Baggrund
Læsetid: 5 min.

’Det her er ikke en tredje intifada’

Nok er volden mellem israelere og palæstinensere eskaleret i de seneste uger, men det ligner endnu ikke en tredje intifada, siger to eksperter og en iagttager
På trods af de seneste ugers voldsomme sammenstød mellem israelere og palæstinensere vurderer eksperter på området, at der ikke er tale om en tredje intifada. På billedet ses israelske politifolk ved liget af en palæstinensisk mand, som er blevet skudt efter et knivstikkeri.

Mahmoud Illean

Udland
16. oktober 2015

Det startede blandt andet med, at israelske bosættere satte ild til et hus på Vestbredden og dræbte et 18 måneder gammelt, palæstinensisk spædbarn. I de seneste uger er volden igen blusset op med flere knivdrab på israelere i Jerusalem. De israelske sikkerhedsstyrker har svaret igen med skud, og forleden blev dele af Østjerusalem afspærret. Det har ført til diskussioner om, hvorvidt vi er vidne til en tredje intifada – altså en samlet, palæstinensisk opbakning til militant modstand. Ifølge to eksperter og en iagttager kan man på nuværende tidspunkt ikke kalde situationen for en tredje intifada.

Amnon Aran, seniorlektor i International Politik ved City University London

– Hvorfor ser vi de her voldelige episoder lige nu?

»Det, vi ser lige nu, reflekterer virkelig det dødvande, som forhandlingerne mellem Israel og Palæstina har befundet sig i – der er ikke sket nogen form for udvikling i mange år. Derudover har israelerne udvidet deres bosættelser i de besatte områder. For den almindelige palæstinenser er disse fortsatte fastfrysninger tegn på, at der ikke er nogen lovende politisk fremtid.«

»De seneste dødelige angreb fra det, der tyder på at være israelske selvtægtsmænd med bosætterbaggrund, har forværret situationen yderligere. Den vold, som vi er vidne til lige nu, er en kulmination af alt dette. Men det er alt for tidligt at kalde det her for en tredje intifada.«

– Hvordan er situationen nu anderledes, end hvad vi har set de seneste år?

»Den mest afgørende forskel på de seneste ugers angreb, og hvad vi har set tidligere, er, at de ikke lader til at være organiseret eller koordineret af specifikke organisationer. De er i stedet opstået spontant og har været drevet af palæstinensernes frustration. Det, tror jeg, tyder på, at utilfredsheden blandt palæstinenserne er så stor, at volden ikke engang behøver at være kanaliseret oven fra eller fra en organisation, sådan som man ellers har set det tidligere – blandt andet ved de to intifadaer.«

Jakob Egholm Feldt, lektor med speciale i Palæstina/Israel fra RUC

– Ser vi lige nu begyndelsen på en tredje intifada?

»Det er alt for tidligt at sige noget om, hvorvidt det her ligner en tredje intifada. De tidligere to intifadaer har eskaleret hurtigere og været mere voldsomme, end det vi ser nu. Ved den første, der brød ud i 1987-88, var det en enkelt episode, der førte til en hel bølge af optøjer både på Vestbredden og i Gaza. Og den anden intifada blev mere eller mindre officielt proklameret, fordi fredsprocessen brød sammen. Den fik endda et navn fra officiel side.«

»Denne gang ser vi ikke nogen lignende begivenhed, der har ført til store demonstrationer. Vi har heller ikke nogen proklamation af en tredje intifada ovenfra, og vi ser ikke orkestrerede optøjer over hele landet. Det palæstinensiske selvstyre og andre aktører har endda været ude og sige, at det, der sker lige nu, ikke er nogen intifada, og indtil videre tyder intet på, at der findes en plan for volden, eller at en særlig organisation står bag den.«

»Man skal huske proportionerne. Jo, knivstikkerierne er voldsomme, men der har kun været 7-8 israelske ofre og omkring 25 palæstinensiske. Så jeg vil sige, at det er alt for tidligt at tale om en tredje intifada på nuværende tidspunkt.«

– Hvor stiller situationen i Jerusalem det palæstinensiske selvstyre?

»Det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, er en meget marginaliseret og udsat politisk personlighed. Han kan ikke få noget igennem hos sine forhandlingspartnere, Israel og USA, og han kan heller ikke opfordre til oprør og væbnet modstand blandt palæstinenserne, da israelerne i sådan en situation ville knuse selvstyret med det samme.«

»Hvis de palæstinensiske angreb eskalerer, og israelerne sætter meget hårdt ind mod dem og optrapper volden, vil Hamas helt klart profitere voldsomt på det. De ville virke som dem, der har det umiddelbare svar på israelernes handlinger og dem, der gør modstand. Abbas og selvstyret, som kæmper imod Hamas, har derfor en interesse i at holde det palæstinensiske daglige liv så fredeligt som muligt og holde israelerne fra at invadere, hvorimod Hamas’ interesse er at få israelerne til at demonstrere, hvor voldelige og undertrykkende, de er.«

Asaf Ronel, udlandsredaktør ved den uafhængige, israelske avis Haaretz

– Ser vi lige nu begyndelsen på en tredje intifada?

»Det synes jeg ikke, at man kan kalde det. Selvmordsbomberne fyldte meget under den anden intifada, og den israelske efterretningstjeneste mener, at palæstinenserne på Vestbredden ikke er i stand til eller villige til flere selvmordsbomber. Det har simpelthen haft for mange negative konsekvenser for alle palæstinensere – blandt andet muren mellem Israel og Palæstina. Selvfølgelig kan ting eskalere, og man kan tale om, at vi ser elementer i de her dage, der kan ligne noget fra intifadaerne. Men jeg mener slet ikke, at der er tegn på en rigtig, tredje intifada.«

»Hvad man kalder volden er ikke særlig vigtigt. Det vigtige er, hvilken retning tingene går i. Hvis bare intensiteten af de her angreb falder lidt, hvilket den blandt andet gjorde i går, så vil mediernes fokus på volden blive mindre. På den måde vil den onde cirkel af vold dø ud. Men man ser ofte, at det går den anden vej med den her konflikt, og at tingene eskalerer. Konklusionen må være, at alt er muligt.«

– Hvordan er situationen, som vi ser lige nu, anderledes end tidligere?

»Den største forandring er synligheden af volden og angrebene i medierne. Alt her bliver filmet – enten af israelske sikkerhedskameraer eller af privatpersoner på begge sider i konflikten. Disse optagelser trækkes frem og vises i medierne.«

»Et eksempel er en frygtelige video af en 13-årig palæstinensisk dreng, der blev kørt ned af israelere, efter at han har knivstukket en ung israeler. Denne video er blevet vist på en masse internationale medier.«

»Alle de her videoer bruges som propaganda – israelerne bruger dem til at vise, hvor forfærdelige de palæstinensiske angreb er, og palæstinenserne bruger dem til at vise, hvor undertrykkende det israelske styre er. Hver af disse videoer fodrer volden og frustrationen. Det, at volden er så tydelig i medierne, medvirker desværre til en eskalation af situationen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Volden, der er blusset op nu, startede ikke som nævnt,
men med nogle sammenstød på/om Tempelpladsen...