Interview
Læsetid: 4 min.

Den saudiske trykkoger holder – indtil nu

Det arabiske forår ulmer stadig i Saudi-Arabien, men der er ingen tegn på, at landets kongehus løsner grebet. ’Tværtimod,’ siger mellemøstspecialist Helle Malmvig oven på det kontroversielle danske erhvervsfremstød
Udland
1. marts 2016
Ensaf Haidar, der er gift med den fængslede saudiske blogger Raif Badawi, der står til 1.000 piskeslag for at kritisere islam, står med hans portræt. Hun modtog Sakharovs Frihedspris på hans vegne i Strasbourg i december. Hun er flygtet med parrets tre børn til Canada.

Christian Lutz

Saudi-Arabien er fortsat et af verdens mest undertrykkende regimer, hvor alle normale frihedsrettigheder er sat ud af kraft. Der slås hårdt ned på enhver form for politisk opposition i det pengestærke ørkenrige, hvor en kombination af undertrykkelse, statslige subsidier og religiøse dogmer holder befolkningen i skak.

Men under overfladen bobler det arabiske forår stadig, understreger mellemøstspecialist Helle Malmvig fra Dansk Institut for Internationale Studier. Men det er forbundet med store konsekvenser at forsøge at reformere det ultrakonservative kongedømme, fortæller hun oven på udenrigsminister Kristian Jensens (V) og kronprinseparrets kontroversielle erhvervsfremstød.

Politisk undertrykkelse

Saudi-Arabien har hverken partier, fagforeninger eller græsrodsorganisationer, og enhver form for forsamling eller demonstration, uanset hvor fredelig, er strengt forbudt.

Sådan har det været i årtier, og sådan er det stadig, fremgår det af Amnestys seneste årsrapport. Enhver form for kritik af kongehuset, systemet eller den strenge wahabbistiske version af islam, som Saudi-Arabien ’abonnerer’ på, er forbundet med stor fare.

Men mere end noget andet vælger de fleste saudiere at tie med evt. kritik, fordi de får så meget økonomisk støtte fra den rige saudiske stat, forklarer Helle Malmvig.

»Kongehuset har en slags kontrakt med befolkningen, som går ud på, at de bevarer magten, så længe de leverer udstrakt velfærd til alle saudiske borgere,« siger hun. Og det gør de indtil videre. Saudiske statsborgere betaler ingen skat, uddannelse og sundhed er gratis – og indtil for nylig var også olie og benzin tilgængelig for under en krone literen.

Spørgsmålet er imidlertid, hvor længe den saudiske stat kan blive ved med at levere gratis velfærd til landets 21 millioner indbyggere. Den lave oliepris presser den saudiske økonomisk voldsomt, siger hun og henviser bl.a. til en nylig rapport fra den Internationale Valutafond (IMF), som forudsiger, at den saudiske stat vil være bankerot inden for fem år, hvis det nyværende udgiftsniveau opretholdes, uden at staten skaffer sig nye indtægter.

»Lige nu betaler kongefamilien saudierne for ikke at råbe op, men spørgsmålet er, hvad der sker, når pengekassen er tom. Det er endnu ikke gået op for det saudiske kongehus, at olieindtægterne ikke varer evigt,« siger hun.

Helle Malmvig er ret overbevist om, at presset på det saudiske styre vil vokse i de kommende år, for under overfladen ulmer resterne af Det Arabiske Forår stadig, understreger hun.

»Der er stadig flere saudierne, som insisterer på at ytre sig,« selv om prisen for at kritisere systemet er meget høj, siger hun. Forklaringen skal findes i den uundgåelige liberalisering, som satellit-tv, internettet og ikke mindst de sociale medier har bibragt saudierne.

»Der er en gryende utilfredshed, som giver sig udtryk på blogs og på de sociale medier,« siger Helle Malmvig.

»Det er stadig småt, men det er der,« understreger hun. I øjeblikket er det umuligt at vide, hvor stor en del af saudierne, der støtter politiske reformer eller en lempelse af det strikte religiøse kodeks, som styrer livet i Saudi-Arabien.

»Det er jo – trods internettet – stadig et af verdens mest lukkede samfund,« siger hun. Da landet sidste år fik ny regent, den 81-årige kong Salman, den sidste i sin generation, hvilket har bragt fornyet håb om liberalisering af landet, når han en dag dør, og næste generation af Saud-dynastiet tager over.

Ingen tegn på reformer

Men der er absolut ingen garantier, understreger Helle Malmvig.

Hun nærer dog et vist håb om, at især de saudiske kvinder vil få friere forhold i de kommende år.

»De saudiske kvinder er meget veluddannede og er også så småt begyndt at komme ud på arbejdsmarkedet,« siger hun. Det er da også kvinderne, der som de eneste har opnået formelle fremskridt de senere år. Sidste år fik de saudiske kvinder for første gang mulighed for både at stemme og stille op til landets lokalvalg, og 21 kvinder kom ind. Det er f.eks. også lykkedes for kvindelige sportsfolk at få lov at deltage i OL. For et par år siden gav en gruppe saudiske kvinders protestaktion på YouTube også genlyd: De trodsede forbuddet mod at køre bil og filmede deres bilture gennem Jeddahs og hovedstaden Riyadhs gader – en aktion, der indbragte flere af dem et ubehageligt ophold hos politiet.

Det interessante ved videoerne var imidlertid de mange opmuntringer, kvinderne fik fra forbipasserende bilister, som tydeligvis støttede det.

»Der sker helt klart noget i det saudiske samfund,« understreger Helle Malmvig.

»Men indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at kongehuset er villig til at reformere det politiske system eller lempe den sociale kontrol,« siger hun.

»Der er en grøde hos aktivister og menneskerettighedsforkæmpere, bloggere osv., men det er stadig et meget stille oprør.«

Det saudiske system er imidlertid alvorligt presset på økonomien, understreger hun, og det kan blive udslagsgivende for reformtempoet.

»Saudi-Arabien ligner trods oliepengene mange af de andre lande i Mellemøsten, hvor reformkravene virkede små og spredte, men pludselig i 2011 viste sig at have meget stor folkelig opbakning,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I 1970 var der 6 millioner indbyggere i Saudi-Arabia, men nu er der ca. 28 millioner. Det anslås at ca. 1/4 av alle saudiere lever i fattigdom. Det er ikke de fattige der bliver vist frem når DR viser billeder fra det kongelige besøg i det lukkede diktatur. En kvinde i sort niqab, der blev interwievet i en forretningsgade svarede, at det ikke var noget problem at hun ikke måtte køre bil - hun disponerede over to biler med chauffør. Virkeligheden uden for kameralinsen er, at foruden de 28 mio, saudier, boer der 27 mio. fattige yemenitter (saudierne er altid 1 mio flere end yemenitterne) på den arabiske halvø. Vi må håbe på at låget snart ryger af - i Saudi Arabien kan en revolte kun føre til mere frihed.

Kurt Nielsen, Peter Nielsen, Flemming Berger, Johnny Christiansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Der er fattige over alt også I USA er der 50 millioner fattige og er der I Egypten I Yemen (Saudi skyld?) der er 1 million yemeniter der arbejder I Saudi,4-5 millioner Egypter, der er marokaner etc. Saudi er en malke ko for alle araber. De problemer angående friheder er det samme I Saudi og andre arabiske lande. så jeg ved ikke jeg hvorfor Bill Atkins så meget interesser har om Saudi. Jeg har engang talte med dig om Det første land hvor revolutionen begyndte du sagde til I Tunesien er tiggere uden at hilse på revolutionen alligevel. Jeg kan personligt vente til senere , måske det sidste, efter de andre har fuldført derers revolution, som Irak,Syrien Tunesien et lybien. Jer er ikke for verden revolution på en gang. Men igen jeg ser ikke Saudi for et forfærdeligt land, jeg kan nævner 150 andre. Vi har det samme problemer. Jeg personligt aldrig har kendt til frihed I mit liv, England, Frankrig, USA og Danemark. Rusland, hvad vil du mere. Du drømme

Touhami Bennour, jeg taler om reformer der giver kvinder, fattige og daglejere en bedre tilværelse. I et diktatur, som det saudiske kan den slags ændringer kun komme via folkeligt pres i form af oprør og revolter desværre. Jeg taler ikke om revolution eller verdensrevolution - sådanne blodige overreaktioner lader jeg kapitalistene og deres lakajer drømme om. Et stadigt og stædigt konstant folkeligt pres i den rigtige retning er løsningen.

Hvorfor skulle jeg tale om Irak, Syrien Tunesien, England, Frankrig, USA og Danemark. Rusland, når artiklen er om Saudi Arabien.

Touhami Bennour

Bill Atkins
Revolte, trevolution er det same. De arabiske lande ved hvilke friheder der mangler.og det er muligt kun med en anden forfatning og opnåelser af mange friheder, ret til at bestemme over sit liv. de arbiske lande mangler kun demokratim modsat hvad du ved er raberne aldrig har til sult. Der findes alt mulig til mad, så du kende arabien hverken historis eller aktuelt. Vi manglder kun revolution elle revolte om du vil, men vi har brug for demokrati. Den mand man taler om han sulter ikke, jvis historie er rigtig, for jég tror ikke er gengivet rigtig. Han må være noget specielt , Jeg var ateist siden jeg var teenager og kunne ikke fornærme religion og det gælder alle arabisk lande undtaget Saudi arabien. Man behøver ikke at være cand merc for at vide det. Du tager fejl fuldstændig fejl ingen araber er intereseret af ballade mere og slet ikke I Saudi arabien. Vil tage imod 4-5 millioner egypter ,1 milione yemenitter. der er 7.8 milioner der arbejder i Saudi., du har altid talt imod at tage imod g´flytning og indvandre, (vi har ikke råd). Det kalder jeg mangel af politisk kendskab. Hvad vil du, kaos i de¨arabiske lande. Vi har lært nok af Syrien.

