Læsetid: 5 min.

I Malmø uden far og mor

Afghanske Rahman på 13 år er flygtet til Sverige uden sine forældre. Det er en skæbne, som han deler med de 14.057 andre uledsagede flygtningebørn, der er blevet registreret i Sverige i år, og som lægger et »ekstremt« pres på de svenske myndigheder
Rahman bor på et privat center for flygtningebørn. Tusindvis af flygtningebørn venter lige nu på at blive placeret rundt omkring i Sverige.

Rahman bor på et privat center for flygtningebørn. Tusindvis af flygtningebørn venter lige nu på at blive placeret rundt omkring i Sverige.

Ulrik Hasemann

15. oktober 2015

Vi møder Rahman på anden sal i et højhus af beton i ghetto-området Rosengård, en forstad til Malmø. Her bor han på et privat center for flygtningebørn og -unge. Centret har været hans hjem, siden han for tre måneder siden ankom alene til Malmø med toget fra København. Han er 13 år, og derfor går han under betegnelsen uledsaget flygtningebarn - altså et barn eller en ung under 18 år, der flygter uden sin mor og far. Rahman undgår øjenkontakt, når han giver hånden. »Iran,« svarer han på spørgsmålet om, hvor han er flygtet fra, mens han kigger ned i gulvet. »Afghanistan,« siger han, når man spørger ham om hans nationalitet.

Rahman er en af de mange uledsagede flygtningebørn, der på det seneste er kommet til Sverige, men flygtningemærkatet er ikke nyt for ham, for han blev født i Iran af afghanske forældre, der var flygtet fra Taleban i hjemlandet. I Iran blev hans far fanget af myndighederne og deporteret til Afghanistan, hvor han blev dræbt. Derefter måtte Rahman gå under jorden i Iran med sin mor og sine søskende, fordi de ikke havde råd til den opholdstilladelse, der kræves af afghanske flygtninge i Iran, og som skal fornys hvert halve år.

»Men politiet fangede mig. Og så mishandlede de mig,« siger han og forklarer, at hans mor herefter straks besluttede at sende ham ud af Iran og til Europa. Som han siger: »Hvis politiet fangede mig igen, så ville de dræbe mig.«

Tusindvis af flygtningebørn venter lige nu på at blive placeret rundt omkring i Sverige. Drengene på billedet er bare nogle af dem. De kom til landet for få dage siden og står her foran Migrationsverket i Malmø

Ulrik Hasemann

Ikke nok madrasser

De seneste syv dage har de svenske migrationsmyndigheder registreret 2.361 uledsagede flygtningebørn, og i 2015 har i alt 14.058 flygtningebørn søgt asyl i Sverige.

Enkelte kommuner som Malmø og havnekommunen Trelleborg modtager dagligt hundredvis af flygtninge under 18 år, som de skal skaffe husly, mad og krisehjælp til. Det har lagt et »ekstremt« pres på de svenske myndigheder, forklarer Thobias Ligneman, der er kommunikatør i den afdeling af Malmø Kommune, der arbejder med uledsagede flygtningebørn.

Læs også: Afghanske børn strømmer til Sverige

»Vi står i en helt ekstrem situation her i Malmø, og vi kan ikke se en ende på det. At tage vare på de uledsagede flygtningebørn er en kæmpe opgave for nærmest alle i vores kommune. Det er ikke længere bare en opgave for de sociale myndigheder, men også for skoler, børnehaver, den offentlige transport og forskellige kantiner rundt omkring i kommunen,« fortæller Thobias Ligneman.

Bare i Malmø er der de seneste måneder blevet ansat over 800 mennesker til at arbejde med flygtningebørnene, mens kommunen har etableret 20 nye, midlertidige opholdssteder.

I fredags åbnede kommunen for eksempel to store gymnastiksale med plads til 400 børn, og i den forbindelse måtte medarbejdere næsten tømme IKEA og Jysk for madrasser, dyner og puder, så børnene havde noget at sove på, forklarer Thobias Ligneman. Her skal børnene så bo, indtil de bliver registreret af myndighederne.

»Det sker efter nogle dage, uger eller i værste fald måneder. Herefter kan de sendes videre til andre kommuner i Sverige,« siger Thobias Ligneman.

Den svenske statsminister Stefan Löfven appellerede i sidste uge til, at alle kommuner hjælper de belastede byer ved at tage imod flygtningebørnene. Og det er der brug for, mener Thobias Ligneman, for der kan godt komme et tidspunkt, hvor Malmø ikke kan klare mere.

»Vi ved ikke, hvor grænsen er. Men lige nu kan vi ikke se lyset for enden af tunnellen,« siger han. Ifølge ham er det værste scenarie, at børnene må bo i telte, men han mener dog ikke, at Malmø er nået til det punkt endnu. »Men det kan ændre sig, hvis de bliver ved med at komme,« siger han.

Tina Rosen er leder af det private center for flygtningebørn.

Ulrik Hasemann

Bruce Lee på fremmedsprog

Rahman slipper for at sove på gulvet i en gymnastiksal. Sammen med en håndfuld andre uledsagede flygtningebørn bor han på det private center Aleris i Rosengård.

På hans værelse, som han deler med en anden dreng fra Afghanistan, hænger et fladskærms-tv, der viser svenske programmer, selvom Rahman kun taler dari. Den dag, vi besøger hjemmet, er der pytt i panna – svensk biksemad – på menuen.

En del af Aleris huser Rahman og de andre flygtningebørn, der er blevet registreret af myndighederne. En anden del er et såkaldt transitområde, hvor der bor flygtningebørn, som ikke har en permanent plads på centret, og som på sigt skal registreres og sendes videre til andre steder. Her venter de på deres Malmø-liv, som forstander for transitområdet Torbjörn Wiiks siger det. Normalt tager det et par dage, men lige nu kan det tage flere uger, fordi man venter på, at der bliver oprettet nye steder, hvor børnene kan bo, forklarer han.

En gruppe afghanske drenge ser Bruce Lee film på engelsk. For mange af dem er det et komplet fremmed sprog, men de sidder alle som forstenede og kigger alligevel. To piger, der for få dage siden ikke kendte hinanden, er blevet så gode venner, at de har rykket senge, sådan at de ligger tættere på hinanden. Intet problem, siger en langhåret pædagog, da de informerer ham om det.

»Jeg ved ikke meget om flygtningepolitik, men jeg er god til mennesker. Og det er der brug for på sådan et sted, for mange af børnene har traumatiserende oplevelser med i bagagen,« forklarer Torbjörn Wiiks, mens han smider legetøj fra gulvet op i en opbevaringskasse. Det er om at holde styr på de store fællesrum, hvor i alt 32 børn venter på at blive forflyttet, og hvor væggene er dekoreret med tegninger, som børnene har tegnet. De fleste motiver forestiller mor, far og børn eller nationalflag som det afghanske, syriske eller svenske.

Ulrik Hasemann

Svensk EU-rekord

Ifølge den svenske flygtningemyndighed, Migrationsverket, var Sverige i 2014 det EU-land, der modtog allerflest uledsagede flygtningebørn. Og det var også helt bevidst, at Rahman endte i Sverige.

»Min mor spurgte menneskesmugleren, hvilket land der er godt. Så sagde han, at Sverige er det land, der er bedst at være i,« fortæller han.

Ifølge Tina Rosen, der er chef for hele centeret, som Rahman bor i, håber mange af børnene i starten af deres ophold på at få familiesammenføring. Men det sker sjældent, siger hun.

»Når det går op for børnene, går de i en længere periode ind i sig selv og bliver kede af det,« siger hun og fortæller, hvordan et barn for eksempel ville sove på en bænk udenfor i stedet for i sin seng, fordi han ikke kunne holde ud, at han nu havde et godt liv, mens hans familie og søskende sad tilbage i en flygtningelejr. »Han følte, at han havde fejlet,« siger Tina Rosen.

Også Rahman håber på at få sin familie til Sverige. »Selvfølgelig,« siger han med en stemme, der lyder til at være gået i overgang. »Hvad skal de dog i Iran?«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
  • Paloma Gonzales Valenzuela
Anne-Marie Krogsbøll og Paloma Gonzales Valenzuela anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Der er fattigdom i mange EU lande blandt de oprindelige borgere og jeg har de seneste dage læst mange ubehagelige udtagelser, der klart tilkendegiver, at EU ikke skal modtage flygtninge, jeg forstå alle der siger stop, hvis man er fattig og ikke kan give sine børn mad hver dag og dem er der mange af i EU, hele 50 millioner borgere, 123 millioner borgere i EU der er i fare for at blive fattige, jeres stemme vil jeg hører, hvad i mener der skal gøres, er det vigtigste for mig.

Til de skyldige, de superrige og politikerne i EU:

I er ikke del af løsningen, men en del af problemet.

Skam over jer, få uligheden til at falde, ingen behøver sulte i EU.

Link: https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2015-09-09/increasing-i...

Kære Philip B. Johnsen,

Du har ret i, at Europa rummer alt for mange fattige familier. Men nu er det altså Sverige og ensomt kommende børn, denne artikel handler om. Og der er formentlig også i Sverige nogle, der mener, at landet har taget tilstrækkeligt med flygtninge.

Derfor må det varme hos dig, at det forsat er et solidt flertal blandt svenske vælgere, der både giver penge til formålet, og mange der hjælper personligt uden nogen form for betaling, og samtidig mener et solidt flertal, at Sverige kan tage endnu flere endnu flere flygtninge. Og denne undersøgelse viste i øvrigt, at antallet af mennesker, der var imod flere flygtninge, var faldende sammen med tilslutningen af Sveriges Demokraterne.

Og omtalte undersøgelse der er statistisk sikkerhedsstillet, er fra i sidste uge. Det er altså ikke en YouGov- "undersøgelse", som enhver kan manipulere.

Og nu har jeg googlet lidt omkring specielt børn, der flygter til Sverige. Og forholdet for Malmø og i øvrigt også Trelleborg er, at alle børn der kommer til landet, er de kommunale sociale myndigheders ansvar, indtil Migrationsverket har registreret dem. Derefter overgår de til statens ansvar, men desværre for Malmø og Trelleborg er Migrationsverket lidt overbelastet for tiden, og derfor hænger disse kommuner længere på børnene, end det var planlagt.

Philip B. Johnsen

Gert Romme
Du skriver:
"Du har ret i, at Europa rummer alt for mange fattige familier. Men nu er det altså Sverige og ensomt kommende børn, denne artikel handler om."

Du ved de omtalte børn er fattige, jeg kommentere på artikelen, reaktionerne på artikelen i Sverige, Danmark og EU, på de ansvarlige for at de fattige (flygtninge med krav på beskyttelse) spilles ud mod de udsatte (EU's fattige), politikkerne der ikke tager deres ansvar, der tillader voksende ulighed i EU, der eskalere de stigende spændinger og så tillade politikkerne sig, at kalde det hele for en krise, en skadelig politisk udviklingen i EU, der har stået på i 8 år.

Anne-Marie Krogsbøll

" håber mange af børnene i starten af deres ophold på at få familiesammenføring"

Prøv lige at se på det ansigt på billedet, Ellen Nielsen. Ser han ud som om, han er meget heldigere end pigerne? Er det ikke lige tragisk, uanset om det er piger eller drenge?

En 13-årig alene i et fremmed land i håb om et mere sikkert liv for hans familie - og så ender det måske med, at han aldrig ser dem mere. 13 år!!!

Det er nemt at sidde og være klog på, hvad de familier skulle have gjort i stedet, når det ikke er en selv, der er i den situation og skal finde en løsning.

Klavs Hansen, Jørgen Malmgren, Hans Larsen og Michael Öberg anbefalede denne kommentar

Det er nemt at sidde og være klog på, hvad de familier skulle have gjort i stedet, når det ikke er en selv, der er i den situation og skal finde en løsning....

Anne-Marie Krogsbøll.
Dét har du ret i !
Det er bl.a. også derfor, at jeg ikke udtaler mig om det!

Anne-Marie Krogsbøll

Ellen Nielsen:

Så bliver du nødt til at uddybe, hvad din pointe med din kommentar egentligt er? Det kan jo være, at jeg har misforstået den?

Niels Christensen

Det vi kan være glad for, er at det ikke er Danmarks proble,. Hver såkaldt 'ensomkommende' koster det svenske samfund lige under en million om året. Så prisen i år i Sverige når nok de 20 milliarder - de har jo en del tusinder i forvejen.

Det er sødt at Information bekymrer sig om 'human touch' delen af historien, men der er altså mere i den. Det er jo ikke tilfældigt at Sverige de sidste måneder har modtaget over 1000 afghanske flygtninge ( hvad enten de kommer fra Iran eller fra Afghanistan *) , det er jo ikke tilfældigt. Sverige foretager bl.a. ikke aldersbestemmelse af de her unge mænd. Erfaringer fra Danmark og Norge siger jo over halvdelen er over 18 år. Og hvis de er det, så skal de behandles anderledes, og så ville de fleste af dem slet ikke få flygtninge status. Sverige har skabt den perfekte pull factor sikkert af den bedste mening, men de skaber også på sigt store tragedier. Det er slet ikke sandsynligt at de her vil få den familiesammenfæring de forventer. Med den situation som Sverige står i lige nu forekommer det endda usandsynligt.

Men for første gang i den kendte Sverige historie, har Sverige et overskud af mænd. Det skal nok blive sjovt.

(*) Information kunne også tage det forhold op, at en pæn del af de unge, så vidt da jeg er orienteret er Hazara shia.

Sverige foretager ikke aldersbestemmelse af de her unge mænd, fordi de tests man bruger til at aldersbestemme med, ja de er ubrugelige og umenneskelige. Man kigger nemlig på hestens, slavens, undskyld, de unge mænds tænder, kropsbygning, muskler, lårben og hænder for at afgøre om de er over eller under 18 år. Og de her tests har altså en fejlmargin på 1-2 år til begge sider; en 19-årig kan ligeså godt være 17 år og en 16årig kan ligeså godt være 18 år. Og desuden har adskillige norske læger, bl.a. påwww.aftenposten.no udtalt især for afghanere og iranere (og irakere) virker de her tests hvor man bestemmer alderen på en ung dreng altså ikke. Specielt godt. Og ja, det var fuldt overlæg at jeg skrev både hest og slave i min indledning til den kommentar, dette indlæg, fordi alt dette her minder mig om tidligere tiders slavehandlere og om hestehandlere nutildags.

Niels Christensen

Sikkert. Det er da diskuteret over hele Europa. Men at Sverige modtager flest såvel procentuelt som vist efterhånden nominelt, så kan det kun hænge sammen med at man ukritisk stoler på de unge. Antallet i sig selv gør det også vanskeligt at gennemføre en social screening af de unge.
I Tyskland bruger man det i tvivls tilfælde, og lægger altid to år til alderen efter en lægelig vurdering. Men det betyder da ikke at de ikke afviser en masse. Menneskesmuglerne ved helt præcist hvad de gør i den her sag. Og de som er mere end 18 år er et stort træk på de offentlige kasser. Det er ikke et spørgsmål om hest og slaver, men om at unge mænd bevidst prøver at snyde sig til fordele.
Bortset fra det så er det dybt uetisk at placere unge mænd på måske 21 år sammen med nogle der kun er 14.
Men regel nr. 1 kunne være, at man til de ældste af dem simpelthen afviser familiesammenføring som en mulighed.