Læsetid: 6 min.

En helt ustoppelig Trump vejrer morgenluft

Præsidentkandidatens position styrkes af et forslag om indrejseforbud for muslimer, men han modererede det ubemærket på et valgmøde i torsdags i New Hampshire. Den republikanske partielite frygter, han vil vinde
’Make America great again’, er Donald Trumps slogan. Ved valgmødet i New Hampshire tre dage efter hans kontroversielle udtalelse om, at muslimer ikke skal have indrejse, nævnte han det slet ikke.

Wade Payne

12. december 2015

Donald Trumps ord rammer dybt ind i politifolkenes hjerter.

»Det er lige meget, hvor jeg rejser hen. Det første, jeg lægger mærke til, er altid politiet, så føler jeg mig tryg og veltilpas,« siger han til godt og vel et hundrede medlemmer af politiets fagforening.

Ledsaget af hustruer i højhælede sko og stramtsiddende nederdele er gruppen af politi- og fængselsbetjente, mange af dem nogle kæmpe brød med glatbarberede isser, samlet på Hotel Sheraton i havnebyen Portsmouth i New Hampshire for at hædre den førende republikanske præsidentkandidat.

Det er tre dage siden, at byggematadoren fra New York foreslog at indføre indrejseforbud for muslimer i USA, »indtil vi ved, hvad helvede der foregår«, som han formulerede det i en kontroversiel udtalelse.

Siden er udtalelsen løbet verden rundt og har de fleste steder vakt furore og ledt til fordømmelse. I Storbritannien søger parlamentsmedlemmer at blokere Trumps indrejse i landet, hvis han skulle finde på at aflægge visit i løbet af valgkampen.

I Israel har premierminister Benjamin Netanyahu taget afstand fra udtalelsen, hvilket foranledigede Trump til at aflyse et planlagt besøg inden nytår.

I USA har både demokratiske og republikanske politikere åbent fordømt Trumps forslag om at benytte en »trosprøve«, når udlændinge søger om indrejse i USA.

Men den bombastiske og karismatiske forretningsmand flytter sig ikke én tomme. Som sædvanligt står han fast ved sine udtalelser. Eller gør han?

Trump er en dreven provokatør. Han er ligesom drengene på gaden, der til nytår lige skal afprøve ’kineserne’ og tjekke om naboerne kan holde den øredøvende larm ud, eller om de vil slå alarm.

Under valgmødet på Sheraton Hotel henviser han flere gange »snakken på tv« og »mediekommentatorer, der nu er begyndt at se lyset« og indser, at Trump har ret. Et eller andet må gøres efter terroristers massakre på 14 civile i San Bernardino, Californien.

»Folk taler positivt om mit forslag. De siger: ’Åh, måske har Trump ret’,« siger han.

Præsidentkandidaten forklarer, at sådan er det hver gang, han får en god idé og fremlægger den for folket.

»Kan I ikke huske, da jeg erklærede mit kandidatur i Trump Tower (i New York, red.) i juni. Jeg talte om ulovlig immigration, og den kritik, jeg blev udsat for, var utrolig, helt utrolig. I kan ikke forestille jer det! Så gik der to uger og folk sagde: ’Wow, måske Trump har ret’.«

Ifølge byggematadorens megafortælling vågnede folk pludselig op.

»De andre kandidater, der før havde kritiseret mig, mente pludselig, det var en god idé at få mexicanerne til at bygge en mur langs grænsen. Nu bifalder de forslaget.«

Vildledning

Men Trump vildleder, for ingen anden republikansk præsidentkandidat foreslår, at Mexico bygger en mur.

Blæser vinden i samme retning nu? I en meningsmåling offentliggjort i Wall Street Journal i går, afviser 57 pct. af vælgerne et indrejseforbud for muslimer, mens 25 pct. støtter det. For Trump er det vigtige imidlertid, at fire ud af 10 republikanske vælgere mener, det ville være en god idé.

Ikke kun det. Byggematadorens popularitet som politiker er ikke blevet undergravet af det kontroversielle forslag. Halvdelen af de vælgere, der vil deltage i republikanske primærvalg næste år, ser ham stadig i et positivt lys, mens 25 pct. vender tommelfingeren nedad. En meningsmåling i New York Times i går viste, at terrorangrebene i Paris og San Bernardino har styrket Trumps førende position. Flere amerikanere opfatter ham som den »stærke leder«, landet har behov for i en tid med en voksende terrortrussel.

Pensioneret politibetjent Steve Arnold er ikke i tvivl.

»Hvor mange gange skal vi udsættes for terrorangreb, efter at de fløj flyene ind i World Trade Center og Pentagon,« spørger Arnold, formand for politiets fagforening i New Hampshire, der i februar afholder det første primærvalg i valgkampen.

»Jeg mener, de gutter slap ind i vort land på lovlige visa. Nu har vi hende den muslimske terrorist i San Bernardino, der kom ind på et visum for at gifte sig og holdt sine planer skjult. Jeg ved ikke, hvad vi skal gøre for at stoppe det, men det er en god grund til at vælge Trump til præsident. Han kan få styr på det.«

Ægteparret Ben og Laura Soussan fra Hampton, New Hampshire, mener også, at der må gøres noget for at stoppe terrorister, der udnytter visumordningen til at smugle sig ind i USA.

»Vi har ikke noget mod indvandring. Vi byder dem velkommen. De skal bare følge reglerne og loven,«siger Laura Soussan, der har været frivillig for Trumps valgkamp siden i sommer.

Under pres indrømmer ægteparret Soussan og fagforeningsleder Arnold, at de ikke tager Trumps forslag – at forbyde indrejse for alle muslimer – helt alvorligt.

»Nogle gange formulerer han sig ikke præcist nok. Vi ved godt, hvad han mener: Han vil indføre et midlertidigt stop for immigranter fra muslimske lande, indtil vi finder ud af, hvor hullerne er i visumordningen,«Laura Soussan.

Steve Arnold tilføjer: »Det er jo ikke sådan, at ingen muslimer må komme ind. Dem, der er lovlige gæster, som forretningsfolk, skal ikke forbydes indrejse. Vi skal bare have tid til at få skik på systemet.«

Stemningen

Donald Trump har vejret stemningen. I sine bemærkninger på hotellet nævner han ikke en eneste gang ordet »muslim«. Han udlader at gentage ordene »et forbud mod indrejse«. Typisk kaster byggematadoren snøren ud og trækker lidt i land, hvis hans tilhængere ikke omfavner en ekstrem idé ukritisk.

Tv-shows, nyheder og kommentatorer er og bliver byggematadorens mest effektive sparringspartner i udformningen af hans politiske platform. Den virtuelle verden er Trumps klangbund.

Han siger: »Når jeg taler om, hvad jeg sagde forleden dag (en reference til indrejseforbuddet, red.) ser jeg lige pludselig folk på fjernsynet her til morgen og i aften sige: ’Trumps pointe er god. Visumsystemet virker ikke.’ Et andet show taler om noget andet og et tredje om noget helt fjerde … Ordningen fungerer ikke. Problemet skal ordnes. Vi kan ikke blive ved med at være politisk korrekte (og undlade at nævne muslimer, red.).”

Mandag talte Trump om et indrejseforbud for alle muslimer. Tre dage senere, torsdag, er det blevet reduceret til et problem med visumordningen.

For den tidligere skuespiller Ronald Reagan beskrev Hollywood-film virkeligheden. Som præsident citerede han ofte specifikke spillefilm, hvilket fik vælgere til at nikke anerkendende. I Donald Trumps hoved tjener tv-shows samme rolle; han har selv været stjerne i et realityshow, Lærlingen, indtil for nylig.

»Donald Trump er den præsidentkandidat, der har haft mest succes med at definere en valgkamps samtaleemner siden Ronald Reagan i 1980,« siger Peter Hart, demokratisk meningsmåler i Wall Street Journal.

