Nyhed
Læsetid: 2 min.

Men guldkursen har det godt ...

Råstof- og aktiemarkederne fortsætter deres globale rutsjetur. I denne uge skabe dårlige årsregnskaber fra bankerne let panik
Udland
13. februar 2016

Guldkursen er i den forgangne uge steget til den højeste værdi i et år – et sikkert tegn på usikkerhed på alle andre markeder. Råvarepriserne er faldet støt over det seneste år, og det nedadgående momentum er nu definitivt rykket over på aktiemarkedet.

I den forgangne uge er det finansaktierne, der har ført an i nedturen. Deutsche Bank, en af Tysklands største finansbanker, har fået barberet mere end 35 procent af sin værdi i år. Banken præsenterede i januar sit første tabsgivende regnskab siden finanskrisen, og det har skabt tvivl om, hvorvidt banken kan ende i seriøse problemer.

Noget usædvanligt forsøgte bankens direktør at mane tvivlen i jorden ved at skrive rundt til sine ansatte, at banken var på fast grund. Ikke i sig selv et tillidsvækkende træk, skulle det vise sig. Samtidig med at aktiekursen fortsatte sit fald, steg prisen kraftigt på at forsikre Deutsche Bank-aktier, den såkaldte credit default swap, som tegn på yderligere tvivl, om banken er i stand til at tilbagebetale sin gæld.

Bankaktier falder

Aktiemarkedet har været ualmindeligt volatilt siden starten af året, og Deutsche Bank er det første større navngivne selskab, der har været seriøse bekymringer for. Ud over dårlige årsregnskaber handler uroen netop nu om lav global vækst. Samtidig betyder de usædvanligt lave renter, at man ikke bare kan sænke renten yderligere for at stimulere lånelysten og dermed væksten.

Onsdag måtte den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, forsikre finansmediet Bloomberg og markederne om, at han »ingen bekymringer har om Deutsche Bank«.

Det forhindrede dog ikke uroen i at sprede sig til hele den europæiske banksektor, hvor fokus er skiftet fra bank til bank. Onsdag gik schweiziske Credit Suisse i offensiven i Financial Times og fortalte, at aktionærernes igangværende brandudsalg var »uretfærdigt«, og at bankens økonomi var sundere »end nogensinde«. Credit Suisse-udsalget kom også efter et dårligt årsregnskab og efterfølgende bekymringer om bankens pengebeholdning.

Torsdag blev det så franske Société Générales tur. Bankens aktie faldt med 13 pct. efter et årsregnskab, der ikke levede op til forventningerne. Med ned fulgte den britiske bank Standard Chartered, hvis aktie nu er på sit laveste niveau siden 1998.

Bankaktierne er ellers steget kraftigt de sidste tre år, selv om den generelle økonomiske udvikling ikke har givet grobund for megen optimisme.

Hvis de europæiske banker føler sig trykkede, kan de dog trøste sig lidt ved at kigge over Atlanten. Finanshuset Morgan Stanley indgik i denne uge en aftale med den amerikanske stat om at betale 3,2 mia. dollar i bøde for deres handelsaktiviteter op til finanskrisen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her