Læsetid: 5 min.

Trump spiller sit trumfkort – et tv-show

Endnu en gang lykkedes det rigmanden og den tidligere tv-stjerne at stjæle rampelyset fra sine republikanske rivaler, da han torsdag aften meldte afbud til en tv-debat og iscenesatte sit eget militærpatriotiske realityshow på et universitet i Iowa. Information var med
Donald Trump fik masser af medieomtale ved at boykotte Fox News’ tv-debat i Des Moines, Iowa, og i stedet arrangere sit eget show et andet sted i byen.

Jae C. Hong

30. januar 2016

Som så mange andre velstående unge amerikanske mænd slap Donald Trump i 1969 for at blive indkaldt til militærtjeneste i Vietnamkrigen. I denne valgkamp har han ofte sagt, at han fortryder sin beslutning og klaget over den dårlige behandling, amerikanske soldater udsættes for, når de vender hjem fra krig. Men i de seneste fire år har hans velgørende fond kun bidraget med 57.000 dollar til krigsveteraners velfærd.

Så pludselig i denne uge kom Trump i et vældigt altruistisk humør, da han blev fornærmet på den konservative tv-station Fox News og sendte afbud til den sidste tv-debat inden partivalget her i Iowa på mandag.

Trump fik en ’genial’ idé. Han ville i løbet af to døgn arrangere en fundraiser for soldaterveteraner, der efter republikanernes mening er blevet ladt i stikken af præsident Barack Obamas regering. En hel masse penge skulle skrabes sammen.

Den selviscenesatte forestilling var en blanding af et militærpatriotisk tv-realityshow og et varietéshow. Det fandt sted på Drake University i Des Moines, blot fem minutter i bil fra det sted, hvor tv-debatten mellem de andre republikanske kandidater skulle foregå.

Og selvfølgelig faldt de to shows tidsmæssigt sammen. Tv-debatten uden Trump blev transmitteret af Fox News, mens de to konkurrenter, CNN og MSNBC, sendte direkte fra Trumps eget show i et auditorium på universitetet. Salen kunne kun rumme 700 gæster. Køen udenfor var som sædvanlig så lang, at mange Trump-fans og nysgerrige blev afvist. Indenfor var der flest mænd – nogle af dem krigsveteraner, andre marinesoldater og så mænd med de typiske røde Trump-kasketter.

Som sædvanlig havde en håndfuld unge demonstranter sneget sig ind. De råbte med jævne mellemrum: »Trump vil i krig! Han vil ikke hjælpe veteraner!« Og blev prompte verfet ud af præsidentkandidatens private vagtmænd under et større rabalder.

Hvordan kan det lykkes for en præsidentkandidat at rejse en betydelig sum penge til soldaterveteraner i løbet af et par døgn? Man bygger et website og appellerer til sine tilhængere om at yde et bidrag. Det gjorde Trump da også, men det ville ikke give tilstrækkelig mange penge.

De rige venner

Så byggematadoren ringede til nogle venner. En af dem, investeringsrådgiveren Carl Icahn fra Wall Street, lovede Trump at give en halv million dollar. Trump har sagt, at han vil gøre Icahn til finans- og økonomiminister i en Trump-regering i 2017.

Trumps personlige bidrag var på en million dollar. Kun én anden af hans venner gav et lige så stort beløb. Det var Phil Ruffin, en ejendomsmagnat og spillekonge fra Las Vegas, der sammen med sin hustru blev introduceret af præsidentkandidaten på scenen.

Den 80-årige kunne med sine mørke solbriller være trådt ud af en amerikansk gangsterfilm. Hans navn, Ruffin, minder slående om det engelske ord ruffing, der bl.a. betyder at smække et trumfkort på bordet. Og for at det ikke skal være løgn, hedder trumfkort på engelsk trump card.

»Alt hvad Donald rører ved, bliver til guld,« sagde Ruffin. »Vi har nu været venner i 12 år. Forleden sendte jeg en million dollar til hans kampagne, men han sendte pengene tilbage. Han er bare et fantastisk menneske, og jeg er så glad for, at mine penge nu går til krigsveteranerne.«

Trump greb mikrofonen og skruede sin beskedne mine på.

»Nej, det er Phil, der forvandler alt til guld. I skulle bare vide, hvor mange penge han har tjent på at købe og sælge ejendomme.«

På dette tidspunkt havde Trump en opportun lejlighed til at påvise, at han er ganske umulig at korrumpere med andre rigmænds penge.

»Tro mig – jeg ved, at alle de rige donorer gerne vil give mig penge, for så kan de styre mig. De ringer hele tiden til mig, og hver gang lyder svaret ’nej’,« sagde Trump, der i aftenens anledning var klædt i mørkeblå habit, hvid skjorte og rødt slips.

Men på den anden side har hele Trumps karriere handlet om at berige sig selv og sin familie. Hans næse for at tjene penge inden for ejendomsbranchen i New York er legendarisk.

»Så jeg må indrømme, at det er enormt svært at takke nej til alle de tilbud, jeg får af mine venner om at forære millionbeløb til min valgkampagne. Når det kommer til stykket, er jeg nemlig en grådig fyr. Men som præsident vil jeg være grådig på USA’s vegne.«

Stor ovation fra salen.

USA skal vinde

En præsident Trump vil nemlig ikke alene forvandle USA til en »dominerende verdensmagt« igen. USA og amerikanerne skal også blive rige igen, som de var engang i en gylden fortid.

Som præsidentkandidaten siger: »Uanset hvad det drejer sig om, er vi blevet tabere. Vi taber hele tiden. Se nu blot, hvad Iran gør. Vi giver dem 150 milliarder dollar (penge indefrosset i forbindelse med sanktionerne, red.) og så køber de Airbus-fly fra europæerne frem for Boeing-fly.«

Trump fortsætter:

»Ikke bare det. Iranerne får lov til at beholde vores fanger og frigiver dem først senere. De standser et af vores krigsskibe og ydmyger vores flådesoldater. Ude i verden griner de ad os. Lige meget hvad vi gør, taber vi. Den tid skal være forbi. Vores forsvar skal være det mægtigste igen. Ingen skal tro, de kan lege kispus med os.«

Så er det et tidligere medlem af de amerikanske specialstyrkers tur. Hans navn er John Wayne Walding, født på Uafhængighedsdagen den 4. juli. Han er en amerikansk militærhelt, der var med i et slag i Shok-dalen i Afghanistan i 2008, hvor 250 Taleban-soldater omringede 15 amerikanske jægersoldater. Ét af Waldings ben blev ramt af kugler fra en afghansk snigskytte og adskilt fra resten af kroppen. Trods det var han i stand til at holde ud i fire timer. I dag går han rundt med en protese.

»Vi vandt mod alle odds med hjælp fra luftstyrkerne,« fortalte han tilhørerne i auditoriet, der skiftevis klappede og lyttede åndeløst til hans beretning.

Veteranen, der har modtaget alle USA’s fineste krigsmedaljer, talte bevægende om krigsveteraners lod – alle dem, der lider af posttraumatisk stresssyndrom og går rundt med selvmordstanker.

»Hver dag tager 22 veteraner deres eget liv,« sagde Walding. »Jeg har ofte tænkt på, hvad jeg skal sige til deres koner og børn. Men ord kan ikke trøste dem. Det kan kun Guds hjælp. Det eneste, jeg kan gøre som overlevende veteran, er at leve et godt liv. Det er, hvad de døde veteraner ville ønske.«

Jægersoldaten præsenterer to andre veteraner fra en organisation, der tilbyder soldater med selvmordstanker hjælp. Gruppen hedder 22kill. De kalder Donald Trump op på podiet.

»Vi vil gerne overrække dig en sort sløjfe med nummeret 22, som du kan have på din finger til minde om alle dem, der dør hver dag,« siger den ene veteran.

På vej ned fra podiet stiller Trump sig foran et hav af tv-kameraer og foregiver nogle boksestød med sine knytnæver.

Efter nogle afsluttende bemærkninger er forestillingen ovre. I alt er der blevet indsamlet seks millioner dollar, heraf 500.000 på websitet.

Måske Trump ikke har tiltrukket så mange seere som rivalerne i tv-debatten et andet sted i byen. Men han har utvivlsomt skabt mere medieopmærksomhed om sig selv.

I meningsmålinger fører han stadig i Iowa, tæt forfulgt af senator Ted Cruz. På mandag er det cirka 120.000 republikanske Iowa-vælgeres tur til at bedømme, om Trumps medieklovneri gør ham til partiets bedste præsidentkandidat.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mon ikke Trump rider på en stemningsbølge , der grundlæggende er af nogenlunde samme psykologiske beskaffenhed som den, der i sin tid bar Mogens Glistrup og hans Fremskridtsparti ind i dansk politik???

"Anti-establishment / anti elite" kan være et godt kort at spille, når man vil frem i politik ?

Carsten Wienholtz, Kim Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Endnu en gang lykkedes det rigmanden... ...en overflødig bemærkning - manden stiller jo op til det amerikanske præsidentvalg. Showtime!

Min drøm går i opfyldelse, hvis Donald Trump bliver præsident. Det er på tide, at vi får tændt rampelyset indeni cirkuset, så vi kan se os selv en gang for alle, i stedet for, at camouflere det i veletableret flødeskum som bl.a demokraterne repræsentanter for.

Trond Meiring

Bernie Sanders for President of the United States dos Americas!

Mikael Nielsen, erik mørk thomsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Trump som president ville utvivlsomt accelerere USAs endelige fald.

Men samtidigt accelererer også oddsene for at det tager resten af verden med i afgrunden.

Flemming Berger, Trond Meiring, erik mørk thomsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar