Nyhed
Læsetid: 6 min.

Halvering af FN’s rationer udløste flygtningestrømmen

Det var manglen på donormidler, der udløste den største flygtningekrise, Europa har stået over for siden Anden Verdenskrig, konstaterer topkilder i FN
Nedskæringerne i FN’s humanitære bistand til de omkring 12 millioner syriske flygtninge kulminerede i sensommeren og efteråret – netop på det tidspunkt, hvor flygtningestrømmen mod Europa tog til i et omfang, som ikke er set siden Anden Verdenskrig.

Nedskæringerne i FN’s humanitære bistand til de omkring 12 millioner syriske flygtninge kulminerede i sensommeren og efteråret – netop på det tidspunkt, hvor flygtningestrømmen mod Europa tog til i et omfang, som ikke er set siden Anden Verdenskrig.

Manu Brabo

Udland
31. december 2015

På kanten af året er det tid til refleksion i den organisation, der først og fremmest har stået for nødhjælpen i de syriske borgerkrigskatastrofe, nemlig FN.

Her er konklusionen, at det frem for alt var økonomisk smalhals og især FN’s halvering af den humanitære støtte til de tolv millioner syriske flygtninge i Mellemøsten, som udløste den episke folkevandring fra Mellemøsten til Europa i år.

Læs også: ’Vi har ingen fremtid her …’

Det konstaterer en række topkilder i FN-systemet, der har detaljeret kendskab til situationen i de syriske flygtningesamfund til Information.

Og menneskeretsorganisationer bekræfter den tætte sammenhæng mellem Europas flygtningekrise og manglen på donormidler til nærområderne.

»Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over for mange, at vi blev nødt til at halvere madrationerne for de mest udsatte og helt stoppe hjælpen til de mindst trængende« siger Rasmus Egendal, der frem til september 2015 var vicekoordinator for Verdensfødevareprogrammet WFP i Amman, Jordan.

»Folk var simpelthen ude af stand til at se, hvordan de skulle klare sig fremover.«

FN’s beslutning om at halvere hjælpen til de mange millioner syriske flygtninge skyldtes, at både Verdensfødevareprogrammet og andre FN-organisationer, som f.eks. WHO og UNICEF, i løbet af 2014 fik stadig sværere ved at rejse tilstrækkelig med donormidler til at opfylde det stigende behov for hjælp.

I løbet af foråret 2015 blev både madrationerne og den økonomiske støtte til flygtningene stadig mindre.

Ifølge FN’s flygtningehøjkommissariat var 4,4 millioner syrere på det tidspunkt flygtet til Tyrkiet, Jordan, Libanon og Egypten. Andre syv-otte millioner var interne flygtninge i Syrien, heraf halvdelen børn, oplyser FN’s kontor for koordinering af humanitære anliggender.

Nedskæringerne i FN’s humanitære bistand til de omkring 12 millioner syriske flygtninge kulminerede i sensommeren og efteråret – netop på det tidspunkt, hvor flygtningestrømmen mod Europa tog til i et omfang, som ikke er set siden Anden Verdenskrig.

Økonomi årsagen til flugten

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har fulgt flygtningekrisen tæt og bl.a. gennemført en undersøgelse af flygtningenes motiver til at sætte kurs mod Europa.

Bill Frelick, direktør for Human Rights Watch’s flygtningeprogram konkluderer, at flygtningenes økonomiske situation har været udslagsgivende.

»Jeg har talt med hundredvis af flygtninge og migranter, der er rejst til Europa og en af de første ting, de nævner som årsag til at rejsen, er deres økonomiske situation i Libanon, Jordan og Tyrkiet,« siger han.

Ifølge WFP var det kombinationen af mindre madrationer til flygtninge og stadig mindre økonomisk støtte, som satte gang i flygtningestrømmen.

I 2013-14 fik over en halv million syriske flygtninge i Jordan hver måned udbetalt 34 dollar på et særligt humanitært kreditkort, som de kunne bruge til at betale husleje, lægebesøg og andre fornødenheder.

