Baggrund
Læsetid: 4 min.

I Newberry stemmer hvide og sorte på forskellige dage

For en uge siden deltog stort set kun hvide i republikanernes primærvalg i Newberry, South Carolina. I dag er det de sortes tur i demokraternes primærvalg. Information har talt med borgere på begge sider af racelinjen
Hillary Clinton står stærkt blandt de sorte vælgere i sydstaterne og er storfavorit til at vinde demokraternes primærvalg i South Carolina.

Mark Makela

Udland
27. februar 2016

Det er en lørdag morgen i februar. Vejret er mildt. Folk er på indkøb i de mange små butikker langs Main Street i denne yndige sydstatsby.

Midt på torvet står Newberrys berømte operahus, bygget i røde mursten i 1882, og det gamle domhus med de for sydstaterne typiske doriske søjler.

Det var i dette domhus, at ’negeren’ Sam Boozer blev dømt til hængning i 1911 for at have dræbt en hvid mand, James Gilliam, der i fuldskab havde skåret halsen over på Boozers hustru på en bomuldsplantage 10 kilometer fra Newberry.

Og det var på disse kanter, at ’negerinden’ Ann Cowan, 35, blev lynchet i 1881 – 17 år efter befrielsen af de sorte slaver i Syden. Hun var beskyldt for brandstiftelse.

Men disse grumme begivenheder fra Newberrys racistiske fortid synes i dag at være totalt udvisket fra den officielle historie.

I stueetagen i den gamle retsbygning ligger et turistkontor. I en brochure om Newberrys historiske monumenter, udleveret af to ældre hvide damer, nævnes intet om slavetiden eller raceadskillelsen frem til 1960’erne. Byhistorien er farveblind.

Det eneste monument, der indirekte henviser til forholdet mellem hvide og sorte, er en hvid, jonisk søjle opstillet bag det gamle domhus til minde om de 476 soldater fra Newberry, der mistede livet under den amerikanske borgerkrig 1860-64. Dog nævnes det ikke, at de ofrede deres liv for at bevare slaveriet.

I Newberry lever hvide og sorte stadig et adskilt liv. Denne lørdag morgen ses kun hvide på gaden, i butikkerne og på restauranten Figaro nær operahuset, hvor der serveres brunch. Byens sorte kvarter er fysisk adskilt fra det hvide.

Selv i politik lever hvide og sorte i to forskellige verdener. De hvide i Newberry stemmer generelt republikansk, de sorte demokratisk.

Sanders’ chance

I South Carolinas primærvalg har de to partier ovenikøbet besluttet at stemme med en uges mellemrum. Under republikanernes valg sidste lørdag, hvor Donald Trump vandt i Newberry, var de sorte fraværende ved valgurnerne.

I dag er det de sorte borgeres tur. Demokraten Hillary Clinton står ifølge meningsmålingerne til at score en stor sejr over Bernie Sanders med betydelig hjælp fra sydstatens sorte vælgere.

I hele denne uge har Hillary Clinton, hendes mand Bill og datteren Chelsea holdt talrige vælgermøder i South Carolina, hvor de især har understreget hendes livslange engagement i at forsvare sorte amerikanere mod forskelsbehandling. Hun har desuden nævnt de for afroamerikanerne økonomisk gunstigere tider, dengang hendes mand var præsident i 1993-2001.

Bernie Sanders har i lyset af sine ringe chancer for at vinde i South Carolina i dag og i syv andre sydstater på den store valgdag tirsdag – Super Tuesday – besluttet at prioritere vælgermøder i delstater, hvor han har en bedre chance for at vinde. Det drejer sig om Colorado, Massachusetts, Minnesota og Vermont.

Sanders var dog i South Carolina hele dagen i går.

Steven Foulis, ejer af en lokal bistro downtown, er en af de få hvide demokrater i Newberry. Han planlægger at stemme på Bernie Sanders.

»Alle mine tjenere tilhører den unge generation. De er overbevist om, at vi i USA har behov for en politisk revolution, som Sanders kalder det. Og det er jeg enig i. Penge har korrumperet vores politiske institutioner,« siger Foulis, der har taget kokkens hvide forklæde på, inden aftengæsterne snart ankommer.

Foulis, der har boet i Newberry i flere årtier, ser stadig en klar skillelinje mellem de to racer.

»Vi er endnu ikke blevet splejset sammen til et sammenhængende samfund. Det er stadig os hvide, der sidder på den politiske og økonomiske magt. På den anden side er der en indbyrdes respekt. Mange hvide og sorte kender jo hinanden gennem et helt liv,« siger restaurantindehaveren.

