Læsetid: 2 min.

DONG fortsætter kontroversiel kulimport fra Colombia

Danske kraftværker brænder stadig kul fra et mineselskab i Colombia, der kædes sammen med drab på tusindvis af civile. DONG mener, at selskabet har forbedret sig
Colombia er ikke et sjovt sted at være fagligt aktiv: 80 pct. af de registrerede drab på fagforeningsfolk i verden sker i landet, hvor paramilitære styrker spiller en ubehagelig rolle.

Teun Voeten

2. januar 2016

Trods heftig kritik fortsætter DONG Energy med at købe store mængder kul fra det kontroversielle colombianske mineselskab Prodeco til sine danske kraftværker. Det viser nye tal fra Colombias toldvæsen, som Information har fået adgang til. Prodeco har ifølge to menneskerettighedsorganisationer betalt og bevæbnet højreorienterede paramilitære grupper, som har slået flere tusinde colombianere ihjel.

Rajiv Maher, ekstern lektor på CBS med speciale i virksomheders sociale ansvar (CSR) og minedrift i Latinamerika, er stærkt kritisk over for DONG Energy’s fortsatte handel med Prodeco.

»Hvis DONG Energy virkelig er så etiske og ansvarlige, som de giver udtryk for, så ville de ikke købe kul fra Prodeco, når konfliktniveauet er så højt. Det er umuligt at opføre sig etisk forsvarligt under de omstændigheder, og man risikerer at forstærke konflikten, så DONG burde slet ikke lave forretninger i det område,« siger Rajiv Maher.

DONG Energy bekræfter over for Information, at selskabet fortsat køber kul af Prodeco.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bill Atkins
  • Niels Duus Nielsen
  • Jan Pedersen
  • Tom Clark
  • Torben Skov
Bill Atkins, Niels Duus Nielsen, Jan Pedersen, Tom Clark og Torben Skov anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Tak til Information for at tage emnet op - Håber at den kan bringe mere debat og handling end da P1s Orientering i december havde sagen tilbehandling.

Hvis forholdene i Colombia er som beskrevet ( - og det er de sikkert -) , så er det vel snarere en situation, som burde forsøges taget op til behandling i FN ?

FN burde forsøge at lave en liste over lande, der ikke lever op til menneskerettighedrene, og så "gå igang" med at behandle f eks de 10 værste først og så efterhånden arbejde sig gennem listen.

Alterativt kunne EU måske lave importbegrænsninger over for lande, der er "for stride" på menneskerettighedsområdet (- det ville nok også ramme bl a nogle af EU's betydningsfulde rige olieleverandører og udemokratiske samhandelspartnere ?)