Læsetid: 6 min.

’Vi har ingen fremtid her …’

Hver dag beslutter snesevis af syriske flygtningefamilier sig for at vende tilbage til deres krigshærgede hjemland – i lede og frustration over deres udsigtsløse flygtningeliv
Umm Hassan vil følge sin mand, der er blevet invalideret af granatnedslag, tilbage til Syrien. Alternativet – at blive i Jordans Zaatari-lejr – er værre.

Daham Alasaad

31. december 2015

»Jeg vil hellere dø en hurtig død hjemme end dø en langsom død som flygtning.« 42-årige Fatima fra Syrien siger disse ord uden tøven, uden tvivl. Hendes mand blev dræbt i den syriske borgerkrig, og nu lever hun sammen med sine sønner et liv som flygtning i nabolandet Jordan.

Efter halvandet års limbo er hun klar til at sætte livet på spil for at vende tilbage til sit borgerkrigshærgede land, i stedet for at fortsætte en udsigtsløs tilværelse i en jordansk flygtningelejr.

»Jeg er klar til at til at tage tilbage til Syrien med mine to drenge, selv om vi ved, at vi næsten kan være sikre på at blive slået ihjel i krigen«, siger Fatima, da Information møder hende. »Vi har mistet alt håb. Vi er desperate og kan ikke klare det mere. Vi har ingen fremtid her, vi har vores hus i Syrien. Vi har vores liv der. Selv hvis det skulle være ødelagt, kan vi bedre leve der,« siger hun.

Flugten tilbage

Hver nat gør snesevis af syriske flygtninge som Fatima sig klar til at vende tilbage til krigen med blot nogle få ejendele under armen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Det er en af de meste realitisk artikel, jeg har læst om Syrien. Folk udenfor blander (overbefolkning, hungersnød ) men det er bare oprør mod diktatur, som er gået I stå fordi de to store magter USA og Rusland, vil ikke finde en løsning sammen eller føre rigtig krig mod hinaden. På den måde er Syrere sat udenfor, men kan de ikke holde det ud længere. Jeg mener også at de skulle hjem, og håbe Assad vil forstå deres situation.

Isabel K. Bishop

Hvis mad, fred og et tørt sted at sove ikke er fremtid nok, så undrer jeg mig ærlig talt over, hvorfor de kom til Danmark. Hvile forventninger havde de?

Godt at de vender tilbage, så er der mere plads til rigtige flygtninge, som har forladt deres land, for ikke at dø i krig eller af fattigdom.

Isabel K. Bishop

@John Robert Parkins

Påstår du, at flygtningene har det lige så dårligt i dag, som tyskerne havde det efter anden verdenskrig? Synes jeg er ret respektløst, da der var 17.000 tyskere som døde af sult.

Flygtningene i Danmark får god mad til de er mætte, får en seng, tøj og ting man har brug for, for at kunne leve (så som sæbe, brugser m.m.). Desuden får de et tag over hovedet: enten en lejlighed, et hus eller et telt. Teltene er militærtelte, som danske soldater lever i i alle klimasonerne, så de er menneskeværdige at leve i.

Flygtninge får selv samme løn som studerende skal leve for. Det eneste man forventer til gengæld er, at de er villige til at integreres. Jeg synes altså virkelig at man strammer den, hvis man sammenligner folk som lever så godt som vores egne børn (studerende), med tyskere som døde af sult i danske flygtningelejre 1945.

Du har bare lagt et link op, og jeg vil bare gerne høre, hvad du vil fortælle med det?

Flygtninge i DK er først ansøgere om asyl; asylansøgere. Og de får aldeles ikke det samme studerende. De får 10 kr. pr. dag pr. person hvis de får mad. Hvis de ikke får mad, men de selv skal lave den får de 55 kr. pr. person pr. dag. Og disse 10 kr. eller 55 kr. skal bruges til alt; transport, tøj, sko, mad, husholdningsartikler mm. og mv. Desuden må studerende arbejde og kan tage SU-lån; dette kan og må asylansøgerne ikke.

Indtil den dag da asylansøgerne bliver til anerkendte flygtninge i DK (hvilket kun sker for omkring 45-50% af dem, asylansøgerne altså) så skal flygtninge bo i telte, i asylbarakker, i asylcentre. De må ikke engang, hvis de har penge nok, selv betale for et ophold på et hotel og de må heller ikke bo hos familie, som de har her i DK. Først når asylansøgerne er blevet anerkendte som flygtninge her i DK, kan de få en lejlighed eller et hus. Og så får de kontanthjælp som studerende; det er korrekt. Anerkendte flygtninge i DK skal! gå på sprogskole og skal! følge det tre-årige integrationsprogram som er lagt for dem ude i kommunerne. Ved fravær som af kommunen bedømmes som ulovligt fravær bliver de trukket i kontanthjælpen. (og tro mig, dette sker - har selv set det gennem mine mere end 15 år som underviser i dansk sprog og kultur for voksne udlændinge).

Kvinden i artiklen bor i Jordan, et land hvori der bor 600.000 flygtninge (eller mere( fra Syrien. Og hvor flygtninge fra Syrien ikke må arbejde. Og hun ikke er i fred, ro, ligevægt og balance, men sikkert lever i konstant angst og uro og usikkerhed i sit liv og sin krop. Fordi hun lever i en flygtningelejr i Jordan.

Anne Eriksen, Niels Duus Nielsen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar