Læsetid: 3 min.

En økologisk superhelt

Mens COP21 nærmer sig, er den kendte franske tv-mand Nicolas Hulot trukket i kamptøjet. Måske er han Frankrigs mest effektive våben i kampen mod klimaforandringer
14. oktober 2015

Der er så dejligt ude på landet i Frankrig, men hvad klimaforbedrende forandringer angår, er alt gået lige så meget i stå, som det kommer til at gøre i Danmark. De beskatninger, der skulle lægges på bil- og lastbiltrafik gennem Frankrig, er blevet opgivet. CO2 og pesticider boltrer sig i atmosfære og afgrøder, mens forældede atomkraftværker fortsat truer med nedbrænding.

Den siddende socialistiske regering har med økologiminister Ségolène Royal i spidsen bebudet nedskæringer på omstillingsområdet som led i de generelle nedskæringer. »Vi må gøre et bedre arbejde for færre penge,« trøstede Royal stærkt uoverbevisende, mens de forskellige fraktioner af økologer, som ligger i indbyrdes kampe, vred sig i krogene.

Men så er det, Frankrig råder over et hemmeligt våben: Hulot. Nej, ikke Hulot fra Tatis franske komediefilm, skønt hans bedstefar var inspiration for figuren. Den nye Hulot sprang i den forløbne uge ind i en virtuel telefonboks og trak i sin supermandskappe. Derpå kravlede han ned i sin Batman-kælder og hentede arsenalet af våben frem: Et patetisk opråb i form af en bog: Osons agir (’lad os turde handle’), som fik seriøs behandling i de store medier, med stort uddrag i Le Monde. Men dertil ikke mindst en sindssygt morsom Youtube-video fulgt op af en underskriftindsamling, der fik hans server til at eksplodere.

Den tresårige Nicolas Hulot er på banen igen. Han er en af de franskmænd, som franskmænd har allermest tillid til på højde med fattigdomsbekæmperen Abbé Pierre, og Abbé Pierre er jo død. Hulot startede sin karriere som fotograf og blev verdenskendt i Frankrig i firserne med programmet Ushuaïa, der i starten handlede om ekstremsport.

Hulot hang i den ene helikopter efter den anden over bjerge og koralrev og råbte ind i kameraet om alt det, han så. Men en dag begyndte han at se efter, og det han så var en natur i hastig forandring. »Jeg har set verden forandre sig,« skriver han med Carsten Jensensk patos. I 1990 oprettede Hulot så en fond til naturens beskyttelse.

Siden har Nicolas Hulot med alle midler kæmpet for naturen, ikke uden bidende ironi fra altid superkritiske intellektuelle franskmænd, som finder hans kamp latterligt overfladisk. I 2012 gik han så vidt som at forsøge at stille op som præsidentkandidat for økologerne for at sætte energiomstillingen i centrum. Han tabte den interne kamp til Eva Joly og tog sine stemmer med til venstrefløjen, hvor han fortsat rådgiver Hollande.

Nu er Nicolas Hulot tilbage ved det, han er allerbedst til: At bruge medierne. Han har allieret sig med de dygtigste komikere og internetstjerner, Golden Moustache, Studio Bagel, Madmoizelle m.fl. I en Mad Men-opsætning diskuterer Hulot med et reklamebureau, hvordan en kampagne, der gør opmærksom på Cop21, overhovedet vil kunne trænge igennem til de unge.

Vi kommer derfor gennem alle mulige visioner, der alt i alt får gjort grundigt grin med Hulot: Iscenesat som amerikansk verdensredder, umulig hippieforklarer og latterliggjort med sit behov for en »sober, lidt amerikansk opfordring«. Det, man skal forestille sig, er Informations Jørgen Steen Nielsen sat op som superhelt, men også (sorry, Jørgen) utidssvarende seriøs.

Og bingo. Allerede inden for et døgn var klippet vist over en halv million gange på You- tube. I skrivende stund nærmer det fem minutter lange klip sig et tocifret milliontal visninger. Og det slutter – efter Hulot irriteret har forladt scenen – med, at man kan klikke ind og underskrive Hulots underskriftindsamling samt en opfordring til statsmænd om at tage klimaforandringerne alvorligt. Og så bukkede Hulots hjemmeside under.

Indtil i torsdags vidste franskmænd ikke, at der skulle være COP21 (det er også et dårligt navn, som der er én, der siger i klippet). Det ved de nu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Peder Nielsen
Jens Peder Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Egholk

En start på omstilling til mere Grøn politik og adfærd ville være at Frankrig udfasede de mange Atomkraftværker som pt leverer hovedparten af energiforsyningen i landet. Men Frankrig er jo også stadig en Atomvåbenmagt. Og disse Atomvåben indgår ikke i Natos strategiske arsenal, landet kører her sin helt egen politik. En socialistisk regering, men dybt konservativt på mange punkter.

Henrik Brøndum

Det er noget pjank med alle de lande til de møder. De eneste der betyder noget er USA og Kina ... det hele kan klares per telefon.