Baggrund
Læsetid: 6 min.

Kvinderne og de unge svigter Hillary Clinton

I sit lange politiske liv har hun kæmpet for minoriteter og kvinders rettigheder. Men i New Hampshire opfattes Hillary Clinton af mange demokrater som en elitær figur, mens hendes rival repræsenterer et brud med fortiden og drømmen om forandring
Hillary Clinton taber terræn. Hun og Bernie Sanders (t.v.) endte i et verbalt slagsmål under en tv-debat i lørdags, hvor Clinton syntes at være tæt på at tabe fatningen. Det skete, da Sanders bemærkede, at hendes politiske støttekomité på tre måneder har rejst 15 mio. dollar fra donorer i det upopulære Wall Street

Hillary Clinton taber terræn. Hun og Bernie Sanders (t.v.) endte i et verbalt slagsmål under en tv-debat i lørdags, hvor Clinton syntes at være tæt på at tabe fatningen. Det skete, da Sanders bemærkede, at hendes politiske støttekomité på tre måneder har rejst 15 mio. dollar fra donorer i det upopulære Wall Street

Polfoto

Udland
9. februar 2016

Da Hillary Clinton sidste forår lancerede sin valgkampagne, havde hun næppe forestillet sig at skulle næsten tigge unge vælgere og kvinder om at stemme på hende i primærvalget i New Hampshire i dag.

Men så vidt er det kommet for en politiker, der lige fra sin studentertid har været involveret i kampe mod forskelsbehandling af etniske mindretal og kvinder.

»Det kan blive svært for mig at stemme på Bernie Sanders frem for Hillary. Jeg har været involveret i kvindebevægelsen siden 1970’erne. Men vi har behov for store forandringer, og Clinton står for status quo,« siger Mary Till, der var demokratisk medlem af lovforsamlingen i New Hampshire i 2013-14.

Mary Till er sammen med flere tusind partiaktivister dukket op til en festmiddag for det lokale partiapparat i en kæmpe hal i delstatens største by, Manchester, fredag aften.

På gulvet, hvor der dagligt spilles basketball, serveres middag til 150 gæster, der har ydet et bidrag på 1.000 dollar pr. bord til det lokale partiapparat. Tilskuerpladserne er reserveret til tilhængere af de to præsidentkandidater. På den ene langside sidder Clintons fans, på den anden side Sanders’.

Folk venter utålmodigt på aftenens to hovedpersoner.

Dagen forinden har de to kandidater været involveret i et verbalt slagsmål under en tv-debat i New Hampshire, hvor Clinton virkede tæt på at miste fatningen. Det skete, da Sanders bemærker, at hendes politiske støttekomité i sidste kvartal af 2015 rejste 15 mio. dollar fra donorer i Wall Street.

»Der er en god grund til, at bankfolk og store koncerner sender penge til politikere. De får Kongressen til at repræsentere deres interesser frem for lønmodtagernes,« pointerer Sanders. Clinton er tydeligvis ved at koge over og forlanger konkrete eksempler. Men hendes opponent lader den ligge og taler i generelle vendinger om penges korrumpering.

Tidligere i debatten er de stødt sammen over Sanders’ bemærkning om, at hun på et vælgermøde i efteråret kaldte sig en »moderat« demokrat, hvorimod hun nu præsenterer sig som progressiv. Underforstået: Clinton drejer opportunistisk mod venstre for at »stjæle« Sanders’ vælgere.

Svømmer med strømmen

I Manchester går venstrepopulisten Sanders lige til sagen, efter han modtages med bragende bifald fra den venstre langside af hallen.

»Lederskab drejer sig ikke om at flyde med strømmen og stige om bord, når nogle ideer pludselig bliver populære,« siger Sanders.

Clinton slutter aftenen af med en tale, der fremhæver støtte fra delstatens partielite. Men på et tidspunkt bliver det klart, hvad der generer hende: at de unge vælgere ikke kan lide eller er med hende.

»Jeg ved godt, at mange af I unge ikke agter at stemme på mig,« siger hun henvendt til venstre side af hallen, hvor Sanders-tilhængerne sidder.

»Men I skal blot vide en ting, og det er, at hvis jeg bliver præsident, så vil jeg kæmpe for jer.«

Budskabet modtages med spredte bifald på Sanders’ langside.

»Jeg planlægger ikke at arbejde for hendes valgkamp her til efteråret, hvis hun bliver vores præsidentkandidat,« siger den unge fyr Tad Kaito.

Det er ikke alene de unge, Clinton har svært ved at begejstre. Også kvindelige vælgere rykker teltpælene op og flytter over i Sanders’ lejr. I sidste uges partivalg i Iowa fik Clinton støtte fra otte procentpoints flere kvinder. Men de sidste meningsmålinger fra New Hampshire viser et skred til fordel for Sanders. Han er nu mere populær hos kvinderne.

På den baggrund inviterede Clinton tidligere udenrigsminister Madeleine Albright til et vælgermøde lørdag. Men det gik ikke så godt, da Albright ifølge The New York Times konstaterede: »De kvinder, der ikke hjælper andre kvinder, ender i Helvede!«

Fredag fremførte det feministiske ikon, Gloria Steinem, i et tv-interview det underlige standpunkt, at unge kvinder støtter Sanders for at møde unge mænd.

»Når du er ung kvinde, tænker du: Hvor er drengene? De er med Bernie,« sagde Steinem ifølge The New York Times. Hun er 81.

Albrights og Steinems insinuationer blev tolket af Sanders’ kvindelige fans som en opfordring til at stemme på Clinton udelukkende, fordi hun er en kvinde.

Bernie skal vinde

For senator Sanders er primærvalget i dag en must win. Han er fra nabostaten Vermont, hvorfor vælgerne i New Hampshire kender til hans politiske arbejde som forhenværende borgmester i Burlington, kongresmedlem og i dag senator. De to delstater har desuden samme demografiske profil – overvejende hvide amerikanere – om end der er flere progressive vælgere og færre konservative republikanere i Vermont.

Sanders er da også godt foran i meningsmålingerne, og efter alt at dømme har de fleste demokratiske vælgere, hvoriblandt han fører, allerede besluttet, hvem de vil stemme på. Clintons eneste håb er at tiltrække mere støtte fra de partiuafhængige, der ofte venter med at besluttet sig til de sidste dage.

Det var præcist, hvad der skete under præsidentvalget i 2008, hvor Barack Obama efter en overraskende sejr i Iowa førte klart i meningsmålinger i New Hampshire og alligevel tabte til Clinton. Dengang vandt hun 39 pct. af stemmerne i et felt med fire kandidater. I 2016 skal hun tiltrække langt flere stemmer for at besejre Sanders i et to-mands-ræs.

Efter en sejr i New Hampshire er det imidlertid op ad bakke for Sanders i den næste måneds tid, hvor der skal afholdes valg i 19 delstater og hvor han måske kun har en chance for at vinde seks af dem.

Hans store prøve bliver i Nevada den 20. februar og South Carolina den 27. februar, hvor Clinton har en stærk bastion af latino-vælgere og afroamerikanere at falde tilbage på.

»Man skal ikke glemme, at Clinton-parret nyder meget stor goodwill i det sorte samfund,« sagde den mangeårige stuevært Bob Schieffer fra CBS-programmet, Face The Nation, under et seminar på Harvards Kennedy-skole i sidste uge.

»Mange afroamerikanere anser ikke Obama for at være den første sorte præsident. For dem var det Bill Clinton. Han vil besøge hver eneste sorte kirke i South Carolina, ikke kun gudstjenester på søndage.«

Hvis Sanders kan gøre indhug i Clintons base af mindretalsvælgere, åbner vejen sig for et slag om at overbevise flest delegerede, der kan vare helt til maj og juni. Hvis det derimod mislykkes for ham at overbevise sorte og latinoer, kan han blive tvunget til at kaste håndklædet i ringen allerede i midten af marts.

Mulige overraskelser

På den republikanske side tippes Donald Trump til at ville vinde sit første valg i New Hampshire. Hvis det sker, kan det blive svært at stoppe byggematadoren fra New York, medmindre feltet på otte republikanske kandidater reduceres til to eller tre.

»Det er, hvad den republikanske partielite i Washington D.C. inderligt håber. De var begejstrede, da Marco Rubio kom ind på en tredjeplads i Iowa. Rubio kan blive deres redningsplanke,« siger Bob Schieffer, der dækkede sit første præsidentvalg i 1968.

Men Rubio er i vanskeligheder i New Hampshire efter en katastrofal præstation i en tv-debat lørdag aften. Valgaftenens store åbenbaring kan blive den i udlandet ret ukendte og moderate guvernør John Kasich fra Ohio, der har gjort sine hoser grønne på i alt 100 valgmøder i delstaten siden sidste sommer. Kasich har en god chance for at blive nr. to i et tæt opløb med Rubio og den konservative ideolog Ted Cruz.

Den helt store overraskelse – ja, sensation – ville være, hvis Hillary Clinton får vendt bøtten og når op på siden af Bernie Sanders eller overhaler ham.

Det kræver opbakning fra flere partiuafhængige vælgere, men hun skal også hente støtte fra tidligere tilhængere af guvernør Martin O’Malley fra Maryland, der trak sig efter et ydmygende nederlag i Iowa. Indtil den 1. februar gav meningsmålinger ham ca. fem pct. støtte i New Hampshire. Men samtaler med O’Malley-tilhængere under partisammenkomsten i Manchester fredag antyder, at det kan blive en vanskelig opgave. »Jeg er ikke enig i Clintons kritik af Sanders, at han ikke har nogen udenrigspolitisk erfaring, og at han næppe kan slå en republikaner som værende en demokratisk socialist. Men Obama havde heller ikke international erfaring, og republikanerne kaldte ham en socialist og en muslim,« sige Mary Eisner, tidligere ansat i forsikringsbranchen.

Don Jorgensen, der har arbejdet inden for luftfart og nu vier det meste af sin tid til partiarbejde, mener, at den perfekte kandidat ville have været en hybrid.

»Hvis bare Sanders havde været en kvinde, ville der ikke være nogen tvivl,« siger han.

For ingen af de interviewede er Sanders ideologiske ståsted en forhindring eller en kilde til skepsis om hans valgbarhed i november.

Serie

Protestvalg i USA

Seneste artikler

 • I Newberry stemmer hvide og sorte på forskellige dage

  27. februar 2016
  For en uge siden deltog stort set kun hvide i republikanernes primærvalg i Newberry, South Carolina. I dag er det de sortes tur i demokraternes primærvalg. Information har talt med borgere på begge sider af racelinjen
 • Sanders’ valgkamp bygger på hans borgmestertid

  13. februar 2016
  Der er slående paralleller mellem den demokratiske præsidentkandidats tema og strategi i 2016 og den valgkampagne, der sikrede ham borgmesterposten i Vermonts største by i 1981. Nogle af hans venner og politiske kolleger mener endda, han som præsident vil håndtere Kongressen som byrådet i Burlington
 • Outsidernes år i USA’s præsidentvalg

  23. januar 2016
  I den republikanske vælgerskare er manglen på politisk erfaring og oprør mod partieliten i Washington blevet et adelsmærke. Derfor står Donald Trump og Ted Cruz så stærkt i opløbet til valgene i Iowa og New Hampshire i næste måned
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Reelt har Hillary Clinton jo allerede været præsident én gang.

Torben Arendal, Søren Johannesen og Mikael Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Hatten af for Bernie Sanders, der i en alder af 74 år stiller op mod Clintons velsmurte kampagne. Det er faktisk rigtig godt gået.

Torben Arendal, Arne Thomsen, Bent Gregersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

...Hillary Clinton er som Dansk Folkeparti. Hun tog kvinderne som politisk gidsel. DF tog pensionisterne.

Michael Ribers

Facebook lavede for nyligt en event, Friends Day, hvor en form for algoritme lavede en lille videokompilation af ens kontakter og interessante "facebook øjeblikke". Det var en rimelig interessant anvendelse af machine learning (går jeg ud fra), men mere relevant for denne tråd så resulterede det også i denne pun til Hilary:

https://www.youtube.com/watch?v=6hE_askyq3g

Vibeke Rasmussen

Melissa McEwan skriver i I am a Hillary Clinton Supporter Who Has Not Always Been One bl.a.:

"Many observations have been made about the fact that Bernie Sanders polls significantly better than Clinton among young people. (Specifically, young white people.) And I think there are a number of reasons for that, but chief among them is that, as my friend Kate noted, “Twenty-five-year-olds have literally never lived in a time where there weren’t whispers (or nationally televised shouts) about Hillary Clinton’s evil schemes.”

Young people, and people of any age who are newer participants in the political process, are coming to politics at a time when literally decades of demonstrably unfounded smears against Hillary Clinton—or “The Clintons”—have become cemented as historical fact.
[…]
Perhaps it isn’t just that young (white) voters are disproportionately attracted to Sanders because of his policies. Perhaps it is because the way we consume media has changed and favors silly memes the inherent conciseness of which naturally relies on invoking the shorthand provided by bigotry.

Perhaps it is because Sanders is allowed to be his authentic self in a way Clinton is not and never will be, by a media that endeavors to conceal her authentic self at every turn.

It has taken me years to find the real Hillary Clinton behind a brick wall of impenetrable misogyny.

And this is the reality with which we all need to reckon: A brick wall is infinitely more difficult to shatter than a glass ceiling.
[…]
It hurts my heart—and it angers me—to have uncovered a person who cares, if imperfectly, so deeply about other people and observe the many ways in which she has been turned into a monster. It is intolerable.

And I flatly refuse to abide the rank dehumanization of Hillary Clinton in silence."

Michael Kongstad Nielsen

Kan vi ikke få det oversat?

Niels Duus Nielsen

M. K. Nielsen - Der står i kort referat, at Bernie Sanders fremstår troværdig i modsætning til Hillary Clinton, hvilket Melissa McEwan beklager, fordi hun personligt godt kan lide Hillary., Det er meget uretfærdigt, mener hun, og det er alt sammen mediernes skyld, fordi de ikke kan lide Hillary.

Jeg tror nu ikke forklaringen holder. Det er det amerikanske præsidentvalg, så der er horder af journalister og politiske modstandere, som graver i kandidaternes fortid for at finde noget snavs, de kan hænges op på, men det lader til, at det er svært at finde noget på Bernie - han lader til at være sig selv hele vejen igennem, og har tilsyneladende altid været det. I modsætning til Hillary, som har mange lig i lasten.

Anders Barfod, Carsten Wienholtz og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis kvinderne og de unge svigter Hillary Clinton, så er det nok fordi at hun svigter, lad os sige 95% af kvinderne og de unge. Og for at bringe flere procenter, som statistisk er tip-top og bingo, ca. 92% procent af mænderne og 99% af de sorte mænd. Og de lader sig ikke længere narre, kan det se ud til.
Sanders svigter ikke, men han behøver jo også støtte i kongress, senat et.c. Man ham, og noen andre kan de nok sætte sin lid til.

Vibeke Rasmussen

"I modsætning til Hillary, som har mange lig i lasten."

Og hvilke lig er så det, Niels Nielsen? (Nej, hun slog ikke Vince Foster ihjel.)

I øvrigt ærgerligt, at Information ikke er lige så kritiske over for manglende sandhedsværdi (og kildehenvisninger) i kommentarer som i artikler, for så ville din unødigt sarkastiske, subjektive 'oversættelse' nok ikke være blevet accepteret. Enhver kan så tænke sit om, hvorfor du overhovedet har behov for at latterliggøre en vurdering fra en kvinde, som med garanti véd langt mere om både amerikanske medier og amerikansk politik end dig. Men gud forbyde, åbenbart, at du lod dig informere og lyttede til hendes større viden og personlige erfaring.

I det hele taget ærgerligt, at man ikke kan debattere, hvorvidt Hillary Clinton bliver eller ikke bliver svigtet af kvinder og unge og grunden dertil, hvis man køber præmissen, men at det i stedet hellere skal handle om, hvordan kommentariatet meget bedre kan li' Bernie Sanders.

Troels Brøgger

Vibeke Rasmussen: Jeg behøvede ikke oversættelsen, jeg kunne godt læse og fortså det selv, og på mange måder er det jo sandt hvad der står. Men disse mennesker som er så velhavende som Clintons er, kommer uvægerligt til at leve i en boble. Jeg ved ikke om du kender Hillary personligt, og det er IKKE ironisk ment, jeg ved jo ikke hvem du er, men jeg synes at hun bærer præg af af denne bobletilværelse.
Hun er som Marie Antoinette som sagde "Har folket ikke brød ? Jamen så kan de da spise kager !"
Uanset hvilket fint menneske hun måske er, så er det ikke det erfaringsgrundlag hun har, der kan bringe USA ind på en bedre vej.
Du skriver at "vi" bedre kan lide Bernie Sanders. Det er ikke mig du taler om. Jeg kan bedre lide det han opridser som politisk vision end jeg kan lide den Clinton har vist at stå for. Derfor gav jeg hans kampagne 50 $ det kan man jo nu om dage:) og jeg håber han vinder. Men det er ikke fordi jeg har noget personligt imod Clinton, jeg tror bare hun er mere af det samme. Det er der tilsyneladende også en del amerikanere der synes.

Torben R. Jensen, Trond Meiring, Søren Johannesen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Vibeke Rasmussen, det ligger mig fjernt at latterliggøre nogen, jeg kritiserer blot en opfattelse, som jeg finder forkert. Er kritik nu pludselig lig med latterliggørelse?

Og hvordan kan man i øvrigt tale om, at kvinder og unge svigter fru Clinton - mig bekendt skylder de hende ikke noget, så det kan da aldrig være et svigt?!?

At du og Melissa McEwan er tilfredse med bare at få mere af det samme, købt og betalt af de sædvanlige sponsorer, er jo en ærlig sag. Men mange amerikanere synes at ønske noget nyt. Og det får de måske med Bernie Sanders?

Torben R. Jensen, Steffen Gliese og Søren Johannesen anbefalede denne kommentar
Søren Johannesen

Der kommer mange politiske ekstremer ud af USA fortiden og Hillary er blot en af en lang række. Hun trækker dog betydelig opmærksomhed, både i kraft af hendes lange tid i spillet og i kraft af at der i medierne har kørt et subtilt narrativ om "når Hillary bliver præsident". Har hun rene hænder og samvidighed ved jeg ikke det må tiden vise, for frem i lyset kommer det hvad end det måtte være ...

Men et spørgsmål trænger sig på synes, hvad er det der gør, at vi borgere bliver ved med at afgive vores magt til politikere, som igen og igen beviser, at de ikke varetager vore interesser. Kan svaret være så ligefremt og banalt at vi spejler os i politikerne og de i os, hvorfor der (næsten) altid vil være en kandidat som vi kan identificere os med. Og når vi først har identificeret os med en kandidat så sidder vi fast i en symbiotisk lås, som gør os ude af strand til at skelne kandidaten og os, hvorfor kritik af kandidaten bliver til en kritik af os ....

I det lys er der ikke så stor forskel på fodbold og politik, fanatismen kan være lige stor begge steder, selv om det umiddelbart ser ud til at fodboldfans har mere hang til vold i deres "debatter", så er der dog langt flere dødsfald i politik som direkte resultat af at tilhøre den forkerte side.

Hvis vi bytter vores sunde fornuft og kritiske sans for "det vi gerne vil høre", så ender det præcist som det altid har gjort.

Det danske politiske landskab kunne ikke se ud som det gør idag uden at vejen blev banet af den tidligere regering, som valgte at føre en konservativ/reaktionær politik på et socialistisk og progressivt mandat. Jeg synes at ane samme fremtid for Hillary hvis hun skulle blive valgt

Niels Duus Nielsen og Niels Erik Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Erik Nielsen

Indenrigspolitisk har USA vel to kæmpe store problemer. 1. Den økonomi- og samfunds-bærende middelklasse har været i konstant deroute siden Reagan. 2. Demokratiet og det politiske system bliver mere og mere korrupt for hvert årti.

De to udviklinger forstærker hinanden, den stigende ulighed samler enorme formuer på få hænder, og muliggør dermed stadig mere korruption af demokratiet, hvilket i tur blokerer for, at det politiske system kan hjælpe middelklassen ud af sumpen. Tværtimod sørger korruptionen for at fremme de 1 procents (meget kortsigtede) økonomiske interesser. Jeg ville ikke tro, at en økonomi og et politisk system kan holde til at køre sin middelklasse ned på denne måde for evigt, men vi får vel se.

Clinton er vel 1-procenter med hud og hår, inkluderet i og financieret af denne gruppe, ikke? Som jeg ser det, er Clinton (heldigvis) en velmenende 1-procenter, som gerne vil en retfærdig politik hvis muligt, men ikke desto mindre er hun afhængig af Wall Street med flere. Som Søren Johannesen er jeg i tvivl om, hvad hun kan stille op mod de to største udfordringer med den baggrund.

Trump - ærlig talt, jeg tror, han er parat til at dynge hele problematikken til med facistoid retorik og skyde skylden på mexicanerne og IS og fortsætte med at gøre hvad han er bedst til: Rage til sig.

Jeg ville til enhver tid vælge Bernie Sanders af det nuværende felt (når Elizabeth Warren nu ikke er på valg), men der er ingen grund til at være naiv omkring den virkelighed, der ville møde ham i det hvide hus, hvis han mod forventning skulle blive valgt. Jo mere en debutant selv tror på det med det nye og anderledes, jo hårdere rammes vedkommende af realiteterne kunne man frygte.

Vibeke Rasmussen

Troels Brøgger (10. februar, 1:36)

Det forvirrer mig lidt, at du henvender din kommentar til mig, men det glæder mig, at også andre kan se relevansen i at linke til et indlæg af en kvinde, som i 2008 bestemt ikke var fan af Hillary Clinton, men som siden aktivt har opsøgt information, og nu har en helt anden opfattelse. Og som kommer med et rigtig godt bud på hvorfor de unge ikke flokkes om Hillary Clinton.

Din sammenligning med hvad Marie Antoinette angiveligt har sagt, er efter min mening plat, men faktisk er der et sammenfald mellem de to kvinder og deres situation, bare slet ikke dén, du peger på.

I sin (anbefalesesværdige!) bog 'Marie Antoinette' tilbageviser Antonia Fraser citatet, om at lade folket spise kage, men peger derimod på noget, som kan opfattes som et langt mere interessant sammenfald mellem datidens Marie Antoinette og nutidens Hillary Clinton. Som The Guardians anmelder skrev (2001):

"… Nor did she make that infamous "Let them eat cake" remark from which so much anti-monarchical propaganda erupted. But why did this barb, since the mid-17th century attributed to apparently heartless royal women, stick to her? Why was Marie Antoinette subject to such focused vilification? And how did this process of vilification contribute to the outbreak of the revolution …?"

Anti-[establishment] propaganda (ok, snarere 'sentiment' end 'propaganda')? Tjek!

Barb (spydigheder) attributed to heartless women, stick to her? Tjek!

Focused vilification? Tjek!

Outbreak of a revolution? Tja, det har vi så stadig til gode at se … :-/

Vibeke Rasmussen

PS Troels Brøgger

Det er vel ikke sådan, at du har et link til ændringen af loven om udenlandske bidrag i den amerikanske valgkamp? Det er nyt for mig. Ikke at jeg havde tænkt mig også at blande mig direkte – jeg vil fortsat nøjes med kun at gøre det her i spalterne. ;)

Steffen Gliese

Der er en ekstra gevinst ved at vælge Bernie Sanders, og det er potentialet til fred i Mellemøsten, hvor en ikke udpræget zionistisk jøde kan være lige nøjagtig den figur, der skal til.

Troels Brøgger

@Vibeke Rasmussen angående mit bidrag: Det var et vildskud. Aner ikke om jeg må, jeg gjorde det bare, og jeg skal da indrømme at jeg tænkte at det måske skadede mere end det gavnede, men eftersom man skulle opgive fulde navn og adresse for at få lov til at donere så kan de jo bare afvise pengene hvis det ikke er i orden.

Troels Brøgger

@Vibeke Rasmussen
angående Marie Antoinette: Det er nyt for mig hvad Fraser skriver, og jeg kan godt se din pointe med Clinton. Så vidt kan jeg bøje mig, men jeg tror stadig at det vil være mere gavnligt for USA hvis Sanders bliver præsident. Om ikke andet fordi nogle emner der overhovedet ikke har kunnet tales om før pludselig kommer på dagsordenen.
Jeg er imidlertid også bange. Enhver præsident eller kandidat der hidtil har set ud til at kunne ændre noget alvorligt har haft en tendens til at blive myrdet.

Vibeke Rasmussen

@ Troels Brøgger

… Hvis du stadig læser med her, og for hvad det nu er værd, så kig lige på denne henvendelse (PDF), fra The Federal Election Committee, som udbeder sig forklaring fra Bernie Sanders kampagne på angiveligt "Excessive, Prohibited, and Impermissible Contributions" til hans kampagne i løbet af 2015. Med oplistning af samtlige mistænkelige bidrag.

På side 3, punkt 4, kan du læse reglerne for udenlandske bidrag, og medmindre dit bidrag er blevet afvist, vil du nok i næste henvendelse kunne opleve at se dit eget navn oplistet (begynder nederst s. 34).

Troels Brøgger

@Vibeke
Jeg kommer nok først på den næste liste. Jeg overførte pengene 4/2 :) Hvor i himlens navn har du dog fundet dette dokument ?
I øvrigt synes jeg det er ok at de ikke ville have fremmede staters inbyggere til at blande sig i deres valgkamp.
De foregår jo selv med et glimrende eksempel ved ikke at blande sig inogetsomhelst rundt omkring i verden........
Det var skam også et vist mål af provokation i min handling.

Vibeke Rasmussen
Troels Brøgger

Tak.