Læsetid: 4 min.

Trump elsker og hader pressen

Den republikanske spidskandidat lever af mediernes opmærksomhed. Men han ser fjender overalt. Tirsdag gik han til angreb på højrefløjens flagskib Fox News. Samme dag blev udenlandske journalister afvist adgang til et valgmøde
28. januar 2016

Donald Trump elsker de amerikanske medier.

Når han flyver i sin private jet fra New York til valgmøder rundt omkring i landet, sidder han fastnaglet til en tv-skærm og følger nyheder og tv-debatter. Han er mester i at stjæle opmærksomheden fra rivaler ved at sige noget provokerende – næsten hver dag lykkes det.

Men lige så meget som byggematadoren elsker pressen og er dybt afhængig af dens fascination af ham, hader han de ’magtfulde medieimperier’ i New York såvel som enkelte journalister.

Læs også: Tv-vært får Trump til at droppe vigtig debat

Trump har især haft høtyven ude efter de konservative vælgeres yndlingskanal, Fox News, der ejes af mediemagnaten Rupert Murdoch og er styret af den konservative ideolog Roger Ailes.

Det flere måneder lange skænderi mellem Trump og Fox News endte tirsdag med en tilsyneladende definitiv skilsmisse, da byggematadoren bebudede, at han ikke ville deltage i den sidste tv-debat inden partivalget i Iowa mandag i næste uge.

Debatten finder efter planen sted i delstatens hovedstad Des Moines i aften og er arrangeret af Fox News, der også stod for valgsæsonens første republikanske tv-debat i august.

Trumps angivelige begrundelse for at blive væk er, at han i august blev stillet et ’unfair’ spørgsmål om hans tidligere nedsættende og sarkastiske bemærkninger om amerikanske kvinder af tv-værtinden Megyn Kelly på Fox News.

Her er debatten fra august med Trump og Kelly:

 

Men det er ikke kun Fox News, Trump elsker at hade. Han synes heller ikke at være begejstret for den udenlandske presse, der generelt – og forståeligt nok – ikke prioriteres så højt af de enkelte præsidentkandidater som amerikanske medier. Historisk set er udenlandske journalister aldrig blevet nægtet adgang til valgmøder.

De får normalt også lov til at overvære tv-debatter sammen med amerikanske kolleger. Men ligesom så meget andet i denne amerikanske valgkamp er også den praksis endt på den historiske mødding.

Mange udenlandske journalister, herunder Information, er f.eks. af Fox News blevet nægtet adgang til tv-debatten i Des Moines i aften med begrundelsen, at der ikke skulle være plads.

’FYRET!’

Donald Trumps pressefolk er endvidere ikke særlig positivt indstillet over for udenlandske journalisters anmodning om at overvære hans valgmøder. Normalt kræver det kun et gyldigt pressekort at få adgang til valgmøder. Men den går ikke, hvis man vil se og høre kong Trump.

Først skal man indsende en ansøgning, dernæst afvente et svar. Ofte står der i svaret, der indløber på samme dag som valgmødet, ’ACCESS DENIED’, skrevet i store røde bogstaver. Hvilket kunne minde om Trumps yndlingsbemærkning i reality-tv showet, The Apprentice, reserveret for deltagere, han vurderer til at være tabere: ”FYRET!”

Men hvad hvis man ikke modtager et svar? Informations udsendte besluttede at afprøve det tirsdag aften, hvor Trump skulle holde tale på University of Iowa i Iowa City – den mest demokratiske og venstreorienterede by i midtveststaten.

Ved indgangen oplyste pressemedarbejder Michelle, at der ikke var nok plads i salen til alle journalister og at kampagnen derfor var nødt til at ’prioritere’ og afvise adgang til nogle pressefolk. Og i øvrigt havde de i en e-mail informeret alle ansøgere.

Flere ’fremmede’ journalister dukkede op med samme historie: De havde ikke modtaget nogen afvisning og kørt to timer i bil fra Des Moines til Iowa City.

I mellemtiden blev amerikanske journalister, der ikke havde søgt om adgang, frejdigt ladt ind. Hvilket gav mening, fordi der stadig var masser af plads i det afgrænsede medieområde.

Kunne Michelle ikke sætte os på en venteliste? Jo, det kunne vi da godt sige, lød svaret. Men straks efter så en britisk journalist hende tale med én af de mange Secret Service- agenter, der sporenstregs beordrede gruppen ud. »Jamen, vi fik at vide, vi er på en venteliste.«

»Ud af døren, og det lige nu. I skal forlade hele området,« befalede agenten med en mine, der ikke efterlod tvivl om, at følgerne kunne blive af fysisk karakter, hvis vi ikke føjede os.

I gårsdagens Washington Post rapporteredes det, at Trump blev afbrudt adskillige gange af piften i en usædvanlig kort valgtale på 35 minutter. Flere studerende blev smidt ud af salen i et håndgemæng med tilhængere. En af dem råbte: ‘Fascister ud af Iowa!‘ Trump kaldte den demokratiske præsidentkandidat, Bernie Sanders, for en ‘kommunist‘ og Hillary Clinton for en ‘katastrofe‘.

Alle tv-stationer og aviser havde som vigtigste nyhed onsdag, at Trump ikke vil deltage i Fox News’ tv-debat. Hans hovedrådgiver, Corey Lewandowski, lovede til gengæld, at kandidaten vil iscenesætte sit eget møde i Des Moines i aften, nemlig en fundraiser for ‘sårede soldaterveteraner‘.

Indtil videre afviser Fox News at føje sig for Trumps krav om, at Megyn Kelly skal nægtes adgang til spørgepanelet i tv-debatten. Kanalen beskylder Lewandowski for at ’terrorisere’ den på højrefløjen populære tv-værtinde med en udtalelse om, at Trump blot ikke ønsker at udsætte hende for samme ’hårde medtur’, som han tildelte hende efter debatten i august.

En personlig trussel af en art, der benyttes af mafioso i New York – ikke i Iowa.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Jeg indrømmer, at jeg hygger mig ikke så lidt over, at Donald Trump vover at give Fox News og Rupert Murdoch et fur.

Det er straks værre, at Information ikke fik adgang til valgmødet i Iowa City.

Torben,
det er jo ikke Fox News (og pga. kanalens politiske ståsted og bagmand), at Donald Trump ikke vil stille op til debat.

når Trump ikke møder op til debatten, vil Cruz få al den negative opmærksomhed, og måske er det netop derfor, the D vælger at blive væk.

Michael Kongstad Nielsen

Trumps oppustede ego vil selvfølgelig diktere vilkårene hos Fox.
Så længe Trump tramper rundt i manegen, forbedrer det B. Sanders chancer.

Vibeke Rasmussen

I The Guardian har Tim Dowling, amerikaner bosiddende i England, en meget underholdende teori om, hvad der kan gå hen og blive Donald Trumps endeligt som Republican præsidentkandidat, nemlig at han i virkeligheden er Democrat! Efter at have set en reklame produceret af en Republican Super PAC, sammenstykket af Donald Trumps holdninger, videregivet i diverse interviews, konkluderer Tim Dowling, hvad reklamen da også sigter efter, at:

"I find the ad mesmerising, for all the wrong reasons. In it Trump is transformed into a weirdly plausible figure. Imagine all that bombast, tough talk and misplaced certainty expended in the service of causes including universal healthcare, immigrants’ rights and gun control. If you close your eyes, he sounds a bit like Bernie Sanders.

Whenever Trump’s supporters claim their candidate tells it like it is, they actually mean he tells them what they want to hear. But I was not prepared for how it would feel if he told me what I wanted to hear. Re-imagined as a liberal, Trump suddenly acquires a certain reptilian charm."

Gnaveren, som Donald Trump bærer rundt på hovedet, får også lige et par 'transatlantiske' ord med på vejen. '-)

Vibeke Rasmussen

Formålet med tv-reklamen er nu nok snarere at overbevise republikanske vælgere om, at de står sig bedst ved i stedet for 'The Donald' at vælge en ægte republikaner. :)