Læsetid: 5 min.

Køln-overfaldene trækker lange spor

Tyskland er fortsat på den anden ende over de massive sexoverfald nytårsaften, der truer med at forandre den politiske kurs i flygtninge- og indvandrerpolitikken. De første lovstramninger kan hurtigt være på vej, mens muslimer modtager trusler i hobetal
Borgere demonstrerede i går på pladsen bag Køln Hauptbahnhof i protest mod de nu over 500 overgreb på unge kvinder nytårsaften.

Lotte Fernvall

12. januar 2016

»Denne sag har det i sig, til at forandre den tyske flygtninge- og indvandrerpolitik, for med billederne fra Køln er det svært bare at fortsætte som hidtil, for der er sket meget, der er modsætningsfyldt, håndfast, frygtet og længe anet,« skriver Der Spiegel i deres åbningsartikel om nytårsnatten i Køln, hvor dækningen sammenlagt strækker sig over 12 sider, og med fokus på, at de yderste højrefløjspartier kan opnå en større opbakning ved at slå på angsten for nye overgreb.

Opbakningen i Tyskland omkring regeringens flygtningepolitik har tilmed taget et dyk, og tyskerne er fortsat ved at forarbejde den voldelige nytårsnat, hvor der ikke som hidtil ’kun’ er indgået 120 anmeldelser om overgreb mod kvinder. I Køln alene er nu kommet 516 anmeldelser, næsten en firedobling i løbet af få dage. Der har også været lignende overfald i Hamborg, Stuttgart, Frankfurt og Bielefeldt, uden at der dog er fundet én eneste mistænkt.

Læs også: Krænkede mellemøstlige mænd tager hævn

I takt med at forargelsen og kravene om stramninger af straffeloven melder sig hos de tyske toppolitikere, forsøger de samtidig at berolige befolkningen. I en meningsmåling angiver hver tredje at ville undgå større menneskemængder, og der er målt en mere udtalt angst end efter attentaterne i Paris, skriver Der Spiegel.

Foreløbig har den tyske regering ved interne møder i går set på mulighederne for at skærpe kravene til, hvilke typer straffe der i sidste ende skal kunne medføre udvisninger, selv om især SPD-politikere advarer mod at fare for hurtigt frem og samtidig mistænkeliggøre en hel befolkningsgruppe. Regeringstoppen er dog enige om, at der under alle omstændigheder kommer stramninger.

Der er også fortsat storvask-stemning hos indenrigsministeren for delstaten Nordrhein-Westfalen, Ralf Jäger, der er øverste ansvarlig for politiet i Køln.

Læs også: Vi skal turde tale åbent om det, der skete i Køln

Først blev Kølns politimester, den 60-årige Wolfgang Albers, i fredags sendt på pension, efter heftig kritik, også på grund af en række øvrige pinlige sager, der også gik forud for sexoverfaldene. I går fremlagde minister Jäger så en rapport, der dokumenterer de svigt, som han mener fik overfaldene til at komme ud af kontrol:

At politiet ikke umiddelbart krævede forstærkning, selv om situationen foran banegården i Køln var svær at holde under kontrol, og at Kølns politi efterfølgende havde en meget mangelfuld informationspolitik, hvor mændenes herkomst angivelig blev sløret. Indenrigsminister Jäger understregede, at det ikke er krævet, at de mistænktes baggrund skulle nedtones, »når stort set alle mistænkte har arabisk eller nordafrikansk baggrund«.

Fund af sedler med trusler

Af 516 anmeldelser i Køln drejer de i 237 tilfælde sig om seksuelle krænkelser, 107 har anmeldt, at de også er blevet bestjålet, og de øvrige 279 anmeldelser handler om enten vold eller berigelse.

Foreløbig er 19 mænd blevet anholdt, heraf er 14 mænd fra Marokko og Algeriet, hvoraf fire personer fortsat sidder fængslet. Resten er løsladt.

Beviserne mod gerningsmændene har hidtil været sparsomme, undtagen omkring én af de mistænkte, den 16-årige Issam D., en ung marokkaner, der under anholdelsen har haft sedler på sig, hvor der står »Ich will fucken« – jeg vil kneppe, og »Ich will töte dich küssen«, jeg vil dræbe/kysse dig – og på de samme sedler var der også de arabiske oversættelser, skriver Spiegel Online. Issam D. bor på et flygtningehjem uden for Køln, og politiet har også på hans mobiltelefon fundet videoer, der viser overgreb på kvinder.

