Nyhed
Læsetid: 7 min.

’Det vil lægge en bombe under den græske nation’

EU har givet Athen et ultimatum: Ret op på jeres grænseovervågning og registrering af immigranter, eller I ryger ud af Schengen. For et land, der allerede kæmper mod statsbankerotten, vil det være lig med det totale sammenbrud, mener græsk ekspert
Folk står i kø for at få udleveret mad i flygtningelejren ved Idomeni i det nordlige Grækenland tæt på den græsk-makedonske grænse. Krav om lukningen af grænsen har skabt frygt for, at hundredetusinder vil strande i det allerede økonomisk vingeskudte Grækenland.

Thanassis Stavrakis

Udland
8. februar 2016

Aldrig havde Walter Mugisha forestillet sig, at han skulle ende i Eleonas. Da it-teknikeren brød op fra Uganda, hans hjemland, var det med Danmark som mål. Ikke en støvet lejr i en olivenlund i et postindustrielt månelandskab ud for Athen.

For den 32-årige som for langt de fleste af de syriske indvandrere og flygtninge, der har taget den farefulde færd over Ægæerhavet, skulle Grækenland kun være transitpunkt på ruten mod de egentlige bestemmelsessteder. Sådan så også de græske myndigheder på det: De viderevinkede gladeligt de anslået 850.000 mænd, kvinder og børn, der sidste år ankom til Grækenlands kyster. Frit lejde og transport gav Athen gerne, men man ønskede på ingen måde at påtage sig et værtskab for menneskestrømme, der da også hurtigtst muligt søgte videre nordpå – gennem Balkan, mod Centraleuropa.

Som så mange andre ankom Walter Mugisha medbringende absolut intet.

»Alt, jeg havde med, er det tøj, jeg har på i dag«, siger han og smiler.

Walter Mugisha, en tætbygget mand med livligt funklende øjne, tilføjer:

»Jeg havde også min bibel med. Som et skjold holdt jeg den tæt ved mit bryst. Og nu – fordi jeg ikke er syrer og ikke er krigsflygtning – beder jeg hver dag for, at jeg kan få politisk asyl og komme til Danmark. Så jeg kan virkeliggøre min drøm.«

Med sine nummererede hytter og telte, nødtørftige sanitetsforhold og enlige basketballring var det aldrig tanken, at Eleonas-lejren skulle være andet end et midlertidigt stop for migrationsbølgen på dens vej gennem Grækenland og videre. Men større ting hinsides Grækenlands kontrol har vendt op og ned på dét arrangement: Over hele Europa er gamle barrierer bristet, mens nye er skudt op. En ny slags retorik har i kølvandet på jihad-angrebene i Paris revet EU-lande med sig, det ene efter det andet, og fået dem til at befæste grænser og smække døre i.

Pludselig er Eleonas hytter og telte derfor fyldt til bristepunktet, og lejrens beboere hindres som Walter Mugisha i at fortsætte rejsen nordpå af nationer, der ikke længere er villige til at acceptere andre end personer, der med sikkerhed vides flygtet fra krigshærgede zoner. Og dette kan bare være begyndelsen.

Mens Bruxelles påtænker drastiske foranstaltninger for at dæmme op for strømmen, fremsættes nu krav om en hermetisk lukning af den græsk-makedonske grænse. Dette har vakt frygt for, at hundredtusinder skal strande i Grækenland – landet, der nu opfattes som kontinentets svageste led.

Ekstremt scenario

At migranter skulle sidde fast i EU’s økonomisk mest skrøbelige medlemsstat, ville indtil for nylig være blevet afvist som et absurd og ekstremt scenario. Med en økonomi, der stadig er tvunget i knæ af seks års internationalt påtvungne stramninger og med rekordstor arbejdsløshed er Grækenlands råderum til også at håndtere en sådan opgave markant indskrænket. Men alt imens EU’s politikere stadig mere desperat søger efter redskaber til at håndtere den største massebevægelse af mennesker siden Anden Verdenskrig, må topbureaukrater udarbejde ad hoc-handlingsplaner. Som set så mange andre steder i Europas aktuelle eksistentielle krise bliver forslag, man i går ville have anset for håbløst bizarre, i dag fremsat som seriøse udspil med gode chancer for at blive til virkelighed.

