Læsetid: 4 min.

Da Uffe mødte Bernie

Den selverklærede demokratiske socialist og håbefulde præsidentkandidat Bernie Sanders vil gerne lære amerikanerne om Danmark forklarede han tirsdag til Alternativets partileder Uffe Elbæk, der var på besøg i USA’s hovedstad
Sagen er, at mange amerikanere tror, at det vi har her i USA er normalen. At man sætter utroligt mange i fængsel, at sundhedsforsikringer er private, at universitetsuddannelser er ekstremt dyre og efterlader de unge med enorm gæld, at man ikke kan få sine børn passet i ordentlige daginstitutioner, at der ikke findes en minimumsløn, man kan leve af. De tror, at sådan er det bare. De kender ikke til alternativerne, siger Bernie Sanders, som ses på billedet til højre

Sagen er, at mange amerikanere tror, at det vi har her i USA er normalen. At man sætter utroligt mange i fængsel, at sundhedsforsikringer er private, at universitetsuddannelser er ekstremt dyre og efterlader de unge med enorm gæld, at man ikke kan få sine børn passet i ordentlige daginstitutioner, at der ikke findes en minimumsløn, man kan leve af. De tror, at sådan er det bare. De kender ikke til alternativerne, siger Bernie Sanders, som ses på billedet til højre

Pablo Martinez Monsivais

Udland
11. november 2015

WASHINGTON DC – Det er valgsæson i USA, og de politikere, der drømmer om at vinde Det Hvide Hus til næste år har mere end travlt. Alligevel var der en hjertelig stemning, store smil og varme håndtryk – faktisk på grænsen til udvekslingen af mandfolkekram - da Alternativets leder, danske Uffe Elbæk tirsdag mødte amerikansk venstrefløjs ubestridte leder, Bernie Sanders i senatorens kontor på Capitol Hill.

Elbæk har i en måned været på rundrejse i dele af Europa og Nordamerika for at netværke, lodde stemninger og udveksle erfaringer med politikere, græsrødder, tænketanke og repræsentanter for den såkaldte ’fjerde sektor’, som den iderige super-aktivist, partistifter og entreprenør introducerede i det danske for år tilbage. Og hvem ville være bedre at tale med end Sanders; senator fra Vermont, der for første gang nogensinde i USA’s historie har formået ikke blot at sætte noget så eksotisk som Skandinavien på det amerikanske politiske landkort, men som også insisterer på at kalde sig selv for ’demokratisk socialist’ uanset, at meningsmålingerne igen og igen viser, at man umuligt kan vinde et præsidentvalg med netop denne betegnelse.

Hvorfor ikke bare kalde sig socialdemokrat? Sanders har svar på rede hånd:

»Jeg har altid kaldt mig selv for den demokratisk socialist og jeg vil ikke bare ændre på, hvad jeg er; så må jeg simpelt hen forklare folk, hvad termen betyder. Og vi har set i Skandinavien, at man kan have markedsøkonomier, der er stærke, men hvor staten via et progressivt skattesystem fordeler velfærden på en måde, så alle får noget ud af det, ikke blot nogle få,« forklarer han og fortsætter:

»Sagen er, at mange amerikanere tror, at det vi har her i USA er normalen. At man sætter utroligt mange i fængsel, at sundhedsforsikringer er private, at universitetsuddannelser er ekstremt dyre og efterlader de unge med enorm gæld, at man ikke kan få sine børn passet i ordentlige daginstitutioner, at der ikke findes en minimumsløn, man kan leve af. De tror, at sådan er det bare. De kender ikke til alternativerne.«

»Og jeg vil simpelt hen gerne fortælle de amerikanske vælgere at jo, der findes andre måder at indrette samfundet på. Og som jeg ser det, er det på tide, at Skandinavien får den opmærksomhed i USA, som jeres lande fortjener.«

Hånlige kommentatorer

Sanders er vant til at blive mødt med skepsis fortæller han:

»Selvfølgelig bliver jeg mødt med alle mulige påstande og  løgnehistorier. Kandidater som Trump (den republikanske kandidat, der pt. fører kapløbet om at blive dette partis præsidentkandidat, red.) påstår, at jeg vil sætte indkomstskatten op til 90 procent eller konfiskere USA’s virksomheder og nationalisere dem. Det er jo det rene vrøvl, men det er klart, at det kan være svært for en kampagne som min at trænge igennem i de etablerede medier med mit budskab, når der er så meget støj fra modstanderne.«

Elbæk har sympati for den kamp, beretter han. Der var heller ikke just medløb, som blev den tidligere kulturminister til del, da han for lidt over to år siden besluttede sig for at gå imod strømmen og stifte sit nye parti i Danmark. Kommentatorerne var over en kam hånlige  og dømte ham død, ude og færdig. Hvilket viste sig at være skrupforkert. Nøjagtigt som det var i USA, da ”the mainstream media” kun havde skuldertræk til overs for den aldrende senator, da han meddelte sit kandidatur til posten som verdens mest magtfulde politiske leder i foråret.

