Nyhed
Læsetid: 3 min.

Afrika: Franske specialstyrker kæmper mod IS i Libyen

Stadig flere jihadister strømmer til Libyen, mens de vestlige stormagter forsøger at inddæmme IS med udvidet modoffensiv
Udland
27. februar 2016

Kilder i Libyen siger nu, at franske specialstyrker deltager i kampene for at hindre Islamisk Stat (IS) i at få etableret et brohoved i landet. En mindre fransk militærenhed skal således operere fra Benghazis Benina-lufthavn, hvorfra den angiveligt bistår styrker fra de internationalt støttede libyske myndigheder i Tobruk.

Ifølge den franske aftenavis Le Monde, der har talt med de lokale kilder, opererer de franske specialstyrker i et parløb med DGSE, Frankrigs udenrigs-efterretningstjeneste, der har haft agenter posteret i Libyen i flere måneder. Blandt andet takket være koordineringer med disse lykkedes det i november for USA’s militær at rette det angreb mod den østlige havneby Derna, hvorunder IS’ øverste leder i landet, den irakiske Abu Nabil al-Anbari, blev dræbt. Pentagon har desuden bekræftet, at amerikanske styrker har opereret i området siden januar.

Ved en høring over for et britisk parlamentarisk udenrigsudvalg tidligere på måneden afviste Storbritanniens viceudenrigsminister, Tobias Ellwood, at kommentere forlydender om, at også britiske specialstyrker skulle være indsat. Han kunne dog bekræfte, at RAF flyver missioner over hele landet som forberedelse til eventuelle angreb på IS.

Italien meddelte mandag i denne uge, at man vil tillade bevæbnede amerikanske droneanslag mod libyske mål fra baser i Sicilien.

I mellemtiden stormede krigere fra IS kystbyen Sabratha tirsdag, fire dage efter at have mistet 41 mand ved et amerikansk bombeangreb under en natlige kampe mod lokale militser. Politistationen blev løbet over ende, og da de lokale militser fik generobret byen, fandt de ligene af 11 halshuggede politifolk.

Kampene fortsatte efter daggry ved et slag omkring Sabratha-hospitalet og byens fodboldstadion. IS-krigerne har siden omgrupperet i en vestlig forstad til byen, der ligger godt 50 km fra Tripoli.

Angrebet understreger de problemer, de stadig ekspanderende amerikanskledede koalitionsstyrker står over for i forsøget på at inddæmme et ikke mindre hurtigt ekspanderende IS. Få timer før kampene i Sabratha udtalte USA’s særlige udsending for bekæmpelse af IS, Brett McGurk, til journalister i Washington, at terrorgruppen nu har givet bestræbelserne på at bide sig fast i Libyen topprioritet:

»Målet er at tiltrække så mange udenlandske jihadister til Libyen som muligt.«

Blander sig med migranter

Iagttagere bekræfter, at nye IS-krigere strømmer til fra Tunesien og fra Afrika syd for Sahara, og at de desuden forsøger at blande sig med de tusindvis af migranter, der krydser Sahara i håbet om at finde bådlejlighed til Europa.

»IS går efter at skabe en decideret afrikansk jihad-hær. Det kan vi se ud fra de masseankomster af nye jihadister, der sker. Problemet er, at de er umulige at kontrollere, af den simple grund at de benytter den samme rute som migranterne,« siger terrorekspert og journalist ved Radio France Inter, David Thomson.

»De luftangreb kan højst mindske tilstrømningen momentant. Der er brug for landtropper for at stoppe den.«

Amerikanske militær- og efterretningsembedsmænd forsøger stadig at få verificeret, om sidste fredags bombeangreb dræbte sit primære mål, kommandant Isis Noureddine Chouchane, der menes at have været bagmand for massakren på en strand i Sousse, Tunesien, sidste år, hvorunder 30 britiske turister blev dræbt.

Blandt de dræbte ved sidste fredags luftangreb var to serbiske diplomater, som IS havde kidnappet i november, hvilket understreger vanskeligheden ved at bombe en militant gruppe, der har forskanset sig i civile byområder. Siden bombningen af Sabratha har IS-enheder i kystbyen Sirte rømmet deres kaserner og checkpoints og forsøgt at gøre sig usynlige ved at blande sig med civilbefolkningen i håbet om at forhindre yderligere angreb.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her