Læsetid: 2 min.

Kina optrapper forfølgelse af dissidenter

Guo Feixiong og Sun Desheng er idømt mangeårige fængselsstraffe for deres protester imod censur
28. november 2015

En fremtrædende kinesisk aktivist, der kalder sig selv for »fodsoldat i kampen for demokrati«, er blevet idømt seks års fængselsstraf som det seneste udslag af præsident Xi Jinpings igangværende kampagne mod systemkritikere.

Guo Feixiong, en 49-årig forfatter og mangeårig aktivist, er en af ​​de mest indflydelsesrige demokratiforkæmpere i det sydlige Kina og har været involveret i den pro-demokratiske bevægelse siden 1980’erne. I 2007 blev han fængslet i fem år i, hvad aktivister ser som en politisk motiveret vendetta udløst af hans udgivelse af en bog om en politisk korruptionsskandale i det nordøstlige Kina.

En anden aktivist, Sun Desheng, fik ved samme lejlighed en dom på to og et halvt års fængsel, angiveligt for at »samle en menneskemængde til forstyrrelse af den offentlige orden«.

Elendige vilkår

Anklagerne mod Sun og Guo går tilbage til deres engagement i en anti-censur-protest i 2013 til fordel for Det Sydlige Ugeblad, en avis i Guangzhou med venstreorienterede synspunkter.

Dengang udtalte en demonstrant til journalister:

»Folket er begyndt at indse, at deres rettigheder bliver dem frataget af det kommunistiske parti, og de føler sig konstant undertrykt.«

Menneskerettighedsaktivister ser dommen over Guo som det seneste skridt i en optrappet kampagne fra kommunistpartiet for at udrydde enhver modstand imod dets etpartistyre.

I et interview for nylig berettede Guos hustru, der nu bor i USA, om de elendige fængselsvilkår, hvorunder hendes mand er blevet tilbageholdt siden august 2013.

»Et af de største problemer er, at de har låst Guo Feixiong inde i mere end to år på en meget lille og trang plads, hvor han ikke har været i stand til at bevæge sig rundt,« sagde Zhang Qing.

»Han får ikke lov til at motionere eller til at se sollys, og det har medført store skader på hans helbred. Jeg tror, ​​at dette er forsætligt. Det er en langsom form for tortur,« tilføjede Zhang.

Efter at straffen var læst op, svor Guo at appellere, fortæller hans advokat.

»Han sagde, at han ikke var skyldig, og at dette var forfølgelse.«

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu