Nyhed
Læsetid: 2 min.

Eskalation i det sydkinesiske hav

En amerikansk destroyer sejlede tirsdag nat igennem et havområde i det sydkinesiske hav, som kineserne gør krav på. En krig på ord er i gang mellem stormagternes forsvarsministerier
Udland
31. oktober 2015

I starten af ugen sejlede den amerikanske destroyer USS Lassen tæt på to kunstige øer, som kineserne har bygget i Det Sydkinesiske Hav. En yderligere eskalation af en igangværende konflikt, der involverer flere parter end løsninger. De to kunstige øer består af sand og beton, som kineserne har bygget oven på en række omstridte rev for at manifestere deres krav på territoriet.

Rev-øerne kaldes for Spratleyøerne og består af over 750 øer, som Vietnam, Malaysia, Filippinerne, Taiwan og Kina alle gør krav på i større eller mindre omfang. Øerne er ubeboede, men er rige på fisk og har muligvis olie og naturgas i undergrunden. Dertil kommer, at placeringen i Det Sydkinesiske Hav er af strategisk vigtig betydning, når talen falder på handel.

Der bliver årligt transporteret varer for en værdi af 5.000 milliarder dollar, eller hvad der svarer til halvdelen af verdens tørlast, forbi Spratleyøerne. Det er første gang siden 2012, at amerikanerne er sejlet så tæt på øerne, og USS Lassen blev også overvåget af to kinesiske militærfartøjer under hele sejladsen.

Den amerikanske forsvarsminister Ash Carter fortalte tirsdag Kongressen, at amerikanerne vil fortsætte med udføre navigationsopgaver i det omstridte øhav under parolen »frihed til navigation«.

»Vi vil fortsat flyve, sejle og være til stede i områder, hvor internationale love tillader det,« sagde Ash Carter.

Han forberedte kineserne på, at det amerikanske militær har planlagt flere operationer i området i de kommende uger og måneder.

De kinesiske reaktioner er ikke bifaldende.

’En amerikansk provokation’

»I lyset af amerikanernes chikane bør Beijing behandle Washington taktfuldt og forberede sig på det værste,« stod der i en leder i den kinesiske avis Global Times onsdag. »Fakta viser, at USA gang på gang bruger magt til at starte krige, hvor der engang var stabilitet,« istemte militærets avis.

Ledere i kinesiske aviser går sjældent i trykken uden en eller anden form for politisk accept.

En talsperson fra det kinesiske forsvarsministerium sagde til nyhedsbureauet Xinhua, at »USA har været dybt uansvarligt, og vi vil tage alle nødvendige midler i brug for at forsvare vores sikkerhed«.

»Jeg råder USA til ikke at spille smart og ende med til at ligne et fjols,« sagde talspersonen.

Konflikten har boblet siden 2012, hvor kineserne gjorde deres territoriale krav kendt. De krav er baseret på kort fra Kuomintangs tid, kommunistpartiets forgænger. I 1947 fastsatte Kuomintang en nine-dash line, som strakte sig dybt ned i Det Sydkinesiske Hav og tæt op ad Filippinerne og Vietnam.

Men det er først inden for de seneste år, at Beijing har sat sig op til at gøre krav på området, som de mener at have krav på. De omstridte øer ligger under 100 mil fra den filippinske kyst og fire gange så langt fra det kinesiske fastland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her