Læsetid: 7 min.

I det palæstinensiske ’laboratorium’ forfines den israelske våbenteknologi

Våben- og sikkerhedsteknologier er en grundpille i den israelske økonomi. Men udviklingen af nye teknologier skaber nye usikkerheder for såvel israelere som palæstinensere og er i sidste ende en hindring for fred, siger Leila Stockmarr, der i sin ph.d.-afhandling har kortlagt den israelske sikkerhedsindustri
En af Leila Stockmarrs pointer i ph.d.-afhandling, som har kortlagt den israelske sikkerhedsindustri, er, at den øgede sikkerhed blot har skabt det, hun kalder ’nye eksistentielle usikkerheder’ for de jøder, som Israel oprindeligt skulle beskytte.

Sigrid Nygaard

7. december 2015

Med oprettelsen af staten Israel i 1948 opstod et stort behov for sikkerhed, som kun er vokset siden. Fra starten var det strategien, at Israel skulle være militært selvforsynende, og i dag er våben- og sikkerhedsteknologier en grundpille i den israelske økonomi og et kæmpe eksportmarked.

Israelske firmaer er eftertragtede på våbenmesser verden over, for deres produkter er blandt de bedste, hvad enten det handler om ammunition eller overvågningsudstyr.

»Israel er blevet den nation, man henvender til, når man skal lave alt fra urban sikkerhed til større militære invasioner, grænsekontrol osv. Israel er et slags mikrokosmos på eller en ekstrem version af, hvordan vi globalt set praktiserer sikkerhed i dag,« siger Leila Stockmarr.

Læs også: Besættelsen af Palæstina kaster guld af sig

I dag forsvarer hun sin ph.d.-afhandling, Turning ’Swords into Silicon Chips’, som hun har arbejdet på de seneste tre år. Her kortlægger forskeren og debattøren, der også er rådgiver for Alternativet, den israelske sikkerhedsindustri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Olaf Tehrani
 • Pia Qu
 • Dorte Sørensen
 • morten andersen
 • Christian Curdt-Christiansen
 • Torben Arendal
 • Anders Riel andersriel@outlook.com
 • Philip B. Johnsen
Olaf Tehrani, Pia Qu, Dorte Sørensen, morten andersen, Christian Curdt-Christiansen, Torben Arendal, Anders Riel andersriel@outlook.com og Philip B. Johnsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Siden Sverige blev en af de 140 lande, der har anerkendt Palæstinas ret til at eksistere som et frit og selvstændigt land, har Israel igen og igen angrebet Sverige, og hver gang på en særdeles useriøs måde. Og denne gang sagde hun faktisk stort set det samme, som USA's udenrigsminister sagde i lørdags.

Det er især et problem for Israel, at den svenske udenrigsminister er en kvinde. Men hvis de tror, hun er et let offer, tager de helt fejl.

www.svt.se/nyheter/inrikes/wallstrom-israel-missforstar-medvetet

www.svt.se/nyheter/utrikes/sport-att-ge-sig-pa-sverige

www.aftonbladet.se/nyheter/article21895079.ab

Svend Erik Sokkelund

Krig er simpelthen forretning, god, givtig forretning. Hvis det danske forsvar køber israelske våben, blir' der uden tvivl en allerhelvedes ballade.
Hvis de ikke køber israelske våben, må vore soldater nøjes med det næstbedste...

Israel udvikler våbensystemer til fremtidens verdensbillede: Rige områder omgivet af fejlslagne fattige områder.
Nøjagtig som tilfældet er for Israel idag.

Den israelske Iron Dome-raketteknologi kan aldrig forventes at kunne beskytte større område - max. nogle hundrede km2

Araberne kan tåle at tabe flere slag - israelerne ikke et, så sikkerheden kan ikke blive for stor!
Det undrer mig hvad der driver Leila Stockmarr i hendes evige angreb på Israel, det eneste demokrati i mellemøsten og hendes forsvar for mildt sagt fejlslagne arabiske samfundssystemer er for mig helt uforståelig