Læsetid: 7 min.

Selv sauderne ser mod udgangen

Den styrtdykkende oliepris undergraver Saudi-Arabiens økonomi og presser landet til en omstilling, der skal starte med delvis salg af olieimperiet, nye afgifter og åbning af økonomien for privatisering. McKinsey leverer opskriften
Den styrtdykkende oliepris undergraver Saudi-Arabiens økonomi og presser landet til en omstilling, der skal starte med delvis salg af olieimperiet, nye afgifter og åbning af økonomien for privatisering. McKinsey leverer opskriften

Nicolai Bruun/iBureauet

14. januar 2016

At olieprisen tirsdag kortvarigt nåede ned under 30 dollar pr. tønde, må vække særligt til eftertanke i Saudi-Arabien.

Sidst olien solgtes så billigt, var i 2003, men dengang var det på en opadgående kurve, som på et tiår næsten firedoblede prisen og dermed fordoblede saudiernes BNP, bragte statsgælden til nul og sikrede nationen en økonomisk reserve på 732 milliarder dollar.

Udviklingen vendte abrupt i juni 2014 og har på kun halvandet år høvlet olieprisen ned til godt en fjerdedel: de aktuelle 30 dollar pr. tønde. Analytikere hos finansselskabet Morgan Stanley spåede mandag, at prisen kan gå så lavt som til 20 dollar pr. tønde. Den britiske storbank Standard Chartered siger 10 dollar.

Læs også: Panik om olien kan starte ny krise

I Saudi-Arabien har det sat gang i spekulationerne. I lyset af klimakrisen, billiggørelsen af de vedvarende energikilder og den økonomiske lavvækst er verdens efterspørgsel på olie tilsyneladende i aftagende og p.t. mindre end produktionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Flemming Berger
  • John Fredsted
  • Aksel Gasbjerg
  • lars abildgaard
  • Trond Meiring
  • Erik Karlsen
  • Jan Svenson
Flemming Berger, John Fredsted, Aksel Gasbjerg, lars abildgaard, Trond Meiring, Erik Karlsen og Jan Svenson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Jørgen Steen Nielsen

"Måske en oliepris på 30 dollar pr. tønde vil hjælpe."

Desværre nej.

Jo lavere oliepris - jo dårlige ser kalkulen ud for investeringer i vedvarende energi.

Torben,
det tænkte jeg også engang, men jeg er nu ikke så sikker længere, hvor vedvarende energiformer bliver billigere og billigere.

Herman Hansen

Når verdens gennemsnitlige stiger de næste mange år vil det sandsynligvis være i de arabiske ørkenstater temperaturen vil stige mest. Allerede i dag er temperature på omkring 50 grader C ikke usædvanlig dele af året i f.eks. ørken starten De Forenede Arabiske Emirater, med bl.a. Dubai. For fremtiden kan temperaturen her nå højder, som gør området delvis ubeboelig.

morten Hansen, Niels-Holger Nielsen og Jeppe Lykke Møller anbefalede denne kommentar
Mathias Wulff

En formulering som "amerikanske skiferolieproducenter, som har forstyrret markedsbalancen" virker som en vag undskyldning for ikke at gå lidt mere i dybden med at forklare at et væsentligt bidrag til overproduktionen af olie og gas (i forhold til efterspørgsel og dertilhørende prisfald) er USA's fokuserede satsning på udvinding via fracking i deres egen undergrund de sidste 5-6 år.

Jeg begriber ikke at en seriøs avis som information ikke hjælper læseren med at forstå verden fra flere vinkler, men formidler et færdigtygget billede.

"Men derved undergraver saudierne også på kort sigt egen forretning" kunne lige så godt være formuleret som "USAs hårde satsning på at øge produktionen har undergravet saudiernes forretning".

Bemærk at pointen ikke er at pege fingre af USA, men at peget fingre af en skribent der tager parti.

McKinsey vil også have Saudierne til at sælge deres eneste indtægtskilde til amerikanske banker. Gad vide hvem McKinsey egentlig arbejder for?

morten Hansen, Carsten Mortensen, Flemming Berger og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
John Fredsted

Særinteressernes hærgen hældt på delvis nye flasker; det gør reelt ingen forskel.

Niels-Holger Nielsen, Flemming Berger og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
John Fredsted

Tilføjelse: Hvis det rigtige kun gøres, fordi det forkerte er blevet urentabelt, så er sindelaget i bund og grund uforandret det samme, og derfor vil der stadig intet reelt håb være.

Det fortæller vel blot at en hel masse lande - og ikke længere kun OPEC - har gjort sig selv så afhængige af olie, at de ikke kan gøre end at pumpe løs. Saudiernes problemer spejles også i Brasilien, Venezuela, Rusland og så videre.

Henrik Brøndum

Gad vide om man skulle shorte nogle af de luksusobjekter Saudi'erne er storforbrugere af? LVMH-aktier, mansions i London etc.?

@Henrik

En meget stor procentdele af de dyre lejligheder i London blev købt af russere og saudiere. Jeg tror der snart er udsalg, efterhånden som de to landes økonomi smulder...

Touhami Bennour

Jeg kan kun se saudierne har travlt med at lægge planer for, reformere og de har midler til, millioner fremmed arbejder fik ikke at vide at de skal hjem. Den saudisk olie minister sagde I begyndelsen af prisfaldet, at Saudi kan være tilfreds med en olie pris på 20 dollars per tønne. Der foregår stor production af olie I landet, inden for petro kemisk og andet production. Petro kemisk production udgør 10 % af den samlet export, det er ikke dårligt for en vækst økonomi. Jeg håber sandelig ikke Guder vil Saudier ond ved at brænde dem med klima opvarmning hjel. Jeg er selv oplyst at Saudi vil investere 300 milliarder dollars I 2016, det svare til næsten hele danmark´s national product. Saudi er ikke China og befolkning tæller ikke I milliarder. Også deres projecter inden for vedvarende energy er grandiose, ikke mindst for deres egen forbrug. Min erfaring siger at millionærer er ikke dumme som man tror, det siger Maslow teori også.

Henrik Brøndum

@Pia Madsen

Enig - der er en betydelig risiko. Det vil være en katastrofe for London der i den grad lever af ejendomsspekulation - og for UK der i den grad lever af London.

Henrik Brøndum

@Mathias Wulff

Der er et aspekt jeg tror du overser. Kapitalisme er voldsomt destruktivt. At "undergrave forretninger" at "ødelægge markeder" er sundhedstegn - de heltemodige entrepernører lever og virker - og ikke nogen ondsindet handling.

Hvis vi snart ser tiggerne foran Superbrugsen pludselig er Saudiarabere - og Rumanerne er rejst hjem for at bygge Vindmøller og Biotechfabrikker - så ved vi at vores verden lever.

Bare rolig.

Der er masser af sorte og korrupte penge fra rundt omkring i verden som fortsat skal vaskes hvide vha. ejendomshandel i bl.a. London.