Læsetid: 7 min.

Europas største hul i jorden

I Polen ser de brunkul som en del af fremtiden. Som led i en ny national strategi om energiuafhængighed bygger polakkerne nye kraftværker og planlægger at anlægge en af Europas største åbne brunkulsminer kun to timers kørsel fra Berlin. Information har besøgt nogle af de 15 landsbyer, der står til tvangsflytning
Tysklands største brunkulskraftværk ligger i umiddelbar nærhed til den polsk-tyske grænseby Gubin, hvor man planlægger at bygge en brunkulsmine og et kraftværk. Byens borgmester vil stoppe projektet på grund af de miljømæssige konsekvenser ved brunkulsindustrien.

Patrick Pleul

16. februar 2016

I fuld størrelse kommer hullet til at fylde 100 kvadratkilometer. Næsten det samme som Samsø. Anna Dziadeks hus kommer til at ligge lige på kanten.

»De kommer til at flå et enormt hul i jorden,« fortæller den måske kommende nabo til en af Europas største åbne brunkulsminer.

Anna Dziadek er blevet en af de mest ihærdige modstandere af mineprojektet, fortæller hun i bilen på vej ud af den polsk-tyske grænseby Gubin, hvor hun møder Informations udsendte til en køretur i hendes hjemegn, der truer med at forsvinde ned i et stort mørkt hul.

Polens største energiselskab, PGE, har endnu ikke fået tilladelsen til at grave. Konsekvenserne for miljøet skal undersøges nærmere. Men hvis de får, står flere end 2.000 mennesker i 15 landsbyer til at skulle flytte.

I Polen er brunkullet, der forurener mere end det sorte kul, del af en national strategi om energiuafhængighed. Biver minen til virkelighed, skal der årligt hentes 17 millioner ton brunkul op i løbet af de næste 49 år. Kullet skal forsyne et ligeledes nybygget kraftværk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Houmøller

Polakkerne er katolikker og paven har sikkert garanteret at den globale opvarmning er noget kommunistisk propaganda, som de ikke skal bekymre sig om.

Torben Arendal, Carsten Wienholtz og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Off topic: Flot, men uhyggeligt billede....
On topic: Uhyggelig historie - skal vi absolut gøre de samme fejl om og om igen....?

Niels Duus Nielsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Mennesket er jordens mest lærende dyr. Og samtidig - paradoksalt nok - stadigvæk det dummeste ditto...

Niels Duus Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar