Læsetid: 5 min.

Populisme har skabt en bølge af folkeafstemninger

Flere EU-lande vælger at afholde folkeafstemninger om spørgsmål angående EU. Det skaber mere vidende borgere, men også spændinger internt i unionen, siger eksperter, der mener, at folkeafstemningsfeberen kan smitte
flere eksperter, der peger på, at folkeafstemningerne risikerer at igangsætte en dominoeffekt, der kan skabe problemer internt i EU og gøre det endnu sværere at gennemføre en samlet europæisk politik.

Flere eksperter peger på, at folkeafstemningerne risikerer at igangsætte en dominoeffekt, der kan skabe problemer internt i EU og gøre det endnu sværere at gennemføre en samlet europæisk politik.

Janus Engel

27. november 2015

Danmark afholder én i næste uge. Storbritanniens premierminister har lovet én inden udgangen af 2017. I Holland har over 400.000 borgere gennemtrumfet én. Polen har lovet befolkningen én i fremtiden. Og den græske regering rystede Europa ved at afholde én i juli i år.

Der er naturligvis tale om folkeafstemninger – alle sammen om spørgsmål relateret til EU – og kræfter i mange andre EU-lande såsom Finland og Frankrig kræver deres egne af slagsen. Og det er bekymrende, mener flere eksperter, der peger på, at folkeafstemningerne risikerer at igangsætte en dominoeffekt, der kan skabe problemer internt i EU og gøre det endnu sværere at gennemføre en samlet europæisk politik.

»Det vil skabe store spændinger, hvis vi får flere folkeafstemninger. Se bare, hvordan det har skabt harme i Polen, at Storbritannien vil fjerne offentlige tilskud for EU-migranter. Folkeafstemninger i ét land risikerer at antænde populisme i andre lande,« siger Dionyssis G. Dimitrakopoulos, seniorlektor i politik ved Birkbeck College, University of London.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu