Nyhed
Læsetid: 2 min.

Voldsomme uger i Den Centralafrikanske Republik

Smadrede kontorer og butikker i brand har i de seneste uger været hverdag i CAR’s hovedstad Bengui
En familie på flugt med deres ejendele i Bangui, Den Centralafrikanske Republik.

En familie på flugt med deres ejendele i Bangui, Den Centralafrikanske Republik.

Polfoto

Udland
17. oktober 2015

Om morgenen den 27. september blevet liget af en ung muslimsk motorcykeltaxachauffør fundet i hovedstaden Bengui i Den Centralafrikanske Republik, CAR. Han var blevet brutalt myrdet.

Og så brød det løs. Mordet har antændt en ny bølge af sekterisk vold mellem kristne og muslimske grupper i landet. I kølvandet på mordet gik hovedsageligt muslimske borgere fra området PK5 på gaden med våben, hvor de stødte sammen med den militante og angiveligt antimuslimske selvforsvarsgruppe anti-balaka fra samme område. Gader er blevet sat i brand, ngo-kontorer er blevet røvet, og 600 fanger fra det lokale fængsel brød ud. FN har advaret om, at Den Centralafrikanske Republik er på randen af katastrofe.

Vold har ellers været dagligdag i Den Centralafrikanske Republik i mange perioder, og siden den muslimske gruppe Seleka i en kort overgang tog magten ved et kup for halvandet år siden, er ustabiliteten taget til. Men efter mordet på taxachaufføren for nogle uger siden er volden eskaleret i sådan en grad, at over 40.000 indbyggere i hovedstaden, ifølge Røde Kors, har set sig nødsaget til at flygte. Dødstallet er svært at fastslå, siger organisationen, men ifølge officielle tal er 61 mennesker døde, mens over 300 er sårede. Røde Kors peger på, at tallene kan være langt højere.

Dårlig timing

Volden kommer oven i, at en rapport fra blandt andre The International Food Policy Research Institute forleden fastslog, at landet er det land i verden, der er hårdest ramt af hungersnød. Også på andre udviklingsparametre scorer CAR meget lavt.

Situationen i Bengui er derudover, ifølge CAR’s udenrigsminister Samuel Rangba, utrolig dårlig timing for landets regering, som efter halvandet år med vold var begyndt at se et lys for enden af tunnelen.

»Lige som vi skulle til at fortælle FN om de opmuntrende resultater af CAR’s transitionsproces, som skulle ende ud i et valg i slutningen af 2015, har fredens fjender igen givet processen en mavepuster i form af vold, mord og modbydelige forbrydelser,« sagde udenrigsministeren ifølge det humanitære magasin IRIN.

Ifølge International Business Times har CAR’s præsident, Catherine Samba-Panza, annonceret, at valget udskydes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her