Nyhed
Læsetid: 1 min.

Afrika: Frygt for borgerkrig i Burundi

FN opfordrer det internationale samfund til at gribe ind for at dæmpe den eskalerende vold og uro i Burundi
Urolighederne i Burundi har drevet hundredtusindvis af mennesker på flugt. Foto: AP

Urolighederne i Burundi har drevet hundredtusindvis af mennesker på flugt. Foto: AP

Udland
19. december 2015

Situationen i det centralafrikanske land Burundi er i øjeblikket faretruende ustabil, advarer FN’s Højkommissær, der siger, at landet er »på kanten af« en borgerkrig.

»Situationen i Burundi kræver en fast og beslutsom reaktion fra det internationale samfund,« sagde Zeid Ra’ad Al Hussein, FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, torsdag, da menneskerettighedsrådet enstemmigt vedtog en resolution, der forlanger en uafhængig undersøgelse af rapporterede »overgreb« udført af uidentificerede militante grupper, der har sendt mere end 220.000 på flugt ud af landet.

Uroen har ulmet siden oktober sidste år, da Burundis oppositionsleder Leonce Ngendakumana blev idømt to års fængsel for injurier i det, der blev betegnet som en politisk motiveret dom forud for dette års præsidentvalg.

Volden eskalerede yderligere, da landets forfatningsdomstol i april gav den siddende præsident Nkurunziza medhold, da han argumenterede for sin ret til at søge genvalg til en tredje embedsperiode.

Landets forfatning tillader kun to sammenhængende perioder, men præsident Nkurunziza hævder at hans første periode ikke gælder i den sammenhæng, da han blev indsat af parlamentet, ikke af folket ved afstemning.

Historien skræmmer

På anmodning fra Den Afrikanske Union (AU) har Ugandas præsident Museveni tidligere i år forsøgt at mægle mellem den siddende regering og landets opposition, men uden held.

Burundi har flere gange i historien været i etnisk præget borgerkrig og blodige konflikter mellem landets hutuer og tutsier. I 1972 blev skønnet 120.000 hutuer nedslagtet af regeringsstyrker, da hutuer i den sydlige del af landet gjorde oprør imod den tutsi-styrede regering. I 1993 udbrød regulær borgerkrig i landet efter likvideringen af præsident Melchior Ndadaye, der var hutu. Kampe mellem hutuer og tutsier menes dengang at have kostet 300.000 mennesker livet.

De fleste landes udenrigsministerier opfordrer deres statsborgere til at forlade Burundi. Det samme gør Danmarks udenrigsministerium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her