I perioden januar-marts 2015 blev beløbet næsten halveret til blot 19 dollar om måneden. Og det samme skete for hundredtusindvis af syriske flygtninge i Libanon og Tyrkiet.

Kort efter blev fødevarerationerne også beskåret. For flygtningene internt i Syrien blev rationerne skåret ned til 14 dollar per person, mens rationerne for andre grupper af flygtninge kom helt ned på ti dollar om måneden.

Ifølge Abeer Etefa, talsmand for WFP i Mellemøsten, vurderes 27 dollar om måneden at være det absolutte minimum for at opretholde livet.

Konsekvensen af de drastiske nedskæringer er blevet undersøgt af WFP, der har interviewet et repræsentativt udsnit af flygtningefamilier i de jordanske lejre.

Gerald Bourke, talsmand for WFP i New York, fortæller, at 50 procent af de syriske familier sagde, at de ville søge mod Europa eller tilbage til Syrien, hvis ikke deres økonomiske situation blev bedre.

Selv om flygtningene ikke led hungersnød, fortalte tre fjerdedele af dem, at de var nødt til at skære ned på antallet af daglige måltider og spise mindre portioner end normalt.

Nogle af dem måtte tigge venner og bekendte om supplerende mad for ikke at sulte.

For de traditionelle donorlande var det et wake up call, da flygtningestrømmen pludselig flerdobledes i sensommeren 2015 og bidragene til WFP voksede.

For de tilbageværende flygtninge betød det, at det månedlige støttebeløb for de flestes vedkommende steg til 21 dollar per person. I Jordan lå støtten dog stadig på 16 dollar i oktober 2015, og ca. 100.000 flygtninge havde mistet al støtte.

Ifølge den Internationale Organisation for Migration i Genève har EU-landene modtaget mere end en million ’irregulære’ migranter og flygtninge i 2015 – hvilket er fire gange så mange som i 2014. Cirka halvdelen kommer fra Syrien, resten fra Sydasien og Afrika.

I takt med det kolde vejr og underskrivelsen af fælles handlingsplan mellem EU og Tyrkiet, der bl.a. medfører en stramning af grænsekontrollen mellem Tyrkiet og Grækenland, er flygtningestrømmen de seneste måneder aftaget.

Aftalen betyder, at tyrkisk politi kun lader migranter og flygtninge fra Syrien, Afghanistan eller Irak sejle til de græske øer over det Ægæiske Hav.

Alligevel lander der fortsat mellem 3.000 og 4.000 mennesker på de græske øer hver dag. Det svarer til halvdelen af antallet i oktober, men det er stadig dobbelt så mange som i juni måned 2015, fremgår det af statistik fra FN’s Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR.

Nærområdestøtte virker

FN forventer, at flygtningestrømmen til Europa vil tage til, så snart vejret bliver varmere – med mindre det lykkes at genoprette flygtningenes økonomisk tryghed i Syriens nabolande.

FN vurderer, at antallet af syrere, der har behov for en eller anden form for humanitær bistand i 2016, vil stige til 13,5 millioner. Heraf skal mindst 8,7 millioner syrere brødfødes, hvilket er en million flere end i 2015. Denne udvikling vil lægge yderligere pres på donorlandenes budgetter.

»Vi har brug for forudsigelighed og for at garantere flygtningene stabilitet. Lige nu har vi kun midler til at holde de i forvejen alt for lave madrationer kørende indtil marts måned 2016. Det er ikke nok. Tidshorisonten skal være mere end seks måneder for at afholde flygtningene fra at søge større økonomisk tryghed i Europa,« siger Rasmus Egendal fra Rom, hvor han i dag leder WFP’s fundraising.

Danmark er ét af de få lande, der har øget sit bidrag til WFP’s fødevarerationer i 2015. Samlet set har Danmark under den tidligere og nuværende regering bidraget med i alt 48 millioner dollar fra 2011 og frem, oplyser WFP’s talsmand i New York. Det placerer Danmark på en sjetteplads efter henholdsvis USA, Storbritannien, Tyskland, Kuwait og Saudi-Arabien.

Men den præstation imponerer ikke formanden for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft.

»Problemet er, at regeringen kombinerer en forøgelse af den akutte nødhjælp med en dramatisk nedskæring i den samlede indsats. Der bliver hevet 2,5 milliarder kroner af det danske budget til udviklingsbistand og derefter reserverer man en stor del af pengene til flygtninge, der er kommet til Danmark,« siger han. »Det er selvfølgelig godt at give mere til flygtninge i regionen, men samtidig tømmer man den flaske, der skal bruges til at forebygge nye konflikter og folkevandringer.«

Ydmygende tilværelse

Researchere påpeger, at der er flere faktorer, som bidrager til at drive flygtningestrømmen mod Europa.

I Libanon og Jordan er det f.eks. ulovligt for flygtningene at arbejde. I Libanon skal flygtninge desuden betale 200 dollar om året for at forny deres opholdstilladelse – en stor sum penge for mange.

I Tyrkiet, der huser det største antal syriske flygtninge, modtager kun 167.000 ud af de 2,2 millioner flygtninge rationer fra FN.

Desuden er det for nylig blevet vedtaget ved lov, at alle syriske børn skal gå i skole, men på grund af mangel på arabisktalende lærere og faciliteter kan 400.000 syriske børn ikke komme i skole, fremgår det at en nylig rapport fra Human Rights Watch.

I sine samtaler med flygtninge i Tyrkiet og på Balkan fik Bill Frelick fra Human Rights Watch det klare indtryk, at mange asylsøgere på vej til Europa også føler sig ydmyget og forskelsbehandlet.

»De talte meget om deres vanskelige økonomiske situation, men en del af det hang sammen med den nedværdigende situation, de var endt i. De kunne ikke få lov at arbejde og var blevet nærmest subsistensløse,« fortæller han.

I Libanon mødte Frelick syrere, der ikke længere kunne holde ud at bo i de tæt sammenstuvede palæstinensiske flygtningelejre.

Og i Tyrkiet følte kurdiske flygtninge fra Irak og Syrien sig udsatte på grund af det forværrede forhold mellem Tyrkiet og de kurdiske organisationer og myndigheder det sidste års tid.

»Det ironiske er, at alle dem jeg mødte var overbevist om, at de ikke ville blive konfronteret med samme diskriminering og nedværdigelse i et EU-land. Det faldt dem simpelthen ikke ind,« husker Frelick.

 

Rettelse: Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at regeringen ville spare 2,5 millioner kroner af det danske budget til udviklingsbistand. Tallet er 1.000 gange større, som det nu fremgår 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er ikke ligefrem rettidig omhu der kendetegnet de danske politikeres og EU´s opførsel før og under flygtningekrisen.
Politikerne lovede højt og helligt, at flygtningene skulle hjælpes i nærområderne. Men det var vist bare tomme løfter. I hvert fald er de blevet enige om at massakrere ulandsbistanden, så vi er sikre på, at vi får flere flygtninge i fremtiden.
EU kan slet ikke finde ud af hvad de skal gøre. Bortset fra at de har indgået en bestikkelsesaftale med Tyrkiet. Jo flere flygtninge Tyrkiet kan holde tilbage, jo flere penge vil EU hælde ned i Erdugans korrupte styre.
At man ikke en gang har kunnet blive enige om at hjælpe de sydeuropæiske lande med at håndtere flygtningestrømmen, råber simpelthen til himlen.

