Note
Læsetid: 1 min.

Enige om plan for våbenhvile i Syrien

Udland
23. februar 2016

USA og Rusland indgår aftale om et udkast til en plan for syrisk våbenhvile, lød det i går ifølge Reuters i en fælles udtalelse. Våbenhvilen skal træde i kraft den 27. februar. I udtalelsen lyder det også, at kamphandlingerne fortsætter mod Islamisk Stat og al-Nusra-fronten.

Parterne, som er involveret i våbenhvilen, skal sige, om de er enige med aftaleudkastet senest fredag kl. 12 Damaskus-tid. Aftalen bliver rost af FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, der nu »kraftigt opfordrer« konfliktens parter til at følge aftaleudkastet, skrev Reuters i går.

Ifølge den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, vil en våbenhvile føre til »mindre vold«, »øget udlevering af nødhjælp« samt støtte til en politisk udvikling i Syrien. Det er nu op til den syriske opposition og oprørsgrupper samt den syriske regering, om de vil indgå en aftale.

Lørdag aften erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig klar til en våbenhvile – på én betingelse. Assad vil have, at lande uden for Syrien skal stoppe deres støtte til »terroristerne«. Det gælder særlig nabolandet Tyrkiet.

Samtidig lød det i går fra det største syriske oppositionsparti, at der er en foreløbig enighed om en midlertidig våbenhvile. Det siger den syriske politiker fra oppositionen Riad Hijab, der i går udtalte sig til den oppositionstro tv-kanal Orient Tv.

Til tv-kanalen sagde Hijab, at en våbenhvile »vil følge internationale garantier«. Riad Hijab er en tidligere syrisk minister, der nu er en del af oppositionspartiet High Negotiations Committee (HNC).

I går ankom oppositionspartiet til et møde i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, i forbindelse med USA og Ruslands ønske om at standse kamphandlingerne i Syrien. De intensiverede forhandlinger om våbenhvile kommer, efter at en række blodige angreb søndag ramte de syriske byer Damaskus og Homs.

Ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her