Kommentar
Læsetid: 3 min.

Trump er en trussel mod os selv

Den republikanske præsidentkandidat er ikke længere en klovn. Hans seneste udtalelser er et tegn på, at Islamisk Stat er ved at vinde
Udland
12. december 2015

Klovnen er ikke sjov længere. Nu er vittigheden blevet en ildevarslende trussel. Donald Trump er længe blevet betragtet som en latterlig absurditet, der lejlighedsvis har fremprovokeret en storm af forargelse på Twitter, en karikatur på »kun i Amerika«, der bare ikke kunne tages alvorligt. Ifølge meningsmålingerne er han den førende republikanske præsidentvalg blot to måneder inden det første primærvalg. I Iowa, som er en af de første stater, der skal stemme, fører han med 13 procentpoint.

Men en valgkamp, som bliver ført på idioti, chauvinisme og snæversyn, må da være dødsdømt. Han må da helt sikkert – mener nogle – være ude på bevidst eller ubevidst at ødelægge republikanernes primærvalg for at hjælpe sin veninde, Hillary Clinton. Det ville være lidt ligesom, hvis en provokerende reality-stjerne som Katie Hopkins blev topkandidat for de konservative i Storbritannien.

Nye syndebukke

Nu kan du godt holde op med at grine. Donald Trump opfordring til »et totalt stop« for muslimers indrejse i USA – herunder også for amerikanske muslimer i udlandet – betyder noget af tre grunde, og ikke kun i USA:

For det første må enhver stiltiende accept af fordomme mod muslimer nu kasseres. I 1930’erne var der amerikanske demagoger som f.eks. præsten Charles Coughlin, der brugte landsdækkende radio til at opildne til had mod jøder, men selv da opfordrede den førende republikanske kandidat ikke til at afskære jøder fra at rejse ind i USA.

For det andet flytter Trumps virkelig grove udfald vilkårene for acceptabel politisk debat. Antimuslimske fordomme, som fremsættes på mere sofistikeret og subtil vis (hvilket ikke er svært), virker pludselig mindre ekstreme og på en måde også mere spiselige.

For det tredje viser Trump, at Islamisk Stat er ved at vinde. En af dødskultens strategiske mål er, at samfund i Vesten giver brændstof til en følelse blandt muslimer af, at de bliver afvist, er uønskede eller sågar foragtede og dermed tvinge dem ind i den globale jihadismes lejr.

Trumps kommentarer svæver ikke i et tomrum. Antimuslimske fordomme har vundet frem i hele den vestlige verden siden al-Qaedas grusomheder i New York, Washington og Pennsylvania tilbage i 2001.

Ifølge en opinionsundersøgelse fra juni ville 38 procent af amerikanerne ikke stemme på en »velkvalificeret« muslimsk præsidentkandidat. En meningsmåling fra 2013 viste, at 44 procent af de yngre briter mente, at muslimerne ikke har de samme værdier som andre briter, og ifølge 28 procent ville landet være »bedre stillet« med færre muslimer. Ifølge en anden meningsmåling fra samme år – foretaget i kølvandet på mordet på den britiske soldat Lee Rigby – mente 34 procent, at muslimerne udgør en alvorlig trussel mod demokratiet. Partierne på den yderste højrefløj i Europa – Front National, Sverigedemokraterne, Dansk Folkeparti og Frieheitliche Partie Österreichs osv. – går frem og bruger muslimerne som deres syndebukke, ligesom deres forgængere gjorde jøderne til syndebukke.

Nye moderate

’Overton-vinduet’ er et begreb, der blev født i amerikanske højrefløjskredse. Det er en simpel idé: alt inden for det vindue betragtes som acceptabelt og mainstream, mens alt udenom betragtes som ekstremt. Men det kan forskydes. Med et enkelt skændigt indlæg er vinduet nu blevet flyttet, så antimuslimske fanatikere kan sige: »Donald Trump er gået for vidt, jeg ville snarere sige …«

De fremstår pludselig som moderate alternativer, hvor de før blev betragtet som ekstreme. Journalisten Mehdi Hasan har indrømmet, at han savner George W. Bush på grund af det skift i antimuslimsk retning, som er sket blandt republikanere siden hans tid.

Problemet er ikke bare, hvad Trump sagde, men også, at hans fans straks jublede.

Det er ikke en klovn eller en ynkelig absurditet, man kan grine ad. Trump er en trussel, en snæversynets bannerfører og terrorismens hverveofficer. Det skal vi tage alvorligt.

© The Guardian & Information 2015. Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her