Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU-notat: Vi er end ikke halvvejs med TTIP-forhandlingerne

En frihandelsaftale over Atlanten mellem EU og USA trækker ud, fordi amerikanerne først har villet kæmpe en stillehavsaftale på plads. Imens vokser TTIP-modstanden i Europa
Udland
6. oktober 2015

Ikke engang halvvejs. Det er status for de transatlantiske forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA, kaldet TTIP. Det er EU-Kommissionen selv, der i en intern rapport konkluderer, at der efter to år og 10 forhandlingsrunder er meget langt igen til en mulig aftale med USA.

Samtidig vokser den folkelige modstand mod TTIP i Europa. I morgen vil repræsentanter for 500 europæiske ngo’er i netværket Stop TTIP aflevere godt tre millioner underskrifter mod aftalen til EU-Kommissionen i Bruxelles.

Kommissionens interne rapport er kommet EU-mediet Politico i hænde, og her angives det, at for 10 af de i alt 24 sagsområder, en TTIP-aftale skal omfatte, er der stadig ikke udvekslet positioner mellem EU og USA og derfor heller ikke indledt forhandlinger. EU-Kommissionen har angiveligt sendt sine positioner på alle områder til amerikanerne, men det samme er ikke tilfældet med det amerikanske handelsministerium, der for præsident Barack Obama fører TTIP-forhandlingerne.

Den franske minister for international handel, Matthias Fekl, sagde forleden til avisen Sud Ouest, at Frankrig »ikke har modtaget ét seriøst forslag fra USA« siden forhandlingsstarten i 2013.

»Europa har på alle områder leveret adskillige tilbud og til gengæld ingen seriøse tilbud modtaget fra amerikanerne, hverken når det gælder at få adgang til deres offentlige indkøb eller til deres landbrugs- og fødevareproducerende markeder, som fortsat er lukkede,« sagde ministeren.

Han er i tvivl om USA’s reelle interesse i at nå et resultat.

»Frankrig overvejer alle muligheder, inklusive et direkte stop for forhandlingerne,« sagde Matthias Fekl.

Koblingen til TPP

EU’s handelskommissær Cecilia Malmström har kædet det træge forhandlingstempo sammen med USA’s fokus på at få afsluttet den parallelle aftale hen over Stille-havet, TPP, som har været på vej i næsten seks år.

»Vi har ambitioner med TTIP, som går længere end i TPP, og man kan forestille sig, at hvis dét trækker ud, så kan det blive svært at få de rigtig svære spørgsmål på bordet. Før TPP er klar, vil USA måske ikke give generøse tilbud til os,« sagde Cecilia Malmström for nylig til Information.

TPP-aftalen landede mandag efter maratonforhandlinger i Atlanta, USA, og det kan betyde, at den amerikanske regering nu investerer ny energi i de transatlantiske forhandlinger om TTIP.

For EU er TPP-aftalen imidlertid et tveægget sværd. På den ene side kan USA kaste mere energi ind i forhandlingerne med europæerne. På den anden side kan TPP-aftalen blive en hindring for, at USA giver EU indrømmelser i TTIP-sammenhæng, der går længere end det, man nu har opnået under stillehavsforhandlingerne i Atlanta.

Fælles fremtidig regulering

Ifølge Politico afslører EU-Kommissionens interne status, at der fortsat ikke er startet forhandlinger med amerikanerne om fælles fremtidig regulering vedrørende bl.a. kemikalier, informationsteknologi, pesticider, kosmetik, energi og råstoffer. En fælles fremtidig regulering anses af kritikere for det mest kontroversielle ved en TTIP-aftale, fordi det lægger op til, at USA i al fremtid skal tages med på råd, når EU eller f.eks. Danmark overvejer nye eller reviderede love og regler på områder med betydning for handlen.

Tidsplanen

Det er EU-Kommissionens ambition at forhandle TTIP-teksten færdig, mens Barack Obama stadig er præsident, og inden den amerikanske regering lammes af valgkamp. Der er præsidentvalg i november 2016, men længe inden da vil valgkampen være i fuld gang.

»Jeg har mine tvivl, om der vil ligge en politisk ramme for TTIP før det amerikanske valg,« sagde Tysklands vicekansler og økonomiminister Sigmar Gabriel i sidste uge.

Nås det ikke, skal forhandlingerne genoptages med en ny amerikansk regering i 2017 – og er denne regering republikansk, kan en række holdninger på amerikansk side ændre sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vil Europa gerne være en enorm Bagdad Café hvor horder af pessimistiske filosoffer - iblandt en del flygtninge fra Mellemøsten og Afrika - bruger dagen på at drikke sød te og spille BackGammon - medens USA og Sydøstasien løber med det hele?

