Læsetid 4 min.

Klimaforandringer sætter skub i zika-myggevirus

Tre-fire millioner mennesker i Latinamerika vil sandsynligvis være smittet med zika-virus, inden året er omme. Epidemien er brudt ud oven på det rekordvarme år 2015, og det er ikke tilfældigt. Den globale opvarmning giver gunstige vilkår for de smittebærende myg
Colombianske skoleelever laver sjov med, at der kommer en kommunal medarbejder og giftsprøjter mod myg og dermed zikavirus på deres skole i Cucuta i Colombia, som er det værst zikaangrebne land p.t.

Colombianske skoleelever laver sjov med, at der kommer en kommunal medarbejder og giftsprøjter mod myg og dermed zikavirus på deres skole i Cucuta i Colombia, som er det værst zikaangrebne land p.t.

Ricardo Mazalan
15. februar 2016

Luften er tung af varme i Ecuadors største by, Guayaquil, selv efter gårsdagens voldsomme regnskyl. Byen er centrum for zikaudbruddet i Ecuador. Indtil videre er der kun bekræftet 50 smittetilfælde af zikavirussen, men tallene snyder.

Myndighederne er enige om, at zikaepidemien vil nå samme størrelsesorden som sidste års Chikungunya-epidemi, der spredes af den samme Aedes-myg, som zikavirussen. Omkring 35.000 personer var ramt af Chikungunya alene i Ecuador.

Læs også: Over 2000 gravide i Colombia har zika

De fattigste kvarterer bærer den højeste risiko. Og frygten for den nye epidemi er da også nået til Johnny Fernandez’ baggård i Guayaquil.

»Jeg er ærligt talt bange for zika. Det bekymrer mig meget,« fortæller han.

Baggården er fyldt med små og store beholdere af regnvand efter gårsdagens heftige skyl. Hver og én er ideelle ynglesteder for Aedes-myggen. Der kan let komme 400 myggelarver ud af regnvand i et gammel bildæk, forklarer en sundhedsmedarbejder, der er på inspektion i private hjem som Johnny Fernandez for at hjælpe med at undgå yderligere spredning af zika. Plasticflasker og legetøj er andre ting, der let kan samle regnvand og dermed også myggeæg.

Indtager nye områder

Ud over zika spreder Aedes-myggen gul feber, dengue og som nævnt Chikungunya. Antallet af myg er stadig stigende, og det hænger tæt sammen, at 2015 slog alle varmerekorder. Den globale opvarmning vil alt andet lige føre til flere smittede, sagde Janos Paszto, FN’s undergeneralsekretær for klimaændringer for nylig på et pressemøde.

»Det er helt tydeligt, at zikavirus er forbundet med temperaturerne. Hvis temperaturerne stiger, vil der være flere af den slags myg, der bærer virus og der vil være flere smittede,« sagde Janos Paszto.

Læs også: WHO ser mulig kobling mellem zika og dødelig nervesygdom

I Ecuadors hovedstad, Quito, taler alle om, at det er meget varmere, end det plejer at være. Her i Andes-bjergene 2.850 meter over havets overflade findes ingen Aedes-myg. Men få kilometer væk, nede i dalene omkring Quito er forholdene optimale for myggen, fortæller zika-forsker Renato León fra Universidad San Fransisco de Quito.

»Vi er bekymrede. Det er bare et spørgsmål om tid, før myggene når hertil,« siger Renato León, der er medicinsk entomolog og leder af en arbejdsgruppe, der netop er ved at færdiggøre et forskningsprojekt om sammenhængen mellem klima og Aedes-myg.

Deres forskning bekræfter, at klimaforandringerne har skabt nye områder, hvor den smittebærende myg kan leve.

»Vi kan bruge projektet til at forudse, hvor der vil komme problemer med de her myg i fremtiden og prøve at forebygge epidemier som for eksempel zika,« siger han.

Læs også: Zika kræver sine første dødsofre i Venezuela

Når virus kommer til nye områder, betyder det, at befolkningen ikke har antistoffer i blodet til at kæmpe imod virus og derfor er mere modtagelige over for sygdommen.

Temperaturstigningerne har ikke kun betydning for, hvor myggene kan leve, men også for hvor hurtigt de kan formere sig. Det fortæller Mercy Borbor-Cordova, der er doktor i økologi, klima og sundhed ved Escuela Politecnica del Litoral i Guayaquil og tidligere miljøminister. Hun er med til at lave flere undersøgelser af udbredelsen af Aedes-myggen i Ecuadors kystområder.