I forrige uge blev Athen præsenteret for et tremåneders ultimatum: Ret op på jeres procedurer for registrering af migrantankomster og overvågning af grænser – de græske grænser er med deres udstrækning på over 14.000 km blandt Europas længste – eller vi suspenderer jeres medlemskab af den pasfri Schengen-zone. En lukning af den græsk-makedonske grænse vil reelt betyde, at Grækenland lukkes ude fra det gode selskab.

De, som har fulgt Grækenlands rutsjebanekamp for at holde statsbankerotten fra livet, er alle enige om, at en grænselukning vil være en katastrofe.

»Det vil lægge en bombe under hele den græske nation,« siger Aliki Mouriki, en fremtrædende sociolog ved Grækenlands nationale forskningscenter, og fortsætter:

»Hundredtusinder af flygtninge vil blive fanget i et land, der reelt er et fallitbo; som plages af alvorlige administrative og organisatoriske svagheder, og hvis statsapparat ikke vil kunne sikre dækningen af deres basale behov?«

Spørgsmålet hænger i luften, mens hun leder efter det rigtige ord.

»Hvad vi vil få at se,« tilføjer hun så, »vil blive indbegrebet af dystopi.«

Problemets rod

Som de borgmestre, der kæmper med nødhjælpudfordringer på Grækenlands østlige Ægæer-øer, er også græske landspolitikere overbevist om, at Tyrkiet er problemets rod.

»Med al respekt for et land, der selv huser to millioner flygtninge, er det Tyrkiet, der skal handle for at stoppe organiseret kriminalitet og de smuglere, der arbejder langs kysten,« siger Yiannis Mouzalas, minister for indvandringspolitik.

»Flygtningestrømmene er ikke Grækenlands skyld – at vi har været langsomme til at oprette hotspots og ikke altid har haft optimale screeningprocedurer anfægter ikke dette,« siger han.

»Det er Tyrkiet, der vender det blinde øje til dem, der kommer her! Det er Tyrkiet, der skal stoppe dem! Hvorfor er Grækenland skyldig? Fordi vi ikke lader dem drukne?«

To måneder efter at EU opsigtsvækkende besluttede at give Ankara tre milliarder euro for at holde menneskestrømmen tilbage, beder Athen stadig til, at aftalen med tyrkerne snart vil komme til at fungere. Hvis Tyrkiet kan gennemføre politikker, der giver syrerne incitament til at søge ind på landets arbejdsmarked, slår ned på menneskesmuglernetværkerne langs landets vestlige kyster og med held kan forvalte tilbagetagelsesaftaler, vil lignende foranstaltninger kunne bruges i Jordan og Libanon.

Men optimisme er en mangelvare. Mens Tyrkiet presser på for at få flere penge og knurrer over endnu ikke at have modtaget allerede aftalte beløb, ulmer utilfredsheden blandt flere EU-medlemsstater, der med Italien i spidsen åbent betvivler visdommen i overhovedet at have indgået aftalen.

Tidsplanen er altafgørende. I marts står Tysklands kansler, Angela Merkel, over for vigtige regionale valg, på hvilket tidspunkt hun ønsker at kunne henvise til en konkret mindskelse af migrantstrømmen. Europakommissionen har desuden erklæret, at en løsning skal findes inden for uger, ikke måneder, hvis det grænseløse Schengen-område – en af Europas største succeshistorier – skal overleve.

»Hvis Tyrkiet ikke leverer varen, vil Europas næste skridt være at gøre Grækenland til en stor de facto flygtningelejr ved at lukke grænsen på makedonsk side,« siger Mujtaba Rahman, leder af analysegruppen, Eurasia Group.

»En lukning af den græsk-makedonske grænse vil ryste Tsipras’ regering, der allerede kæmper for at gennemføre økonomiske reformer«, siger Rahman.

»Den græske regering vil i givet fald blive langt mindre samarbejdsvillig i forhold til andre aspekter af flygtningepolitikken ... og Tsipras vil se et nyvalg som sin eneste udvej, hvilket igen vil være meget skadeligt for økonomien foruden politisk risikabelt i lyset af fremgangen for det neofascistiske parti, Gyldent Daggry.«

I sidste uge, da den tanke blev luftet, at Athens svimlende gældsbelastning måske kan lettes, hvis blot landet til gengæld vil påtage sig værtskab for tilstrømmende flygtninge, blev retorikken endnu mere skinger.

»Den måde at købslå på er uacceptabel. Grækenland har sin værdighed,« rasede Athens normalt så affable borgmester, Giorgos Kaminis.

»Vi vil ikke sælge vores værdighed og vores velbefindende for at lette vores gæld.«

Bange anelser i Athen

Kaminis’ frustration bør ikke undervurderes. Selv om Athen er på god afstand af Lesbos og Kos og de andre øer, der udgør krisens frontlinje, er også den græske hovedstad blevet fanget i stormen og mærker tilstedeværelsen af de tusinder, der under højdepunktet af ​​tilstrømningen sidste sommer, forvandlede parker og pladser til teltbyer.

I Athen præges stemningen af bange anelser. I januar alene ankom yderligere 50.000 indvandrere og flygtninge til Grækenland trods dårligt vejr og urolige farvande. Mindst ni procent af dem, der passerer gennem den græske hovedstad, er – som Walter Mugisha – ude af stand til at fortsætte rejsen nordpå, oplyser FN’s flygtningeagentur, UNHCR. Få forestiller sig, at strømmen vil aftage. Forrige lørdag druknede mindst 39 migranter, herunder flere børn, under et forsøg på at krydse havet mellem Tyrkiet og Grækenland. Frelsens Hær, hvis hold arbejder fra et kontor tæt på Victoria-pladsen, det vigtigste knudepunkt for de nyankomne, forventer, at tilstrømningen tværtimod vil vokse. For to uger siden åbnede de et nyt dagcenter for flygtninge, hvor forsendelser fra hele verden af ​​tøj, sko og soveposer oplagres og stables.

»Sidste år var der kaos, men det var kaos i bevægelse,« siger Polis Pandelides, aktivist i Frelsens Hær.

»I år med de mure, der skyder op, tyder alt på, at vi vil få et statisk kaos med folk, der bliver hængende.«

Pandelides, der udstråler en Gandhis sjælsro, som han sidder under morbærtræer på Victoria-pladsen og småsnakker med Omar og Ali – to unge marokkanere, der ankom fra Tyrkiet mandag og er opsatte på at nå Sverige. Som Walter synes de begge uvidende om Skandinaviens nye vilje til at afvise flere migranter.

»Der er store problemer i Grækenland, store problemer, ingen penge,« siger Omar.

»Vi vil krydse bjergene i Albanien og Bulgarien til fods, hvis vi bliver nødt til det.«

Pandelides betragter alle på pladsen, som ligger i et nedslidt og fattigt bykvarter, der er højborg for det fremmedfjendske Gyldent Daggry. Næsten alle er som de to marokkanere: unge, viljestærke og med store øjne.

»Ingen kan forudsige, hvad der sker her,« siger Pandelides.

»Men hvad vi ved, er, at vi vil få massive problemer. Volden vil tage til, holdninger vil flytte sig, hvis vi skal tage imod tusindvis af flere mennesker, og regeringen ikke finder måder at returnere dem eller sende dem videre på.«

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Grækenland er en børnehave.

Det er alt sammen tyrkernes skyld, udtaler den ansvarlige minister, Yiannis Mouzalas.
Erkendt, Grækenland har ikke overholdt de Schengen-betingelser, landet selv accepterede og underskrev ved optagelsen i Schengen-området.

Men det er tyrkernes skyld alligevel.

Nu har de øvrige 18 Eurolande, IMF & Verdensbanken holdt Grækenland flydende i Eurozonen; men derfor kan man godt ønske at smide Grækenland ud af Schengen.
Det kan bare ikke lade sig gøre - der er ingen regler for eksklusion af medlemslande.
Den lille detaille har grækerne selvfølgelig helt styr på.

Så en grovsortering af flygtninge og migranter ved grænsen til Makedonien lyder bedre og bedre.
Så er det op til grækerne at hjemsende migranter, der ikke har flygtningestatus;
samt tage hånd om de flygtninge, der måtte søge asyl i landet -
herunder foretage en egentlig registrering og sagsbehandling.

Kim Strøh, Claus Nielsen, Anne Koed Westergaard, Claus E. Petersen, Herman Hansen, Ernst Enevoldsen og Kaj Spangenberg anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Torben Lindegaard rammer plet: Grækenland ligger, som landet selv har redt. Det er en "børnehave".
Det snød sig ind i Euroland (men her vidste man godt, at grækerne snød, så hvorfor blev landet så medlem?). Landet underskrev Schengen-aftalen - og snød igen.
Det er synd for et smukt land og en dejlig befolkning (som jeg mødte første gang i 1959 på en rejse på egen hånd gennem et udbombet og ødelagt Hellas). Men arven fra engang at have været under osmannerne med deraf følgende korruption har fulgt Grækenland op til vore dage. Demokratiet har aldrig haft det godt i demokratiets hjemland, hvad kriserne under kongerne Paul og Konstantin fortæller en del om, efterfulgt af et rædselsregime under obersterne (som tyrkerne faktisk væltede af pinden, efter det af juntaen fejlslagne kup på Cypern medførte en tyrkisk invasion og øens deling).
Også Italien har svigtet i Schengen-samarbejdet, men ansvaret for det endelige sammenbrud ligger på skuldrene af Frau Merkels "Willkommenskultur" og et Sverige, der var så ivrig efter at blive en "humanistisk stormagt", at landet lige nu vånder sig under byrden af tilrejsende migranter.
Med åbne grænser som Schengen uden effektiv beskyttelse af de ydre grænser (bortset fra udskældte Ungarn, der har levet op til sin forpligtelse) smuldrer velfærden i de europæiske lande.
Uden bomme redder vi hverken EU eller Schengen - og slet ikke Grækenland, der skal hegnes ind.

Kim Strøh, Claus Nielsen, Jørn Andersen, Herman Hansen og Ernst Enevoldsen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Man må takke artikel, for med alt tydeligt at vise, ved dens eksempler, at de ikke er krigs flygtning, der oversvømmer Europa, men rent økonomisk flygtning, der ingen ret har til asyl.

Ja man kunne jo have hjulpet Grækenland og Italien fra starten - men det var jo ikke en "charmerende opgave" syntes HT og Co. EU er blevet noget at det mest ondskabsfulde organ man har set længe. Tæsker løs på de svageste medlemmer.

Janus Agerbo, Claus Nielsen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Sascha Olinsson, erik winberg, Carsten Mortensen, Britta Hansen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Torben Selch: Korrekt! Og 'man' kunne jo også have undladt at lave så vanvittig en aftale som Dublin-aftalen, der freder de nordlige lande fra at tage ansvar for håndtering af flygtningeproblematikken og lægger den komplet over på Grækenland og Italien som indfaldsveje for flygtninge og migranter.

Janus Agerbo, Claus Nielsen, Christel Gruner-Olesen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Merkel - EU's dukkefører - minder mig mere og mere om det radikale venstre: humanistisk politik udadtil (flygtningekrisen) og asociale reformer (Grækenland) indadtil.
Når det koster penge, så kommer det sande ansigt frem...

Kim Strøh, Claus Nielsen, Finn Thøgersen, Flemming Berger og erik winberg anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig kan man altid skyde skylden på Tyrkiet. Og det tragiske er jo, at Tyrkiet netop i disse dage til fulde viser, at de slet ikke har tænkt sig at leve op til den aftale med EU, som de får penge for. Tyrkiets motiv er at presse et hurtigt EU-medlemskab igennem.

Og så har der jo faktisk hele tiden i EU været stærke kræfter for at lukke Grækenland ude af Schengen-samarbejdet. Men de har, - i hvert fald indtil nu, været holdt i skak af endnu stærkere kræfter med Tyskland i spidsen.

Og hvis man udelukker Grækenland på dette grundlag, hvem skal så blive den næste efter Italien - Spanien måske? For opgaven med at registrere flygtninge i netop Grækenland og Italien forekommer jo ganske umulig. F.eks. i Grækenland, hvor vinteren sætter en dæmper på antallet, kræver det jo netop nu, at man skal registrere omkring 1.700 - 1.800 flygtninge om dagen, og registreringen består jo ikke blot ved at notere navnene ned, men også krydstjek i diverse registrer i en lang række lande, før man slipper den løs igen.

- Altså at Grækenland dagligt skal bruge mellem 4,5 og 6,8 mandeår alene til registrering. Og dertil kommer opsamlingslejre og meget andet, som vil være problematisk for lande, der er meget rigere end Grækenland.

Desuden er sagen jo, at hvis man kender blot lidt til Grækenlands knudrede og helt uoverskuelige havgrænse, vil man indse, at den ikke vil kunne bevogtes. Og den vil slet ikke kunne lukkes af, som man kender det med grænser på land. Og dette kan selvfølgelig begrunde, at man flytter Schengens ydre grænse op til Slovenien.

Til gengæld forekommer det lidt svært at bruge netop Schengen-samarbejdets regelsæt overfor Grækenland, for stort set alle EU-lande, undtagen Storbritannien, forbrød sig jo mod regelen om at registrere flygtningene. Og hvad vil EU så gøre ved disse lande, - skal de pålægges at straffe sig selv?

Jeg tror ikke Grækenland kommer til at lide meget under det, hvis de tvinges ud af Schengen. Men hvis det sker, syntes jeg, at Grækenland også skal forlade EU-samarbejdet.
- For Grækenland vil det betyde, at man kan kursfastsætte sin valuta, så man tiltrækker turister i et enormt antal, og forholdsvis hurtigt vil kunne genskabe arbejdspladser, indtjening og stabilitet.
- For EU vil det betyde en enorm fiasko, at et medlemsland vil kunne klare sig bedre udenfor unionen.
- Og for kreditorer og kreditorlandene vil det betyde en enorm usikkerhed.

Carsten Wienholtz, Anders Graae, Janus Agerbo, Claus Nielsen, Flemming Berger, Anne Eriksen, Sascha Olinsson, Karsten Aaen og erik winberg anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Der er ikke hjemmel til at smide Grækenland ud af Schengen.
http://findresearcher.sdu.dk/portal/da/clippings/flere-vil-udelukke-grae...(2dd140d3-1e0d-4db4-9848-5d99d408a559).html

Michael Kongstad Nielsen
Philip B. Johnsen

EU neofascisternes politiske blåstempling af Bruxelles.

EU's flygtningepolitik er i dag, direkte årsag til børn, kvinder og mænd må lide druknedøden på Middelhavet, det er foruden en kæmpe sejer til EU neofascisterne, sikring af yderlig fremgang, en blåstempling af politikken og generel legitimimering af EU neofascisternes volds struktur fra Bruxelles.

EU tvinger nu 'flygtninge' fra Syrien, Irak og Afghanistan, der ikke føler sig beskyttede i Tyrkiet til, at fravælge den kortere og 'noget mindre' farlige flugtrute igennem Tyrkiet over Middelhavet til EU, hvor der fra det tyrkisk fastland, til den græske ø Lesbos er ca. 10 kilometer, til den ca. 113 kilometer lange og ekstremt farlige flugtrute, fra Libyen over Middelhavet til den Italienske ø Lampedusa.

At EU har overladt situationen til Grækenland og Italien selvom de i årevis har gjort opmærksom på problemerne med flygtninge situationen, først på Lampedusa og siden Lesbos, er kritisabelt.

Schengen samarbejdet burde gøre EU's ydre grænser til et EU fælles ansvar. Paradokset er så, at fælles ansvar er ingens ansvar.

...Er der i øvrigt nogen som ved, hvorfor Gibraltar strædet ikke er overrendt? Der er ca. 15 km mellem Nord Afrika og Spanien. Er havstrømmen mon for kraftig?

Jesper Oersted

Tsipras regering har ryggrad som en suppevisk! Naturligvis kan Grækenland stoppe migrantstrømmen hvis de vil: Nægt dem vidererejse fra de græske øer de ankommer til og skub dem tilbage til Tyrkiet. Hvis Tsipras regering bryder sammen fordi de er uduelige, så vil der komme en meget mere duelig Gylden Daggry regering til, der nok skal få ryddet op. Og det vil være på tide.

Michael Kongstad Nielsen

Ja, det tror jeg, og så er der en spansk enklave, Ceuta, på Afrikasiden, som vel er EU´s ydre grænse.

Jesper Oersted,
Er du nazist, eller hvad?

Kim Strøh, Mads Berg, Britta Hansen, Flemming Berger og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

"Det er alt sammen tyrkernes skyld..."

Pjank, alle ved at det er de onde tyske bankers skyld og de andres banker.. og særligt de amerikanske.. men mest de tyske.
Det er under ingen omstændigheder Grækenlands fejl.
De er nemlig uskyldige ofre for multinationale spekulanters rænkespil, som alle ved.

Henning Nielsen

Hvis jeg var græker, så ville jeg uden at blinke svare, at så skulle håndørerne godt nok også falde i samme tempo som flygtningene kom ind.
Ellers kan Schengen sgu rende og hoppe...

Henning Nielsen

Trond Meiring, at kaste de sværeste ukvemsord i ansigtet på andre hjælper nok næppe dit eget argument.

Der er alt for mange, som anser frasigelsen af ansvar over for flygtningene, som det samme som lyst eller behov for at gengøre, hvad der skete under 2. verdenskrig. Det er næppe tilfældet for hovedparten af personerne med disse holdninger. De vil blot bevare deres (vores) privilegerede levevilkår.

Jeg blev nødt til at spørge (ikke kaste ukvemsord) om Oersted var nazist, fordi han udtrykker klar støtte til Gyldent Daggry, som er et nazistisk parti.

Hvis ikke vi reagerer på nazisme og anden højreekstremisme, så er der alvorlig fare for gentagelse af hvad der skete før og under 2. verdenskrig.

Michael Kongstad Nielsen

Schengen og Dublin kan ikke håndtere folkevandringer. At sætte små lande til at modstå hele vandringer, er at skyde ansvaret fra sig.

Hvis ikke vi reagere på ukontrollérbare flygtningestrømme er vi også for alvor tabt. Der er ingen køn løsning på dette morads

Touhami Bennour

Det bliver ikke en folkevandring, men en risiko er der med afrika sydforsahara. Det skal ses som en specielsag, alvorlig men den kan findes en løsning. Historisk er bevist at den folkevandring fandtes ikke noget sted. Der findes kun flygtninge strømme, som er forårsaget af krige, det har man navnet dem mange gange her. Mod flygtningstøm findes ikke alternative end at sidde og vente hvornår en bombefly kommer og kaster en bombe (ved fejl) og så er man færdigt. Og disse flygtninge som er nu fra specielt Syrien men også levn fra Irak krig og Afganistan. Det har man skrevet om meget. Den folkevandring, der tales om kommer ikke, som sagt er der risiko fra afrika sydforsahara. De få de måtte kommer fra Maghreb(nordafrika) er enten eventyrer( ingen sulter I nord afrika) eller måske kriminelle, som kan sendes tilbage hvis man ikke har brug for. Men der er et problem med de "enklaver Ceuta og melila) som er Spansk kolonier og dermed med I EU, disse enklaver er Maroccanske og skal tilbage til Marocco; for politik har sine egne regler og de kan bliver brugt af Marocco som afpressning mod Eu. Så skal findes en løsníng hurtigt for de enklaver og leveres dem tilbage til Marocco. Marocco har I sin tid indvaderet Spanien (i 711 e.k.) og blev der 800 år I den arabisk tid, men det er færdig og ingen mere tænker på revanche om Spanien. Så må Spanien og dermed EU leverer tilbage de to enklaver (Ceuta og Melila) tilbage til Marocco for der kan opstår spændinger der I form af alle art. Også (folkevandring).

Sagen er jo den at Vesten er total kolde i bagdelen over hvem der styrer Syrien, ligebortset fra at Assad, ligesom Gaddafi og Saddam - ville handle olie i andet end Petro-dollaren. Det er årsagen til hele misæren. Så hellere folkevandringer af flygtninge op gennem Europa - end lade Rusland rydde op, og lade befolkningen selv vælge deres regering i Syrien i løbet af nogle år. Assad kunne så få en luksus lejlighed i Moskva hvis han fik sved på panden.

I modsat fald hvis USA og Saudi Arabien sammen med Tyrkiet fik deres vilje - med en ren Sunni muslimsk regering og leder - så ville der ske en ren massakre af Kurdere, Shia muslimer og kristne i landet.

Anders Graae, Niels Duus Nielsen og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Der er kurder og kristne I Tyrkiet nu og ingen massacre trods PKK. Det går ikke!

@Herman

Du spørger: "Er der i øvrigt nogen som ved, hvorfor Gibraltar strædet ikke er overrendt? Der er ca. 15 km mellem Nord Afrika og Spanien. Er havstrømmen mon for kraftig?"

Nej, det er den ikke, og for indtil for få år siden var der også en livlig migrant-strøm (jeg skriver bevist migrant, da der jo som bekendt ikke var krig i Marokko) over Gibraltar Strædet, indtil Spanien i samarbejde med Marokko forøgede overvågningen af strædet og samtidig andre tiltag for at dæmme op. Desuden satte Spanien et seks meter højt hegn om deres to besiddelser, Mellila og Ceuta, beliggende i Marokko hvilket nærmest umuliggjorde en indtrængning udefra.

Men indtil da havde strædet som nævnt en livlig trafik nordpå, og hvor det også tit og ofte gik ganske galt for de der (forståeligt nok) forsøgte at komme til en verden, som nogle havde bildt dem ind, rummede gode fremtidsmuligheder. Og dem der havde bildt dem dette ind, var selvsagt kyniske menneskesmuglere!

Inden denne trafik over Gibraltar Strædet blevet stoppet, ja, i dag er der kun ganske få der forsøger at nå "lykken" via den vej, så nåede omkring 1. mio. til Spanien, og de arbejder så i dag under usle forhold til en løn ingen spanier selv vil gå for, bl.a. i de store agurk/tomat plantager på Solkysten ... tænk over det, næste gang nogle herhjemme brokker sig over, at tomater og agurker er for dyre.

Niels Duus Nielsen, Torben Lindegaard, Herman Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

jonas eugen, du har helt ret, bortset fra, at du alene skyder skylden på "menneskesmuglere".

For de sande skyldige er vel de mennesker, som foregøgler befolkningerne i både de rige og de fattige lande, at den kapitalistiske samfundsmodel og den amerikanske drøm betyder social mobilitet for alle, der kan og vil. Menneskesmuglerne er kun de små fisk, der laver lidt profit på, at de store forbrydere bilder folk ind, at i Vesten kan enhver avisdreng blive mangemilliardær, hvis blot vedkommende gemmer sin først tjente femogtyveøre.

Og bemærk, dette er ikke en kritik af Carl Barks, men en anerkendelse af, at det var ham, der afslørede bedraget for mig, allerede da jeg var barn..

Carsten Wienholtz, Trond Meiring og jonas eugen anbefalede denne kommentar

@Niels Nielsen
Uha nej, hvis det forstås således, at det kun skulle være menneskesmuglernes skyld, så har jeg ikke udtrykt mig klart nok, og er derfor enig i dit synspunkt, som hvis jeg opfatter det korrekt er: at det der med at "lokke" mennesker til at foretage sig valg der mest er til gavn for "lokkerne" er noget trist noget ... noget vi desværre ser i mange afskygninger i dagens forbrugsmønster, og hvor man planter unødvendige behov ved at skubbe til menneskers selvfølelse, noget som bringer dem i gyngen som ikke er stærke nok og derved bildes ind, at lykken går via nyt tøj, Iphone, ligegyldige smykker og-jeg-ska-komme-efter-dig ... personligt syntes jeg det især er synd for de unge som vokser op i en kultur hvor der kommer mere og mere fokus på det ydre og overfladiske, og tja, og er derfor rimelig irriteret på programmer som X-faxtor og lignende uhumskheder.

Korrigér mig, hvis jeg tager fejl

Jeg mener nu også at kunne huske, at de spanske myndigheder på et tidspunkt tog virkelig krasse midler i brug - såsom at presse nordafrikanske både tilbage og vist nok også at skyde på nogle af migranterne med gummikugler for at tvinge dem til at vende om.

@Mihail

Næ, du tager ikke fejl, thi udover at Spanien gør sit for at dæmme op, så har Marokko jo gode handelskontakter med EU (de skulle i øvrigt nok være endnu bedre, men det er jo en helt anden historie) som på en eller anden måde forpligter, og desuden får Marokko økonomiske midler for at begrænse migranternes tilstedeværelse ved hhv. Mellila og Ceuta, og tja, det går ikke blidt for sig, gør det:

https://www.google.dk/?gws_rd=ssl

Touhami Bennour

Immigranter for at bygge luftkasteller I Spanien. Det går ikke blidt for sig.

EU bruger igen standard metoden når de løber ind i selv-skabte problemer.... Skyd skylden på Grækenland...
De andre lande har godt nok tilbudt at hjælpe med kontrollen... Når kontrollen er gjort, så skal asyl-ansøgerne derefter være i Grækenland efter Dublin-forordningen...
Det kræver vist ikke studenter-eksamen for at se hvorfor Grækenland ikke mente det var en god ide... og hvorfor de andre EU lande var vilde med den...
Var der en ligelig fordeling i EU, justeret for hvor rige landene var, så skulle Grækenland nok skrive under... men det kan de andre lande bestemt ikke acceptere...

Carsten Wienholtz, Ivan Breinholt Leth og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

EU landene er en stor børnehave. Først fører man lande med fuldstændig inkompatible økonomier sammen i en fælles møntunion, således at f.eks. Grækenland kan låne penge, som om landet havde en økonomi som den tyske. Da Goldman Sachs med et valuta swap svindlede Grækenland ind i møntunionen, var Mario Draghi chef for Goldman Sachs' europæiske anliggender. Da lorten ramte viften og den græske krise brød ud i lys lue, fik Draghi meget travlt med at bortforklare og skubbe ansvaret over på de 'uansvarlige grækere'. Draghi vidste absolut ingenting.
Så liberaliserer man finansmarkedet og overlader pengeskabelsen til bankerne. Som derefter uansvarligt låner de overvejende fiktive penge ud til stater, som man udmærket ved ikke kan betale tilbage. Derefter straffer man de lande, som troede på EUs egen naive fortælling om evig vækst og uendelige frie (finans)markeder, hvor man altid kan låne penge til at tilbagebetale sin gæld. Straffen var såkaldt austerity. Man ophævede i samme ombæring grænserne mellem visse EU lande uden at forudse, at det kan skabe en intern flygtningekrise. Man regnede naivt med, at de åbne grænser udelukkende ville tjene det formål, at presse lønningerne ned i EU. Nu da alle disse politikker har slået fejl, har man tilsyneladende besluttet at anvende Grækenland som skraldespand for egne fejltagelser. Hvis det fortsætter vil det sandsynligvis lykkes EU at skabe en fejlslagen stat i Europa. Man har pisset Syriza i nakken uden at tænke over, at Syriza måske er sidste station før et græsk sammenbrud og en fascistisk overtagelse af den græske stat. EU er EU's værste fjende, og som Varoufakis har påpeget er venstrefløjen måske den eneste politiske kraft, som kan redde kapitalismen fra sig selv. Ligesom det skete i 30erne og tiden derefter.

Philip B. Johnsen, Carsten Wienholtz og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Kapitalismen skal ikke reddes mere, men demokratiet skal styrkes.

Ivan Breinholt Leth

Nej, kapitalismen har aldrig kunnet reddes, men keynesianismen og socialdemokratismen kunne holde skibet flydende i et halvt århundrede, hvor en stor del af lønmodtagerne i Vesten oplevede betydelige bedre levevilkår. Spørgsmålet er om, der findes en lignende strategi, som passer til det 21. århundredes kapitalisme, og som venter på at blive realiseret? Nationalisering af finanskapitalen, inden de roder os ud i et kaos, hvor vi alle bliver grækere?

Nej til EU. Forbyd finanskapital. Decentralisering, selvberging, retfærdig handel og samarbejde med andre og fattige lande, og ikke Festung Europa i konkurrence/krig med verden og jorden.
Idealet må være det pengeløse samfund, med en grøn økonomi. Nationalisering af det nødvendige, ellers produktionsmidler til arbejderne, og ophævelse af den private ejendomsret til det samme.