Læsetid: 7 min.

Omstilling til en ny økonomi går via kooperativerne

Den gamle økonomi er en blindgyde, hvor selve det at vokse er blevet en besættelse, lød det på en omstillingskonference, hvor unge ledte efter nye svar og modeller. Kooperativer er vejen til at genvinde magten over økonomien, var svaret fra en hollandsk pioner
Vejen til en sundere økonomi handler om igen at bringe produktion og forbrug sammen. Det vi sige genetablere en relation hos forbrugere til fremstillingen af det, de har brug for. Det er vindmøllekooperativer et eksempel på. Herhjemme er Middelgrund en af de lokalejede vindmølleparker.

Jan Sommer

18. november 2015

»En ny økonomi folder sig ud. Og vi er del af den,« siger Helene Albinus Søgaard. Hun står på scenen i auditoriet på Copenhagen Business School (CBS) og byder velkommen til 130 deltagere – mest unge fra forskellige lande – til konferencen Economy People & Planet 2015, afholdt i den forgangne weekend.

Helene er del af netværket Omstilling Nu, der arrangerer konferencen om den nye, bæredygtige økonomi, der skal afløse den gamle, trætte og kriseplagede. Hun mener, der kloden rundt er »millioner af grupper«, der arbejder for omstillingen, mest under mainstreammediernes radar.

Nogle af grupperne er til stede og på programmet her – en enkelt er netop taget af sted, med rygklap og bifald fra konferencedeltagerne: Et hold cyklister kaldet Cooperide, som vil cykle fra CBS og hele vejen til klimatopmødet COP 21 i Paris.

»Ved at cykle til Paris viser vi, at afhængigheden af fossile brændstoffer er et valg, ikke en nødvendighed, at alternativer findes, og at viljen til forandring er stor,« lyder meldingen fra det startende hold på 23 cyklister, som håber at blive til mange flere undervejs.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Kurt Nielsen
  • Niels-Simon Larsen
  • Steffen Gliese
Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Niels-Simon Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, det har vi så været rundt om allerede for et par år siden. Men dertil kommer en anden styring af pensionsmidlerne, der på sigt skal føre til sikring af danske arbejdspladser igennem gradvis overtagelse af danske virksomheder.

Niels-Simon Larsen

Kooperation er en gammel og sund arbejdsmåde, der fra tid til anden slås ud af ønsket om personlig vinding og magtbrynde. Pendulet svinger frem og tilbage. Nu går det mod fællesskabet igen alene af den grund, at profit og magtsyge er ved at køre verden i sænk. Vi er tvunget til at se verden og fremtiden i et fælles perspektiv, ellers går det galt.