Nyhed
Læsetid: 2 min.

Grækerne kan vente bølge af tvangsauktioner

Hvis Grækenland skal have EU-midler, skal reformtempoet forblive højt. En ny lov, der gør det muligt at sende husejerne på tvangsauktion, skaber frygt hos grækerne
Udland
21. november 2015

Siden 2010 har græske boligejere nydt godt af en regel, der har beskyttet dem mod at blive sat på gaden. Også selv om de ikke har haft mulighed for at afdrage på deres lån.

Men det er slut nu, især for dem med de dyrere huse. Det er de græske långivere, der har krævet, at reglerne skulle strammes op.

Venstre-højre-regeringen i Athen frygter nu den type protester, man har oplevet i Spanien, hvor tvangsauktioner under finanskrisen motiverede en hel protestbevægelse. Den græske regering oplevede for en uge siden sin første generalstrejke.

»Forhandlingerne var hårde og vi havde fokus på at beskytte de svageste,« sagde regeringschef Alexis Tsipras efterfølgende.

Med de seneste reformer venter Grækenland nu at få frigivet de næste 12 mia. euro fra det tredje hjælpeprogram. Heraf skal ti milliarder tilflyde de nødlidende græske banker. For bankerne er i det dilemma, at de i dag ikke modtager renter på afdrag på op mod 45 procent af deres lån.

De græske boligejere har fået forlænget deres lån på op til 50 år, af frygt for at udløse en bølge af personlige konkurser. Det vil kunne skubbe til en ny nedadgående spiral for det i forvejen pressede græske boligmarked.

Fattige beskyttes

Den græske regering vil dog beskytte de fattigste boligejere: for en familie på to voksne og to børn med en indtægt på under 152.000 kroner vil tvangsauktion ikke være en mulighed. Den gruppe skal hjælpes med årlige tilskud på 750 mio. kr. Men fordi antallet af personer på eller under fattigdomsgrænsen udgør knap 35 procent af befolkningen, er beløbet slet ikke stort nok til at hjælpe de særligt udsatte, skriver Antonis Karakousis fra avisen To Vima i en kommentar.

Regeringen kan derfor ikke garantere, at boligejerne slipper for at blive sat ud. »Sandheden er, at ikke engang 20 procent af boligejerne vil kunne opnå beskyttelse mod tvangsauktioner og ikke de knap 60 procent, som Tsipras, efter at forhandlingerne sluttede, sagde med sikkerhed vil kunne undgå en tvangsauktion. Ifølge kommentatoren fra To Vima »betaler Syriza nu prisen for deres populisme ved at gennemføre det samme som deres forgængere«.

For at få den græske finanslov for 2016 til at gå op, skal der skaffes ekstra fem mia. euro. Især nye skatter til landmændene, leasingkontrakter og afgifter på vin er omstridt, efter at en meget upopulær skat på privatskoler er blevet trukket tilbage. Regeringen mistede i forbindelse med afstemningen i denne uge to parlamentarikere, der nægtede at stemme for spare- og reformpakken.

Også en af Alexis Tsipras' nære venner, økonom og tidligere regeringstalsmand Gabriel Sakellaridis, nedlagde ved afstemningen sit mandat i protest mod de nye nedskæringer.

I en erklæring skrev han, at »det var umuligt for mig at bidrage til implementeringen af regeringens politik«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her