Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hjernen er kønsblind

Forskellene på mande -og kvindehjerner er så ubetydelige, at vi må droppe ideerne om, at drenge og piger skal behandles og undervises forskelligt, mener Daphna Joel, der står bag international forskning, som kortlægger hele hjernen for kønsforskelle. Daphna Joel selv er blevet radikal feminist af indsigten i den kønsneutrale hjerne
Ideen om mande- og kvindehjerner er forkert. Vores hjerne er snarere mosaikker bestående af forskellige mandlige og kvindelige byggesten uanset køn.

Ideen om mande- og kvindehjerner er forkert. Vores hjerne er snarere mosaikker bestående af forskellige mandlige og kvindelige byggesten uanset køn.

Molly Wittus/iBureauet

Udland
21. december 2015

Mænd har bedre motorik og rumforståelse, mens kvinder har bedre hukommelse og sociale evner.

Sådan lød konklusionen fra en gruppe amerikanske forskere i 2013, efter de havde scannet knap 1.000 unge mænd og kvinders hjerner.

Det fik professor i neurobiologi Daphna Joel fra Tel-Aviv Universitet i Israel til at gå i rette med amerikanernes resultater og gå i gang med systematisk at undersøge hele hjernen for kønsforskelle.

Læs også: Neuropsykolog: Forskelsbehandling ændrer hjernen​

Joels israelske forskergruppe har i samarbejde med to europæiske kortlagt hele hjernens struktur hos 1.400 personer af han- og hunkøn for at lede efter kønsforskelle.

Deres konklusion er, at ideen om mande- og kvindehjerner er forkert. Vores hjerne er snarere mosaikker bestående af forskellige mandlige og kvindelige byggesten uanset køn, skriver de i artiklen, der blev offentliggjort i tidsskriftet PNAS i december.

Forskergrupperne har trukket på opensource-data af MR-scanninger fra Europa, USA og Asien, fordi den type scanninger giver forskerne et billede af hele hjernens struktur.

»Vores hypotese var, at hvis der er forskelle, så må det kunne ses på de forskellige strukturer i mænds og kvinders hjerner,« forklarer Daphna Joel, der er ansat på afdelingen for psykologiske videnskaber og har forsket i neurobiologi i 20 år.

Læs også: Kønsforsker: Potentielt er vi ens

Egentlig var det lidt af et tilfælde, at Joel kom til at beskæftige sig med køn. En god kollega gik på pension for seks år siden, og så manglede der en lærer i kvindepsykologi.

Daphna Joel, der er ph.d. i psykobiologi, sprang til, og under forberedelserne til undervisningen stødte hun på forskning i dyrs hjerner, der viste, at forskellene i han- og hundyrs hjerner kunne ændre sig til det helt modsatte afhængig af miljøpåvirkning.

Dyrestudierne resulterede i, at Joel i 2011 skrev en artikel om den interseksuelle hjerne, men indsigten gjorde også, at Daphna Joel fra at være en helt almindelig liberal feminist af holdning, blev mere radikal.

»Jeg har aldrig været aktiv feminist, men selvfølgelig troet på, at kvinder kan gøre tingene lige så godt, men nu er jeg uddannet feminist. Jeg vidste ikke de her ting tidligere, men nu ser jeg køn som et socialt system, som vi skal bekæmpe,« siger Daphna Joel.

Ideen om, at vi er forskellige kommer fra vores genitalier: Når de er så forskellige, så må resten også være det, men vi kommer ikke kun i to typer

Daphna Joel

Enhver er anderledes

Joels videnskabelige og feministiske syn på køn og hjerne er dog ikke, at alle er ens.

Læs også: Liderlige mænd og selektive kvinder

»Jeg vil gerne forlade det her sprog, hvor vi snakker om ligheder og forskelle. Pointen er, at alle er forskellige, og den måde folk er forskellige på, kan du ikke forudsige ud fra kønnet,« forklarer Daphna Joel.

Udover MR-scanninger af hjernen, har forskerne også trukket på undersøgelser af i alt 5.500 personers holdninger, interesser og personlighedstræk.

Og heller ikke adfærdsstudierne kan entydigt konkludere, at bestemte karaktertræk eller interesser er decideret mandlige eller kvindelige, selv om vi opfatter dem sådan, forklarer Daphna Joel ud fra nogle diagrammer med blå-pink-farvetoner:

»Ligesom med vores hjerner er det meget sjældent, at vi finder mænd, som kun besidder maskuline karaktertræk eller kvinder med kun feminine.«

Derfor giver det heller ikke mening at tale om mande- og kvindehjerner. Selv om det ikke kommer som nogen overraskelse for danske neuro- og kønsforskere, at der ikke er de store forskelle, så hænger den brede befolknings billede af særlige mande- og kvindehjerner ved, fordi det i århundrede har været dybt funderet i vores samfund.

»I århundreder har videnskaben målt mænds og kvinders hjernestørrelse, og resultaterne har været brugt til at retfærdiggøre, at mænd og kvinder skulle behandles forskelligt, fordi mænd har større hjerner, og derfor er klogere,« siger Daphna Joel.

Læs også: Maskulin og feminin essens er og bliver modpoler

Neurovidenskabernes fremmarch har gjort, at der er blevet fundet flere forskelle. Ideen om, at hjernens størrelse havde noget at gøre med intelligens, er blevet droppet og modbevist af det stigende antal kvinder på universiteterne og i forskningen, men ifølge Daphna Joel går ideen om mande- og kvindehjerner igen i nutidig forskning.

»Forskere er ikke adskilt fra resten af samfundet. Ideen om, at vi er forskellige kommer fra vores genitalier: Når de er så forskellige, så må resten også være det, men vi kommer ikke kun i to typer. Alle hjerner indeholder både maskuline og feminine sider, selv om der er gennemsnitlige forskelle,« siger Daphna Joel.

Som venstrehåndet

Når vi fra barns ben oplever, at alt fra legetøj, interesser, evner og arbejde kan have noget at gøre med kønnet, så kan det påvirke hjernen, der forandrer sig afhængigt af , hvad vi bruger den til.

»Det fascinerende er, at selv om samfundet behandler mænd og kvinder forskelligt, så er der stadig så mange variationer af hjerner,« siger Daphna Joel.

Især inden for uddannelsessystemet mener hun, at det er problematisk at klassificere kvindelige og mandlige evner, som det sker i mange skoler.

»Vi skal uddanne, så det passer til den enkelte, og ikke ud fra om det er en dreng eller en pige. Al opdeling mellem drenge og piger burde stoppe,« siger Daphna Joel, der også går ind for at droppe sproglige definitioner som ’han’ og ’hun’.

Det forekommer måske langt ude at forestille sig en verden, der ikke er defineret af køn, men Joel sammenligner det med, at venstrehåndede engang blev anset for at være uintelligente, som ikke kunne få arbejde eller blive gift.

»Den holdning er forsvundet, og vi lægger knap nok mærke til, om folk er venstrehåndede, fordi det ikke giver mening. Det samme burde ske på et tidspunkt i forhold til køn. For hvorfor går vi så meget op i det, hvis det ikke giver mening,« siger Daphna Joel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er forkert at kigge på hjernen som en isoleret enhed. Kroppen cellerne har fantastiske kommunikationssystemer. Hver celle har en hjerne. Celler er intelligente enheder.

Benta Victoria Gunnlögsson, Morten Pedersen, Niels Engelsted, Ole Hilby og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Celler har kompliceret struktur og funktion men de er ikke intelligente og har ikke hjerne.
Biologisk intelligens er altid et produkt af mange forskellige hjernecellers samarbejde med de tilgængelige sanser.
Man kan diskutere om sanserne reelt er adskillelige fra 'hjernen'. Men alle dele er dumme som aminosyrer, hver for sig.

Bare man kunne være fri
for den diskussion
spalte op og spalte ned i Information

Anne Koed Westergaard, Niels Peter Jensen, Johnny Larsen, Flemming Berger, Morten Pedersen, Dennis Lydker, Ole Hilby og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kristian Jensen

jo, altså. At se på hjerner gennem en MR scanner, er som at se på teater fra en luftballon. Man kan godt se at der er noget der spiller, men hvad eller hvem :-)

Klavs Hansen, Johnny Larsen, Flemming Berger og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

"... Jeg vidste ikke de her ting tidligere, men nu ser jeg køn som et socialt system, som vi skal bekæmpe,«"
Så bliver vi kønsløse, eller hvad ?
Det er vel trods alt organismen, og hvad den foretager sig, hjernen er underlagt. Og helt blind for kønsforskellen er den nok ikke.
"»Vi skal uddanne, så det passer til den enkelte, og ikke ud fra om det er en dreng eller en pige. Al opdeling mellem drenge og piger burde stoppe,« siger Daphna Joel, der også går ind for at droppe sproglige definitioner som ’han’ og ’hun’." ; den enkelte er en dreng eller en pige.
Pointen er vel, at vi ikke kommer uden om den sociale konstruktion.

Quod est dubitandum
Så er den ’videnskabelige forskning’ inden for ’kvindeemancipation’ igen nået frem til, at der kun er ubetydelig forskel på en herre- og damehjerne – det er da noget af en dubiøs vanebrydende erkendelse, som kunne tyde på, at alle de gode kræfter har været spildte og kun med det resultat, at endnu én har meldt sig ind i lyserød systue som radikal feminist - hvorefter al sindsoprivende Gejaul kan fortsætte ad libitum uden nogensinde at bevise noget som helst, sådan rent videnskabeligt, altså …

Klavs Hansen, Isabel K. Bishop, Heinrich R. Jørgensen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Så vidt jeg kan se, har vi fået endnu et "forskningsresultat" af samme validitet som det der beviser at humlebien ikke kan flyve.

Alt hvad vi med vores sanser kan percipere om menneskets færden på kloden, viser at der netop er mere end "den lille forskel" på kønnene. I alle historiske - og nutidige kulturer, har de to køn haft forskellige roller i fællesskabet. Det gælder også afsondrede befolkninger, der har udviklet sig uden påvirkning fra andre kulturer.
Kønnene er 100% ligeværdige, men naturligvis - og gudskelov ikke ens i tanke og handling.

Benta Victoria Gunnlögsson, Johnny Larsen, Jørn Andersen, Henrik Munk Molke Rediin, René Pedersen, Flemming Berger, Thomas Toft, Tino Rozzo, Dennis Iversen, Isabel K. Bishop, Ole Hilby og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

Der er næsten ingen forskel på hjernerne imellem forfatteren af denne artikel og Albert Einstein. Men den lille forskel er væsentlig. Kan vi ikke slippe for mere formørket vås så tæt på jul?

Anne Koed Westergaard, Klavs Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Johnny Larsen, uffe hellum, René Pedersen, Flemming Berger, Thomas Toft, Morten Pedersen, Isabel K. Bishop, Ole Hilby, Jørn Andersen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Tak for en god artikel.

Dette giver rigtig god mening og forklarer at masser af kvinder og mænd aldrig har følt sig som de kønsstereotyper, som vi altid er blevet defineret som.

Hvis man objektivt betragter individer inden for hvert køn, så giver det hele god mening. Der er kæmpe variationer indenfor kønnene, ligesom der er enorme ligheder mellem individer fra forskellige køn.

Problemet er, at masser af mennesker er så kulturelt indoktrinerede med lyseblå og lyserød, at de ikke kan se objektivt på individer, men kun ser, hvad de ønsker at se. Menneskers hjerner er dovne og vi skyder genvej, hvor vi kan, og således filtrerer vi informationer, herunder udelader dem, der ikke lige passer ind i det mønster, vi forventer.

Hvis man forstokket holder fast i at jorden er flad, fordi vi engang har defineret den som værende flad, så kommer vi ikke videre.

Niels Duus Nielsen, Mikael Ellborg, Mette Olesen, Dana Hansen, Tanni Kromann, David Zennaro, June Pedersen, Tina Sommer, Rikke Nielsen, Karsten Aaen, Poul Genefke-Thye, Ingrid Uma, Laura Ludmilla Sørensen, Hanne Ribens og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Allerede de gamle 'grækere' (Eratosthenes et al.) havde bevist, at jorden måtte være rund - forstokketheden med den 'flade' må tilskrives reaktionære kræfter, så lyt aldrig til dem, så kommer du næppe videre som oplyst individ ... ;-)

Jeg ved ikke om det er korrekt, som Porto Qisuk skriver, at man ligefrem kan tale om 'hjerner' rundt om i kroppen (kommer vel an på definitionen af 'hjerne'), men der er i hvert fald et eller andet. Jeg har ikke nogen kilde på stående fod, men der er en del eksempler på mennesker, som efter organtransplantationer, på mystisk vis har overtaget personlighedstræk fra donorerne. Det tyder stærkt på at personligheden ikke blot isolerer sig til hjernen, men 'gennemsyrer' hele kroppen.

Jeg har stor respekt for (nogle former for) feminisme, men jeg tror omvendt også at (nogle former for) feminisme kan være ligeså skadelige og undertrykkende som de strukturer, feminismen forsøger at bekæmpe. Den fragment-orienterede vestlige videnskab er ikke altid det bedste at tilrettelægge vores livsverden efter.

Hvordan kan professor Joel blive inspireret af nogle amerikanske resultater fra 2013 - når hun fremlagde sine egne konklusioner allerede i 2012?

Og siden disse resultater har mindst 3 år på bagen - hvorfor indeholder artikelen intet om den videnskabelige verdens reaktioner?

Klavs Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson, Johnny Larsen, uffe hellum, Henrik Munk Molke Rediin, Michael Kongstad Nielsen, Flemming Berger, Morten Pedersen, Dennis Lydker, Morten P. Nielsen og Isabel K. Bishop anbefalede denne kommentar
ulrik mortensen

Læs også (hvor Daphna Joel's forskningsresultater bliver kommenteret): "Statistical Abracadabra: Making Sex Differences Disappear - Important sex differences do exist when appropriately examined" af Prof. David P. Schmitt:
https://www.psychologytoday.com/blog/sexual-personalities/201512/statist...

Johnny Larsen, Henrik Munk Molke Rediin, Thomas Toft, Dennis Lydker og Isabel K. Bishop anbefalede denne kommentar

Man har opdaget, at maven (fordøjelsen) nærmest ruler over hjernen og vor psyke - så pas på hvad du sætter tænderne i her til JUL! :)

Benta Victoria Gunnlögsson, Johnny Larsen, Rikke Nielsen, Lilli Wendt, Pórto Qisuk, Jan Weis og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis køns forskellene hovedsageligt er er baseret på miljø skal vi så ikke netop behandle hinanden forskelligt... Jeg undre mig dog alligevel lidt over at videnskaben ikke kan se forskel på mænd og kvinder...men jeg ville selvfølgelig også umiddelbart have troet at der var en temperatur forskel, men det er der nok ikke.:-)

Isabel K. Bishop

Sjovt nok påstår alle andre undersøgelser, at mænd og kvinder ikke er ens, men at kvinder er bedre indenfor kommunikation, medens mænd er bedre til Mint-fag.

Videnskaben kan meget let se store forskelle på mænd og kvinder. Forskellene ligger bare ikke i hjernens struktur, hvilket ellers er nærliggende at forestille sig da hjernen jo styrer det mest.

Kønsneutrale opfattelser er for det meste ufarligt pjat som folk kan lege med hvis de synes det er sjovt. Kønsneutral opdragelse, derimod, vil sandsynligvis være skadeligt for de fleste børn.
Det er afgjort noget vi bør begrænse så vidt muligt. Men vi skal huske at kønsneutral opdragelse sammenlignet med de vanvittige ting vi fx tillader helsefreaks eller religiøse fanatikere at byde deres børn, alligevel må opfattes som ganske ufarligt.

Der kan være flere årsager til at folk rodder rundt med disse forestillinger. Nogle har deres egen traumatiske kønskrig og ser kønsneutralitet som en løsning.
Andre har haft køns-diffuse oplevelser som barn eller teenager og opfatter neutralitet som et positiv.
De fleste roder nok bare rundt i årsag og virkning.

Bedtyder det med at bekaempe koennet, at hvis jeg opfatter mig som dreng, er en dreng med alt udstyret til at vaere en dreng, saa skal jeg bekaempes? Er det da noget daarligt at jeg er dreng og en anden er pige? Mystisk verden vi lever i.

Benta Victoria Gunnlögsson og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Isabel K. Bishop

Hmmm ... jeg undrer mig bare, hvis køn kun er en mythos, så kan jeg jo bare påstå at jeg ikke er kvindelig, eller mandlig, alt efter hvad jeg er. Kan mænd på den måde undgå værnepligten? Værnepligt: et unødvendigt og utroligt sexistisk konstrukt.

Thomas Toft, Dennis Lydker og Martin Schou anbefalede denne kommentar

Hvis mænd og kvinder ER ens - hvordan bliver man så feminist?

Klavs Hansen, Niels Peter Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Johnny Larsen, carsten jensen, Thomas Toft, Morten Pedersen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Det er forskning paa laveste niveau. Tror hun virkelig, at ved at scanne x-antal hjerner, kan hun fastslaa er der ikke findes koen. Klartat opbygning af hjernes er ens hos begge koen, det er knoglerne i haanden eller leveren ogsaa, men det kan bare ikke bruges som serioes forskning i koen. Der har hun virkelig grebet et minimalt halmstraa, i oensket om at redfaerdigoere sine ideologi.

Jens Thaarup Nyberg

Social konstruktion, Hans Lemming :-)

Lennart Kampmann

Marketing kan se forskel. Sagen er afgjort. Mænd og kvinder køber forskelligt.

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

@ Isabel K. Bishop.
Du skal være velkommen til at overtage værnepligten. Det er jo noget der er pålagt mænd, fordi de er mænd ;) Men kurdiske kvinder viser at man ikke behøver at tage hensyn til køn.
Med venlig hilsen
Lennart

Charlotte Primdal

Den megen modstand mod forskning der viser at der ikke findes 2 køn der er modpoler er dybt usaglig og bunder udelukkende i at man(d) ikke ønsker at ændre en samfundsmæssig og social status qo der udelukkende tilgodeser det mandlige individ. Vi kommer aldrig nogensinde videre fordi mænd dybest set ønsker at kvinder fortsat skal være andenrangsmennesker.

Niels Duus Nielsen, Dana Hansen, Marie Jensen, June Pedersen, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Karsten Aaen og Ingrid Uma anbefalede denne kommentar

Saa den udsendelse hvor de diskuterede koen. Maa indromme at jeg var noget paff efterfoelgende. De Svenske feminister, ja lad os kalde det for hvad der er: militant feminisme., var serdeles agressive, totalt nedladende overfor andre holdninger og belaerende. Hvad er dog var mest slaaende, var deres ekstremt aggressive adfaerd.

Charlotte Primdal,
Det er nyt for mig hvis der findes forskning der viser at der ikke findes to køn. Har du en henvisning ?

De undersøgelse som artiklen overfor refererer har vist at det ikke er i hjernens struktur at de store forskelle skal forklares.
Men da der stadig er ganske betydelig forskel på mænd og kvinder må forklaringen nok findes et andet sted, fx i det endokrine system.

Det er underligt at Information er blevet propaganda rør for den radikale misandri. Nu må kønnene ikke længere have forskelle: Alle SKAL være ens, hvis man mener andet er man jo åbenlyst en patriarkalsk heteronormativ undertrykkker ...

Det må være tydeligt efter den dansk-svenske debat at den såkaldte "feminisme" (læs: Misandri) er en anti-intellektuel bevægelse af underbegavede mennesker, som intet har med ligestilling at gøre.

Det er da også sigende at information bringer en artikel om et studie, der påstår at bevise hjernens kønsneutralitet, når selvsamme har fået massiv kritik i forskningslitteraturen. Men det passer åbenbart ikke ind i dagsordenen at tage det med i artiklen ...

Det er lidt ærgeligt at feminisme nu er blevet misandri og ligestilling er blevet til kønsllig og kulturel ensretning.

Henrik Munk Molke Rediin, Morten Jespersen og Thomas Toft anbefalede denne kommentar

Er det fordi menneskeracen er blevet træt af at eksistere, at vi ser så mange forsøg på at opnå konsensus om, at der ikke er forskel på dreng og pige ? Hvor kommer de næste generationer fra, hvis det endelig lykkes ?

Når det kommer til stykket, så er vi nok en del, der føler os mere som "menneske" end som "køn"., og hvor "kønnet" primært har med seksuel attraktion at gøre.

Jeg tror ikke, det kun gælder mig selv. Jeg tror faktisk vi er mange. Rigtig mange, som gerne vil overskride de grænser for hvad vort "køn" tilsiger os, eller som ønske om at frigøre os fra nogle af de ting, som vort "køn" tilsiger os. Vi er faktisk også rigtig normale. Vi har børn og ægtefælle, vi er velfungerende på job, og du vil ikke umiddelbart tro sådan noget "grænseoverskridende" om os.

Hvorfor tror jeg så at vi er mange... Ja, det tror jeg, fordi jeg dagligt igennem hele min levetid har observeret det hos mine medmennesker. Jeg har set, hvordan adfærd, som tillægges det mandlige køn, helt naturligt bruges af kvinder, ligesom jeg har set adfærd, som tillægges det kvindelige køn, helt naturligt bruges af mænd.

Really - no big deal ! Bare hverdagsobservationer fra kredsen af familiemedlemmer, venner, kollegaer, kendiser, politikere, name - it.... Som oftest nægter de pågældende personer, som har udvist den "forkerte adfærd" at have en sådan adfærd. Det er himmelråbende morsomt at iagttage. Mennesker er jo sjove i deres fortrængninger og deres ønske om at lige en bestemt norm (hvilket i nogen kulturer rent faktisk kan være både nødvendigt for at overleve og nødvendigt for at begå sig.) Mennesker er flokdyr og vi har brug for at indgå i en flok, så vi "hugger en hæl og klipper en tå".

Desværre er der en del mennesker, der mener, at de kan definere regler og afgrænsninger for hvert køn, og de mener så også, at disse regler og afgrænsninger skal definere alle andre end dem selv. SUK....

Giver ovenstående rædsel, uro og hjertebanken i angst over tidernes forfald og kønnenes opløsning? Måske for svage sjæle eller folk, der ønsker at bevare status quo - det sås meget i slutningen af 1800 tallet, hvor mænd med rædsel talte om suffragetterne og mente at kvinders underliv tog skade af for megen undervisning.

Jeg husker stadig min egen barndom, hvor jeg med stor skuffelse måtte konstatere, at jeg aldrig kunne komme ud med skoleskibet, at Märklintog var noget min lillebror fik, at piger skulle vaske op og dække bord og lære at vaske tøj, at piger ikke måtte lære sløjd men i stedet skulle have husgerning, at piger kun måtte være kahytsjomfruer når vi legede skib, og at en Barbiedukke var en nødvendig adgangsbillet for at lege med mine jævnaldrende piger.

Gudskelov ændrer tiderne sig, og jeg er bare jublende glad for at videnskaben efterhånden giver mig ret i mine observationer. Der er håb forude om en verden, hvor vi ikke oplever forstokkede fundamentalistiske tilgange til køn....:o)

Dana Hansen, David Zennaro, June Pedersen, Tina Sommer, Ingrid Uma, Hanne Ribens, Anne Eriksen, Karsten Aaen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

@Charlotte Primdal

Det med andenrangsmennesker passer ikke - jeg og de fleste mænd jeg kender - er alle enige om tredierangs!

Hvis man et øjeblik ser bort fra undersøgelsens videnskabelige værdi, og i stedet forholder sig til de afledte konklusioner, så forekommer disse ikke at være særligt logiske. Konstanteringen af at mænd og kvinder er ens, har påvirket Daphna Joel til at blive radikal feminist, men burde det ikke have været modsat? Burde hun ikke nærmere opfordre til at ophæve denne slags konfrontationer mellem kønnene, og i stedet fokusere på fælles problemer for menneskeheden, der i sagens natur ikke burde have noget med køn at gøre?

Daphna Joel hævder at størrelsesforskellen på kønnenes hjerne bruges til at hævde at mænd er klogere end kvinder. Sikke noget sludder, det har mildest talt ikke været politisk korrekt, i hvert fald i de seneste 30 – 40 år, at betegne mænd som klogere end kvinder. Det modsatte har til gengæld ikke været så farligt. Det er også en besynderlighed, at tale om samfunds- og kønsstrukturer der undertrykker kvinder og favoriserer mænd, samtidig med at man hævder, at der ikke findes kønsforskelle. Sådanne strukturer eksisterer jo ikke uafhængigt af kønnene, men må være skabt af disse. Hvis man påstår, at der findes sådanne strukturer, indebærer det nødvendigvis, at mænd som køn har en særlig tilbøjelighed - og evne - til at undertrykke kvinder. Og som regel også, at kvinder har særlige egenskaber, som hermed ikke kommer til udfoldelse.

Feminister er ofte fanget i det paradoks, at de hævder at der ikke findes kønsforskelle men alligevel netop dyrker dem i vild grad, bare tilpasset deres egen fortolkning. De fleste fortolkninger af kønsneutralitet bærer præg af dette. Det viser sig som regel, at de fleste opfattelser og tiltag, omkring kønsneutralitet fører til, at det ses som noget positivt, og noget der bør opmuntres, hvis drenge/mænd tilpasser sig traditionel kvindelig adfærd, og omvendt. Men en sådan opfattelse er jo alt andet end kønsneutral! Daphna Joel mener at man skal behandle alle ud fra deres individuelle egenskaber, men hvem andre end feministerne vil i praksis modsætte sig dette? Det ville nemlig indebære, at man så også må acceptere udfaldet, hvis det (meget sandsynligt) viser sig, at mænd og kvinder alligevel udvikler sig meget forskelligt, og at der til stadighed vil være store statistiske forskelle på kønnenes adfærd.

Det er i øvrigt det pudsige ved sagen, at feminister typisk afviser naturvidenskabelig forskning om køn og kønsforskelle, mens de foretrækker teorier om sociale konstruktioner omkring kønnene, der intellektuelt er rene uunderbyggede postulater. Men her er der tilsyneladende noget bioligi, som de kan bruge til noget!

Mads Jakobsen, Flemming Berger og Dennis Lydker anbefalede denne kommentar

Jung havde noget med animus og anima, kan det accepteres?

Jens Thaarup Nyberg

ulrik mortensen
21. december, 2015 - 09:52
Jeg ser ikke, i dit link, nogen skelen til de undersøgtes sociale miljø, som må være udfordringen for vurdering af kønnet som social konstruktion.

Jens Thaarup Nyberg

ulrik mortensen
21. december, 2015 - 09:52
Jeg ser ikke, i dit link, nogen skelen til de undersøgtes sociale miljø, som må være udfordringen for vurdering af kønnet som social konstruktion.

Blot en banal konstatering midt i alle de vidtløftige betragtninger om sociale konstruktioner: Vores medskabninger på denne klode er alle - stort set uden undtagelse - karakteriseret ved ikke blot tydelige fysiske forskelle mellem kønnene, men også markante adfærdsmæssige forskelle. Forskellene tjener tilsyneladende et højere formål. Artens overlevelse fx

ulrik mortensen

Joel et al. har undersøgt hjerner, ikke sociale miljøer. Problemet er, som nogle påstår (linket ovenfor) hendes metode (en stråmand - eller strådame ;-) ) " Unfortunately, the specific techniques Joel et al. used for determining whether a sex difference is “real” were highly problematic. For instance, Joel et al. defined a sex difference as occurring only when it had “a high degree of internal consistency in the form of the different elements of a single brain (e.g., all elements have the “male” form)." That is, for a sex difference in the brain to “really” exist, men must have relatively masculine brains in each and every respect, and women must have relatively feminine brains in each and every respect. Otherwise, no sex difference. Really?" ... osv .... (21. december, 2015 - 09:52)

Jeg kan i øvrigt anbefale lidt læsning af antropologen Margaret Mead, som i 1930'erne studerede flere primitive samfund i Stillehavet, hvor kønsroller var en del anderledes end i vores del af verden.

se links:

https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Mead

http://www.loc.gov/exhibits/mead/field-sepik.html

Hun skrev om sine iagttagelser i bogen: Male and Female: A Study of the Sexes in a Changing World

Jeg kan også anbefale antropologen Riane Eislers bog: "Skålen og Sværdet", som beskriver udviklingen fra Lilleasiens "Store Moder" samfund til de monoteistiske patriarkalske religiøse retninger, som vi kender i dag. Vanvittigt spændende bog med beskrivelser af arkæologiske fund, historiske data og med sammenligninger mellem diverse skrifter og myter.

Det vigtigste er dog - for os alle - at slå lyttebøfferne ud og skærpe synet, og glemme alt om fordomme, når menneskers adfærd betragtes. God fornøjelse...

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Ingrid Uma og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Det er ikke spørgsmålet om forskelle er store eller små, mænd og damer passer simpelthen ikke sammen, basta - sammenhængskraften virker kun, når naturen kræver, at herskaberne for en kort stund går ud over optugtelsen … ;-)

Forskningen understøttes også af Freudiansk type indikatorer, som netop også peger på at ca. 95% af alle kvinder og 60% af alle mænd er følende tænkere, altså femenine i deres tankesæt.
I Danmark forklarer det både den feminie organisationsmodel det offentlige benytter sig af, men også "forskelslønnen" målt på køn.

Herved er det bevist at det giver ingen mening at kræve ligeløn for køn, for det er ikke samme kompetenesæt kønnene har. Og de få mænd som hæver sig over gennemsnittet ved at have en efterspurgt kompetence, nemlig den logiske tankegang, er den eneste grund til at mænd har større løn end kvinder. Og det i øvrigt er læger, ingeniører og økonomer som har den store løn.
Resten af mænd tjener det samme som kvinder.

Utroligt at man skal ind i år 2016 før folk fatter det. Nå ja...det er jo fordi at det er feminint tænkende projektledere man har ansat i ligestillingsnævnene....

De kan jo ikke tænke en logisk tanke...

Søren Kristensen

Ok, det er ikke størrelsen det kommer an på og det er heller ikke hjernen. Hvad kommer det egentlig an på?

Inden det hele kommer alt for højt op at flyve, så kan det kun anbefales at se Hjernevask - Brainwashing - The Gender Equality Paradox, hvor det værste forvrøvlet kønsforskning bogstaveligt talt bliver slagtet: https://www.youtube.com/watch?v=cVaTc15plVs

Michael Kongstad Nielsen

De forsker det helt forkerte sted, det er hjertet, det kommer an på.

Lilli Wendt, Benta Victoria Gunnlögsson, Hanne Ribens, Anne Eriksen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Blot en tanke: Hvis nu vi havde gennemlevet et 2000 år langt repressivt matriarkat, havde vi formentlig haft et helt anderledes samfund i dag. Sikkert interessant på sin helt egen, udfordrende måde. Og der ville være masser af ting at tage fat på for den moderne emanciperede mand: Opdagelsen af den nye verden, en tur til månen eller bare det at flyve...

Tænk, jeg så noget ganske andet i Debatten: En flok naive danskere, der tror, at ting falder på plads af sig selv, hvis man bare lader dem være. Sådan går det med intet her i verden: der skal aktivt arbejdes for at opnå det samfund, der er optimalt for alle, i fællesskab.
Derfor denne gode nyhed for de fleste: http://www.denoffentlige.dk/bombe-under-30-aars-styringstaenkning-hood-o...