Læs også: Køln-anmeldelser er tredoblet på to dage

Han benægter selv at have været i Køln og kan ikke forklare sedlernes indhold. Flere af de anholdte har i forvejen været under anklage for at stjæle punge og mobiltelefoner fra især berusede mænd i Kølns natteliv.

Tvivl om straffemulighederne

Selv om politiet undersøger denne gruppe af mænd, er det fortsat meget tvivlsomt, om de kan dømmes for deres overgreb, lyder det fra Tatjana Hörnle, professor i strafferet ved Humboldt Universitet i Berlin.

Hun skriver i en kritisk kommentar i Frankfurter Allgemeine Zeitung, at vel er der kontante politiske krav om at stramme op på strafferammen omkring seksuelle krænkelser, men mange af de handlinger, der fandt sted nytårsnat, kan ikke med den nuværende lov udløse domme for seksuel vold.

»Selv om det lykkes myndighederne at bevise, at bestemte personer har udført disse handlinger, så findes der adskillige huller i loven, der gør, at sagerne sandsynligvis ender blindt,« skriver hun.

Straffe forudsætter typisk trusler og efterfølgende sexkrænkelser. Der er i den tyske straffelov ikke taget hensyn til, at gerningsmændenes taktik har været at overrumple deres ofre og siden krænke dem. En stramning af paragrafferne har tidligere været undervejs, men er strandet i det tyske statsministerium, i kansler Merkels Kanzleramt. Det er denne lov, de tyske politikere nu ser nærmere på. At de Køln-anklagedes herkomst primært er marokkansk og algerisk, kan have rod i, at Tyskland på det seneste har fået mange migranter, der søger om at få asyl, men reelt kommer af økonomiske årsager.

Marokkanere, ingen syrere

Deutschlandradio berettede i går om, at hundreder af mænd rejser fra Marokko og Algeriet med fly til Tyrkiet, hvorefter de tager den velkendte flugtrute over Balkan til Tyskland. Ved grænsen søger de om asyl ved at foregive at stamme fra Syrien.

Mange af de nyankomne vil dog igen blive sendt ud af landet, fordi de ikke har kendskab til den by eller egn, de påstår at komme fra. Oversætteren Aki Abdul, der selv har marokkansk baggrund og arbejder for det tyske forbundspoliti, siger til Deutschlandradio:

»I de seneste par dage har vi haft 400-500 marokkanere og algeriere, men ingen fra Syrien eller Afghanistan. De siger, at Tyskland har erklæret, at alle, der vil komme til landet , er velkomne, men vi forklarer dem, at sådan hænger det ikke sammen. At komme med et økonomisk formål er ingen gyldig grund,« siger Aki Abdul. 450 af disse mænd er allerede sendt tilbage til Østrig.

Ifølge formanden for Centrum moskeen i Hamborg, Ahmet Yazici, handler overtrædelserne især om, at mange de af nyankomne i Tyskland ikke har sociale bindinger, der gør, at de ser deres omdømme truet, siger han til Hamburger Morgenpost. For ville en herboende tyrker gøre noget lignende, ville opstandelsen være stor, ikke mindst i eget miljø. En far ville med det samme blive spurgt: »Hvad er det dog, din søn har gjort!«

Hos det muslimske centralråd, der organiserer muslimske foreninger i Tyskland, har man måttet lukke telefonerne, fordi der siden i torsdags er indtelefoneret mindst 50 telefontrusler, der er ankommet hundredvis af trusselsbreve samt chikanerier på nettet. Formand Aiman Mazyek har sagt til avisen Kölner Stadtanzeiger, at »den brune pøbel smører tykt på i de sociale medier, de ser deres fordomme bekræftet og har endelig frit løb for deres had mod muslimer, udlændinge, anderledes udseende og anderledes tænkende«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Når der fifles med sandheden ( lyves eller forties i et eller andet omfang), så kommer der oftest et eftersmæk, som bliver dyrt for den fremtidige tillid.

Ville det ikke have været fint, hvis tingene straks var blevet objektivt og fuldstændigt refereret, så de mere ansvarlige politiske kredse kunne have forholdt sig til dem - nu er den lige til at spille i mål for "fremmed-haderne", der ( desværre med fuld ret) kan pege på "at systemet lyver og fortier".

Man skal holde sig til sandheden - også når det er "upraktisk" eller "politisk ubekvemt" i en større sammenhæng.

Tyskerne har iøvrigt generelt gjort det fint i denne flygtningekrise .

Flemming Berger, Janus Agerbo, Robert Ørsted-Jensen, Hans Aagaard og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar

Nytåret 2015/2016 blev en "kende lystigere" for mange tyskere i diverse storbyer; Køln, Hamborg, Stuttgart, Frankfurt og Bielefeldt, og som om det ikke var nok kom der så også meldinger fra Finland, og selv i "Folkhemmet Sverige" er det kommet frem, ikke af sig selv, men ved journalistisk arbejde, at lignende forbrydelser er blevet tilbageholdt.

Politisk afvises ethvert ansvar; "Kølns politi efterfølgende havde en meget mangelfuld informationspolitik, hvor mændenes herkomst angivelig blev sløret", og "Indenrigsminister Jäger understregede, at det ikke er krævet, at de mistænktes baggrund skulle nedtones, »når stort set alle mistænkte har arabisk eller nordafrikansk baggrund".

Hvor rigtigt det så er kan med rette betvivles såvel i Tyskland som ikke mindst i "Folkhemmet Sverige", der længe har haft en politisk- og medie-elite, der overhovet ikke ønskede debat om emnet, fremmede, og derfor undlod enhver omtale af problematikken, og nærmest forholdt sig til den Nyrupske fortolkning om alle andre meninger i den anledning med ordene, - "de er ikke stuerene".

- Det kan man så glæde sig over disse mange fremmede så er på deres helt egen facon(!), "og det falder i elitens gode smag"!

Nu har vi rundet omkring 1 mio. flygtninge eller migranter i alt i Europa, som de kaldes, hvoraf omkring 160.000 har søgt asyl i "det trygge Folkhemmet Sverige", hvor adskillige asylcentre er blevet brændt ned i de sidste måneder, - så begejstringen hos svenskerne er nok begrænset.

- Det har i hvert fald styrket opbakningen i befolkningen til Sverrigs-demokraterne, som de gamle stolte partier ikke bryder sig om, fordi det kalder på den diskussion om de fremmede, som så længe har været undertrykt af den politisk magt elite og medieeliten på parnasset, så der ingen reelt reel diskussion har være mulig i årtier.

Nu hører vi så overalt om problemet flygtningebørn, der kommer alene, og Åh hvor er det forfærdeligt for disse børn, - men hvorfor kummer de alene er man nødt til at spørge om, for det nytter ikke alene at pleje sit omsorgsgen for div. institutioner eller andre med et stort omsorgsgen, som de ønsker plejet.

Det koster penge den slags, og inden vi ser os om, skal de vel også have familiesammenføring med deres familie, som så yderligere koster endnu flere penge, - og der er kun et sted at tage disse penge fra, nemlig statskassen som vi betaler skat til.

De partier der gerne vil være så omsorgsfulde på fribillet, og blot vil pleje deres omsorgsgen, må samtidig også tage ansvar og fortælle hvor alle de mange penge skal komme fra, - for det skal ikke atter være statskassen der skal holde for igen.

Hver gang der hives penge ud af statskassen, skal der spares på andre områder, kontanthjælp til vore egne fattige, hospitaler, pensionister, som har arbejdet et helt liv i Danmark og betalt deres skat, men som ny snydes for en rimelig pension, hvis det står til EL og de Radikale m.fl., hvilket er ganske uretfærdigt for al det disse mennesker har knoklet for Danmark i deres liv.

Talen om, at de udgør en ressource for samfundet er vildt overdrevet, - jo der er nogle der er og vil være en gevinst for Danmark, men dem smider vi ud af petitesseårsager fordi de har arbejde mere end 15 timer, til trods for de opfylder alt det vi gerne ser fra deres side, - lærer Dansk, betaler skat, tager en uddannelse, oveni købet en værdifuld(ressource) uddannelse i og for Danmark.

Vi bliver sandelig også tudet ørerne fulde af, at disse mange flygtninge eller migranter er en ressource for Danmark, men det er ikke nok bare at slå om sig med disse floskler, der skal mere kød på historien, - hvori består denne ressource, når så mange danske i forvejen går ledige.

Et blik på Statistikken fortæller at ca. 160.000 er såkaldte "bruttoledige", men kigger man nærmere på begrebet så forholdet det sig vist ikke helt således, - men som den gamle statsmand Disraeli udtrykte det; "Der findes 3 slags løgne, hvide løgne, forbandede løgne, og statistik"!

Foreløbig er der som nævnt kommet omkring 1 mio. i de sidste par måneder, men hvornår kommer den næste, og den næste, og den næste osv., osv., og hvad vil vi gøre ved det, for slet ikke at tale om - hvor ender vi!

Vist er og skal vi være humanister, men vi kan trods alt ikke være humanister for en hel verden, uanset hvor meget hjertet banker for humanismen, - og da slet ikke når den er så aparte fra vores egen mentalitet og frihedsværdier som vi igennem århundrede har kæmpet os til, og hvor ligestilling for kønnene desuden har været en kamp der er blevet kæmpet for i vore demokratier.

Alle de værdier og normer vi har kæmpet for igennem århundrede tilsidesættes blanco af borgmesterinden fra Køln, med sine gode råd til kvinder der færdes offentligt, er en fornærmelse overfor alle vore værdier om lighed for kvinder og mænd, - men desværre også en tilkendegivelse overfor disse fremmede, og deres undertrykkende kvindesyn hvad enten den er religiøst eller kulturelt betinget.

Lad os bare erkende, at EU er i opløsning, de gamle Østeuropæiske lande vil ikke deltage i flygtningefordelingen, - kun goderne fra EU vil de labbe i sig(især Polen), men ulemperne vil de sgu ikke have nogle af, - tværtimod, så sætter de hegn omkring deres land.

EU's torslåede grænsekorps Frontex, der skal beskytte vore ydre grænser, sidder på cafe latte restauranterne på fortovet i Bruxelles, og småpludrer med Europols ansatte i stedet for at udføre deres arbejde - kontrollere vore ydre grænser for fremmede uden ID, PAS eller anden visa til lande indenfor EU.

Angående Europol der lige kom med ovenfor, og som vi lige har afvist deltagelse i til trods for vi blev tudet ørerne fulde af samarbejde om terrorisme, pædofili og grænseoverskridende grov kriminalitet, så vi for nylig virkningerne af i Frankrig med 120 dræbte og flere hundrede sårede alt imens Europolfolkene hyggede sig på Cafe latte restauranterne i Bruxelles med Frontex folkene.

Vi betaler disse mennesker i dyre domme for at udføre deres arbejde, - men hvad oplever vi i stedet for, en ansvarsløs hob af mennesker til lønninger som mange ledige drømmer om, og deres berettigelse er sand nok, - de laver nemlig heller ikke noget!

Hele det efterspil der har været omkring vort NEJ til retsforbeholdene ved afstemningen, er blevet mødt med afvisning ud fra tesen; "alt eller intet", en meget diktatorisk måde at udstille sig selv og hele EU projektet på, trods Europas mangeårige og lange tradition for pragmatisme om samarbejde, så vi bør nok grundigt overveje om en sådan diktatorisk linje er den rette vej for EU projektet landene imellem og for fremtiden?

Generelt har stort set alle EU lande problemer med indvandringen fra Mellemøsten og længere over mod Asien, problemer som vi stadig og desværre politisk stædigt fastholder; "er et spørgsmål om integration", trods det faktum at mange ikke integreres og ikke vil, men derimod søger fællesskab omkring parallel samfundene i vore lande i stedet, og fastholder samtidig deres tro og livsstil, kultur, religion og værdier fra de lande som de forlod for mere end flere årtier siden, og derfor også lige så konsekvent afviser enhver tilnærmelse til integration.

Man(mange) henter stadig deres koner eller deres døtres mænd i det fremmede, og hvor meget ressource der så er i det, kan man få et lille indblik i når de få udtaler sig herom, med udtryk som, hvad skal jeg med en analfabet fra mørkets dal bag fjerde bjergkæde, vist bliver det ikke sagt så brutalt som jeg her giver udtryk for, men meningen er der intet i vejen med.

Hvorfor står vi ikke lige så fast på vore tilkæmpede værdier om lighed, frihed ligeret for kvinder og mænd i vore egne lande, - vi render trods alt ud i det fremmede og vil belære dem om både demokrati, kvinderettigheder, lærerettigheder, frihed osv., som de fine floskler politikerne gerne benytter når de skal sende danske "jens 'er" ud og dø for disse værdier, og som politikerne syntes de er så fattige i.

Vi overgiver os i stedet langsomt til deres afvisning af danskheden, og samtidige fastholdelse af deres egne normer og værdier, - i praksis er vi langsom i gang med at sælge ud til fordel for Muhammed, hvis love og regler vi også skal bøje nakken for om et par generationer, så vore børn, børnebørn og oldebørn skal lære koranen for at være blot en lille smule "ny-danske", og alligevel pariaer i Danmark såvel som i resten af Europa, når de også bliver "ny-EU-borgere" for Muhammed og koranen.

Det nytter ikke at råbe mere integration, - det har vi råbt i de sidste 40 - 50 år, og alligevel ser vi parallel samfund i overalt i Danmark og resten af Europa, og lukke øjnene for vi reelt bliver overmandet indefra, - men samtidig også af vore egne politikere, der fortsat nægter at erkende problemerne, som de atter engang råber integration imod som medicin imod denne langsomme udvaskning af vore tilkæmpede værdier igennem århundrede, blot fordi man som politiker ikke vil træde ved siden af og erkende virkeligheden, og tage et opgør med den afvisnings af danske værdier som dagligt finder sted, og som politikerne atter engang finder en ny floskel for om vi skal kunne omgår hinanden, - men samtidig glemmer og tilsidesætter, - at der skal to til en tango!

Det er i øvrigt ikke danskerne der er flyttet ud af Danmark, men derimod mange af de fremmede der har søgt til Danmark på dansk jord for en fremtid her, måske i fred, men med Muhammed bliver der ingen fred, hvilket vi vist nok alle er helt klar over.

Flemming Rose skriver det rigtigt i sit indlæg i Jyllandsposten med overskriften; "Europa har fået en uskreven blasfemilov", hvori han beskriver at Muhammed er urørlig for masserne, og ikke mindst for de vantro, som vi jo hører til!

Tina Sommer, Martin Sørensen, Kim Houmøller, Gary Jensen, Mette Hansen, Hans Aagaard, Finn Thøgersen og odd bjertnes anbefalede denne kommentar

Man kan fint være humanist og smide sine ideologiske fjender ud af hyggekredsen. En humanist forsvarer selvfølgelig humanistiske værdier. Problemer opstår naturligvis hvis 'humanisterne' har misforstået de humanistiske værdier. De består af lidt mere end 'jeg er god guds vilje ske' og så påfølgende panik da den sker uden man har en kvart god finger med i det selv (den svenske model..).
Uden Europa er der kun 'menneskerettighederne' ... dvs. jura, herunder endeløse kæder af brudte våbenhviler, men ingen 'fred'. og jura er - i modsætning til humanistiske værdier (selvom de langt hen ad vejen repræsenterer sådanne efter bedst mulige pragmatiske aftale) - ikke på samme måde nødvendigvis : retfærdig, ' smuk, sand eller skøn', men heavy gambling med idealerne.

Er man i tvivl om hvorledes det må føles af komme under sådan et ”taharrush gamea”, som betyder ”gruppeovergreb” eller ”gruppeforulempelse” - kan man se en youtube her fra Ægypten hvor fænomenet har været kendt længe.
https://www.youtube.com/watch?v=gMGQAbEA23Q

Flemming Berger, Gary Jensen, Mette Hansen og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Det som forundrede mig mest var, at man i pressen har skrevet om at de unge mænd sagde "I har selv inviteret os, vi fik at vide vi skulle rejse til jer, fordi I har brug for os". Giver det så i deres bevidsthed ret til at opføre sig på den måde? Noget siger mig, at det ihvertfald ikke er flygtninge - det er ikke mennesker der flygter for at få tryghed og et liv.

Flemming Berger, Mette Hansen og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar

Ærligt talt er jeg lidt forbavset over, så mange der har en mening om dette. For egentlig står offentligheden helt på bar bund med viden omkring dette.

Men denne begivenhed, der fandt sted i Köln, var selvklart både ganske uheldig og ganske urimelig overfor dem, det gik ud over, - og så er det i øvrigt ligegyldigt med Kölner-politiets manglende bevågenhed.

Men - for hvis man gider at researche det nærmere, ser man faktisk, at stort set tilsvarende hændelser fandt sted i Berlin, Kalmar i Sverige samt Helinski i Finland samme nytårs nat. Men er er forskelle, for hvor der i Köln skønnes at være 40% udlændinge og 60% tyske, var der i Helsinki stort set ingen udlændinge, og i Kalmar formentlig 15% udlændinge. Og de piger, det gik ud over i Berlin, Helsinki og Kalmar har oplyst, at de tyske, svenske og finske unge mænd var lige så aktive som udlændingene.

Og i Sverige, hvor man altid er lidt grundigere, er der en kvindesagsforening for unge piger, der oplyser, at præcis disse forulempelser af piger, faktisk har fundet sted overalt ved musikfestivals og andre festelige steder i gennem mange år. Og bl.a. bliver Roskildefestivallen nævnt i flæng med andre begivenheder.

Og samme svenske forening oplyser desuden, at disse overgreb på ingen måde har etnisk baggrund men er rent kønsrelaterede. Denne forening siger til SVT, at de gennem mange år har forsøgt at "råbe" det svenske samfund op men uden reaktion. Samt at de forlanger, at samfundet nu begynder at informere og opdrage deres unge, - både svenske og udenlandske, i, at piger ikke er noget man bare kan forgribe sig på. - Heller ikke hvis pigerne selv er lidt udfordrende.

Med til historien hører måske også, at tysk efterretningstjeneste i lørdags ganske kort oplyste gennem et tysk medie, at det, som skete i Köln, måske var organiseret af "fremmedfjendske elementer" i Tyskland, Holland og Belgien. Hensigten var tilsyneladende, at iværksætte en folkelig bevægelse mod indvandring i Tyskland og Tjekkiet. Og iflg. samme kilde, havde samme "fremmedfjendske elementer" planlagt, at de selv skulle deltage "spontant" i disse protestbevægelser. Dette sidste blev dog forpurret af Kölner-politiet.

Kaj Spangenberg

"Erst kommt die Euphorie, dann der Kater", lyder et tysk ordsprog.
Først kommer begejstringen, siden tømmermændene.
Bertolt Brecht har også skrevet, at "Erst kommt das Fressen, dann die Moral".
Nu vågner Tyskland efterhånden op efter Merkels erklærede "Willkommenskultur".
Selv de søvndyssede svenske moralister er vågnet.
Men er det hele ikke for sent? Skaderne er sket. Vi slipper aldrig af med de alt, alt for mange tilrejsende, som vi kalder flygtninge, og som ved ordets magt har skabt en virkelighed, der ikke passer med realiteterne.
Flygtninge var de tilrejsende, da de passerede grænserne til Tyrkiet, Jordan og Libanon. Men når de rejste videre over havet til EU, så eksisterer den status ikke længere. Men vi kalder dem fortsat "flygtninge" og maner derved billeder frem af elendighed, mens vi på fotos ser unge, raske mænd med mobiltelefoner og velklædte kvinder og børn.
Unge drenge og piger - uledsagede børn - rejser forud for deres forældre, der forventer familiesammenføringer.
De er alle migranter. Spørgsmålet er, om tanken med flygtningekonventionerne var, at de skulle tjene som springbræt for immigration fra et dårligere sted til et bedre og ikke kun fra et farligt sted til et sikkert land?
Der er noget, som er ravende galt i hele denne affære, og vi og EU ligger nu, som vi har redt.
Tømmermændene hærger det europæiske kontinent og er også nået Danmark - bortset, naturligvis, hos De Radikale og Venligboerne og andre tåber fra "Welcome to Denmark"-bevægelsen, som ikke synes at have fattet, at de leger med ilden.