Læsetid: 1 min.

Tyrkiet nægter Rusland undskyldning

1. december 2015

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, der i går mødtes med NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, i Bruxelles, siger, at hans land under ingen omstændigheder vil undskylde for at have nedskudt et russisk kampfly ved grænsen til Syrien. Han konstaterer, at den slags begivenheder er svære at undgå med to koalitioner, der kæmper i Syrien. Det er en henvisning til den amerikanskledede koalition og den russiske intervention i den syriske krig.

Davutoglu siger, at nedskydningen i sidste uge skete i selvforsvar og i tyrkisk luftrum. Eksperter har tidligere skønnet, at det russiske fly har været inde i tyrkisk luftrum i 17 sekunder.

»Intet land skal bede os om at undskylde,« slår han fast. Det er ellers et krav fra Rusland. »Beskyttelsen af vores luftrum og vores grænse er ikke bare en ret, men en pligt for min regering, og ingen tyrkisk premierminister eller præsident vil undskylde for at gøre vores pligt,« siger han.

Episoden har udløst en alvorlig diplomatisk krise mellem Rusland og NATO-landet Tyrkiet. I Moskva meddelte Kreml i går, at præsident Vladimir Putin ikke vil mødes med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, under COP21 i Paris. Kreml oplyste også, at Rusland indfører sanktioner over for tyrkiske landbrugsvarer, grøntsager og frugt. Tyrkiet har en betragtelig eksport af landbrugsvarer til Rusland.

Ritzau/Reuters

Læs også: ’En ny begyndelse’

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer