Baggrund
Læsetid: 5 min.

Danmark fører an i strammerpolitik

Danmark er sammen med Østrig og Ungarn blandt de europæiske frontløbere, hvad angår markante stramninger af asylreglerne, ved at gøre familiesammenføring sværere, give færre permanent ophold og hurtigere at kunne sende migranter tilbage til hjemlandet
Stramningerne i det nordlige Europa medfører, at langt flere flygtninge og migranter strander i Tyrkiet, Grækenland og Balkan-landene.

Yorgos Karahalis

Udland
27. januar 2016

Mens EU indtil videre leder forgæves efter den store forkromede asylløsning, der sætter Europa i stand til at tackle den løbende flygtningestrøm, er langt de fleste EU-lande i færd med at gennemføre egne nationale stramninger. Danmark er sammen med Østrig og Ungarn gået forrest med at gennemføre yderligere stramninger. I går vedtog både Danmark og Østrig, at grænsen for, hvornår flygtninge med midlertidigt ophold kan få familiesammenføring, skal forlænges fra ét til tre år. Derudover at en flygtnings værdier over 10.000 kroner beslaglægges, mens de sociale ydelser beskæres med yderligere 10 procent som led i en særlig dansk stramning.

En af dem, der følger de europæiske asyllove, er Martin Lemberg-Pedersen, der er postdoc ved Centre for Advanced Migration Studies, Københavns Universitet.

»Ungarn, Østrig og Danmark har været first movers i dette ræs mod bunden med det resultat, at nabolandene har følt sig presset til at kopiere tiltagene. Det er skruen uden ende. Hvis alle kopierer stramningerne, vil effekten udeblive, og derfor bliver de lande, der går forrest, hurtigt nødt til at stramme endnu mere. Derfor ser vi en række lande, som qua deres beliggenhed får en uforholdsmæssig stor indflydelse på EU’s asyl- og migrationspolitik.«

Læs også: Det perfekte oplæg til nye flygtningeannoncer. Og så alligevel ikke

Ifølge Martin Lemberg-Pedersen har den manglende EU-asylpolitik sat gang i en lavine af nationale stramninger, der følger et mønster om både at skræmme, lukke øjnene for flygtninge i transit og indføre grænsekontrol, mens den seneste udvikling handler om at forringe vilkårene for de ankomne og for de kommende flygtninge.

»Vi har set flere dominoeffekter, der har gjort det sværere for Europa at finde fælles løsninger. Først så vi nogle lande iværksætte skræmmekampagner. I anden fase indførte flere lande en transitpolitik, hvor asylsøgere og migranter fik lov at rejse videre til andre europæiske lande uden at blive registreret.«

Martin Lemberg-Pedersen peger på, at Balkan-landene var de første til at lade folk rejse igennem, mens andre europæiske lande, heriblandt Danmark, lod titusindvis af asylsøgere og migranter fortsætte til især Sverige, Norge og Finland.

»I tredje fase så vi landene ét for ét indføre grænsekontrol. Først Ungarn og senest Danmark. Og nu ser vi så en fjerde fase, hvor landene forsøger at forringe forholdene for asylsøgere og migranter, herunder muligheden for familiesammenføring.«

Men disse tiltag vil ikke stoppe tilstrømningen til Europa, mener Martin Lemberg-Pedersen.

»Der vil også i 2016 komme store mængder asylsøgere og migranter til Europa, for årsagerne til flygtningestrømmen er ikke ændret. Syrien-krigen er fortsat uløst, og en række andre konflikter undergår en bekymrende udvikling, heriblandt Afghanistan og især Irak, hvilket kan føre til nye flygtningestrømme.«

Han frygter, at jo mere EU-landene strammer asyl- og migrationspolitikken, jo flere illegale indvandrere og jo mere menneskesmugling vil der opstå.

»Allerede nu er der et stort mørketal af illegale indvandrere i Europa, og i takt med lukningen af legale flugtruter vil det tal helt givet vokse,« lyder det fra Martin Lemberg-Pedersen.

Flygtninge presses tilbage

Et af problemerne er, at lukker Europa fra nord mod syd, så vil stadig flere asylsøgere og migranter enten skubbes mod syd eller sidde fast i Balkan-landene samt Italien, Grækenland og Tyrkiet, hvor de ifølge Martin Lemberg-Pedersen må klare sig under forhold, »der vil udvikle sig fra slemt til værre, hvis vi antager, at den aftalte omfordeling fortsat ikke implementeres«, lyder advarslen.

Netop den indførte grænsekontrol hos blandt andet Danmark, Sverige, Tyskland og Østrig er dog langt mere effektiv end stramningerne af familiesammenføringsreglerne, lyder vurderingen fra Angeliki Dimitriadi, migrationsforsker og visiting fellow hos European Council on Foreign Relations i Berlin.

»Grænsekontrollen skaber store problemer længere nede i Europa, på Balkan og i Grækenland og Tyrkiet. Det, at man skal være syrer, afghaner eller iraker og have et pas, ekskluderer op mod 45 procent af alle de flygtninge, der kommer til Europa. Dominoeffekten er i fuld gang. Derfor ser vi også straks en begyndende ophobning af flygtninge i Grækenland, mens der kommer langt færre til det nordlige Europa,« siger den græske migrationsforsker fra Berlin.

Landenes holdning til EU's fordelingsordning for flygtninge

[[{"fid":"104255","view_mode":"inline_full","type":"media","attributes":{"height":158,"width":447,"class":"media-element file-inline-full"}}]]

Klare konventionsbrud

Angeliki Dimitriadi ser desuden en tendens til, at de europæiske lande i stigende grad udfordrer de internationale konventioner. Hun tror dog ikke på, at de strammere familiesammenføringsregler i sig selv vil knække asylkurverne nedad, og hun mener også, at det er tvivlsomt, om Danmarks seneste skridt bryder med flygtningekonventionerne. Hun peger på, at Østrig derimod ikke ville kunne klare frisag, hvis menneskerettighedsorganisationer anlægger sag mod landet, der har fastlagt en kvote på 37.500 flygtninge for 2016.

»For hvad sker der så med de øvrige, når kvoten til sommer ifølge den østrigske indenrigsminister vil være nået? For pointen er jo, at man vil nægte beskyttelse til alle, der søger om asyl, efter at man har opfyldt kvoten. Det ligner et klokkeklart konventionsbrud. Men også de vilkårlige åbninger og lukninger af grænserne strider mod konventionerne.«

På trods af at visse af de nationale stramninger kan overtræde de internationale konventioner, kan det i sidste ende blive sværere at dømme det enkelte land, siger Angeliki Dimitriadi.

»Hvis Danmark eller Tyskland har en bestemt praksis, er det med til at bestemme, hvilke regler Østrig, Makedonien eller Grækenland anvender over for den enkelte flygtning. Er de sidstnævnte lande medskyldige? Ja. Er de initiativtagere? Nej. Det gør det sværere at dømme det enkelte land.«

Den svære tilbagesendelse

En af de store udfordringer for EU-landene er at få gang i hjemsendelser, både til sikre lande, men også til lande som Irak og Afghanistan, hvor kun udvalgte områder regnes som værende sikre. Angeliki Dimitriadis vurderer, at skal hjemsendelser fungere for alvor, skal EU-landene engagere sig dybere i de lande, hvor flygtninge og migranter kommer fra.

»EU skal engagere sig langt stærkere i de lande, hvor man vil sende økonomiske flygtninge tilbage, med uddannelse, job og valgmuligheder. Og bedre kampagner. Mange forstår ikke de europæiske asyllove. Vi ser f.eks. hjemsendte afghanere, der begiver sig på vej til Europa for anden gang.«

Og mange af de aftaler, som EU-landene stræber efter at indgå, kan vise sig ikke at fungere i praksis.

»F.eks. regnes visse områder af Afghanistan for at være sikre, men hvordan garanterer man, at folk sendes tilbage til de sikre områder? Og kan man sende syrere tilbage til Jordan eller Libanon? Kan man overhovedet lave en aftale med de lande? Det bliver hurtigt meget kompliceret.«

Angeliki Dimitriadi tror, at nationale løsninger vil fortsætte, og hun er pessimist, hvad angår EU’s evne til at løse krisen ved fælles hjælp.

»Det eneste land, der er tilbage ved forhandlingsbordet, er Tyskland. Stort set alle øvrige lande har travlt med at klare sig selv. Den tyske tilgang er at fokusere på alt fra hotspots over kvotesystemet til et stærkere samarbejde med Tyrkiet. Det er det eneste rigtige, hvis man ønsker varige resultater.«

Hun tror, at der i de fleste af EU-landene mangler en basal forståelse af problemernes omfang og dermed også lederskab til at finde en fælles vej.

»De fleste håber på, at selv om det brænder i nabolaget, er det ikke deres eget problem. Men på et tidspunkt vil nabobranden nå én selv.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Rasmussen

Der findes ikke fælles løsninger. For mange er i mod. Jeg sidder i Frankrig lige nu, og her har man i næsten alle paneler opgivet Schengen. Landet er i undtagelsestilstand, alle grænser er bevogtede, og tro mig, hvis folk fortsætter med at komme, så ender det galt. Som jeg skrev et andet sted, så er der allerede en slags krig i Calais mellem borgerne og migranterne.

Finn Thøgersen, erik mørk thomsen, Anne Eriksen og Helle Nielsen anbefalede denne kommentar

Et sandt kapløb om at nå bunden... Hvad er næste milepæl, Nord Koreanske tilstande og hvis dette ikke skulle være tilstrækkelig vil man så ty til ISIS metoder i Europa?

Som Rosa havde udtrykt det meget længe siden: Barbarism or Communism, that is the very essential fatal question.

Philip B. Johnsen

Fra artikel:
"Angeliki Dimitriadi tror, at der i de fleste af EU-landene mangler en basal forståelse af problemernes omfang og dermed også lederskab til at finde en fælles vej.

»De fleste håber på, at selv om det brænder i nabolaget, er det ikke deres eget problem. Men på et tidspunkt vil nabobranden nå én selv. Skriver hun."

Danmark kan ikke betegnes, truet af IS, af krigsflygtninge med deres børn på armen eller konventionerne, men antageligt langt mere truet, af en ledelses krise i Danmark, USA og EU.

En ledelse der ikke tager ansvar for de underliggende problematikker, at finde en fælles vej til løsning på vores krige, klimaforandringerne, fattigdom og stigende ulighed.

Svindende håb om en fremtid i de udsatte områder, er direkte proportionalt med antallet af flygtninge til Europa.

Anders Barfod, Jan Pedersen, Leif Høybye, John Andersen, Mads Berg og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

I Sverige har de åbenbart rigtige hen'er som kan se sager fra begge sider til gavn for integrationen, og dermed de udsatte områder.
Her er det den øverste chef for Svensk politi der kommenterer knivmordet på en kvindelig ansat i et svensk asyl center for uledsagede børn:

https://videos.files.wordpress.com/ovEpAiIW/dan-eliasson-i-svt-26-1-2016...

Troels Brøgger

Recep: Det er muligt du har ret, men du klarer den ikke længe og kan heller ikke gøre så meget forskel i verden hvis du kun stirrer dig blind på det negative og til sidst mister modet.

Kim Houmøller

Ifølge E.U er 60% at flygtningene immigranter, som ikke kan opnå opholdstilladelse. Forvent de forsvinder og vil opholde sig illegalt i vore lande. De vil overleve med stor kriminalitet til følge. Der bliver rigeligt at se til for politiet de kommende år.

erik mørk thomsen, Claus Nielsen, Morten Simonsen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Kim Houmøller

I 2015 kom 71% af flygtninge fra Syrien, Afghanistan og Eritrea.
Link: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Flygtningekrisen_i_Europa_2015

Torben Lindegaard

@Ole Rasmussen

Du har sikkert ret i, at der ikke kan findes en fælles europæisk løsning.

Artiklens kort illustrerer dette kun alt for tydeligt.

Hele Østeuropa plus Den Iberiske Halvø er imod en fælles løsning.
Benelux landene, Frankrig & Finland er uafklaret.
Storbritannien og Danmark er helt uden for kategori.

Så vi kan godt glemme alt om en fælles løsning.

Men flygtninge & migranter bliver ved med at ankomme - og vi kan kun hjemsende til sikre områder, og der kommer de selvfølgelig aldrig fra.

Kun Pokker ved, hvordan det ender.
Men Schengen kan vi vist godt skyde en hvid pind efter.

Det er mere end begrædeligt, at EU's flygtninge- & indvandrerpolitik skal defineres af menneskesmuglere; men sådan er det, og sådan skal det åbenbart blive ved med at være.
De 28 lande kan på dette område ikke blive enige om noget som helst.

Philip B. Johnsen

Torben Lindegaard
Du bliver nødtil, at forholde dig til, at det er den førte politik, der giver grobund for menneskesmuglere og ikke omvendt.

Philip B. Johnsen

Fakta om flygtningekrisen 2016.

Det forventes antallet af syrere, der er flygtet ud af Syrien i 2016, vil nå 4,7 millioner mennesker, hvor ca. 50% er børn, 16 millioner i og uden for Syrien er i akut nød og har brug for nødhjælp.

FN modtog sidste år, 50% af det beløb FN bad om til denne nødhjælp.
Link: https://www.mercycorps.org/articles/iraq-jordan-lebanon-syria-turkey/qui...

John Fredsted

Ikke et ord om religion, selvom religiøse stridigheder om noget bidrager til miseren.

erik mørk thomsen, Kent Thomsen og Dorthe Mortensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

John Fredsted jo da!

IS er resultatet af, at Danmark med allierede fører krig, hvor vi ikke burde være.

Danmark med allierede kan ikke vinde freden i Irak eller Syrien, fordi vi er part i en sekterisk krig, med vores støtte til det shiairakiske skindemokrati i Irak, der af os er støttet, som resultatet af, at vi ikke formået at vinde freden, efter den ulovlige invasion af Irak.

Det virkelig store problem, er først og fremmest en ledelses krise i Danmark, EU og ikke mindst i USA, der har udviklet sig fra, at tabe en ulovlig startet krig til opblusning af ekstremt fremmedhad i Danmark, USA, og EU på baggrund af nederlaget.

Sagen er at IS er ikke kommet ud af den blå luft, IS er en sammenslutning af de interesser, der udspringer af det tidligere irakiske regimes militært uddannede loyalister, næsten 100.000 af dem, der alle smed uniformerne og gik under jorden efter vores invasion i Irak, fakta er, at IS ikke er nogen ny fjende af Danmark og vores allierede, men IS har kæmpet konstant militært mod os i de sidste 13 år i Irak.

IS har desuden, en ikke ubetydelig opbakning i blandt sunnimuslimer, i og udenfor regionen der støtter IS såvel økonomisk, som direkte ved fronten, hvilket kan være meget svært, at få øje på i medierne og blandt politikkerne i Danmark, EU og USA, hvor det fremstår som om det kun er et spørgsmål om, at befrie Irak og Syrien for IS, hvilket ikke er et fyldstgørende biled af konflikten.

Det kan selvfølgelig diskuteres i hvor stor udstrækning, der er tale om en opbakning direkte til IS eller nærmere generel modstand mod Danmark og allierede og vores støtte til det shia-irakiske skindemokrati, men fakta er, at store dele af befolkningen i Syrien og Irak stoler ikke på Danmark og allierede, pga. vores støtte til dette anti-demokratiske shia-irakiske skindemokrati, som sunnimuslimer ikke uden grund frygter mere end IS og store dele af befolkningen, støtter derfor hellere IS, hvilket ikke er uvæsentligt med henblik på eskalering af krigen, set i lyset af at freden en dag skal vindes.

Syrien har desuden mange etniske og religiøse grupper, grupperinger og stammer, inklusive kurdere, armeniere, assyrere, tyrkere, kristne, drusere, alawitiske shiaer og arabiske sunnaer alle med deres ønsker for fremtiden i Syrien, men ikke med sikkerhed, et flertal for demokrati og retsstat.

Fra link:
"MALCOLM NANCE: Well, the biggest misperception now we’re here on the first anniversary of ISIS taking the city of Mosul, and the biggest misperception that the media has certainly fostered is that ISIS is this new group, which has appeared out of nowhere, they have blitzed across the Middle East, and they have managed to take large swaths of Iraq and Syria and when, in fact, ISIS is the same group and a conglomeration of groups that we’ve been fighting since the day we invaded Iraq in 2003.
The Terrorists of Iraq, is that the former regime loyalists, almost 100,000 of them, who were all taken away from their jobs by Ambassador Bremer’s General Order Number Two, went underground and have been fighting us for the last 13 years, nonstop. However, al-Qaeda in Iraq, which started in 2003, as well, has taken over the upper-level management of these groups. And so, what we have is we have, technically, a mega group of all the former regime loyalist insurgent groups, all of the Iraqi Islamic insurgent groups and the foreign fighters who have used Syria as a base camp. And they now are called ISIS."
Link: http://www.democracynow.org/2015/6/10/war_for_decades_to_come_1

Fra link:
Den 20. marts 2003 angreb amerikanske tropper Irak. Begrundelsen for invasionen og den efterfølgende besættelse var, at Iraks leder, Saddam Hussein, truede verdensfreden med et stadigt voksende våbenarsenal og atomvåben, og at regimet havde forbindelser til terrornetværket al-Qaeda.

I FN var der ikke flertal for en krig mod Irak, og den blev således gennemført uden FN-mandat, men med støtte fra Storbritannien, Australien og Danmark.

Siden har det vist sig, at grundlaget for at gå i krig ikke holdt: man fandt ikke atomvåbnene, og en forbindelse til al-Qaeda kunne ikke påvises.
Link: http://www.faktalink.dk/titelliste/irak-krigen/

Den 18. marts fremsatte daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) på regeringens vegne “Forslag til folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak” (B 118) (se kilder).

Forslaget lød:
“Folketingsbeslutning om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak: Folketinget meddeler sit samtykke til, at danske militære styrker stilles til rådighed for en multinational indsats i Irak.

Forslaget blev vedtaget den 21. marts. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte for."
Link: http://www.faktalink.dk/titelliste/irak-krigen/baggrund-for-krigen

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, skulle i efteråret 2015 og foråret 2016 have været afhørt om det juridiske grundlag for at gå i krig i Irak.
Fra /ritzau/ link

"Tony Blair er den først af de ledere, som stod i spidsen for beslutningen om at gå i krig, som nu erkender, at krigen delvist har været med til at forme Islamisk Stat.
- Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, for ansvar for situationen i 2015, siger Blair i et interview med CNN."
/ritzau/ link:
http://www.information.dk/telegram/549767

Danmark kan ikke betegnes, truet af IS, af krigsflygtninge med deres børn på armen eller konventionerne, men antageligt langt mere truet, af en ledelses krise i Danmark, USA og EU der ikke tager ansvar for de underliggende problematikker der også indbefatter klimaforandringerne der var en anden, af de udløsende faktorer til den sekteriske borgerkrig i Syrien i dag.

Michal Bagger, John Andersen, Jan Pedersen, bente-ingrid bruun, Claus Nielsen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

Til recep og andre, der mener vi er en semi-nazistisk nation: DK ligger i toppen hvad angår modtagne flygtninge og er i Europa kun overgået af Sverige hvad udgifter angår.

Torben Lindegaard

@Philip B. Johnsen

"Du bliver nødtil, at forholde dig til, at det er den førte politik, der giver grobund for menneskesmuglere og ikke omvendt."

Det er ikke den af EU førte politik, der giver grobund for menneskesmuglere, hvis det er det du mener.
EU har ikke en fælles politik overfor flygtninge & migranter - de 28 lande kan ikke blive enige.

Man kan snarere sige, at det er manglen på en fælles EU politik, der giver grobund for menneskesmuglere. Og sådan skal det åbenbart blive ved med at være.

Der er ikke et eneste land - heller ikke Danmark eller Italien - der vil overføre et milligram kompetence til Federica Mogherini.

Philip B. Johnsen

Torben Lindegaard
Du misforstår mig, det er vores flygtninge, afledt af fejlslagen politik.

Philip B. Johnsen

Svindende håb om en fremtid i de udsatte områder, er direkte proportionalt med antallet af flygtninge til Europa, kun handling på de underliggende problematikker, vil kunne bringe håb, der stopper udviklingen til en regulær folkevandring.

Klimaforandringer og Det Arabiske Forår.
Vesten kan ikke samarbejde med vores, Mellemøstens illegitime magthavere længere, som Vesten plejer ved, at støtte med våben og millitære alliancer for billig olie, der kun berigede de af os udvalgte magthavere, der plejede, at kunne holde deres befolkningerne, af frygten for deres fysiske magt udøvelse støtte af os, undertrykte, men uden olie, som Vesten ikke længere vil betale for, ryger magtbalancen og nu kommer klima/krigsflygtninge problemerne, helt op til vores egen hoveddør.
Læs her om problemerne i Saudiarabien.

Fra link:
"Ifølge tænketanken Chat-ham House går over en fjerdedel af den saudiske olieproduktion i dag til landets egen energiforsyning, og med en hjemlig olieforbrugsvækst på fem-seks pct. om året er denne andel stigende.
Ironisk nok skyldes det stigende olieforbrug bl.a. det voksende behov for aircondition i et klima, der bliver stadig varmere som følge af verdens fossile energiforbrug."
Link: http://www.information.dk/558198

Europas krigs/klimaflygtninge der nu ankommer i million antal, kan ikke, uden håb handling på klimaforandring udfordringerne vende hjem, problemet er, at vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget i et omfang, så det ikke betaler sig, at opbygge f.eks. Syrien igen.
200 millioner krigs/klimaflygtninge i verden de kommende 35 år 'før' 2050.

Fra artikel:
"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge – fra Alaska til Stillehavsøerne. Vi bør med andre ord ikke undervurdere, hvor stort et bidrag vedvarende energikilder kan give til sikring af fred og sikkerhed."
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

Fra link:"Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos"
Link:http://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafor...

Fra link:
The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.
A Climate and Security Correlations Series.

"From 2006 to 2011 up to 60 percent of Syria’s land experienced, in the terms of one expert, “the worst long-term drought and most severe set of crop failures since agri- cultural civilizations began in the Fertile Crescent many millennia ago.”70 According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south)“nearly 75 percent suffered total crop failure.”Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous. In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.By 2011 the aforementioned Global Assessment Report estimated that the number of Syrians who were left extremely “food insecure” by the droughts sat at about 1 million. The number of people driven into extreme poverty is even worse, with a U.N. report from last year estimating 2 million to 3 million people affected. "
Link: https://climateandsecurity.files.wordpress.com/2012/04/climatechangearab...

'FN'
Den lurende tørke risikerer at eskalere den i forvejen usikre fødevaresituation i Syrien.
Link:http://politiken.dk/udland/ECE2263820/fn-toerke-kan-forvaerre-tingenes-t...

"Religionsstriden" er primært et resultat af vestlig militærindsats og vestligt dirigerede regimeskift, uden hensyn til at politiske magtforhold også omfatter store befolkningsgrupper.

Hjerne- eller hjerteløst - eller begge dele.

Klimaflygtninge? Flygtningene kommer kun fra krigsområder.

Hasse Poulsen

Artiklen kunne starte sådan her: Mens politikerne i EU fortvivlet leder efter den store forkromede asylløsning, der på samme tid bevarer deres skin af menneskelighed og giver dem håb om at blive genvalgt," ...
For hvis politikerne var de eksemplariske repræsentanter for de demokratiske lande, som de jo gerne vil se sig selv, så ville de tage godt mod flygtningene der flygter fra krig og generel elendighed, og sørge for at staklerne fik de bedste muligheder for at komme sig og blive til værdifulde borgere i vore lande - eller gode venner i deres hjemlande.

Bjarne Falk Rangård

Et ræs mod bunden har vel altid været strammernes politik, når det drejer sig om menneskerettigheder, løn og arbejdsforhold, miljøregler. Det er neoliberal politik i sin yderste konsekvens, hvor alt går ud på at tilfredsstille markedets behov fremfor menneskers.
Det er der ikke noget nyt i. Hvis man har den religiøse indstilling på sigt, 50 til hundrede år, vil føre til det bedste samfund skal man lade markedet bestemme "den nødvendige politik".
Men hvad hvis markedet nu er en falsk religion og problemerne for menneskeheden har vokset sig ud af proportioner om eksempelvis 20 år ? Det kunne jo være at markedets "tusindsårsrige" er at sammenligne med nazismen og kommunismen, store fortællinger baseret i forældede ismer ?
Hvem har så ansvaret, selv om det nok kun er af principiel karakter at få det fastlagt til den tid.
Ideologi er noget bras var der engang en dansk statsminister der udtalte før verden gik helt af lave.
Skrot ideologierne og tage stilling til de faktiske problemer uden forudfattede meninger i åben dialog og samarbejde. Det må vi kræve af det politiske system og vælge de politikere som praktiserer dette. Basale frihedsrettigheder er det bedste værn for de fleste og det må være vores målestok. Hold fast på de grundlæggende værdier som såvel FN som EU blev opbygget på af visionære politikere i fordums tid, for mere end 10 år siden.

Lars Hedegaard-Petersen

Det er virkelig tragikomisk at se venstrefløjen og alle idealisterne sprælle. De ved godt at der må sættes en grænse for indvandringen, men de nægter at støtte løsninger, som har direkte negative og synlige konsekvenser.

Jeg har mistet alt respekt for venstrefløjen. Jeg kunne respektere, hvis de sagde 100 milliarder om året af statsbudgettet. Det vil vi bruge på indvandringen. Så vidste vi hvad det ville koste og hvad konsekvenserne vil være. Men en ubegrænset udgift og uden kontrol og med usikre konsekvenser for de dårligst stillede i Danmark. Og hård kritik at ethvert forsøg på at kontrollere indvandringen.

Det er sgu ikke lederskab. Lederskab involverer beslutninger som gør ondt, og det kan idealister ikke finde ud af.

jan henrik wegener

Er der et eneste land i Nordamerika eller Europa som stadig er helt "åbne"? Jeg tvivler, men det kunne jo være et eller andet land som er så lidt attraktivt at der alligevel ikke vil dukke mange op.
Noget andet er at mange her i landet virker så demonstrative, bombastiske. Det er ikke "vi er egentlig kede af det, men vi er desværre nødt til at gøre noget", men mere "der fik i den!"" "vi skal vise jer". Det er helt sikkert til dels attituden lige så meget som "hårdheden" der provokerer.
Burde jeg i øvrigt, fordi den "anden side" er en del af min families baggrund bare uforbeholdent støtte "de gæstfrie"?

jan henrik wegener

beklager: "åbent"

Lars Hedegaard-Petersen, ved nærme granskning af logik og indhold i dit indlæg 11:52 forstår jeg udmærket du ikke er venstrefløj - og det er helt okay.

John Andersen

At løkketoft har sagt sandheden er der vist ingen som har anfægtet. Flere af hans kritikere ønsker dog en uddybning fra Mogens. Gud fader bevares, har man slet ikke fulgt med i alt det shit som de fleste nuværende politiker i den nuværende regering og den tidligere har lavet. Ja, lige siden Muhammed krisen. Har man glemt de mange usandheder i de 2 sidste valgkampagner hvor man gjorde det modsatte af det man lovede. Kan man efterhånden se forskel på S og V. Har man glemt offentlighedsloven som gjorde det muligt for politikerne at lave svinestreger uden at offentligheden kunne få aktindsigt. Man har vanæret Danmarks navn i udlandet, Støjbjerg satte blot turbo på. Man har udtrykt stolthed over at være med til at bombe adskillige lande som aldrig har truet Danmark og som nu bliver betragtet som ”failed states”. Man lyver om ulandsbistands størrelse. Mange af pengene, måske de fleste bruges slet ikke til de fattige i ulandene, men bruges ofte som en kassekredit til andre formål. Moralniveauet er reduceret til at man acceptere at have en statsminister, som for at sige det meget pænt har ”rod i bilagene”. Som ikke kan finde ud af hvem der skal betale for hans underbukser. Det undrer mig ikke at pressen ikke forholder sig til substansen i Løkketofts udsagt. Den er en nikkedukke for den siddende magt. Den femte magt eksisterer ikke i Danmark. Derfor kan politikerne gør som de vil.

Flemming Berger, Kim Houmøller og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Bill Atkins10:05
Du skriver: "Klimaflygtninge? Flygtningene kommer kun fra krigsområder."

Klimaflygtninge er på flugt fra områder, hvor klimaforandringer afstedkommer, det ikke længere er muligt, at opretholde livet længere, dette forhold føre ofte til folkevandringer.

Klimarelaterede folkevandringer leder ofte til krig, da den forøgede folkemængde der, hvor 'klimaflygtninge' gør ophold, kan betyde eskalerende fødevaremangel der, hvor masserne er tilflyttet.

Mennesker der er på flugt, fra kombinationen af klimaforandrings relaterede spændinger, der resulteret i oprør og krig, kan således betegnes som klima/krigsflygtninge.

"Klimaforandringer sætter verdens fødevare-produktion under pres"
Link: http://innovationsfonden.dk/da/nyhed/klimaforandringer-saetter-verdens-f...

John Andersen

Philip B Johnsen,
Det var vældigt interessant. Det er klimaet, selvfølgelig. Og jeg som troede at det var fordi vi, bombede deres lande. Hvordan kunne jeg være så dum???

Philip B. Johnsen

John Andersen
Hvis du vil forstå min kommentar 13:08 til Bill Atkins, der ikke er relateret til, at Danmark bomber og har tropper i Irak, skal du læse indlægget 8:33 og derefter 9:36

Philip B. Johnsen, det er min opfattelse at de flygtninge vi ser kommer primært på grund af krig, borgerkrig, og generel fattigdom. Den generelle fattigdom opstår fortrinsvis på grund af manglende beskæftigelse - ofte afstedkommet af vestens import- eksportpolitik, eller deciderede handelrestriktioner. Klimakatastrofer plejer at sende folk i lokale flygtningelejre, hvor de venter på bedre vejr, og ikke ud på lange farefulde rejser.

En nærlæsning af den danske artikel på wikipedia nævner ikke klimaet med et ord.

Flygtningekrisen i Europa 2015

https://da.wikipedia.org/wiki/Flygtningekrisen_i_Europa_2015

Trond Meiring

Nu er krig ikke det eneste problem i Syrien p.t. Der var hellere ikke helt problemfrit inden borgerkrigen.
Man har læst om flerårig tørke, næsten total svigt i avlinger, og et par millioner folk på flugt fra tørke og ekstrem varme. Vi må ikke blive blinde for helheden, selv om krigen dominerer grimt.

Flemming Berger, Philip B. Johnsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Trond Meiring, det er ingen tvivl om at livet, i et Syrien næsten uden ressourcer, er et spørgsmål om balance. En ting der givet har væltet den balance er, at bomningerne i Irak fra 2003 og frem til oprøret i 2011, sendte millioner af fortrinsvis sunni-irakere ind over grænsen til Syrien.

Trond Meiring, Mener du at wikiartiklen er fejlbehæftet? ...man skal være forsigtig med finde falske undskyldninger for imperialisme og krig.

Trond Meiring

Det er så nok en, af flere faktorer til den aktuelle (flygtninge-)krise i Syrien.
Om der er direkte fejl i artiklen, skal jeg ikke lige påstå, men den dækker nok ikke hele lærredet, typisk for mange wikiartikler. Og fejl forekommer der masser af, selv om de gerne skal korrigeres hen ad vejen, mod en måske umulig perfektion.

Philip B. Johnsen

Bill Atkins
15 millioner mennesker står over for hungersnød i det øst Afrikanske land Etiopien, hvor Europa formodentlig vil se mange nye klimaflygtninge fra i 2016.

Udenrigsminister Kristian Jensen står med den kapitalistiske systemfejl neokolonialismen, men forstå regeringen, at handle problematikken?

Se f.eks. det afrikanske land Gambia, samlet udgør en tredjedel af landets økonomi Remitter*, hvor neokolonialismen er en kendt underliggende årsag og intet vil få landets politikkere til aktivt, at hindre unge mænd at rejse til EU, man ønsker flere gambiske unge får bedre adgang til EU, under de nuværede gambiske økonomiske forhold.

Klimaflygtninge der formodentlig aldrig, kan vende hjem i deres levetid, vurderes, at runde 200 millioner de kommende 35 år.

Fra artikel:
"På mødet, der holdes i Etiopien, skal Kristian Jensen tale med en række afrikanske udenrigsministre, og han håber at kunne finde løsninger, der kan bekæmpe de grundlæggende årsager til, at mange afrikanere tager til Europa."
http://www.information.dk/telegram/559594

*Remitter er hjemsendte penge fra Europa.

ORBAN VAR/ER FØRST
Ungarn ved Orban Viktor var først med fysisk grænsehegn.
Orban var først med at at erklære det liberale demokratis styreform for afgået ved døden.
Orban var først med at vurdere EU færdig.
Men Ungarn har det dårligt økonomisk og hvad angår ungarernes gode trivsel og mange flygter til udlandet for at få mere frihed og flere penge.

Trond Meiring, en afvisning af en kilde, kræver en ny kilde ... i det her tilfælde vedr. irakkrigen og flygtningesituationen i Syrien. 2003 - 2011. Bemørk iøvrigt at irak-sunnier er kernen i Daesh.

Etiopien, har haft forbigående hungerkatastrofer så længe jeg kan huske.

Philip B. Johnsen

Bill Atkins
Hvad er det du mangler dokumentation om mere precist?

Link: http://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafor...

Trond Meiring

Bill Atkins, jeg har slet ikke afvist kilden, og sier ikke at den information der står er forkert.
Istedet for at fægte med vindmøller, kan du prøve at forklare, hvorfor vi skal ignorere miljø- og klimaproblemerne, fordi krigen og flygtningesituationen har flere og sammensatte årsager?

Philip B. Johnsen, jeg læser:
”Vi argumenterer ikke for, at tørken, eller endog menneskeskabte klimaforandringer var skyld i oprøret”, siger Colin Kelley fra University of California, en af studiets forfattere.

...men tak for link. Det er det nærmeste jeg har været på en begrundelse for den udbredte - men i mine øjne - voldsomt overdrevne fokus på klimaet som årsag til flygtningestrømmen til Europa. Husk hvis klimaet får skylden vil mange fralægge sig EU's medansvar. (...så meget for dine vindmøller Trond.-)

@P.B.Johnson (14:48)

Det du henviser til via dit link, er ingen dokumentation, eller noteret på en anden måde: sagen er mere kompleks, idet der længe hersket et overforbrug af flodernes vand, Tigris og Eufrat, og alle landene har bygget dæmninger og reservoirs for at sikre sig så store mængder vand som muligt. Især Tyrkiet har været særdeles aktive indenfor dæmnings-byggeriet. 21 dæmninger er det blevet til i Sydøstanatolien, som er blevet udnævnt til Tyrkiets spisekammer, da dæmninger sikrer vand til landbruget, som har oplevet stor vækst de seneste 10 år.

Ovenstående er en af de vigtigste grunde til, at der mangler vand længere nede ad flodernes løb, altså i landene Syrien og Irak.

Flemming Berger, Philip B. Johnsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

EU har mer ansvar for klimakrisen end de fleste, måske bortset fra USA, hvor University of California ligger. Men, jeg er enig, de argumenterer ikke for, at tørken, eller o.s.v....
(Hvorfor ikke?)

Med hensyn til de evindeligt tilbagevende hungerkatastrofer læs Inf. fra 2004:

http://www.information.dk/91885

Philip B. Johnsen

jonas eugen
Det er komplekst, men klimaforandringer var medvirkende årsag til ekstremt vejr og underliggende årsag til 200 millioner flere klimaflygtninge de kommende 35 år, fødevare usikkerheden er stigende og det er bevist og dermed fakta, at borgerkrigen i Syrien var skubbet på vej af klimaforandringer, en del af årsagen til tidspunktet og grobunden, som det er tilfælde ligeledes er tilfældet i Sudan konflikten mf.

Bill Atkins
Det Arabiske Forår.
Vesten kan ikke samarbejde med vores, Mellemøstens illegitime magthavere længere, som Vesten plejer, at støtte med våben og millitære alliancer for billig olie, der kun berigede de af os udvalgte magthavere, der plejede, at kunne holde deres befolkningerne, af frygten for deres fysiske magt udøvelse støtte af os, undertrykte, men uden olie, som Vesten ikke længere vil betale for, ryger magtbalancen og nu kommer 'klima/krigsflygtninge' problemerne, helt op til vores egen hoveddør.

Årsag og konsekvens.

Philip, tænker du 15:42 på Saudi Arabien og Golfstaterne her? Og selv om man ønskede et regimeskifte, så kunne det nok gøres mere humant. Sadam lå bastet og bundet fra 1996 til 2003 under Olie for mad-programmet - indtil man besluttede at bombe de irakiske storbyer for blandt andet at igangsætte en større flygtningestrøm. At opløse den irakiske statsadminstration efter bombninger i 2003 er årsag til flygtningekatastrofen og er fordømt af de fleste tænkende menesker - selv af Socialdemokratiets humanistsike fløj.

Philip B. Johnsen

Bill Atkins
Jeg lægger den ned her, glæder mig til næste gang.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

John Fredsted

@Philip B. Johnsen: Jeg tror, du misforstår mig. Din 8:33-kommentar får det nærmest til at se ud, som om du læser min kommentar "Ikke et ord om religion, selvom religiøse stridigheder om noget bidrager til miseren", som udtryk for, at jeg mener, at religion ikke spiller nogen rolle. Eller hvordan? Jeg kan ikke gennemskue, hvad du mener med "John Fredsted jo da!" som svar på denne min kommentar, og så ellers derefter fortsætter i en lang kommentar.

Men lad mig under alle omstændigheder gøre (forhåbentligt mere) klart, hvad jeg mente med min kommentar: Helt konkret udtrykker den det faktum, at hverken artiklen eller kommentarerne forinden den på nogen måde havde nævnt religion, og det undrede mig, når religion i mine øjne spiller en så afgørende rolle i stridighederne. Og her er jeg ikke først og fremmest interesseret i, hvorledes geopolitisk aggression, fra USA, EU, Danmark, etc., kan udløse/forstærke sekterisk vold, men derimod interesseret i, hvorledes religion i sig selv, uden sådanne eksterne faktorer, kan og, i mine øjne, er en væsentlig generator af had mellem mennesker tilhørende forskellige trosretninger.

»Hvis man er formuende, klarer man sig selv, og hvis man ikke er formuende, så betaler fællesskabet. Det gælder for bistandsklienten, og det gælder også for asylansøgeren«.

Løkke har dermed åbnet for brugerbetaling i Danmarks offentlige sektor. Det bliver interessant at se hvor ellers man i fremtiden skal klare sig selv og hvad der defineres som 'formuende'.

John Fredsted

Rettelse: ... kan være, og i mine øjne rent faktisk er, en væsentlig generator af had mellem mennesker tilhørende forskellige trosretninger.

Fredsted, det er sjældent at religion er årsag til krig. Så dumme er mennesker almindelig vis ikke. Det er ofte social undertrykkelse og udenfor stående interesser der spiller ind.
Sunni-shia-konflikten er meget mere end blot en sekterisk krig
http://www.information.dk/5264

Sider