Drømme om et nyt samfund

Men såvel medier som eksperter kan som bekendt tage fejl. Og hvor der på overfladen måske ikke meget, der forener græsrodskongen af kaospiloterne, stifterne af Frontløberne, den tidligere radikale kulturminister og nybagte partistifter med den mangeårige senator, bedstefar og notorisk vrantne socialist, så har de netop stædigheden, passionen og en modvilje mod at ændre personlighed for at passe ind i allerede tilrettelagte skabeloner til fælles.

»Vær ikke bange for at løbe panden imod en mur. Det er ikke sikkert at det er muren der holder,« var et af de mere sejlivede mottoer fra 1970’erne. På mange fronter sejrede parolerne fra det brogede ungdomsoprør på den lange bane.

Og troen på, at noget lignende vil ske igen, er et af de fællestræk, der forener de to ikke helt unge herrer. Der imidlertid har et nærmest lysegrønt fælles håb og en netop markant ungdommelig lyst til at engagere borgerne i noget nyt.

I USA drømmer tusindvis af især unge om et nyt, mindre ulige og mere grønt Amerika. ’Feel the Bern’ råber de og møder op i stimer til valgmøderne med Sanders, mens deres forældre klistrer Sanders’ slogan på deres bilers kofangere og kaffekopper. Der råbes muligvis ikke lige så meget når Alternativet udvikler strategier til deres politiske saloner. Men der festes til gengæld – snart skal Elbæk og co., sejle rundt ude på Seinen under Cop15 i Paris, fortæller han:  

»Vi tror på og drømmer også om forandring. Det har vil til fælles,« lyder det fra den danske partistifter, inden han tager taxien ud til lufthavnen i Washington – hjem mod København.

Læs Moderne Tider på lørdag, hvor vi bringer en reportage fra Uffe Elbæks tur til Washington DC

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Tja, og vore politikere er over en bred kam i fuld galop frem mod at gøre Danmark til en kopi af USA. Uffe som så hjertens gerne ser Danmark sovset ind i endnu mere EU, endnu mere erhvervsliv som lovgiver, er nok ikke lige manden, der skal vise hvordan et humant samfund skal skrues sammen.

kjeld jensen, Torben Skov, Torben Arendal, Flemming Berger, Torben Selch og Johan Enemark anbefalede denne kommentar

Bernie er overhovedet ikke socialist. I USA kender de åbenbart slet ikke definitionen, selvom den er let tilgængelig.
Socialisme forholder sig til ejerforholdet til produktionsmidlerne, mens Bernie ikke rækker længere end til god gammeldags socialdemkratisk blandingsøkonomi, som Danmark i øvrigt er ved at afvikle.

kjeld jensen, Per Torbensen, Robert Ørsted-Jensen, Peter Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er da alle tiders. Både at Sanders møder Elbæk og omvendt. Sanders kan få hældt noget fakta og krudt på sin kampagne, og Elbæk kan tage noget luft og inspiration med hjem fra det store udland. Det kan vi godt bruge herhjemme i andedammen.

Robert Ørsted-Jensen

Sandheden er også at hvis Venstre havde magt til det så ville de skånselsløst indføre amerikanske tilstande i Danmark

Robert Ørsted-Jensen

Denis Berg: Fuldstændig rigtigt set blot med den tilføjelse at Danmarks og de øvrige skandinaviske landes velfærdssystem på sit højeste givet var det tætteste man nogensinde på denne jord er kommet på rigtig socialisme. Leninisme-Stalinismen udgjorde sandt for dyden ikke noget der bar tilnærmelsesvis evnede at kombinere både velfærd, afskaffelse af fattigdom, fælles eje, initiativ og fri debat.

Jo Helene Kristensen - Uffe Elbæk og Alternativet er netop dem, der kan vise, hvordan et humant og visionært samfund kan skrues sammen. Det er det eneste sted i dansk politik, der tænkes nye tanker.