Nyhed
Læsetid: 2 min.

Trump og Cruz er upopulære blandt partiaktivister

En prominent republikaner i Iowas næststørste by håber, at en moderat kandidat støttet af partiledelsen i sidste instans vil vinde partiets nominering
Udland
1. februar 2016

Indtil for to år siden blev det republikanske parti i Iowa kontrolleret af libertære aktivister og konservative evangelister. Men efter mange år ude i kulden sidder den moderate, erhvervsvenlige og pragmatiske fløj nu igen på magten.

Ikke desto mindre tyder meget på, at mindst 50 procent af partiets vælgere ved valget i aften vil foretrække protestkandidater som ejendomsmagnaten Donald Trump og den konservative og religiøse senator Ted Cruz.

Det virker uforståeligt på Robert Latham, der er advokat i Iowas næststørste by Cedar Rapids og prominent medlem af det republikanske parti.

Læs også: Den første store test for de tre protest-kandidater

»Det er svært for mig at forstå, hvorfor så mange støtter Trump. Det eneste, han gør, er at gentage ting, folk går rundt og taler om til dagligt. Mere dybsindigt er det ikke,« siger Latham en sen eftermiddag på sit kontor i downtown Cedar Rapids.

Ted Cruz har han heller ikke meget til overs for.

»Han er god til at kaste med mudder uden at følge op og få noget udrettet i Senatet. Der er ikke en eneste republikansk senator, der bakker Cruz op. Men han er god til at gribe mikrofonen og komme på Fox News (den konservative tv-kanal, red.), ligesom Trump,« siger han.

Robert Lathams bror, Tom, har indtil sidste måned været kongresmedlem fra en kreds i det østlige Iowa siden 1996 og er en nær allieret af den nu afgået formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner.

Læs også: Trump spiller sit trumfkort - et tv-show

Sidste efterår kastede den moderate Boehner håndklædet i ringen i frustration over et mindretal af de republikanske lovgiveres uvilje mod at arbejde på tværs af partiskel.

Dette mindretal domineres af lovgivere valgt i 2012 og 2014 med hjælp fra Tea Party-bevægelsen og af andre politikere, der frygter at tabe til en mere konservativ kandidat ved næste primærvalg, hvis de mishager Tea Party-aktivister i deres stat.

Ifølge Latham nyder hverken Trump eller Cruz nævneværdig popularitet i Iowas republikanske partis ledende organ, centralkomiteen. Og endnu mindre blandt partiaktivister her i Cedar Rapids.

»Hvis du samler 15-20 af dem i et lokale og spørger, hvem der støtter Trump, vil en ud af 10 være nærmest pinligt berørt over at skulle indrømme at de støtter ham,« siger advokaten.

Læs også: Her ved alle, at Bernie kun kan tale sandt

Og i hele Iowa er der kun en kendt politiker, der åbent støtter Ted Cruz. Det er det konservative kongresmedlem Steve King fra det nordvestlige hjørne af Iowa, hvor de religiøse fundamentalister står stærkt.

Latham og andre moderate medlemmer af det lokale partiapparat håber stadig, at Trump kan blive stoppet.

»Hvis vi bare kun havde én frem for adskillige moderate præsidentkandidater, ville det være noget lettere at besejre Trump og Cruz i de kommende valg,« mener advokaten.

Hvis Trump skulle vinde nomineringen, er Latham dog ikke i tvivl om, at partiet i Iowa, dets lovgivere i hovedstaden Des Moines og repræsentanter i Washington, D.C. vil støtte ham hele vejen til Det Hvide Hus.

Læs også: Trump elsker og hader pressen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Knudsen

Hvis republikanerne vælger en midtsøgende kandidat, dvs. Christie eller Bush, vil de nok vinde præsidentposten. I stedet vælger de nok enten en fantanst, Trump, eller en meget konservativ, Ted Cruz. Ligner Goldwater om igen. Ingen af dem har en chance i november. Tillykke til Hillary.