John Christensen, Britta Hansen, Elisabeth Andersen, Henny Granum, Torben Arendal, Karsten Aaen, Marianne Rasmussen, Esben Lykke, Teodora Hansen, Torben Kjeldsen, Ole Steensen, Colin Bradley, Erik Pedersen, Niels Erik Nielsen, Søren Fosberg, Troels Jacob Hegland, Peter Jensen, Niels Weyde, Estermarie Mandelquist, Per Torbensen, Steffen Gliese, Torben Skov, Else Marie Arevad, Hans Jørn Storgaard Andersen, peter fonnesbech, Per Meinertsen og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Alphonse De Lamartine, der var fransk præsident i det 19 århundrede, sagde engang følgende: “Jo mere jeg betragter folkets repræsentanter, jo mere beundrer jeg mine hunde“.

Man skulle næsten tro, at han havde en krystalkugle, for følger man med i den danske flygtningedebat, foregår den på et sådant niveau, at selv et gadekryds ville kunne deltage uden problemer.

Den nuværende krise består kort fortalt i, som Antonio Gramsci sagde i 1930, at det gamle dør, og at det nye ikke kan (brød)fødes. I dette interregnum finder man de mest forskelligartede sygdomstegn. Så at for eksempel at mange flygtningeruter er groteske siger nærmest sig selv.

I Sarajevo blev flygtninge eksempelvis af det lokale politi frarøvet - bedt om at betale - penge på de busser som fragtede dem, i Makedonien krævede man 200 D-mark, for hver lastbil, der skulle krydse grænsen … men ellers er det overordnet set en nogenlunde god og oplysende artikel af MB.

Karsten Aaen, Torben Skov og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

De forandringer , der kræves i følge en videnskabsfolk vil indebære et opgør med livsstilen i den vestlige verden, og mange af de økonomsike interesser, der nyder godt af denne livstils store forbrug og som også i høj grad selv har promoveret samme livsstil, og fortsat gør det.

Derfor er der en ret stor sandsynlighed for at det ikke vil ske hurtigt nok , hvilket COP 21 er et klart vidnesbyrd på.
Men det kan være at der kommer en helt utilsigtet og uventet hjælp fra finanssektoren i form af et større krak i 2016. Det skal nok sætte forbruget ned.

Torben Skov, Esben Lykke og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Mogens Lykketoft har udtalt nogen lunde det samme om årsagen til de store syriske flygtningestrømme:
"Spørgsmålet er, om Europa kunne have undgået en del af de udfordringer, det gamle kontinent står med i dag, hvis der var blevet udvist rettidig omhu. I sommer, mens jeg sad og forberedte mig på at skulle overtage formandskabet for FN’s Generalforsamling, kom der rapporter ind fra FN’s nødhjælpsorganisationer, som alle fortalte det samme: Bidragene til de organisationer, som skulle hjælpe flygtninge i nærområderne til Syrien, styrtdykkede, så madrationer måtte halveres, og sundhedsbehandling begrænses."
Hvad sker der mon så - jo: "Næsten med et fingerknips begyndte strømmen af flygtninge over Middelhavet at vokse massivt. For hvordan skal man få normalt tænkende mennesker til at blive, hvor de er, når de hverken får nok at spise eller kan blive behandlet for de sygdomme, de måtte have med i bagagen på flugt fra krig og ødelæggelse?"

Lykketoft er dog godt klar over, at FN heller ikke har svaret på problemet.

Hvor skal man så gå hen?

Det jeg mildest talt finder forstemmende er, at man samtidig med, at man skærer ned, vælger at betale penge til Tyrkiet for at holde flygtninge ude.
Uanset om det er en panikløsning eller ej, så er slutresultatet, at EU-politikerne har kanaliseret penge væk fra hjælp i nærområdet (på trods af nydelig pap-retorik om netop dét) og over til at holde dem væk.
Idiotien og psykopatien er til at tage at føle på.

PS: Jeg regnede lidt på det, og de penge Tyrkiet vil få for at holde flygtningene ude, svarer til støtten til næsten 8 millioner flygtninge i et år (jeg brugte de 27$ nævnt som minimum i artiklen).

