Læsetid: 4 min.

De forsvinder ikke, selv om EU barrikaderer sig

Selv om vinteren er lige om hjørnet, er der intet, der tyder på, at antallet af flygtninge, der søger mod Europa, bliver mindre. Situationen i nærområderne er så presset, at flere flygtninge vil tage mod Europa, lyder det fra forskningschef
En stor gruppe af flygtninge bevæger sig i disse dage igennem Slovenien på vej mod nord. De bliver eskorteret af det lokale politi til hest.

En stor gruppe af flygtninge bevæger sig i disse dage igennem Slovenien på vej mod nord. De bliver eskorteret af det lokale politi til hest.

Darko Bandic

28. oktober 2015

Virkeligheden bliver i disse dage ved med at overhale de europæiske ledere. EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker proklamerede i weekenden, at det skal være slut med at lade flygtninge passere fra det ene land til det andet uden at registrere dem. Alligevel strømmer tusindvis og atter tusindvis af flygtninge netop nu gennem Slovenien med retning vestpå.

I sidste uge registrerede de græske myndigheder hele 48.000 nyankomne flygtninge på blot fem dage. Det er det hidtil største antal flygtninge, Grækenland har modtaget på så kort tid. Typisk ville flygtningestrømmen ellers stilne af hen mod efteråret og vinteren, hvor flugten bliver endnu farligere. Ifølge International Organization for Migration (IOM) har 18 flygtninge siden forrige mandag mistet livet i et forsøg på at nå de græske kyster.

Den fortsatte strøm af flygtninge viser, hvor desperat situationen er ved at blive for de flygtninge, der hidtil har søgt tilflugt i Syriens nærområder. Det vurderer Thomas Gammeltoft-Hansen, der er forskningschef ved Institut for Menneskerettigheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • morten schmidt
 • Pia Qu
 • Carsten Mortensen
 • Jørgen Wassmann
 • Marianne Rasmussen
 • Peter Jensen
 • Jakob Silberbrandt
 • Philip B. Johnsen
Espen Bøgh, morten schmidt, Pia Qu, Carsten Mortensen, Jørgen Wassmann, Marianne Rasmussen, Peter Jensen, Jakob Silberbrandt og Philip B. Johnsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Europa håndterer stadig kun en brøkdel af det antal flygtninge, nærområdelandene sidder med. Mens hele Europa forventes at modtage 1,5 millioner flygtninge i år, befinder samme antal sig lige nu i Libanon, som er et land med 4,8 millioner indbyggere på størrelse med Sjælland. Samtidig skønnes det, at omkring 7,6 millioner mennesker er internt fordrevne i Syrien."

Proportionerne er illustrative - og det rige Europa samt det rige USA, parter som begge har spillet optrappende og provokative roller i konfliktudviklingen i Syrien, vil ikke betale det nødvendige til de lande og befolkningsgrupper, som lider under konsekvenserne.

I stedet skal der bygges flere barrikader; nu har vi haft told- og handelsmure samt krigshandlinger ude at gå, men det hjalp ikke på de vildes adfærd. Så nu må vi hegne os selv ind, som frivillige aber i dumhedens, selvfedmens og kynismens bur, mens verden omkring står i kaos. Illustrativt.

jonas larsen, Espen Bøgh, curt jensen, peter arctander og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Eskild Nielsen

Det forlyder, at Obama og Putin taler en del sammen for at stoppe krigen i Syrien.
Håber EU og mindst Tyrkiet er med i snakken.
Hvilket er den eneste virksomme medicin mod lidelserne for flygtningene og EU´s og disse medlemslandes og magthavernes personlige overlevelse.

Philip B. Johnsen

Generalsekretæren for Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl advarer, men er der noget realistisk håb for, at han blive hørt?

'Anders Ladekarl advarer'
"Hvis ikke politikerne tager ansvar nu, vil Europa se...

Hvormange flygtninge der søger til EU, vil b.la. afhænge af, hvilken politik folketinget vælger at føre, borgerne ved, at politikkerne vil bruge DKK. 30 milliarder plus de løbende omkostninger, på nye kampfly, men hvad de skal de bruges til:

Vil Danmark genoptage millitær destabilisering af Afghanistan, eskalere bombning af Irak og påbegynder den i Syrien?
og
Er der nogen plan for, at vinde freden?

Hvis der ingen konkret plan er, for at vinde freden, er destabilisering det man får, til der er en plan og det er sansynligvis ensbetydende med flere krigsflygtninge.

Det kunne Folketinget og ikke mindst regeringen, passende fortælle befolkningen, krigsflygtninge forsvinder ikke, selv om EU barrikaderer sig.

jonas larsen, Hanne Lading, peter arctander og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar

Virkeligheden bliver i disse dage ved med at overhale de europæiske ledere.

Det er efterhånden de europæiske lederes mest fremtrædende fællesnævner. Og ikke kun vedr. flygtningekrisen. Også når det gælder de andre kriser som sker rundtomkring os som finanskrisen, kapitalismens systemkrise, ressourcekrisen, fødevarekrisen, drikkevandskrisen, klimakrisen, miljøkrisen etc. etc.

Den røde tråd er at vores ledere ikke kan/vil/tør gøre noget gennemgribende. De er simpelthen bange eller magtesløse eller begge dele. Mange er ovenikøbet simpelthen for dumme. Der findes jo ingen i steder minimumskrav for politikeres intelligens og kompetencer, så i mange tilfælde er det simpelthen de mest skruppelløse og drevne folk der har sat sig på magten i de politiske partier.

Så vi kan næppe forvente at disse kriser kan løses af vores politikere, de er om noget del af problemet frem for del af løsningen. Kun en total hjerneforladt idiot vil for alvor vove at bilde os ind at "markedet" eller "konkurrencementaliteten" vil kunne løse disse mange alvorlige problemer vi står overfor. Problemerne eksisterer netop fordi vores politiske ledere igennem flere generationer har lukket øjnene for virkeligheden og har forblændet og forført os med tomme løfter, neoliberalistiske luftkasteller og meningsløse doktriner.

Vi er nødt til at sætte vores lid på de græsrodsbevægelser der er opstået netop som reaktion på disse kriser. Disse organisationer er de eneste der har bud på ægte løsninger.

Men hvad skal vi gøre med vores politiske ledere og de hærskarer af lakajer de omgiver sig med?
De er, med få undtagelser, kun i vejen. (og koster os en masse penge)

jonas larsen, peter fonnesbech og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar

Flygtninge (og migranter...) vil blive ved med at komme uanset hvordan vi prøver at gemme os bag mure og pigtrådshegn, så længe virkeligheden de steder de flygter fra er værre end risikoen for at dø under forsøget at få et bedre liv.
Vi ville gøre det samme.

Og hvis ikke vi får styr på disse kriser kan det vel snart være vores virkelighed også. Vi burde på nuværende tidspunkt have lært at civilisationen kun er en meget tynd fernis som dækker over barbarisme og forhindrer ragnarok i at udfolde sig. Og vi burde også have lært at der ikke findes ægte stabilitet for et samfund, og så slet ikke når de politiske ledere som deres hovedbeskæftigelse nedbryder de få faktorer som faktisk ER samfunds-stabiliserende, som mest mulig økonomisk lighed og solidaritet mellem samfundsgrupperne.

Kim Houmøller

Smæk kassen i, hvis grænserne fortsat skal være åbne. Og byg så de lejre, der kan huse flere hundrede tusinder. Når tiden er moden, kan immigranterne rejse tilbage til deres hjemlande.

Preben Haagensen, Lasse Reinhold og Kaj Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Borgerne bør huske på, at det nu er de ansvarlige for krigsflygtningenes miserable liv, der sidder og straffer ofrene for politikernes egen krig op politik.

Der er nu en politisk opildning til had mod muslimer og opildning til optøjer i samfundet, men der er ikke nogen grund til, at give politikkerne mere for deres argumenter end, hvad de er værd, det handler om 'ikke', at hoppe på limpinden og bevare ro og orden i blandt borgerne i Danmark og EU, hvor regeringen er faldet i de gamle danske og europæiske grøfter, for det bliver sikkert meget værre før det kan blive bedre.

Nu forsøges de fattige, nærmest underliggende politisk betegnet, 'muslimske' ikke integrerbare krigsflygtninge demoniseret, så de økonomisk truede udsatte EU borgere, Working for the Few (de rige), eller arbejdsløse, skal glemme deres rige undertrykkere og koncentrere sig om hadet til fattige 'muslimske' krigsflygtninge.

Husk på!
Det ændre ikke på, at det er de selv samme politikkere der har skabt problemet.

Det er verdens ældste taktik, kujoner beskytter deres tyvekoster med krig, millitære magtmidler, anden strategi for at opnå underliggende politisk mål.

Hver fjerde borger i EU er i nær risiko for at sulte i dag!
Link: https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2015-09-09/increasing-i...

Nyfascisme er et fundamentalistisk og fanatiske ekstrem, hvor demokrati og human opførsel ikke tæller positivt, grådighed og egoisme er dyder der bliver fremhævet, der skal udmøntes i personlig magt, økonomisk selvrealisering i første række, affaldet er medmenneskelighed og solidaritet.

”En massegrav er ved at forme sig i Middelhavet, og det er europæisk politik, der står med ansvaret."

Professor i EU-politik ved Københavns Universitet Marlene Wind udtaler:

”Kynismen har sejret, både i europæisk politik og i de enkelte EU-lande. Der er simpelthen ikke længere politisk vilje i EU’s medlemslande til at hjælpe folk i nød.”

Jesper Bjarnesen, migrant- og konfliktforsker ved Nordiske Afrika Instituttet i Uppsala, udtaler:

”EU-landene har valgte den mest kyniske, ineffektive og populistiske måde at løse problemet med bådflygtningene på.

Husk nu på ikke hoppe på limpinden, bevar roen og medmenneskeligheden.

Det er bemærkelsesværdig at se tidforløbet i illustrationen, hvordan det blot tager til, - men også hvor disse mennesker primært søger hen - til "det rige Tyskland", hvor drømmen måske bedst kan opfyldes?

Det skaber helt klart et problem for den tyske kansler Angela Merkel, som i disse dage taber vælgere i massevis, og som igen rammer EU og Europa, fordi Merkel er den mest og største stabiliserende faktor i EU og Europa, og falder hun, så falder EU og Europa fra hinanden.

Derfor kan flygtningestrømmen ikke fortsætte, hvis Merkel som den største og mest stabiliserende kraft i Europa og EU falder for vælgernes dom over den manglende handlekraft med at bremse strømmen ved EU's ydre grænser, - men tør hun sætte hårdt mod hårdt, trods nødvendigheden af det for hele Europa og EU?

Jørgen Malmgren

Problemet er ikke kun IS, det er i lige så høj grad Assads kamp mod oprørerne, og hverken USA eller Rusland er indstillet på at fjerne ham.

Johnny Winther Rosenberg, det er ganske enkelt et brud på den internationale retsorden uden videre at begære Assad fjernet med magt - ligesom det er et brud på den internationale retsorden, når udenlandske magter foretager militære handlinger på en suveræn, FN-anerkendt, stats territorium.

Naturligvis er en autokratisk styreform problematisk - men det er det syriske folk som skal forestå udviklingen af eget land, egne samfund. Og dén ambition burde besjæle den såkaldt civiliserede, vestlige verden, som med henvisning til krænkelse af demokratiske rettigheder etc. nedkalder en regulær fatwa over Assad. Det er absurd, tragikomisk og ren ideologi, ren forretning - foruden, naturligvis, en tydelig demonstration af de dobbelte standarder, som alt for ofte har generet, vedligeholdt og udviklet de konflikter, vi står med/overfor.