Lennart Kampmann

Hjernen er blind, men produktionen af testosteron er ikke ens.
https://en.wikipedia.org/wiki/Testosterone

Hormoner....

Med venlig hilsen
Lennart

Touhami Bennour

Mennesket er skabt og måske skabte sig selv I "moduler" hjernen kom sidst efter køn, det er min fornemmelse. Men her stopper naturens rolle, og alt ting blevet tilladt derefter, køn forskelle, stemme forskelle, udseende og alt andet. Man fylder sin hjerne med det man vil, eller man lade være, mange gør det ikke. Der findes mennesker kun her på jorden og ikke ude i Universet, hvor der er milliarder af milliarder genstande fuldstændige tomme. Så har menneske fået frihed her, og den der kan bedst gå videre. Tænk at næsten alt her på Jorden er skabt ellet tæmmet af mennesker fra landbrug til co2. Livet bliver kedeligt uden forskelle, især mellem en kvinde og en mand. Men det gælder ikke noget sted I Univers, kun her.

Det væsentligste citat af forskeren er at vi alle er forskellige.

resten er noget vrøvl. At indrage subjektive opfattelser af interesser, holdninger som "dokumentation" er ikke et forskningsresultat, men et meningsresultat.

"Vores hypotese var, at hvis der er forskelle, så må det kunne ses på de forskellige strukturer i mænds og kvinders hjerner,« forklarer Daphna Joel" ... Det eneste Joel altså har bevist var at hendes hypotese ikke holdt. Muskelstruktur hos mænd og kvinder er ens, men arter sig forskelligt, og sådan kan man blive ved.

I min verden er det ligegyldigt med alle disse forsøg på at ensliggøre... det er trods alt stadig vigtige at give lige rettig- og muligheder.

Med den type forskning ville jeg også kunne kalde min bog "Kend din mand" for forskning, hvilket den absolut ikke er. Det er som nærværende "forskning" en subjektiv konklusion baseret på ønsket om et bestemt svar (hvilket jo ikke ligefrem kan kaldes for videnskabeligt). Den er desuden baseret på en række subjektive egenopfattelser, på områder, de fleste af os af en eller anden grund oftest besvarer med det vi ønsker at være og ikke det vi er.

At hjernen rent fysisk ikke er forskellig på mænd og kvinder, undrer mig ikke, men det har intet med resten at gøre. Mænds og kvinders kroppe er også ens... altså har de samme bestanddele... hvor stort set kun pik, kusse, prostata og livmoder skiller sig ud... men alligevel er hele opbygningen og egnetheden til diverse formål yderst forskelligt opbygget...

pseudovidenskab er altid noget lort.... og der en kun een ting der er værre: Journalister der kun læser det de vil og derefter laver stærkt subjektive artikler forklædt som videnskabelige afsløringer.

Som Lennart Kampmann gør opmærksom på, er hypofysens hormonproduktion også væsentlig forskellig fra mænd til kvinder....

Hjernen er vel kønsblind på den måde, at vi i dag ved, at hjernen er plastisk.

Derfor har taxachauffører et større (gråt?) område i hjernen hvor der plads! til oplysninger om adresser end andre. Derfor hjælper det at genoptræne senhjerneskadede og derfor kan kvinder træne sig op, gennem øvelse, til at blive mestre i parallelparkering. Og mænd kan træne sine hjerner til at f.eks at opdage hvad ens barns gård betyder.

Naturvidenskabens undersøgelser er deskriptive, ikke normative. Det betyder at når amerikanske forskere f.eks. finder frem til at mænd er bedre til det rumlige end kvinder, så handler det bl.a. også om at amerikanske mænd bliver opdraget til at bruge deres rumlige sans mere end kvinder gør. F.eks. i sport....

Karsten Aaen, og andre ligesindede. Prøv engang at stikke fingeren i jorden. Prøv at iagttage mennesker omkring jer, Prøv at indhent oplysninger om mennesker i fremmede kulturer. Prøv at snakke med pædagoger der i 70'erne lærte - og troede fuldt og fast på, at kønsforskellen var 100% miljøbetinget. Prøv at sammenligne de to køn hos andre dyrarter på kloden. Prøv at forestil dig et intelligent skaberværk, der bygger to maskiner med vidt forskellige fysiske egenskaber, og prøv så at forestil dig, om de vil benytte samme software til disse maskiner. Prøv at bruge alle disse helt almindelige kendte informationer, og prøv så om I stadig kan overbevise jer selv og andre om, at de to køn er dessignet til at tænke ens. Prøv det!

Sider