Torben Arendal, Karsten Aaen, Torben Skov, Jens Kofoed, Ole Steensen, Søren Fosberg, Peter Jensen og Niels Weyde anbefalede denne kommentar

Årsagerne til flygtningestrømmene er krigshandlinger, klimaforandringer og fattigdom. Det er imidlertid helt korrekt at FN's medlemslande, herunder særligt de rigeste, overhovedet ikke bidrager nok til at afhjælpe de værste følger af flygtningestrømmene - men det er helt forfejlet at pege på manglende donorer som årsagen. Det er krig, klimaforandringer og fattigdom. Noget, de rige lande - og disses donorer - ikke rigtigt kan se indtjeningsmuligheder i for alvor at forandre på.

Hvornår var det lige, at interne krige imellem shiiaer og sunnier, som har pågået i snart 1.400 år er blevet et EU ansvar ?

EU kan naturligvis hjælpe, men ansvaret er vel grundlæggende et internt muslimsk problem. Som kun de selv er ansvarlige for løsningen af.

Morten Simonsen, Lasse Reinhold og Kaj Jensen anbefalede denne kommentar

Den dagsorden som de rige lande har er den direkte årsag til konflikterne og flygtningene.

Passiviteten hos folkene i de rige lande solidariteten hos folkene er kyst af politikkernes skræmmende lokale dagsorden, den direkte undertrykkelse af de svageste med det formål at skabe frygt på trappestigen, så der ikke opstår modstand mod den førte politik.

En politik der aldrig vil blive andet end værre dag for dag til alt eksploderer og vi alle bliver flygtninge uden et sted at søge ly.

Vi har brug for politikkere som vil gå forrest i mørket som vil række hånden ud til alle flygtninge, som vil tænde det fyrtårn som kan lede flygtningene til sikkerhed og tryghed.

Vi skal dele hvad vi har vi skal gå forrest og vise verden den rigtige vej.

Vi skal skabe håb.

Lars Peter Simonsen, Søren Fosberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Man kan jo se lidt på årsagskæden..

Hvem har slået på tromme for at skære i hjælpen ?
Hvem har spillet på flygtninge/indvandre kortet i valgkampen ?
Hvem får flere stemmer fordi flygtningen strømmen øges ?

Som en klog salgschef engang lærte mig, man har en fantastisk chance for at vinde et udbud, hvis man selv skaber behovet hos kunden og hjælper til med at skrive krav og specifikationer.

IMHO er det her lidt en situation, hvor de partier der vinder på en forskruet 'udlændinge debat', selv er med til at skabe 'problemet'.

Det er grotæsk.

Det er også derfor at samme partier ikke ønsker at sætte hårdt mod hårdt i forhold til Stokholms forsøg på at stikke en kæp i hjulet på øresundsregionen. Man vil jo gerne selv kunne lukke grænsen mod Tyskland. Selv om det vil seriøst skade sønderJylland.

// Jesper

Lars Peter Simonsen, Elisabeth Andersen, Per Torbensen, Søren Fosberg, Torben Arendal, Karsten Aaen, Torben Skov, Søren Johannesen, Alan Strandbygaard, Jens Kofoed, Torben Kjeldsen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

"Halvering af FN’s rationer udløste flygtningestrømmen"

Hæ... Enhver husmor kunne have forudsagt dette. Når ungerne er sultne, hvor går de så hen?

Søren Fosberg, Torben Arendal og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Kjeldsen

Dagens artikel er vel ikke overraskende eller? Den viser vel bare hvor ’usikre’ vi er som nationer når det gælder alvorlige kriser eller? Helt koldt og kynisk må man i hvert fald konstatere at hverken USA som ’forenede’ stater’ og EU eller FN som ’foreninger’ har tildelt ’kræfter til at løse nuværende meget omfattende krise. Jeg har den helt klare mening, at problemet ikke skyldes mangel på logistik eller ressourcer. Jeg gentager det skyldes altså helt objektivt, ikke mangel på ressourcer!!!! Den skyldes alene mangel på politisk vilje, hverken mere eller mindre. I princippet skyldes det dårlig ledelse. Har vi dårlige ledere? Ja dem vi har vi valgt, eller nogen har valgt, for jeg har ikke, har åbenbart ikke mod, visdom og integritet til at gennemfører rationelle løsninger. Mit svar er, at de er valgt på at skabe frygt og leve af frygten. Ikke på mod og løsninger? Hvis vi ville kunne vi ’sagtens ’ løse problemerne. Her er par forslag:
1. Opret sikre zoner med militær magt i nærområder og skab forsynings sikkerhed, hospitaler, boliger og sanitære forhold. Lav skoler, for både voksne og børn.
2. Opret asylbehandling lokalt i nærområder med tilstrækkelige ressourcer
3. Lad de asylbehandlede flyve og skulle nogen slippe forbi. Så lad også dem flyve. Det ville stoppe smuglervirksomhed, tab af menneskeliv og give ekstra indtjening til luftfart. (bedre end sorte penge til smuglere)
4. Støt med betydeligt flere midler de organisationer som bevæger sig kampzonerne fx Røde kors, Læger uden Grænser og Dansk flygtningehjælp
5. Støt militært med sikre zoner for de kampgrupper der yder modstand mod ISIS og i princippet mod Assad
6. Lav flyveforbudszoner.
7. Stop våbensalg helt fra roden og stop andre forsyningsmæssige kanaler.
8. Iværksæt genopbygning i sikre zoner (det skaber arbejde og normalitet)
9. Støt landbrug og genopbygning.
10. Øg vores egen lokale indsats for flygtninge både i forhold til uddannelse og repatriering, og endelig for nogen integration.

Gennemførte vi dette (til lejligheden blot påvisende, ikke en konkret plan) ville konflikten i området stoppe ved at skabe livsbetingelser der kunne skabe håb og fremtid, og effekten af dette ville både stoppe Assad og ISIS. Banalt alle konflikters moder er lediggang og fattigdom, og ikke religion. Religion træder ’til’ når krybben er tom. Gør vi dette nej? Vi kan dårligt løse vores egne fattigdomsproblemer, vi var ellers på vej. Svaret ligge måske i at vi er markedsbaseret samfund, med få meget rige, herunder de rige oliestater, våbenindustri, og andre interessenter der ikke kan se, at dens kan betale sig, det er bare en tanke og jeg tager selvfølgelig fejl eller?

Søren Fosberg, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Hvor har jeg længe ventet på oplysninger som disse. Så på årets sidste dag kommer de. Jeg har på hjemmesider og Facebook-sider efterlyst, at vi hørte mere om UNHCR. For mig er det helt tydeligt, at EU ikke magter (= ønsker at magte) at løse denne krise. Derfor er det nødvendigt, at der kommer MEGET mere i medierne om UNHCR’s rolle – kombineret med et pres på verdenssamfundet/rige nationer om at yde mere. De penge, EU giver til Tyrkiet, kunne passende overføres til UNHCR i stedet for. UNHCR og EU kan eventuelt planlægge noget sammen, hvis EU kan overkomme det!!

Lykketoft vidste besked i sommers, og mon ikke også Helle Thorning fandt ud af det, da hun gik efter den højeste stilling i UNHCR? Hvorfor lagde disse to toppolitikere ikke pres på Socialdemokratiet til at anskue flygtningesituationen fra dette synspunkt? Hvorfor deltog Socialdemokratiet i asylstramninger og mistænkeliggørende omtale af flygtninge, når de kunne have talt for en human løsning via UNHCR?

FN/UNHCR skal meget mere i mediernes overskrifter NU.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Den helt underliggende årsag til flygtningestrømmene er vel, at diverse folk foretrækker at bekrige andre, som afviger stammemæssigt, klanmæsigt , etnisk, religiøst , politisk o s v - dertil kommer så en udmarvende korruption , nepotisme og bedrageri med offentlige midler i en række lande.

Nødhjælpen er vel "blot" en måde at sætte "hæfteplaster" på følgeskaderne - og de, der flygter, er i en del tilfælde "bare dem" , der tabte de lokale "magtkampe" eller holdt på den forkerte hest.

Det er kun børnene , de helt sikkert taber 100% uforskyldt hver gang.

Else Marie Arevad

Alle syrere har god grund til at flygte, men ikke alle har mulighed for det. Rejsen og betalingen til menneskesmuglerne koster mange penge, så de, der flygter til Nordeuropa, er ikke de samme, som mangler penge til mad i flygtningelejrene. Derfor er det en katastrofe, at FN ikke længere har midler til at forsørge de fattige stakler, der sidder tilbage i lejrene. FN's medlemslande må til lommerne!

Hans Jørn Storgaard Andersen, John Christensen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

"Økonomi årsagen til flugten"

Vil det så sige, der slet ikke er tale om flygtninge, men udelukkende økonomiske emigranter, som flygter fra fattigdommens elendighed på jagt efter et bedre liv?

...Eller hvordan skal det lige forstås?

Philip B. Johnsen

Danmark og EU 2016
Politik frem for EU økonomistyring, folkestyre og demokrati, med langsigtede bæredygtige mål, opbygget på fremtidssikret og realistisk politisk vision og politisk veldefineret strategi for realisering, omfordeling, mindre ulighed, slut med EU økonomisk diktatur, sparken nedad, afvikling af velfærdssamfundet, løndumpning, nødvendighedens politik, konkurrencestatens økonomiske naturreservat, hvor markedskræfterne kan udvikle sig optimalt, med politisk beskyttet skattely, fordi sådan fungere det internationale marked.

Europas krigs/klimaflygtninge der nu ankommer i million antal, som sansynligvis aldrig kan vende hjem, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget i et omfang, så det ikke betaler sig, at opbygge f.eks. Syrien igen.

'Hvis ikke den rige del af verden, giver de udsatte håb om en fremtid i deres hjemlande', så kommer problemerne til os 'vi' den rige del af verden, eller rettere til nogle rige og stadigt flere fattige i Vesten, for der er 123 millioner socialt udsatte EU borgere tæt på fattigdom, en fjerdedel af den samlede EU befolkning og 50 millioner EU borgere, der ikke kan give deres børn mad hver dag, samtidigt med, at de rigest, EU eliten, aldrig før har haft, så stor forøgelse af deres formue, som i de sidste 8 år.

200 millioner krigs/klimaflygtninge i verden de kommende 35 år 'før' 2050.

Ledende økonomer, verdens top politikkere og kapitalismen, den trio I-landene, sammen med en forbavsende lille gruppe mennesker, der udgør den illegitime økonomisk magtelite i verden, holder en skarpladt pistol for panden af resten af verdens befolkning, men ingen reagere.

Fra artikel:
"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge – fra Alaska til Stillehavsøerne. Vi bør med andre ord ikke undervurdere, hvor stort et bidrag vedvarende energikilder kan give til sikring af fred og sikkerhed."
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

Fra link:"Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos"
Link:http://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafor...

Fra link:
The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.
A Climate and Security Correlations Series.

"From 2006 to 2011 up to 60 percent of Syria’s land experienced, in the terms of one expert, “the worst long-term drought and most severe set of crop failures since agri- cultural civilizations began in the Fertile Crescent many millennia ago.”70 According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south)“nearly 75 percent suffered total crop failure.”Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous. In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.By 2011 the aforementioned Global Assessment Report estimated that the number of Syrians who were left extremely “food insecure” by the droughts sat at about 1 million. The number of people driven into extreme poverty is even worse, with a U.N. report from last year estimating 2 million to 3 million people affected. "
Link: https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2012/04/climatechangearab...

'FN'
Den lurende tørke risikerer at eskalere den i forvejen usikre fødevaresituation i Syrien.
Link:http://politiken.dk/udland/ECE2263820/fn-toerke-kan-forvaerre-tingenes-t...