»Den republikanske partielite frygter ham, befolkningen er tryllebundet af ham, og Trumps kernevælgere beundrer ham. Hans kandidatur udfordrer enhver politisk rationalitet og betydningen af den civile samtale.«

Selvopofrende

Laura Soussan, der har et computerfirma med sin mand, Ben, kunne godt ønske, at Trump en gang imellem talte i mere »præcise« vendinger.

»Man behøver ikke at være enig i alt, hvad han siger. Det afgørende er, at han er en ærlig og oprigtig person. Han er anderledes end de andre politikere, fordi han er en forretningsmand, der forstår at tjene penge,« siger hun.

I særdeleshed er hun påvirket af Trumps forklaring af, hvorfor han i en alder af 70 har valgt at stille op til præsidentvalget.

»Det er en stor opofrelse. Han kunne have nydt sin priviligerede tilværelse. I stedet vil han betale en gæld tilbage, fordi Amerika har været så god mod ham. Og så føler han sig brødbetynget af at have modtaget udsættelse af værnepligten, mens han gik på business school. Nu vil han aftjene den i Det Hvide Hus.«

Trumps popularitet blandt republikanske vælgere er et mysterium for de andre kandidater såvel som for partieliten. Ifølge Washington Post i går arrangerede partiledelsen, Republican National Committee, forleden en middag for førende lovgivere og tidligere toppolitikere.

Øverst på dagsordenen stod punktet: Hvad gør vi, hvis Trump vinder et flertal af de delegerede til partikongressen i juli? Af anonyme udtalelser fremgår, at man så bag kulisserne vil udpege en kandidat – enten blandt Trumps rivaler eller udefra – der kan mobilisere støtte fra et flertal af de delegerede.

Sidste gang noget lignende skete, var under partikongressen i 1976. Her udfordrede og tabte Ronald Reagan en afstemning i plenarforsamlingen til siddende præsident Gerald Ford.

Partieliten står med et uløseligt dilemma.

Hvis Trump bliver kåret som vinder, frygter de, at republikanerne vil tabe både Det Hvide Hus og Kongressen. Hvis de spænder ben for ham, vil hans tilhængere føle sig forrådt og blive væk fra stemmeurnerne og derved forære demokraterne sejren i november 2016.

Den samme frygt gav partiledelsen udtryk for ved valget i 1980, da Ronald Reagan vandt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

erik mørk thomsen

At en tumpe som Trump kan få den opbagning, som han har, viser, at folk er trætte af, levebrødpolitikerne løgne.
Løgne, som levebrødpolitiker bruger til at fremme en dagsorden, der ikke har genklang har, i befolkningen.
Det kan også ses i Europa, hvor der allerede i østeuropa er kommet partiet til magten, hvis demokratiske sindelag kan ligge på et lille sted.
Men levebrød politiker vil ikke se problemet, kommer klart udtryk her i Danmark, hvor flertallet blandt levebrødpolitikerne, forsøger at komme ud over, hvad et flertal af befolkningen stemme ved folkeafstemningen.
Som den radikale leder sagde i TV, et flertal på 53% skal ikke bestemme over dansk EU-politik.
Da levebrødpolitikerne i 1930 erne, miste kontakten med befolkningen,kørte deres eget løb, til gavn for dem selv og deres venner i eliten, endte det med 2 verdenkrig.
Skal levebrødpolitikerne/eliten sololøb ende med 3 verdenkrig?

peter fonnesbech

USA ender med at blive et offer for sin egen fordummelse, her tænker jeg først og fremmest på de førende mainstream medier.

Konklution: South park is real !

