoverensstemmelser.

Danmark tager imod 'ægte' flygtninge, og ligger endda pænt i toppen af lande der bevilger asyl - og det er der vist ikke lavet om på. At gøre opmærksom på at Danmark ikke er verdens social-kontor, er der vel ikke noget galt i.

Peter Nielsen, Anne M. Lassen, Jørn Boye, Preben Haagensen, Hans Aagaard, Troels Ingvartsen, Britt Kristensen, Dorthe Mortensen, Vasili Frang og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Der er en humanitær krise for Syrien ,og iøvrigt også i en række andre områder,hvor medierne ikke overkommer (eller fravælger) at rapportere fra - men nu er det altså Syrien , der af gode grunde er i fokus, og de andre områder må så affinde sig med at blive "glemt" for en kortere eller længere eller meget lang tid.

Menneskelig lidelse er vel "ligeværdig" hvad enten lidelsen konstateres i Syrien, , i Sudan eller på andre steder, hvor der er flygtningelejre, ufred , mangel på basale livsfornødenheder m v.

Alle med samme "menneskelige lidelse" burde ideelt set have samme adgang til at få hjælp - ideelt set er det umoralsk / uetisk at forskelsbehandle folk i nød, således at man foretrækker at hjælpe dem, der er dagens "medie-darlinger" og lukker øjnene for de andre.

Når det er sagt, så er det vel lidt naivt af den nævnte person i artiklen at tro, at "man" efter eget valg bare kan stille op og få adgang uden videre til velfærdsgoder, jobs , og høj levestandard i hvilket som helst "rigt" og velorganiseret land.

(Dermed ikke sagt , at de danske annoncer ikke er lidt flove.)

Da Assad og hans topledelse sad solidt på magten i Syrien, havde en stor del af de aktuelle flygtninge det fint økonomisk, og Assad's styre var på visse områder sekulært og samtidig super undertrykkende for dem, der ville noget bedre (demokrati, mindre korruption m v ) - eller noget værre( de reaktionære religiøse mørkemænd).

Jeg kan ikke komme fra den tanke, at en hel del af dagens flygtninge fra Syrien gennem passivitet gjorde sig til en slags medskyldige i Assad's undertrykkelse - og nu skal vi så ( for vi er ordentlige mennesker) hjælpe dem , og samtidig fortrænger vi så, at der er en masse andre, der er ( og i lang tid har været) mindst ligeså nødstedte som de syriske flygtninge.

Danmark kan med sin beskeden befolkning på kun ca 5,5 mio mennesker ikke overkomme at hjælpe ubegrænset - men hjælpe bør vi - og samtidig huske det gamle ordsprog, at" den , der giver til han tigger, han skal slås, til han ligger" .

Med lidt sund snusfornuft og en "sjat" medfølelse, så skal det hele nok lande fornuftigt.

Philip B. Johnsen

»På mig virkede det, som om denne annonce var designet til at såre. Jeg er blevet afvist, inden jeg overhovedet har nærmet mig landet,« siger Amal Al-Shabta.

Sådan opfattes annoncen af flygtninge i Libanon, selvfølgelig opfattes den sådan, kunne man tilføje, det var det politiske budskab og det kan ikke misforstås, overhoved hellerikkevikke selvom man er dansker.

Det er derimod påfaldende, at hverken de liberale eller neo-liberale forstår, at økonomisk stigmatisering og marginalisering af udsatte borgere, vil øge såvel højerradikalisering og religiøs radikalisering, det er lig med mindre integration på samme måde som mennesker skubbes ud af fælleskabet, når borgere ikke evner at opnå statsborgerskab.

I takt med racisme i Danmark i almindelighed og i regering samt Folketinget i særdeleshed, vejer stadigt tungere end integration og medmenneskelighed, bliver regler og krav til permanent ophold/Statsborgerskab, ligeledes strammet til et stadig mere absurd niveau.

Det er sørgeligt at sige, men det ville klæde regeringen og Integrationsminister Inger Støjberg at indrømme de er racister, så kunne der startes en mere frugtbar dialog, for at sige at regeringen ikke er racistisk, bremser muligheden for at argumentere imod regeringen handlinger, når det regeringen gør på flygtninge området er racistisk.

Christel Gruner-Olesen, Mads Berg og Lars Dahl anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Da Europa folk ville havde frihed, lighed og demokrati, koste det mange mennesker liver.
Det værste var vil nok Paris-kommunen.
Da folk i Sydamerika ville havde det samme, koste det folk livet.
Da folk i Asien vil havde det, koste det folk livet
Da folk i Afrika ville havde det, koste det folk livet.
Men alt dette, var før år 2000, nu forventer de, der vil havde frihed. lighed og demokrati, at de f.eks. kan sidde i sikkerhed i Danmark, mens jeg, skal sende mine børn derned, for at kæmpe deres kamp.

Peter Nielsen, Jørn Boye, Jan Kauffmann, Preben Haagensen, Hans Aagaard og steen marr anbefalede denne kommentar

@Leo Nygaard

Al-Asmar er libaneser, han er ikke syrisk flygtninge. Han spørger, hvordan Libanon dog skal magte at tage sig af 1,5 million syriske flygtninge, når et rigt land som Danmark ikke gider tage ansvar for et langt mindre antal?

Synes du ikke, det er et meget rimeligt spørgsmål? Og ville du ikke stille det samme spørgsmål, hvis du boede i Libanon?

"Flygtninge bør blive i nærområderne", siger gud og hvermand i Danmark. Men har nogen af jer prøvet at spørge de mennesker, der i forvejen bor i "nærområderne" (f.eks. Libanon), hvad de synes?

Kunne man evt. forestille sig, at de måske tværtimod mente, at flygtninge burde fordeles ud over et større område?

uffe hellum, Lars Dahl og Søren Christensen anbefalede denne kommentar

Hvis gammeldanskeren er dårligere stillet end flygtningen, så er der et forklaringsproblem på det lavpraktiske plan. Hvis flygtningen kommer foran andre i boligkøen, så skriger det til himlen at del og hersk princippet råder.

Når flygtningene er huset, ved hjælp af § 34, så vil de danskere der nu er blevet tvunget ud af deres bolig ved fratagelse af samme § 34, kun være et hjerteslag fra hjemløshed på gaden.

Når min tyrkiske kæreste, der for 30 år siden kæmpede imod PKK og blev skudt to gange, nu frygter jobcentret mere end PKK (han har arbejdet med hårdt fysisk arbejde i 28 år her i Danmark og har nu 2 diskusprolapser), så burde alarmklokkerne ringe.
Vi ønsker ikke rigtigt at få alle de afskyelige detaljer om hvad der foregår på jobcentrene frem i lyset. Hvis humanismen ikke rækker længere end til hvad der betyder noget på instagram osv. så.....

Syriske mænd i den kampdygtige alder, der flygter på grund af velfærdsturisme, flygter fra grundlæggende værdier, såsom at kæmpe for sine værdier og sit fædreland. Hvis de blot har et mindstemål af selvrespekt, burde de gemme sig i ugevis. Glem alt om smart-phones. Bedrageriet ligger i, hvem der føler at de kvalificerer sig som 'berørt af projektet'.

Kommunerne får det nu lige i synet. Det er en kunst at have med flygtninge - og de åbenlyse slet skjulte problemer hermed - at gøre. At tørre regningen af på gammeldanskerne er et meget kortsigtet løsning. En tavs krig, der ikke forbliver tavs.

Anne M. Lassen, Jørn Boye og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar