Nyhed
Læsetid: 2 min.

Obama på vej til Cuba

Som den første amerikanske præsident siden 1928 tager Barack Obama til Cuba på officielt besøg, dog et lidt mere fredeligt et af slagsen end det seneste amerikanske besøg
Udland
20. februar 2016

Årtiers splid og økonomiske sanktioner mellem USA og Castro-styret bevæger sig i stigende grad mod bedre tider. Det Hvide Hus meddelte i denne uge, at Obama planlægger at besøge Cuba i marts.

I så fald bliver Obama den første siddende amerikanske præsident på officielt besøg i Cuba, siden Calvin Coolidge lagde an i Havana med et amerikansk krigsskib i 1928, skriver en Obama-rådgiver på netmediet Medium.

Obamas sandsynligvis mere fredelige ankomst skal tjene som blivende bevis på, hvad diplomati med gamle fjender kan føre til af konkrete resultater.

Forholdet mellem USA og Cuba oplevede sin første opblødning forrige år, hvor både Obama og Cubas præsident, Raul Castro, bekendtgjorde, at de ville forsøge at normalisere det interne bånd.

Obama har siden lempet på den omfattende handels-embargo, der har forbudt samhandel med og eksport til Cuba siden 1960. Kort tid efter åbnede Cuba sit boligmarked op for potentielle amerikanske købere og investorer. Denne åbning er en renæssance for den cubanske økonomi, skriver CNN Money.

Obamas besøg blev annonceret samtidig med, at repræsentanter for de to lande i denne uge mødtes til den anden runde af tekniske forhandlinger siden optøningen af forholdet. De aftalte at åbne for direkte flyruter mellem landene og yderligere at styrke handelsrelationerne. Målet er at gøre det lettere for amerikanske firmaer at drive forretning i Cuba. Dog møder forhandlingerne kritik fra mange amerikanere, skriver New York Times.

Obamas initiativ til en mere åben samhandel bliver af skeptikere set som en direkte støtte til Castro-regimet, der stadig undertrykker menneskerettighederne. Obama har som modsvar argumenteret for, at den bedste måde at lægge pres på den cubanske leder er at inspirere til vestlige værdier og forhold på diplomatisk vis.

Selvom aftalerne og besøget er et skridt i den rigtige retning for bedre handelsforhold, er der lang vej igen, skriver New York Times.

Landenes interne handel er stadig præget af de resterende reguleringer fra handelsembargoen, som kun kan fjernes gennem et flertal i Kongressen, hvor republikanerne har flertal. Samtidig udtaler handelsminister Penny Pritzker til New York Times, at Cuba også selv er nødt til i større grad at åbne økonomien for amerikanske virksomheder og investeringer. Hun pointerer, at USA’s øgede antal tilladelser til amerikanske virksomheder til at drive forretning i Cuba ikke er nok.

»Uden specifikke ændringer fra jeres side, der tillader den private sektor at engagere sig, vil vores ændringer ikke udløse de muligheder for det cubanske folk, som vi begge ønsker at se,« sagde handelsministeren på et pressemøde, direkte henvendt til sine cubanske forhandlingspartnere.

Et forbedret forhold til Cuba og forbedrede handelsbetingelser var blandt Obamas valgløfter, som han altså stadig har knap et år til at indfri, inden han afslutter sin sidste periode som præsident.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her