Nyhed
Læsetid: 2 min.

COP21-mål for skovbevarelse fordriver oprindelige folk

Organisationer frygter, at klimamålene for skovbevarelse kan betyde tvangsflytning af op til 1,3 millioner mennesker alene i Liberia og DR Congo
Udland
6. februar 2016

Decembers klimaaftale i Paris har sat bevarelse af verdens skovområder højt på klimadagsordenen. Men en række organisationer advarer nu om konsekvenserne for de oprindelige folk i skovene, hvis ikke deres rettigheder prioriteres højt.

Onsdag offentliggjorde paraplyorganisationen Rights and Resources Initiative og konsulentvirksomheden TMP Systems en analyse af europæisk finansierede skovbevaringsprojekter i Liberia og Den Demokratiske Republik Congo, der viste, at op til 1,3 millioner mennesker kan risikere at blive tvangsforflyttet fra skovområder eller miste deres levebrød som konsekvens af skovbevaringsprojekter.

Det kan blive en generel tendens i udviklingslande, som gerne vil have del i de klimapenge, der blev lovet med aftalen i Paris, lyder det fra organisationerne bag undersøgelsen.

»Regeringerne har som mål at udvide deres fredede områder, og med den nye klimastøtte risikerer man nu, at de vil bruge den til at udvide områderne på måder, der ikke respekterer de lokales rettigheder,« siger Andy White, koordinator i Rights and Resources Initiative, der er en international koalition af organisationer, som arbejder for lokalsamfunds rettigheder i verdens skove, til BBC.

»Det kan resultere i tvangsforflyttelse af millioner af mennesker,« tilføjer han.

Rettigheder sikres ikke

I Liberia er et ellers ambitiøst forslag til sikring af landrettigheder for skov- og landbefolkningen i øjeblikket ved at blive betydeligt udtyndet i regeringens lovbehandling.

Udsigten til manglende landreformer har for nylig fået en bred gruppe af landets civilsamfundsorganisationer til at advare om risiko for nye konflikter i det tidligere borgerkrigshærgede land.

Situationen er et eksempel på en tendens, der ifølge en række ngo’er især ses i Vestafrika, hvor ambitiøse lovforslag til oprindelige folks landrettigheder i skovene enten ændres til det mindre ambitiøse eller ikke implementeres i praksis.

Tendensen går igen flere steder i verden, og Rights and Resources Initiative kunne således onsdag præsentere tal, der viser, at mens der skete en enorm udvikling fra 2003 til 2008, hvor andelen af oprindelige folk og lokalsamfunds medejerskab i tropiske skove steg fra 18 til 23 procent, er andelen siden kun steget med et enkelt procentpoint.

Den manglende udvikling er paradoksalt nok foregået parallelt med, at forskere, udviklingsorganisationer og politikere i stigende grad anerkender, at truede skoves lokalsamfund og oprindelige folk kan være et af de mest effektive værn mod skovrydning, da deres afhængighed af skovbrug ofte er – eller kan blive – baseret på bæredygtige anvendelsesmetoder.

En række studier har således vist, at skovrydning i mindre grad foregår i skovområder, der er kontrolleret af dets lokalsamfund, samtidig med at skoven her ofte holder på markant mere kulstof.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her