TPP og TTIP er bare amerikanernes krampagtige forsøg på geopolitisk at kontrollere verdenen. TTP kommer ikke til at skabe arbejdspladser - men derimod "toldmure" ud mod den øvrige verden. Kina er ikke med, bemærkelsesværdig er Syd Korea heller ikke med. Virker som en slatten USA "0ne-eye" tankegang som er ved at synke i grus.

Bedre havde det jo været i en reel vilje til at lukke 3. lande ind i varmen, såsom Afrika mv.
Så jeg ser det som den industrialiserede verdens sidste kampetrækninger - på imperalistisk dominans.

Verdenen er global og vi skal alle handle sammen, og ikke de luskede kaffeklubber.

Vi skal have smidt USA ud af Mellemøsten - og sat gang i en fredsproces - således at "regionen" Afrika-Mellemøsten-Europa får gang i en positiv udvikling. Det kunne godt give et fornuftigt "handelscentrum" ala Asien, måske i et mere fornuftigt tempo. Følger man DR Kultur's programmer om Afrika/Ghana - så er der masser af grøde og innovation der ulmer.

Lise Lotte Rahbek

Gid det projekt aldrig vil komme længere end halvvejs !!

Dan Johannesson, Flemming Berger og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Der er en række fordele - og det er super - men hvis vi skal have amerikanske standarter for fødevaresundhed og ikke kan ændre lovgivningen uden at tage stilling til hvem der efterfølgende sagsøger os som nation, så har vi mistet en stor del af vores mulighed for at skaber et samfund ud fra Danske værdier.

TTIP er for amerikanerne et forum der skal ændre den europæiske model for demokrati for evigt til fordel for den amerikanske model.

Det betyder samfundsdemokratiet, som vi kender det, og skal afspejle virksomhedernes opfattelse af demokrati ud fra et liberalt økonomisk grundlag, som først og fremmest tilfredsstiller virksomhederne opfattelser og behov(gevinstmaksimering uden statslig politisk indblanding af nogen art)!

Selve aftalen om tvister mellem virksomhederne og staten rammer lige præcis denne kerne i selve TTIP forhandlingerne, og som så vidt jeg forstår er afslået af EU, men som amerikanerne ikke vil give køb på under nogen omstændigheder.

Grundlæggende heri ligger, at virksomhederne kan sagsøge staterne for erstatning for tabt indtjening, såfremt et land(EU) indfører nye miljøtiltag til beskyttelse af befolkningens sundhed, hvilket virksomheden vil miste kunder og dermed tabte indtægter ved.

Det kan også være miljøkrav til virksomhederne, som disse kan anlægge sag mod staterne(EU) for som derved bliver en udgift for virksomheden.

Nu kan en investor jo sætte sine penge både i en virksomhed eller i aktier, og lad os sige vi taler om 300 mio. og så lige se på hvordan det virker i såvel tilfældet med at sætte investeringen i en virksomhed eller i aktier, hvis vi samtidig antager TTIP med ret til sagsøgning af staterne(EU) for eventuelle tab som følge af ny viden og dermed lovgivning.

Ved virksomhedsforløbet risikerer investor intet, da han er garanteret sine indtægter via denne nye domstol udenom det almindelige retssystem, og kan kræve det mistede eller tabte betalt af staten, som i sidste ende går ud over skatteborgerne både sundhedsmæssigt og økonomisk.

Sætter investor derimod pengene i aktier på børsen, så findes den børs der vi garantere investor hans fortjeneste ikke noget sted i verden, og hvis han kræver det bliver han til grin, som verden dummeste mand/kvinde, for i dette spil kan det gå både op og ned på få timer.

Valget står altså mellem statsdemokratisk politik eller virksomhedsdemokratisk styret politik, når taler er om TTIP.

- Vi ser fligen af det på de sociale medier og deres censur, som måske passer til amerikanske forhold, men som vi i mange europæiske lande finder helt absurd og gammeldags.

- UHA, UAH da, bare bryster, nej det må man ikke have på disse medier, så de bliver censureret bort i "bedste" amerikanske stil.

Niels Erik Nielsen

Henrik Brøndum, ifølge uafhængige økonomiske analyser af TTIP går vi ikke glip af noget ved at sige nej til TTIP, hvis det er det, du mener med, at "USA og Sydøstasien løber med det hele",

Effekten af TTIP er efter en del økonomers skøn mellem nul og negativ for Europa. De analyser, som forudser en svag positiv effekt, stammer mig bekendt direkte eller indirekte fra de brancher og samfundslag, som selv forventer at opnå isolerede fordele af TTIP.

Det er økonomisk rationelt at sige nej til TTIP og tage et spil backgammon. Gerne i en stemning af optimistisk fremtidstro for min skyld.