Nyhed
Læsetid: 3 min.

Belgien tager ingen chancer

I weekenden lukkede Bruxelles ned som reaktion på en alvorlig terrortrussel. Situationen i Belgien viser terroristernes magt over Europa, lyder det fra eksperter
Udland
23. november 2015

En død by. Koncerter, fodboldkampe, metrosystemet, turistattraktioner og stormagasiner lukkede i weekenden ned i Bruxelles. Til gengæld har pansrede mandskabsvogne domineret byens åbne pladser, mens skarpt bevæbnet politi og soldater har været synlige i det belgiske gadebillede.

Natten til lørdag hævedes terrorberedskabet i Belgiens hovedstad til det højest mulige på grund af en konkret terrortrussel, og i dag er byen fortsat i højeste beredskab. Mens en af de mistænkte gerningsmænd jagtes af politiet, bliver borgerne bedt om at holde sig inden døre og undgå at færdes i større grupper.

Situationen i Belgien viser, at terroristerne i øjeblikket i vid udstrækning kan påvirke de europæiske lande. Det siger tidligere chef for PET og ekspert i sikkerhedspolitik Hans Jørgen Bonnichsen. Når Belgien reagerer så stærkt på en trussel, opdager de, at deres handlinger har magt.

»Vi er så følsomme og sårbare lige nu, at vi reagerer på alle de informationer, vi får af landenes efterretningsarbejde. Og det forstår jeg sådan set godt, for hvad er alternativet?« spørger han.

Det er særligt store angreb som 9/11 i New York og det seneste angreb i Paris, der får vestlige lande til at tage omfattende forholdsregler. Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen, professor mso ved Københavns Universitet, er det et kendt mønster, at sikkerhedsmyndighederne efter store terrorangreb er ekstra opmærksomme på terrortrusler.

Alvorlig trussel

Han kalder dog lukningen af Belgiens hovedstad en radikal udgave af, hvad der er standardprocedure, når et land oplever at være truet.

»Vi har før set, at man i både Europa og USA har lukket ned for mobilnetværket eller afspærret en station, hvis man er bange for, at nogen vil udløse en bombe. Situationen i Belgien er så bare ganget op,« siger han.

Belgiens strategi om at fjerne alle terroristernes umiddelbare mål kan, ud over at øge borgernes sikkerhed, også have en stærk signalværdi i forhold til terroristerne.

»Man sender et signal til dem om, at det her skal I lade være med. Samtidig vil man også sende et signal til befolkningen om, at man har styr på situationen,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Han bakkes op af Hans Jørgen Bonnichsen, der kalder strategien for en knyttet næve til terroristerne.

»Derudover bruger efterretningstjenesten selvfølgelig også perioden til at gå ind og iværksætte forskellige foranstaltninger, som kan modvirke og forhindre, at faren faktisk bliver en realitet,« siger han.

Krigslignende tilstande

Men selvom strategien kan være effektiv, er den også forbundet med store konsekvenser. Når man lukker en by som Bruxelles eller en anden europæisk hovedstad ned, lammer man for eksempel infrastrukturen fuldstændigt og påvirker sit land på flere forskellige niveauer. Det er derfor ifølge Hans Jørgen Bonnichsen vigtigt, at myndigheder stræber efter at køre i højeste beredskab så kort tid som muligt.

»Ellers kommer det på sigt til at gå ud over den økonomiske situation i landet. Når det er sagt, så er man nødt til at iværksætte de foranstaltninger, der er nødvendige for at sikre sine borgere beskyttelse,« siger han. »Det ville være en statsforbrydelse, hvis et land er udsat for en konkret trussel af alvorlig karakter, og ikke tager alle forholdsregler.«

Hans Jørgen Bonnichsen forklarer, at efterretningstjenesterne har er en beredskabsplan for hvert et sikkerhedsniveau, et land er på. Når der ikke har været et scenarium i Danmark, der ligner det i Belgien, er det altså fordi, der ikke har været nogen konkret terrortrussel mod Danmark, som PET har haft kendskab til.

»Hvis København lå på samme sikkerhedsniveau som Bruxelles’, ville vi også opleve, at man lukkede byen ned. Lige så snart PET får konkrete oplysninger om et nært forestående terrorangreb, får du og jeg ikke lov til at gå på gaden,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem efterhånden ikke ved at alle terrorgrupper i Mellemøsten er skabt af CIA, Israel og Saudi Arabien?!

Amir Sabzian. Hele Europa ved det, men danskerne ved det ikke og molboerne fra Danmark vil heller ikke vide det!

Og det er ligemeget om Hillary Clinton, Trump og Mr. devil himself Rumsfeld har sagt det, så vil danskerne bare blive ved med at sige at der ikke er noget i vejen.

Fordi vi skal blive ved med at snakke om tørklæder og så noget.