Varme forstærker spredning

»Når minimumstemperaturen stiger, bliver myggenes reproduktionscyklus kortere. Det betyder, at der hurtigere kommer flere myg, og at sygdommene spredes hurtigere,« forklarer Mercy Borbor-Cordova.

Temperaturstigningen kan betyde, at reproduktionstiden faktisk halveres. Myggene lægger flere æg, som modnes hurtigere i varmen.

Samtidig kan de højere temperaturer påvirke inkubationstiden, det vil sige den tid, der går, før myggen kan transmittere virus videre. Og endelig stiger myggenes stofskifte i takt med varmen. Det betyder, at de suger mere blod og dermed også er mere tilbøjelige til at transmittere smitsomme virus.

Læs også: Vaccine mod zika virker usandsynlig i de næste par år

I øjeblikket påvirker også et andet vejrfænomen udbredelsen af sygdomme. El Niño har givet en længere og mere våd regntid, hvilket i storbyen Guayaquil fører til voldsomme oversvømmelser. Det favoriserer igen myggenes reproduktion og give flere sygdomstilfælde.

»Omkring tre måneder efter et El Niño-fænomen vil vi typisk se et udbrud af sygdomme transmitteret af Aedes-myg,« fortæller Mercy Borbor-Cordova.

Zika er på lige fod med dengue og Chikungunya i stort omfang en epidemi i byerne. Det er typisk i fattige byområder, at Aedes-myggen har særligt gunstige forhold.

I Ecuador har myndighederne sat 15.000 soldater og politifolk på opgaven med at sprøjte insektgift og inspicere op mod to millioner husstande for mulige myggeudklækningssteder. I fattige kvarterer, som dér hvor Johnny Fernandez bor, i Guayaquil har befolkningen ikke altid adgang til rindende vand. Derfor opbevarer de fleste vand i store 200-liters tanke. Hvis man ikke passer på, kan de lynhurtigt blive ideelle udklækningssteder for Aedes-larver.

»Befolkningen har et stort medansvar for ikke at tillade udklækningssteder af myg,« udtaler María Belén Moran, der er national direktør for strategier for forebyggelse og kontrol af myg.

Det er Johnny Fernandez klar over.

»Jeg må vist hellere få ryddet op her i gården,« siger han tørt.

Tre-fire millioner zikatilfælde

Hidtil har fokus netop været at mindske omfanget af zikasmittede i stedet for at tage fat på årsagen.

»Lige nu har vi travlt med at tage os af denne situation og med at mindske omfanget af epidemien. WHO har erklæret global nødstilstand. De langsigtede årsager bliver vi nødt til at vente med at kigge på til senere,« siger Douglas Webb, der er leder af UNDP’s folkesundhedsgruppe i New York, der blandt andet tager sig af zika.

Men selv med myndighedernes kamp og befolkningens disciplin vil der komme mange flere zikatilfælde til Andeslandet.

»Vi har først for nylig konstateret sygdommen her, så det vi ser, er kun begyndelsen. Desuden er det et alvorligt underrapporteret problem,« siger forsker Renato León.

Omkring hver fjerde zikasmittede vil ikke mærke symptomer. Desuden regner man med, at mange ikke går til lægen, og at deres zika dermed ikke registreres nogen steder.

Den Panamerikanske Sundhedsorganisation (PAHO) anslår, at mellem tre og fire millioner mennesker i Nord- og Latinamerika vil blive smittet med zika i løbet af et år. Der er allerede bekræftet flere end halvanden million zikatilfælde i 33 lande.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Jette M. Abildgaard
    Jette M. Abildgaard
Jette M. Abildgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Ivan Breinholt Leth
Ivan Breinholt Leth

Det er årtier siden, at forskere hævdede at malaria og andre parasitter og vira vil få gunstige vilkår med den globale opvarmning. Ingen tog det alvorligt.

Brugerbillede for Vladan Cukvas

Efter at historien om mikrocefali forårsaget af zika virussen viste sig at være endnu en media stunt (formentlig sponsoreret af medicinal industrien) uden videnskabelig belæg (25.000 tilfalde af mikrocefali i USA om året uden nogen smittet med zika virussen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19752457)

og med fare for at en stigning i mikrocefali tilfælde kan påvises at hænge sammen med overdrevet brug af pesticider (Brasilien er verdens mester i brug af forbudte pesticider) er man gået tilbage til det sikre vinkling – klimaforandringer og har helt droppet mikrocefali i denne artikel.

Mange husker hvordan svine influenza (H1N1) udviklede sig til en ”stor pandemi” med fatale konsekvenser og man nåede til et skøn på 280.000 døde på verdens plan uden egentlig at tælle hvor mange faktisk blev smittet http://www.cbsnews.com/news/swine-flu-cases-overestimated/

De færreste husker dog at det samme nummer lavede man allerede i 1976 https://www.youtube.com/watch?v=8elE7Ct1jWw

Det husker aktionærerne og ejerne af de store medicinal firmaer helt sikkert.

Nu har man Zika virussen i omløb (det havde man siden 1947 da den blev opdaget i Uganda) , og hvis man ikke har mulighed for at rejse til Sydamerika for at blive smittet, så kan man købe Zika virussen online hos ATCC http://www.lgcstandards-atcc.org/products/all/VR-84.aspx?geo_country=es#... for sølle 599$ (3966DKK plus forsendelse omkostninger).
Courtesy of Rockefeller Foundation.

Før man skyder et enormt beløb i lommen på medicinal industrien til at hasteudvikle en ny vaccine, så kan man spørge sig selv om der snart kommer en vaccine mod flade fødder.

Roselille Pedersen, John Bødker, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Søren Johannesen, Flemming Berger, Kim Houmøller, Jan Jepsen, Simon Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dan Johannesson
Dan Johannesson

Meget tyder jf. en ny rapport fra Argentinske Læger på at problemerne ikke stammer fra "Ziga virusen", men fra frø og gift giganten Monsantos vanlige sataniske aktiviteter i form af spraying med stoffet Pyriproxyfen.

Kilde Food Democrasy Now!: A new report from a Argentine doctors’ organization, Physicians in the Crop-Sprayed Towns, challenges the theory that the Zika virus is the cause of increase in birth defects among newborns. Brazilian health experts believe the increase in birth defects is not from Zika, but from Pyriproxyfen, which was part of a state controlled program to eradicate disease carrying mosquitos.

Pyriproxyfen is manufactured by Sumitomo Chemical, a Japanese "strategic partner" of Monsanto. Physicians noted that this Monsanto linked pesticide is known to cause birth defects. And it appears that the poor are suffering the most, and this new development is of course being overlooked in the mainstream media.

The Argentine Physicians on the front line of the toxic chemical debate in South America stated, "The basis of the progress of the disease lies in inequality and poverty.” Read more: http://bit.ly/1TXiu0P

Roselille Pedersen, Søren Fosberg, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Jette M. Abildgaard, Søren Johannesen, Flemming Berger, Torben Skov, Simon Hansen, Anne-Marie Krogsbøll og Torben Selch anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for jasper bertrand
jasper bertrand

Konspirationsteoretikerne er godt i gang her i deres yndlingsblad.
@Vladan, tallet på de 25.000 i dit link er alt for højt. Jeg så det også efter at en journalist i Politiken havde fundet linket, men forfatterne må mene diagnose på et meget generelt niveau. En mere officiel kilde er CDC http://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/microcephaly.html
der siger 2-12 pr 10.000, dvs 800-5000 for US. Og selv det tal er meget højt i forhold til traditionel teori. Hvis det var 25.000 ville man jo ofte se fænomenet i gadebilledet.
Og det med den globale opvarmning, myggen var for 50 år siden holdt godt nede, aht Dengue, men nu er der så overbefolket i byerne, at man ikke har styr på affald og krukker med vand. Det er nok en bedre forklaring end global opvarmning, det har altid været varmt nok til myg i Brasilien. Men Infs læsere har altid brug for lidt at styrke det religiøse gen, nu kan man jo ikke bruge socialisme eller råvaremangel for tiden, så ...

Brugerbillede for jasper bertrand
jasper bertrand

og når virussen kommer steder hen, hvor befolkningens immunitet er ringe, skyldes det global rejseaktivitet, ikke global opvarmning. Altså begræns rejseaktivitet,
(og de 10.000 jeg nævner er selvf. fødsler).

Brugerbillede for jasper bertrand
jasper bertrand

Så skulle der være et par millioner amerikanere med mc. Det ser man tydeligt når man går en tur på gaden i USA. Og en fødselsdefekt er vel ikke relatively rare som Bostonhospitalet skriver, med 25.000 pr år, det er fire gange så mange som Downs Syndrom.
Og CDC er ikke min side, men stedet der har den slags oplysninger. At en interesseorganisation blæser det op, er vel ikke mærkeligt, og at et tilfældigt hospital skriver et tal er jo ikke dokumentation, man kunne gætte på, at den der skrev det, enten ikke kunne vurdere tal, eller har taget det som et samlet tal for alle børn.

Brugerbillede for Anne-Marie  Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll

TV2 har netop haft historien om, at det muligvis er insektgift, der er tilsat vandforsyningerne for at bekæmpe myggene, der er årsagen til deformiteterne. Så det er ikke den rene konspirationsteori.

Men hvordan kan man dog også finde på at tilsætte insektgift til drikkevandet? Det gyser i en.

Her må man jo huske på, at medicinalindustrien og den kemiske industri jo er to sider af samme sag - langt hen ad vejen med sammenfaldende interesser.

Hvis det viser sig, at der er hold i denne historie, og at vi alle er blevet holdt for nar, så slår det alle rekorder i kynisme. Lad os i givet fald håbe, at de skyldige på alle niveauer bliver retsforfulgt.

Anne Eriksen, Jette M. Abildgaard, Flemming Berger, Torben Skov, Kim Houmøller og Simon Hansen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Anne-Marie  Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll

Hvis denne mistanke holder, så begynder den meget uhyggelige undren at melde sig: Hvor pokker har WHO været henne? Hvordan har de kunnet gå ud med historien om zika-virus, og (eller husker jeg forkert) plædere for mange penge til vaccineforskning?

Hvis man har puttet insektgift i drikkevandet, eller (som jeg allerede for et par uger siden undrede mig over) som vist på tv-klip har sprøjtet midlet ud i tæt befolkede gader, hvordan kan WHO så IKKE have fået den tanke, at det kunne være grunden? Er de amatører eller er de korrupte? Andre bud?

Er det medicinalindustrien, som viser sit grimme ansigt her også?

Grim, grim og tragisk historie tegner sig i horisonten, hvis der er hold i dette.

Søren Fosberg, Anne Eriksen, Jette M. Abildgaard og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Anne-Marie  Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll

Citat fra http://www.reduas.com.ar/report-from-physicians-in-the-crop-sprayed-town...

"For doctors in ABRASCO, the problem is that behind these decisions we find the World Health Organization and the Pan American Health Organization, holding “Pesticides” committees that maintain no dialogue with the environmental, sanitation and health promotion committees. In these agencies, the committees prescribing the use and regulation of the purchase of supplies for vector control for the entire world are imperial. It is these agencies who convince and endorse the tendering processes for national governments.(1)"

Anne Eriksen, Torben Selch, Jette M. Abildgaard, Søren Johannesen, Flemming Berger og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Torben Skov

Stoffet og stoffer med lignende virkning bruges i bl.a. USA, som tilsætning til dyrefoder for at forhindre fluelarver i møddingen.... De bruges sikkert også herhjemme.
Herhjemme bruges de mod utøj hos vore kæledyr. Jeg er blevet fortalt, at katte med små hoveder skyldtes tidlig kastraktion. Måske ikke....

Vi må have de stoffer ud af vore hjem!

Anne Eriksen, Anne-Marie Krogsbøll og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Anders Jensen

Interessant at Information ikke belyser den virkelige årsag til denne mutation.
(Læs: Sprøjtegift, tilsat for at hæmme udviklingen i myggelarver, direkte i deres drikkevand.)

Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Grethe Preisler og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Grethe Preisler
Grethe Preisler

Forfatteren til ovennævne artikel, som er bosat i Bogota, ernærer sig - ud over det, hun kan tjene som freelance-journalist, også som rejsearrangør og guide for rejsebureauet Horisont, der har specialiseret sig i salg af dyre grupperejser til eksotiske destinationer i bl.a. Sydamerika ;)

Anne-Marie Krogsbøll og Anders Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Anne-Marie  Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg undrer mig over, at denne historie ikke var en af topnyhederne i TV-nyhederne i går aftes - jeg tror slet ikke, at DR nævnte den.

Der er trods alt flere mulige meget vigtige "nyheder" i den: Både at det måske ikke er myggene, der er skurkene - at det muligvis er et pesticid - at dette pesticid helt bevidst er tilsat vandet og sprøjtet med - og at WHO muligvis står bag dette.

I virkeligheden er det jo en rigtigt god nyhed, hvis det ikke er myggene, for det bør jo være lettere at gøre noget ved årsagen, hvis der er tale om uforsvarlig sprøjtning.

Men til gengæld er det jo en rigtigt dårlig nyhed, hvis vi ikke kan stole på WHO - noget, der vist også har været rejst tvivl om ved andre epidemier. Men her kunne det se ud som om, man netop er tættere på en "rygende pistol", der tyder på en eller anden form for enten grov inkompetence eller regelret korruption i WHO.

Ikke nogen rar mistanke, når der er tale om en institution, som man er nødt til i vid udstrækning at læne sig op ad, når man skal have løst internationale sundhedsproblemer.

Hvordan får man skovlen under WHO, såfremt der er hold i denne mistanke?