Nyhed
Læsetid: 3 min.

IS har sit eget terrorlaboratorium

Islamisk Stat har bygget et center, der udvikler nye måder at angribe vestlige mål på. Blandt opfindelserne er førerløse biler og ombyggede missiler
Udland
9. januar 2016

Terrorlaboratoriet ligger i Raqqa, der er Islamisk Stats (IS) hovedkvarter i Syrien. Her arbejder teknikere af mange forskellige nationaliteter på at udvikle nye metoder til at skabe kaos uden for det selvudråbte kalifats grænser, fortæller både medlemmer af IS og medlemmer af Den Frie Syriske Hær (FSA), en syrisk oppositionsgruppe, der har beslaglagt optagelserne hos et IS-medlem i Tyrkiet.

Læs også: Knvistikker i Paris havde IS-flag

Videooptagelserne, der er blevet videregivet til den amerikanske tv-station Sky News, bekræfter for første gang eksistensen af et sådant udviklingslaboratorium. Optagelserne bekræfter desuden, at IS arbejder på at optrappe sine angreb på mål i Europa og bekræfter dermed også en udvikling, som de europæiske efterretningstjenester frygter oven på de koordinerede angreb i Paris i november, hvor 130 civile blev dræbt.

Det fremgår af optagelserne, at IS bl.a. forsøger at genanvende defekte missiler ved at udstyre dem med nye termiske batterier – noget ingen anden terrorgruppe hidtil har været i nærheden af at magte. Det fremgår ikke, om det er lykkedes for IS at genanvende missilerne, men bestræbelserne efterlader et klart indtryk af, at IS’ teknologiske ambitionsniveau ligger væsentligt over de bilbomber og selvmordsbælter, som gruppen hidtil har benyttet sig af for at skaffe sig kontrol med store dele af Syrien og Irak.

Jord-til-luft-missiler, der falder i hænderne på IS eller andre terrorgrupper, er noget nær det værste scenario, som vestlige og regionale myndigheder kan forestille sig.

Læs også: Dronedrab i krigens tåge

På de otte timers videooptagelser ser man desuden IS-medlemmer forsøge at kontrollere en førerløs bil. Man ser dem også udstyre en mannequindukke med kraftig tape og polstring og forsøge at få dukken til at afgive samme mængde varme som et menneske, der går igennem den type skannere, som ofte anvendes ved indgangen til sikrede bygninger.

Storbyer er mål

De seneste tre måneder er Islamisk Stats intentioner om at gennemføre terrorangreb mod navngivne mål i Europa fremgået af en strøm af propaganda-videoer, som gruppen har offentliggjort. Efterretningstjenester har siden efteråret forpurret adskillige planlagte angreb, og elektronisk kommunikation samt oplysninger fra både afhoppere og nuværende IS-medlemmer bekræfter desuden, at bevægelsen er mere opsat end nogensinde på at sprede kaos i storbyer som Rom, Paris, Bruxelles og London.

Efterretningstjenesterne frygter i den forbindelse, at det er lykkedes IS at smugle en lille gruppe medlemmer ind i Europa, hvor de i al hemmelighed skal oplære lokale rekrutter til at gennemføre angreb. De frygter bl.a., at de otte timers videooptagelser er tænkt som en brugsanvisning for, hvordan et angreb kan gennemføres. Og de frygter, at andre IS-medlemmer er sluppet uset gennem Tyrkiet og er nået frem til deres endemål med lignende optagelser.

Videooptagelserne giver et sjældent indblik i Islamisk Stats evne til at udvikle sine angrebsmetoder ved hjælp af teknisk begavede rekrutter fra hele verden. En af de militante teknikere på videooptagelserne er f.eks. tyrkisk, mens en anden præsenterer forskellige former for sprængstoffer på russisk.

I løbet af det seneste år har The Guardian erfaret, at teknikere og videnskabsfolk fra forskellige europæiske stater er blevet omdrejningspunkt for mange af bevægelsens militære operationer, især i en afdeling for kemiske våben, som IS også har. Her udvikler bevægelsen giftstoffer og giftige gasarter og forsøger at omdanne kemikalier, som IS har erobret fra det syriske regime eller købt af korrupte embedsmænd, til aktive kampstoffer.

Tyrkiet er blevet det væsentligste gennemgangsland for de videnskabsfolk, som tilslutter sig IS. Indtil for omkring halvandet år siden var Tyrkiet også det land, IS-medlemmer brugte som transit, når de ville forlade kalifatet. Men siden har Ankara strammet kontrollen med sin 500 km lange grænse til Syrien.

Oversat af Charlotte Aagaard. © The Guardian og Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her