Klassekamp

Det synspunkt deles stort set af Henry Reeder, en ældre og indflydelsesrig skikkelse i Newberrys sorte samfund.

»Siden borgerretsbevægelsen og raceintegrationen af vore skoler her i byen er jeg af hvide blevet valgt til mange forskellige poster og bestyrelser. På den anden side var jeg ofte den eneste sorte blandt hvide,« fortæller Reeder en lørdag eftermiddag i en bedemandsforretning ejet af vennen, Wayne Pratt, i Newberrys sorte kvarter.

Men den ældre herre er sig fuldkommen bevidst, at de hvide stadig trækker i alle trådene i byen.

»Det er dem, der ejer bankerne og virksomhederne,« siger Henry Reeder.

Han ser imidlertid også et bysamfund opdelt i økonomiske klasser, der påfaldende ligner det USA, Bernie Sanders beskriver i sine valgtaler.

»Vi har 1 procent af befolkningen, der er blevet stenrig. Middelklassen er ved at forsvinde, og underklassen er afhængig af bistand fra staten. Og det gælder også for nogle af de hvide indbyggere,« fortæller han.

Men én ting er for den ældre sorte herre at have samme analyse af det amerikanske samfund som ’socialisten’ Bernie Sanders, noget andet er at støtte ham.

Både Reeder og hans ven Wayne Pratt vil stemme på Hillary Clinton i dag.

»Jeg havde aldrig hørt om Sanders før, og så dukker han lige pludselig op. Hvem er han? Hvad har han gjort for os? Jeg foretrækker den, jeg kender – Hillary,« forklarer Pratt.

Sorte amerikanere er allerede begyndt at sørge over præsident Barack Obamas snarlige tilbagetræden.

»Vi kommer til at savne ham. Obama vil gå over i historien som én af vores største præsidenter,« mener Henry Reeder.

Fremtiden tegner usikker. Skal sorte vælgere satse på en kandidat som Sanders, der vil starte en politisk revolution, eller på en kendt størrelse som Hillary Clinton?

Ikke alle sorte borgere i Newberry vil stemme på Clinton.

Norma Donaldson-Jenkins, pensioneret og tidligere medarbejder ved South Carolinas uddannelsesministerium, er godt træt af, at hvide demokratiske politikere tager den sorte vælgerblok for givet.

»Det er problematisk for mig at opleve, hvordan Hillary Clinton lefler for de sorte stemmer. Hun behandler os som børn. Vi tilbydes noget slik for at komme over på hendes side. Sanders lefler ikke,« siger Donaldson-Jenkins.

»Da de var unge, støttede både Clinton og Sanders kampen for sortes borgerrettigheder. Det er helt fint. Men jeg vil vide, hvad de hver især helt konkret vil gøre som præsident.«

Serie

Protestvalg i USA

Seneste artikler

 • Sanders’ valgkamp bygger på hans borgmestertid

  13. februar 2016
  Der er slående paralleller mellem den demokratiske præsidentkandidats tema og strategi i 2016 og den valgkampagne, der sikrede ham borgmesterposten i Vermonts største by i 1981. Nogle af hans venner og politiske kolleger mener endda, han som præsident vil håndtere Kongressen som byrådet i Burlington
 • Kvinderne og de unge svigter Hillary Clinton

  9. februar 2016
  I sit lange politiske liv har hun kæmpet for minoriteter og kvinders rettigheder. Men i New Hampshire opfattes Hillary Clinton af mange demokrater som en elitær figur, mens hendes rival repræsenterer et brud med fortiden og drømmen om forandring
 • Outsidernes år i USA’s præsidentvalg

  23. januar 2016
  I den republikanske vælgerskare er manglen på politisk erfaring og oprør mod partieliten i Washington blevet et adelsmærke. Derfor står Donald Trump og Ted Cruz så stærkt i opløbet til valgene i Iowa og New Hampshire i næste måned
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Det var i dette domhus, at ’negeren’ Sam Boozer blev dømt til hængning i 1911 for at have dræbt en hvid mand, James Gilliam, der i fuldskab havde skåret halsen over på Boozers hustru på en bomuldsplantage 10 kilometer fra Newberry."

Nå jeg læser det får jeg indtryk af at Gilliam havde myrdet Boozer's hustru, men efter lidt googling viser det sig at Gilliam vistnok ikke havde myrdet nogen, men snittet Boozers datter med en kniv på halsen.Just saying.

http://genealogytrails.com/scar/newberry/jas_gilliam_murder.htm

https://books.google.dk/books?id=bo2oBgAAQBAJ&pg=PA166&lpg=PA166&dq=Jame...