Læsetid: 1 min.

Korruption svækker kampen mod Boko Haram

Nigerias præsident Muhammadu Buhari har fået anholdt sin tidligere sikkerhedsrådgiver. Denne anklages for at have stjålet over to mia. dollar via fiktive våbenkontrakter
Onsdag dræbte to af Boko Harams selvmordsbomber mindst 15 mennesker og sårede 53 ved dette mobiltelefonmarked i Kano, Nigeria.

Muhammed Giginyu

21. november 2015

I kampen mod korruption og terror i Afrikas mest folkerige nation har Nigerias præsident anholdt sin tidligere sikkerhedsrådgiver for at stjæle over to mia. dollar via fiktive våbenkontrakter. Sikkerhedsrådgiveren, Sambo Dasuki, er tiltalt for at have leveret fiktive bestillinger på fly, helikoptere og ammunition til den nigerianske hær, der forsøger at bekæmpe den islamistiske terrorgruppe Boko Haram. Våbnene kom aldrig frem til hæren, og Dasuki har således ifølge præsident Muhammadu Buhari »hæmmet hærens muligheder for at bekæmpe Boko Haram«. Det skriver The Guardian.

Udover snyd med våbenkontrakter har Dasuki fået Nigerias centralbank til at overføre mere end 140 mio. dollar til bankkonti i England, USA og Vestafrika »uden nogen kontraktdokumenter«, lyder det fra præsidentembedet.

Nigeria har i mange år været kendt for sin altomfattende korruption, der har beriget en lille elite i landet og efterladt tusindvis i fattigdom. Siden Buhari trådte til som præsident i maj, har han udskiftet store dele af topledelsen i hæren og reorganiseret hele oliesektoren. Iagttagere vurderer, at der så småt er ved at ske forbedringer i kampen mod korruption i landet.

Dasuki svarede i denne uge tilbage på anklagen og erklærede sig uskyldig: »Jeg brugte ikke mit embede til at fremme egne interesser. Jeg udfyldte embedet i en historisk svær situation, hvor terrorismen var på sit højeste,« sagde Dasuki.

Præsidentens kamp mod korruption er en af to store dagsordner, han har påtaget sig efter sin tiltræden. Den anden er at udrydde terrorgruppen Boko Haram, der bare i denne uge står bag drabene på mere end 44 civile i det nordlige Nigeria. Ifølge en ny rapport fra Global Terror Index har Boko Haram overhalet Islamisk Stat som den terrororganisation i verden, der er ansvarlig for flest drab. På trods af fortsatte bombeangreb har den nigerianske regering med hjælp fra en international koalition formået at vinde det meste af det territorium tilbage, som Boko Haram siden 2009 har erobret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu