Læsetid: 4 min.

Polske dommere og statsanklagere skal i kort snor

Den polske regering fortsætter trods kritik fra EU med at underminere domstolenes selvstændighed ved at gøre justitsministeren til statsanklager og udvide politiets beføjelser. Samtidig udvides overvågningen af borgerne
Komiteen til Forsvar for Demokratiet (KOD) demonstrerede i weekenden mod den polske regerings nye love, der vil svække en række demokratiske principper.

Komiteen til Forsvar for Demokratiet (KOD) demonstrerede i weekenden mod den polske regerings nye love, der vil svække en række demokratiske principper.

Czarek Sokolowski

28. januar 2016

Kritikken hagler ned over den polske regering på grund af den gennemgribende reform af landets forfatningsdomstol, der reelt vil lamme domstolens fremtidige arbejde.

Regeringen i Warszawa er for tiden ved at forberede et svar til EU-Kommissionen, men den højrenationale polske regering arbejder sideløbende på at gennemføre endnu flere stramninger, der skal udvide regeringens magt.

Næste skridt er at reformere både statsadvokaturen og landets dommere – en manøvre, der skal gøre den polske justitsminister, Zbigniew Ziobro, til landets ledende statsanklager.

»Vi må ikke overse, at de kommende juridiske reformer lige nu overskygges af striden omkring forfatningsdomstolen og den ligeledes omstridte medielov, men der er meget hårdere reformer på vej, der reelt skal nedlægge statsadvokaturet som en selvstændig myndighed,« siger juraprofessor Tomasz Pietrzykowski fra Universitetet i Katowice, der for nylig var til stede ved et debatarrangement i Berlin arrangeret af organisationen Democracy Reporting International, hvor Polens demokratiske kurs – eller mangel på samme – var til debat. Den polske juraprofessor er bekymret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Danmarks justitsminister er også øverste chef for anklagemyndigheden. Domstolene er uafhængige af regeringen, men dommerne udnævnes af domstolsstyrelsen i Danmark. I USA skiftes hele den øvre del af embedsværket ud, når regeringen skifter farve - er USA så udemokratisk?