Læsetid: 2 min.

Koalitionen rammer IS’s økonomi

Flyangreb har sat to tredjedele af Islamisk Stats olieøkonomi ud af spillet, hævder Pentagon. Frankrig koncentrerer sig om at ramme IS’s hovedby Raqqa
21. november 2015

Den amerikanskledede koalition har tilsyneladende optrappet krigen mod Islamisk Stat i kølvandet på de seneste ugers terrorangreb i den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh, Beirut og Paris. USA står sammen med Canada i spidsen for en bølge af angreb, der har til formål at kappe Islamisk Stats økonomiske livline. Siden IS for halvandet år siden erobrede et område på størrelse med Storbritannien, har salget af olie været terrorbevægelsens vigtigste indtægtskilde. Ifølge talsmand oberst Steve Warren, har koalitionen bombet 116 tankbiler, som Islamisk Stat har brugt i forbindelse med sit oliesalg på det sorte marked. Operationen, der har fået kodenavnet Operation Tidevandsbølge II, har til formål at ødelægge hele Islamisk Stats oliedistributionssystem, heriblandt tankbiler, borebrønde, oliepumper og opsamlingssteder.

Ifølge talsmanden har operationen indtil videre været »usædvanlig effektiv«. I forbindelse med bombningen af tankbilerne har koalitionen brugt en taktik, som også blev anvendt i Afghanistan. Tre kvarter før bombningen smed lavtflyvende fly flyveblade ned til konvojen, hvor chaufførerne blev advaret om det forestående angreb. Forlad din tankbil og løb. Sæt ikke livet på spil, lød advarslen, der havde til formål at minimere civile tab.

Samtidig med angrebene på oliefaciliteterne har militsen Syrian Democratic Forces, SDF, haft succes med at befri et område på 730 kvadratkilometer, herunder landsbyen Al-Haul .Under offensiven fik de støtte af ikke mindre end 79 koalitionsbomber, hvilket ifølge Pentagon resulterede i mere end 300 dræbte IS-folk samt 105 ødelagte kampstillinger.

Fokus på Raqqa

Mens resten af koalitionen har blikket rettet mod Islamisk Stats oliefaciliteter og støtten til allierede styrker på jorden, har Frankrig svaret skarpt igen på weekendens terrorangreb. Franske kampfly har hovedsagelig bombet IS’s hovedkvarter i provinsbyen Raqqa i det østlige Syrien. Rygterne om en kommende storoffensiv for at befri byen har rumlet længe. Flere iagttagere ser da også de franske angreb som forløberen for et egentligt stormløb på byen, og flere kilder fortæller, at IS er begyndt at evakuere sine ledere og tungere våben til nabobyen Deir Ezzor. Der er indtil videre ingen rapporter om civile tab i Raqqa, men det franske forsvar vurderer, at mindst 33 IS-krigere er blevet dræbt. Aktivistgruppen Raqqa is being Slaugtered Silently rapporter fra byen, at Frankrig foreløbig ikke har bombet selve IS’s hovedkvarter, da kælderen er fuld af fanger.

I sidste uge blev den kurdiske provinsby Sinjar i det nordlige Irak i øvrigt befriet af peshmergastyrker. Også her støttede koalitionen med flyangreb. Sinjar kom på verdenskortet, da IS i august 2014 besatte byen og henrettede en lang række lokale borgere, tilhørende den yazidiske tro. En stor del af byens indbyggere flygtede op på det nærtliggende Mount Sinjar bjerg, og var den direkte anledning til, at USA og allierede gik i krig mod Islamisk Stat.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer