Nyhed
Læsetid: 4 min.

Assad på vej mod sejr

Assad-regimets overlevelse ser ud til at være sikret efter de seneste sejre på slagmarken, vurderer militære eksperter. Næste mål er at indtage oprørernes hovedstad Aleppo med mindst 300.000 civile. Iagttagere frygter en humanitær katastrofe
Titusindvis af civile syrere er i de seneste dage flygtet ud af storbyen Aleppo og op mod den tyrkiske grænse

Titusindvis af civile syrere er i de seneste dage flygtet ud af storbyen Aleppo og op mod den tyrkiske grænse

AP Photo

Udland
9. februar 2016

Den syriske diktator Bashar al-Assad har rejst sit regime af asken. De seneste uger har syriske regeringsstyrker erobret område efter område, landsby efter landsby og lægger nu an til en blodig belejring og bombning af storbyen Aleppo med mere end 300.000 indbyggere.

Med støtte fra russiske kampfly og tusindvis af soldater og rådgivere fra den libanesiske Hizbollah-milits har Assads soldater allerede delvist afskåret byen fra omverdenen. Den sidste store forsyningsvej er lukket, og de seneste dage er titusindvis af civile flygtet ud af byen og op mod den tyrkiske grænse.

Samtidig er al snak om at fjerne en af Mellemøstens mest brutale diktatorer forstummet.

»Assad bliver stærkere dag for dag,« konstaterer militæranalytiker Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiets Institut for Strategi. »For knap et år siden troede alle, at Assad ville falde, så blandede Rusland sig, og vi måtte vænne os til tanken om, at Assad kunne få lov at blive i en overgangsfase. I dag må vi acceptere, at Assad bliver på posten.«

Læs også: Assad er blevet stueren

Eller som Syrien-eksperten Julien Barnes-Dacey fra den ansete tænketank European Centre for Foreign Relations (ECFR) udtrykker det i en dugfrisk analyse:

»Al snak om at fjerne Assad, militært eller politisk, er nu taget af bordet.«

Vendepunktet

Det, der for alvor har vendt krigslykken for den syriske diktator, var Ruslands beslutning om at gå ind i krigen. De seneste fire måneder har russiske kampfly sønderbombet den letbevæbnede syriske opposition og gjort det muligt for Assads styrker at erobre område efter område ved Latakia, Homs, Idlib og Damaskus.

»Der er tale om et fundamentalt vendepunkt oven på de dramatiske tab, som regimet led i den første halvdel af 2015,« konstaterer Syrien-ekspert Christopher Kozak fra den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW). I en detaljeret gennemgang af regimets sejre, siden Rusland gik ind i krigen med flystøtte, fortæller han, hvordan Assad desuden har fået hjælp af omkring 2.000 soldater fra den libanesiske Hizbollah-milits, iranske militære rådgivere og russiske specialstyrker på jorden.

»Regimet er i stadig højere grad afhængig af udenlandsk støtte for at kunne gennemføre større militære manøvrer,« vurderer Christopher Kozak, og andre kilder bekræfter, at Assad-regimet mangler både officerer og kampsoldater i en grad, så selv personalet på de syriske ambassader rundt om i verden er blevet bedt om at sende alle undværlige våbenføre mænd hjem for at deltage i kampen.

Læs også: En alliance med Putin og ja – Assad

»Der er ingen tvivl om, at Ruslands beslutning om at sætte kampfly ind markerer et vendepunkt i krigen. Assad får mere og mere selvtillid for hver dag, der går,« siger han og forudser, at Assad vil blive ved med at sende sin hær ud for at generobre kontrollen med nye dele af landet, så længe han har soldater til det, og så længe Rusland og Iran bliver ved med at støtte ham.

Kronjuvelen

Den næste sejr, som Assad-regimets strateger satser på, er erobringen af storbyen Aleppo i det nordlige Syrien. Side 2012 har Aleppo været kronjuvelen i det syriske oprør, og trods flere forsøg, senest i oktober, har Assad ikke været i stand til at generobre den.

Det ser nu ud til at ændre sig. De seneste dage har regeringshæren omringet byen yderligere og bl.a. kappet Aleppos sidste større forbindelsesvej til Tyrkiet. Titusindvis af civile er i løbet af den seneste uge flygtet ud af byen, bort fra den belejring og tæppebombning, som ser ud til at blive de resterende 300.000 indbyggeres skæbne.

Ud over risikoen for en humanitær katastrofe vil regimets erobring af Aleppo også få store konsekvenser for landets fremtid, vurderer eksperterne.

»Belejringen af Aleppo vil forværre den humanitære katastrofe, ryste oppositionens kampmoral, udfordre Tyrkiets strategiske ambitioner (i Syrien, red.) og berøve oppositionen dens mest værdifulde forhandlingsbrik i forhold til det internationale samfund,« skriver Christopher Kozak i sin analyse på understandingwar.com.

Læs også: Syrerne vil af med Assad, men ikke ved hjælp af amerikanske bomber

Johannes Riber Norby er helt enig og betegner Assad-regimets mulige generobring af Aleppo som det, der kan vende op og ned på krigens gang.

»Det vil være en kæmpesejr for Assad, og det vil få store konsekvenser for oprørerne. De løber jo også tør for mod,« som han siger.

Ikke mindst venter de to analytikere, at en erobring af Aleppo vil styrke Assads position ved forhandlingsbordet i Genève.

»Det vil styrke hans position både nu og i fremtidige forhandlinger,« skriver Christopher Kozak og understreger, at det mere end noget andet er »de realiteter, som regimet skaber på jorden i Syrien, der vil komme til at afgøre fremtiden for Assad og hans udenlandske støtter«.

Eller som Johannes Riber Nordby udtrykker det:

»Jeg kan ikke se, hvad der skulle stoppe Assad nu. Og jo længere det internationale samfund venter, før de slår en handel af med ham, jo større kameler skal der sluges.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Artiklen siger at byen har mere end 300.000 indbyggere. WIki siger 2.1 million. Jeg antager så resten er flygtet eller slået ihjel. Så hvis Assad indtager byen kaldes det en sejr? En by uden mennesker, og sønderbombet?
Artiklen siger også han mangler soldater, hvilket vel gør det svært for ham at udvide, øget territorier kræver soldater til at opretholde kontrollen af disse. Assad kan ikke skaffe flere mm. det er fra udlandet, hvilket vel ligesom også er derfor ISS har haft lidt success, da de netop fik rekrutter udefra.
Nu er jeg ikke fancy militær analytiker, men jeg vil gætte på den her krig er en krig man ikke har set magen til før. Hvor et land ødelægges og alle flygter væk. Og derfor svær at forudsige, som vist også har været tilfældet indtil nu.

Peter Beck-Lauritzen

Det er noget rod! Oprørerne, der har vestlig sympati, lades i stikken. Vesten modtager flygtningene. Rusland og Iran støtter Assad, som styrkes. USA bekræfter sin støtte til Saudi Arabien. Saudi Arabien støtter ISIS. Vesten bekæmper ISIS og Assads terrorregime. Tyrkerne benytter lejligheden til at bekæmpe kurderne og ser igennem fingrene med ISIS forsyningslinier via Tyrkiet.
Gad vide, hvad det hele drejer sig om? Omsætning i våbenarsenalerne!

Flemming Berger, Peter Jensen, Robert Ørsted-Jensen, Arne Lund, Niels Duus Nielsen, erik mørk thomsen, Mikkel Madsen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen M. Mollerup

At fjerne Assad gør ingen forskel. Demokratiet kommer ikke til at fungere så længe at dem, der erobrer magten, vil fængsle eller myrde deres politiske modstandere, som der er tradition for i Mellemøsten.

Flemming Berger, Hans Aagaard og Mikkel Madsen anbefalede denne kommentar

Det vil være forfærdeligt for hele det syriske folk, hvis Assad - med hjælp fra Putins terrorbombninger af civile - skulle ende med at vinde. Assad har gasset og myrdet over 200.000 civile, med Ruslands, Irans og Kinas støtte, og med carte blanche fra Vesten. Hans far myrdede også løs.
Hele det syriske folk vil med afsky huske, hvordan Vesten - igen - lurepassede, kom med en masse flotte ord, men ingen reelle handlinger, når Assad for alvor kan genoptage sit rædselsregime, med mord på ubevæbnede demonstranter, terror, torturfængsler, overvågning og forfølgelser.
Islamisk Stat har virkelig kommet Assad til hjælp. Man kunne godt mistænke IS for at være et Russisk-Iransk projekt.
Syrien ligger i ruiner. Men den vestligt-sindede elite i Damaskus, i deres vestlige modetøj og deres vestlige universitetsuddannelser, jubler. Nu kan de genoptage deres sociopatiske undertrykkelse af hele det syriske folk.
Og de hash-psykotiske Koldkrigs-konspiratoriske 68'ere her på Infornationen - med hang til hyldest til Mao og Stalin - ja, de jubler også... Men visse mennesker er så ondskabsfulde og syge, at de er uden for pædagogisk rækkevidde - og det er en skændsel at de kan gå frit rundt i et retssamfund som det danske, og sprede deres folkefjendtlige modbydeligheder.

Mine tanker går til det syriske folk, og de hundredetusindvis af civile, der har mistet deres liv - oven i købet forgæves. Jeg - og alverdens anstændige mennesker - vil for evigt huske jeres offer.
Jeg vil samtidig dele min dybtfølte tak til de internationale brigader (heriblandt dansk-kurderne), der drog til Syrien og kæmpede mod fascismen (Assad og IS), og i nogen tilfælde betalte den højeste pris. Jeres mod er langt større end mit, og det er jeg jer evigt taknemmelige for. Iholdte fascisterne stangen - også selvom I risikerede retsforfølgelse af vestens domstole for jeres mod og jeres uselviske, altruistiske handlinger.

Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt - men ikke underligt for en socialist som mig - at Donald Trump er stor beundrer af Putin:
http://www.information.dk/telegram/561046

Forestil jer Trump og Putin som, øhh, "præsidenter" for hhv. USA og Rusland. To homofobiske, racistiske højreekstremister, der enten vil se sig som ideologiske fæller og samarbejdspartere, og terrorisere resten af verden; eller se sig som ideologiske fæller men konkurrenter (ligesom Hitler og Stalin), og starte en 3. verdenskrig.

Tro det eller ej: Assad har skam også støtter - om end lidt modvillige, men dog støtter på den danske venstrefløj. Det drejer sig om Fredsvagten ved Chr.borg, der for et par år siden udsendte en pressemeddelelse hvori det bl.a. hed: "Vi siger ikke at han er et englebarn, men han regerede over et land med en nogenlunde stabilitet og frihed indenfor hverdagens rammer. Vi ved ikke meget om hverdagslivet i Syrien indtil 2011..." Nå, det var nu ikke så svært at finde ud af, at Syrien før 2011 var et benhårdt diktatur, man skulle blot orientere sig lidt grundigt.

Nu er fredsvagten en blandet skare, og ikke alle dets medlemmer kan tages til indtægt for alfahannernes bizarre synspunkter. Men de kan vel heller ikke acceptere, at min-fjendes-fjende-er-min-ven-strategien også omfatter diktatorer, der fører krig mod sin egen befolkning, således som Assad gør det - og som også Saddam Hussein gjorde, og som mens han levede havde en vis opbakning i samme miljø.

Der er mange "krige" og "dagsordener" igang i Syrien og andre steder i den region.

Hvis eller når Assad + Rusland + Iran vinder borgerkrigen i Syrien, så kommer der vel en periode, hvor alle "spillere" i området "samler kræfterne" - og så går det løs igen.

Der er sket så mange uretfærdigheder, at kravene om genoprettelse og retfærdighed samt et intenst gensidigt had og religiøse modsætninger vil antænde nye væbnede konflikter.

For nogen er det måske et muligt mål at standse udvindingen af olie i regionen, så prisen atter komme op over de 100 USD pr tønde - og det gøres bedst ved at sprede og udbygge konflikterne.

Regionen er en "betændt byld", og Europa bliver ramt hårdt, hvis den for alvor brister.

Niels Duus Nielsen

NATO-landene har vist deres militære inkompetence ved at foretage luftbombardementer uden at følge op med en indsats på jorden. Rusland, Iran og Hizbollah har nu sammen med de syriske styrker demonstreret, at de gamle militære dogmer stadig er gældende, og at moderne kampfly ikke kan erstatte det jordpersonel, som fysisk skal være til stede i kampens brændpunkter og dermed være i stand til at besætte og holde de erobrede områder.

Så hvor NATO-landenes "strategiske" bombardementer havde minimal effekt, ser de russiske taktiske bombninger ud til at være med til at afslutte krigen. At det så er "de forkerte" der vinder, er selvfølgelig ærgerligt, men er det vigtigste i første omgang ikke at få krigen afsluttet? Bagefter kan de stridende parter så forhandle om, hvordan det syriske samfund fremover skal regeres.

Hvordan vi i vesten har set på det...

Irak: Grim diktator... Lad os vælte ham...
Libyen: Grim diktator... Lad os vælte ham...
Syrien: Grim diktator... Lad os vælte ham...

Og så gjorde vi det (eller prøvede på det), og hvad sker der med befolkningerne i landene bagefter?

Ja, de tre er/var nogen grimme fyre, men under dem kunne folk generelt leve med deres familie i fred, der var arbejde, hospitaler, læger og skoler. Der var ikke politisk frihed...
Jeg tror de fleste af befolkningerne i landene ville synes det var at foretrække frem for den situation vi har skabt nu...

Flemming Berger, Torben Selch, peter fonnesbech, Jens Falkenberg og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Nogen der kan fortælle mig - for danske aviser gør det ihvertfald ikke - hvad disse to komponenter af potentiel sprængstof kunne føre til?:

USA med andre i økonomisk dødsspiral:
http://www.bloomberg.com/news/videos/2016-02-09/david-stockman-markets-g...

Og USA, Tyrkiet, Saudi Arabien der overvejer at gå all-in i Syrien
https://www.youtube.com/watch?v=Z6vyDTXFKaw&feature=youtu.be

Lige netop. Tyrkisk invasion af Syrien kan få konsekvenser.

Tyrkiet burde ikke være medlem af NATO.

Bente Simonsen

I har virkelig taget den amerikanisk/israelske propaganda til jer!