Note
Læsetid: 2 min.

Parterne i Libyen skal nå til enighed – ellers overtager IS

Den libyske hær til parade i Tripoli.

Mohamed Ben Khalifa

Udland
23. november 2015

Frankrig mener, at det er et enormt problem, at Islamisk Stat (IS) er ved at overtage magten i Libyen.

De rivaliserende sider i det kaoshærgede Libyen er nødt til at nå frem til en aftale om at danne en ny samlingsregering for at undgå, at Islamisk Stat skal overtage landet. Det siger den franske forsvarsminister Jean-Yves Le Drian, i et radiointerview.

»Det er nødvendigt at nå frem til en fælles libysk aftale mellem de to stridende fraktioner i landet, ellers vil Islamisk Stat have vundet, siger Le Drian til radiostationen Europe 1, hvor han brugte ordet Daesh, den arabiske forkortelse som betegnelse for IS.

»Det haster ... Daesh erobrer territorium. De begynder i Sirte og bevæger sig nu ned mod oliefelterne syd på,« tilføjer forsvarsministeren.

IS tog kontrollen med kystbyen Sirte i juni. Det er landets tidligere leder Muammar Gaddafis hjemby. Han blev afsat og dræbt under et oprør i oktober 2011.

Frankrig var bl.a. sammen med Danmark en del af en væbnet international koalition, som støttede et anti-Gaddafi-oprør, som endte med at styrte ham.

Den vestlige koalition forventede, at det ville bane vejen for en form for demokrati i Libyen efter 42 år med Gaddafi som diktator.

Men det er langtfra blevet indfriet. Islamisk Stat, som allerede kontrollerer store landområder i Syrien og Irak, har udnyttet det kaos, som har bredt sig i hele Libyen siden revolutionen, til at gribe mulighederne i det olierige land.

IS har også været aktiv i transport af migranter og flygtninge over Middelhavet, hvilket under Ghaddafi var helt utænkeligt.

Libyen har haft to regeringer siden august 2014, da en militæralliance erobrede hovedstaden og etablerede sit eget parlament i Tripoli.

Det tvang den internationalt anerkendte regering til at søge tilflugt i den østligt beliggende by, Tobruk.

FN har forsøgt at mægle en fredsaftale om en ny samlingsregering, der skal afslutte kampene mellem landets hær og de militser, der har erobret Tripoli.

Den erfarne tyske diplomat Martin Kobler, der tiltrådte sit nye job som særlig FN-udsending for Libyen i tirsdags, siger, at sikkerhed vil være hans prioritet, når han presser på for at opnå en skrøbelig aftale.

Ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

georg christensen

Medens vi Europæerne hjalp Libyens folk med at få fjernet "kallifen" "Gadaffi", og så bare lod stå til, gjorde vi os medskyldig i Libyens sammenbrud , på samme måde som vi gjorde i Iraq og Afghanistan.

Jeg skammer mig over den såkaldte vestlige verdens "demokrati forståelse", så længe den stadig bygges på enevældens "principgrundlag", og ikke tør vise sig i forandring.