Nyhed
Læsetid: 1 min.

TPP i klemme i Canadas valg

Et nederlag til det konservative regeringsparti ved valget 19. oktober sår tvivl om frihandelsaftalens godkendelse i et nyt parlament
Udland
10. oktober 2015

Det er ikke kun i USA, der hersker usikkerhed om frihandelsaftalen TPP’s chance for at blive godkendt i den lovgivende forsamling. I Canada hænger TPP’s fremtid også i en tynd tråd.

I Canada kan et nederlag til det regerende konservative parti ved valget den 19. oktober lægge hindringer i vejen for godkendelse i parlamentet. Oppositionspartiets New Democratic Party’s statsministerkandidat, Tom Mulcair, har allerede vendt tommelfingeren nedad, og lederen af det liberale oppositionsparti, Justin Trudeau, tøver med en udmelding.

Et gennemsnit af alle meningsmålinger samlet af website threehundredeight.com giver de Liberale en svag føring over de Konservative med 32,5 pct. mod 32,3 pct., mens NPD er faldet fra en førsteplads til 25 pct. Det canadiske valgsystem er ikke proportionalt; det betyder, at et flertal af mandaterne i parlamentet kan gå til det største parti, selv om det måske kun har vundet 40 pct. af stemmerne.

Hvis meningsmålingerne holder på valgdagen, tyder meget på, at de Liberale vil kunne danne en mindretalsregering med støtte fra NDP’s parlamentarikere og dermed sætte de Konservative stolen for døren.

Det udelukkes ikke, at NPD’s parlamentarikere og en gruppe liberale lovgivere vil have nok stemmer til at nedstemme TPP-aftalen. Især i de befolkningsrige provinser, Québec og Ontario, hvor de Liberale står stærkt, frygter vælgere, at industrieksporten til USA vil blive udsat for større konkurrence fra TTP-lande i Asien og Sydamerika.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

georg christensen

Fri handels illusions beskrivelser styret af private lobbyister, hvor vores demokratisk folkevalgte politikere sættes udenfor , burde ingen oplyste folk finde sig i.

Frihandel uden "faire play og faire pay", er "værdiløse", i grunden ikke andet, som magtbegærets illusions beskrivelser. Frihandel bør styres af de enkelte samfunds valgte politikere og ikke af internationale lobbyister.