Nyhed
Læsetid: 5 min.

Pensionskasser investerer i miljøskadelig palmeolie

Ni ud af 10 af de største danske pensionskasser har ingen retningslinjer for, hvilke menneskeretlige og bæredygtige principper deres investeringer skal leve op til. Det viser ny Danwatch-rapport. Pensionskasserne investerer i produktion af palmeolie i Indonesien, som de seneste måneder har hyldet store dele af Sydøstasien i gullig giftig røg
Indonesiske soldater sprøjter vand ud over en brændende jungle ved landsbyen Rimbo Panjang. I den tørre årstid antændes store dele af skoven, fordi jorden skal udnyttes til profitabel papir- eller palmeolieproduktion. Den tykke røg har i ugevis indhyllet Singapore og store malaysiske byer.
Udland
15. december 2015

Indonesien rundede i oktober sin skovbrand nummer 100.000 i år. Det er blevet kaldt verdens største akutte miljøkatastrofe, og skovbrandene har forårsaget lige så store mængder CO2-udslip om dagen, som samtlige økonomiske aktiviteter i USA.

Brandene i regnskoven er ofte påsat for at rydde land og give plads til nye palmeolieplantager. Men ud over at fordrive mennesker og dyr fra deres land, har brandene også skabt en giftig gullig dis i store dele af Sydøstasien, som har forpestet livet for millioner.

En ny rapport fra det danske researchcenter Danwatch viser, at syv ud af de 10 største pensionskasser i Danmark investerer knap 60 millioner kroner årligt i palmeolievirksomheder, der er forbundet med brandene i Indonesien.

Læs også: Rettelse

60 millioner kroner udgør gør kun en mindre del af milliardindustrien palmeolie, men problemet er mere principielt, at pensionskasserne mangler retningslinjer for, hvad man kan stå inde for at investere danske pensionsopsparinger i.

Rapporten fra Danwatch viser, at kun en ud af de 10 undersøgte pensionskasser i Danmark har særskilte retningslinjer for, at de virksomheder de investerer i, lever op til menneskeretlige og bæredygtige principper.

Rapporten dokumenterer, at pensionskassernes screeninger er for sløsede, mener skovkampagneleder i Greenpeace Nordic, Erika Bjureby.

»Det undrer mig, at firmaer, der gentagne gange er blevet kritiseret for at medvirke til skovafbrændinger, kan gå igennem pensionskassernes screeninger,« siger hun.

Ifølge CSR-ekspert ved Copenhagen Business School Karin Buhmann, fritager det ikke pensionskasserne for sociale forpligtelser, at de kun har en mindre ejerandel i industrien.

Små investeringer har også ret

»Nogle investorer har brugt argumentet, at de er mindretalsinvestorer, men OECD er i samarbejde med FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder nået frem til, at forpligtelserne også gælder for mindretalsinvesteringer,« siger hun.

Den danske pensionskasse PKA har ifølge Danwatch de største investeringer i palmeolie blandt de 10 screenede selskaber. Investeringerne på 21 millioner er fordelt på fire firmaer, der alle er involverede i klagesager eller er dømt for lokale domstole for at have overtrådt national lovgivning eller konventioner i forbindelse med skovrydning. PKA har ikke ønsket at stille op til et interview med Information om deres investeringer i palmeolie.

En anden større investor er Danica Pension, der investerer i palmevirksomhederne Wilmar International og Golden Agri Ressources. I alt investerer de knap 13 millioner kr. årligt i de to firmaer, der ifølge Greenpeaces skovkampagneleder Erika Bjureby, er forbundet med de seneste skovafbrændinger. Det er Danica Pension klar over.

Brændende skove

»Vi screener løbende vores investeringer for brud på principper for selskabers samfundsansvar. Palmeolieindustrien er en af de kontroversielle sektorer, og nogle selskaber befinder sig i randområdet, så det forholder vi os løbende til,« siger Thomas Hyldahl Filholm Kjærgaard, der er Head of RI and Corporate Governance i Danske Bank.

Christian Pilegaard Hansen, der er miljøforsker ved Københavns Universitet, forklarer, at det er særligt problematisk at brænde skove af i områder i Indonesien og Malaysia, fordi jorden er tørvejord.

»Det betyder, at regnskoven står på et meget tykt tørvelag, og når det brænder og forrådner, så går der enorme mængder CO2 i atmosfæren,« siger han.

Det undrer mig, at firmaer, der gentagne gange er blevet kritiseret for skovafbrændinger, kan gå igennem pensionskassernes screeninger

Erika Bjureby

Skovkampagneleder i Greenpeace

Ifølge Christian Pilegaard Hansen er det utænkeligt, at man kan standse produktionen af palmeolie. Den findes lige nu i hvert andet produkt på supermarkedets hylder i Danmark og er en stor del af verdens forbrug af biobrændsel. Det er derfor afgørende i forbindelse med produktionen af palmeolie, at virksomhederne begrænser skovafrydningen.

»Hvis de miljømæssige konsekvenser ved industrien skal mindskes, er det vigtigt, at der ikke inddrages nye arealer, når der skal plantes oliepalmer,« siger Christian Pilegaard Hansen.

Bedre opsyn nødvendigt

En af de måder pensionskasserne kan forsøge at sikre, at deres investeringer i palmeolie er mere bæredygtige, er ved at undersøge, om virksomhederne er tilmeldt certificeringsordningen RSPO (Roundtable of Sustainable Palmoil).

Som det fremgår af Danwatch-rapporten er palmeolievirksomhederne, som de danske pensionskasser investerer i, kun medlemmer af ordningen og ikke certificerede. Det er ifølge klimachef for WWF, John Nordbo, ikke godt nok. »Pensionskasserne bør arbejde med at give palmeolieselskaberne et krav om at blive certificeret. De bør også arbejde med helt konkret at følge op på menneskerettighedskrænkelser. Nogle af de firmaer i Indonesien, der producerer palmeolie, er utroligt brutale, og deres aktiviteter sker ofte uden respekt for menneskerettigheder eller for natur overhovedet,« siger John Nordbo. Danica Pension ser det ikke som en del af deres succeskriterier, at investeringerne er certificeret i RSPO.

»Det centrale for os er, at de lever op til internationale principper som FN Global Compact. Men vi ser gerne, at de også arbejder hen imod en certificering. Det er godt for selskabet og også for miljøet og samfundet,« siger Thomas Hyldahl Filholm Kjærgaard. Jens Holm Kanstrup, der er teknisk rådgiver i miljøorganisationen Verdens Skove, mener, at RSPO-standarderne fra begyndelsen slet ikke været strenge nok til at sikre bæredygtighed.

»Der er centrale områder såsom afskovning og rettigheder for lokalbefolkningerne, hvor standarderne er for svage, og er alt for åbne for fortolkning,« siger han.

Ifølge Verdens Skove er det problematisk, at danske pensionskasser investerer i disse virksomheder, så længe der ikke er kommet strammere standarder og bedre opsyn med RSPO-ordningen.

Greenpeace: drop investeringer

I lyset af de ødelæggende skovbrande opfordrer Greenpeace de danske pensionskasser til at tilbagetrække deres investeringer i palmeolie. Erika Bjureby fra Greenpeace Nordic begrunder det med, at mindst tre af de palmeolievirksomheder, der fremgår i rapporten, er direkte involverede i efterårets skovbrande i Indonesien.

»Det er meget bekymrende at se. Derfor vil vi anbefale, at pensionskasserne trækker deres investeringer ud af de her firmaer, indtil de har fået løst problemet,« siger Erika Bjureby.

»Det handler om at sende et signal til palmeolieindustrien om, at vi ikke vil have vores pensioner koblet sammen med skovrydning og store miljøkatastrofer,« siger hun.

Klimachef for Verdensnaturfonden, John Nordbo, ser rapporten som et udtryk for, at de danske pensionskasser heller ikke i forhold til palmeolie har blik for deres sociale ansvar.

»Rapporten indikerer, at de kan gøre mere,« siger John Nordbo. Han mener dog ikke mener, at pensionskasserne bør trækker deres investeringer i palmeolie ud.

»Hvis vi skal forsyne en stadigt stigende befolkning på kloden med fødevarer, så er det bedre at satse på palmeolie i stedet for mindre bæredygtige alternativer som eksempelvis soja,« siger han.

 

Rettelse:

I denne artikel (’pensionskasser investerer i miljøskadelig Palmeolie’, red.) refererede Information en rapport fra researchcentret Danwatch for, at »kun en ud af de 10 undersøgte pensionskasser i Danmark har særskilte retningslinjer for, at de virksomheder de investerer i, lever op til menneskeretslige og bæredygtige principper«. Det er ikke korrekt, da alle undersøgte pensionskasser har politikker for ansvarlige investeringer.

Retteligt skulle der have stået, at Danwatchs undersøgelse viser, at kun én ud af ti pensionsselskaber har særskilte kontrolprocedurer for, hvorvidt deres investeringer i palmeolie lever op til bæredygtige og sociale forpligtelser. Information beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Connie Brask Jensen

- og krigsindustrien, - er der ikke snart en journalist med aktindsigt der lister pensionskassernes investeringer i ødelæggende industrier op?

Benta Victoria Gunnlögsson og Kristian Kolby anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

- og går glip af gode pensionsafkast? næppe.