At en tumpe som Trump kan få den opbakning, som han har, viser at folk i USA opfører sig præcis på samme måde som folk i Danmark! Dansk Folkeparti har gennem årtier fået opmærksomhed på "Trumps måde": Ved hele tiden at gå længere end alle andre når det gælder nedrakning og meget ondskabsfuld behandling af alle, der ikke er danskere! DF har vundet så meget på det, at Venstre med Støjberg nu forsøger det samme, og S vil da også forsøge, om det kan tiltrække nogen af de dummeste danskere til dem. Poul Nyrup havde ret: Hverken DF eller Trump bliver nogensinde stuerene! -Forskellen er bare, at Trump aldrig vil blive valgt i USA, mens jeg er mindre sikker på, om danskerne er lige så fornuftige!

Poul Sørensen, Ole Frank, Mads Berg, Carsten Wienholtz, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Erik Feenstra, Karsten Aaen, Torben R. Jensen og Jørn Vilvig anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Ledsaget af hustruer i højhælede sko og stramtsiddende nederdele …"

Og hustruernes påklædning er værd at nævne … fordi?

Espen Bøgh, erik mørk thomsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Mange iagttagere har i øvrigt længe spået, at Ted Cruz langsomt men sikkert ville overtage føringen hos Republikanerne. Noget kunne tyde på, at han så småt er på vej.

Ikke at det vil være nogen forbedring, da han vist har stort set de samme synspunkter som Donald Trump og desuden efter sigende – af mennesker som kender ham deriblandt tidligere studiekammerater – er ekstremt velbegavet … og en ekstremt ubehagelig og frastødende person!

Poul Sørensen, Torben Skov og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Den svenske journalist Martin Gelin peger i artiklen USA:s rasistiska historia pekade ut vägen för Trump på den betydning den amerikanske historie har for Trumps succes.

Frihedsgudindens inskription - “Give me your tired, your poor/Your huddled masses yearning to breathe free” – har altid haft modstand fra hvide amerikanere med europæisk baggrund. I de første par hundrede år af nationens historie var det stort set kun hvide nordeuropæiske indvandrere, der var velkomne – udover de sorte afrikanske slaver.

Gelin peger på, at det først var Lyndon B. Johnsons indvandringspolitiske reform i 1965, der gjorde det lettere for ikke-europæiske indvandrere at rejse til USA. I 2000-tallet har Republikanerne forladt denne idé.

Siden George Bush forgæves søgte at gennemføre en indvandringspolitisk reform i 2005 ”har den reaktionära falangen av republikanerna dominerat invandringsdebatten i landet, med nostalgiska drömmar om ett etniskt homogent Amerika.”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/usas-rasistiska-historia-pekad...

Bjørn Pedersen

@Torben Skov
Det er måske lige i overkanten. Husk på at de amerikanske præsidenter jo ikke er enevældige. Størrere økonomiske beslutninger skal forbi Kongressen, og deres Supreme Court skal godkende love der kan være i konflikt med deres forfatning. Manden er en Berlusconi, der taler som en Mogens Camre så længe, det får ham valgt. Efter det, vil han jo være nøjagtigt ligesom enhver anden præsident.

Vibeke Rasmussen

"Essentially, TV news producers are wondering: "How do we keep getting the great ratings without helping elect the Fourth Reich?""

"The time to start worrying about the consequences of our editorial decisions was before we raised a generation of people who get all of their information from television …"

"… Trump the person is so limited in his ability to articulate anything. Even in his books, where he's allegedly trying to string multiple thoughts together, Trump wanders randomly from impulse to impulse, seemingly without rhyme or reason. He doesn't think anything through. (He's brilliantly cast this driving-blind trait as "not being politically correct.")"

"It's not an accident that his attention span lasts exactly one news cycle. He's exactly like the rest of America, except that he's making news, not following it – starring on TV instead of watching it. Just like we channel-surf, he focuses as long as he can on whatever mess he's in, and then he moves on to the next bad idea or incorrect memory that pops into his head."

… skriver Matt Taibbi bl.a. (9. december) i RollingStone om Donald Trump og tv-mediet, 'It's Too Late to Turn Off Trump'.

Poul Sørensen, Glenn Lynge Andersen, Niels Duus Nielsen, Erik Feenstra, Torben Skov og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Den amerikanske forfatning giver præsidenten mulighed for at regere pr. dekret eller ved at udstede det der hedder a presidential order. Obamas beslutning om at nedlægge Guantano-basen skete faktisk ved et sådant dekret. Kongressen ville bare ikke lige betale for det - derfor eksisterer basen endnu. Og nej, Supreme Court skal aldeles ikke godkende love, der kan være i modstrid med forfatningen i USA. Kongressen i USA kan godt vedtage nogle nye love, som er modstrid med forfatningen. Kun hvis nogle borgere rejser sagen ved Supreme Court kan den udtale sig om sagen og afgøre om en lov er i strid med forfatningen.

Glenn Lynge Andersen, erik mørk thomsen, Flemming Berger, Bill Atkins og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Den republikanske parti-elite står da ikke med et uløseligt dilemma, de skal bare dele partiet i to. Så Donald Trumps vælgere får deres egne kandidater at stemme på; Demokraterne i USA burde også deles i to....

Valgsystemet i USA tillader milliardærer at lægge billet ind på præsidetposten enten hos de blåfarvede liberalpopulister eller hos de rødfarvede liberalpopulister - demokratiets sammenbrud ...understreget af en valgdeltagelse lige omkring 50%.

Karsten Aaen, erik mørk thomsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Iøvrigt interessant, at Marine Le Pen har lagt lidt afstand til Trump:

- Ms. Le Pen said that was too much for her, perhaps in part because she feared jeopardizing the progress she had made in shedding her party’s previous image as racist and anti-Semitic.

“Seriously, have you ever heard me say something like that?” she asked on Thursday when questioned about Mr. Trump’s comments during a television interview. “I defend all the French people in France, regardless of their origin, regardless of their religion.”

http://www.nytimes.com/2015/12/11/world/europe/voter-insecurities-feed-r...

Trump er meget taktisk i den måde han fremstår på, det ene øjeblik giver han den som en ydmyg almindelig person og det næste øjeblik giver han den som den store mand der har tjent milliarder. Trump skifter attituder og lader de forskellige personaer som han helt åbent skifter imellem understøttes af følelses ladede bemærkninger, der rammer bredt hos tilhørene.... Trump bruger garanteret timer foran spejlet ligesom Hitler for få tag i sit publikums følelser. Folk ser ikke at det er et skuespil, fordi de hele tiden venter på den næste sensation fra Trump...
- En politiker sagde engang; at politik er at sælge vaskepulver og det er i hvert fald sandt når det gælder Trump....

Det kræver ikke mange sekunders studier udi psykoanalysens lyksaligheder at konstatere, at Trump opfylder samtlige kriterier (og mere til) for en vaskeægte psykopat. At der overhovedet er nogen der kan tage ham alvorligt, må skyldes hans penge. Han er dødsensfarlig.

En kollega benævner konsekvent sin eksmand som 'Mågen'. Fordi han - ganske som Trump - kunne komme ind i et lokale og overskide det hele på et øjeblik, for derefter at forsvinde igen; uden nogen som helst hensyntagen til konsekvenserne.

Lidt om Donald Trump:

http://ahtribune.com/us/2016-election/242-trump-grandfather-pimp-father-...

Citat fra artiklen:

"Presidential Candidate Donald Trump joined his father's real estate company in New York in 1971, and only two years later, the company was served with a civil rights lawsuit that was filed against the Trump organization because it refused to rent to Black people. The Urban League got wind of the racist rental policy and actually sent both Black and White people in to apply for apartments that belonged to complexes owned by the Trumps. What they proved, was that Black people were denied rentals across the board, and only Whites were approved. A Village Voice article by Wayne Barrett, published in 1979, blew the lid off the Trump organization's brewing pot of racist practices."

Således er Donalds Trumps racistiske politik overfor f.eks. mexicanere og muslimer ikke ny.....