Touhami Bennour

Til Bill Atkins igen bare for at præciserer. Den dame I sort påklædning hun sagde var hun ved lige som dig( det du ved) hun kan få to biler + chauffeur. Er det for meget materialistisk, det virker som hun kender den vestlige mennesker, som elsker materialismen, men saudier også har. det er spørgsmålet. Altså Saudi er ikke et helvede nu, men det har aldrig været et helvede, ellers hvordan kan forstås at 2 millioner pilgrimer fra verden over besøger det land?

Saudi-Arabien er nok det land i verden der kommer tættest på definition af ordet "despoti". Det kan ikke gå for hurtigt med reformer af det undertrykkende, lemlæstende og myrdende regime.

Touhami Bennour

Alle har deres national dag, og den dag symbolisere noget forfærdeligt de har oplevet. 14 juli for fransmænd og anden dag for algeriet, en tredje dag for Irak, en fjerde for Saudi arabien osv. Jeg nævner ikke auschvitsch. Der er også noget der hedder dobbelmoral, du kan sige du lever I et demokratisk land, men udenrisgs er det ikke, her du er despotisk. Jeg kan nævner Irak krig. Abugreib etc. Hver har sin national dag. En Syrisk filosof fra gamle dage sagde allerede "roden til ondskab ligger I despotismen" det ved vi, men andre lande som er demokratisk, men fordi de ikke ka li´araber, bekriger dem og ødelægger alt deres værdier. Ikke fordi araberne er bedre, jeg siger det men JEG MENER AT VI ER ALLESAMMEN I DEN SAMME BÅD. Spørg en vietnameser. en algirer. en latin amerikaner,en iraker, en syrere, det sker udenrigs. Hvis der skal bygges op en ny verden ´så skal alle være med. Eller bliver som nogle siger det "hvis alle flygtninge og indvandre rejser så få vi det bedre, det er en illusion over hele lignen.

Touhami Bennour

Alle har deres national dag, og den dag symbolisere noget forfærdeligt de har oplevet. 14 juli for fransmænd og anden dag for algeriet, en tredje dag for Irak, en fjerde for Saudi arabien osv. Jeg nævner ikke auschvitsch. Der er også noget der hedder dobbelmoral, du kan sige du lever I et demokratisk land, men udenrisgs er det ikke, her du er despotisk. Jeg kan nævner Irak krig. Abugreib etc. Hver har sin national dag. En Syrisk filosof fra gamle dage sagde allerede "roden til ondskab ligger I despotismen" det ved vi, men andre lande som er demokratisk, men fordi de ikke ka li´araber, bekriger dem og ødelægger alt deres værdier. Ikke fordi araberne er bedre, jeg siger det men JEG MENER AT VI ER ALLESAMMEN I DEN SAMME BÅD. Spørg en vietnameser. en algirer. en latin amerikaner,en iraker, en syrere, det sker udenrigs. Hvis der skal bygges op en ny verden ´så skal alle være med. Eller bliver som nogle siger det "hvis alle flygtninge og indvandre rejser så få vi det bedre, det er en illusion over hele lignen.

Touhami Bennour
Der er i det danske sprog en gradsforskel på de to begreber revolte og revolution. Her anskueliggjort i den danske ordbog:

Revolte:
væbnet opstand, fx med det formål at styrte landets magthavere eller ændre lovene

Revolution:
pludselig, gennemgribende omvæltning af et samfund og dets styreform og institutioner, gennemført med magt til fordel for et nyt system

I øvrigt graduere jeg det yderligere ved at bruge formuleringen "et fokeligt pres", ihukommende det arabiske forår som jo bredte sig som en steppebrand blandt unge mennesker i de fleste arabiske lande.

Du må vel trods din begejstring for den teokratiske styreform erkende at almindelige mennesker kan have meget svært ved at komme igennem med reformer ved bare at bede om fortræde for kaliffen. Nimr Baqr Al-Nimr mistede i hvert fald livet da han talte de saudiske shiitters sag. Og at ytringsfriheden har det rigtig skidt i store dele af den arabiske verden kan du vel ikke benægte.

Med hensyn til den sorte dame var det fra min side en bemærkning der skulle henlede opmærksomheden på at kameraet ikke fandt ud til de fattige steder i Saudi Arabien.

Med hensyn til levestandard så ved jeg hvad jeg med mine egne øjne har set har set i Ægypten. Og med hensyn til Tunis hvor oprøret vel opnåede mest så fortsætte det folkelige pres:

http://www.arbejderen.dk/udland/unge-raser-imod-fattigdom

PS. Touhami Bennour, du behøver ikke betvivle min foragt for vestlig dobbeltmoral og Vestens katastrofale krige i Nordafrika og Nærorienten.

Touhami Bennour

Bill Atkins
Ok den sorte dame du har ret her. Revolte eller revolution er der mange meninger, det vil fremtiden vise, REvolution bourgeoise siger jeg, og sig forfatning også. Mål er vigtig men midler ertv afhængige af mange ting . også af held. Se den franske og danske revolutioner. Der er stor frihed nu ror ex. I Tunesien, folk demonstrere og spærrer veje, forhændrer chefen at komme ind på kontoret. Tror du disse folk er sultne? Aviserne gør grin af jer. Folk har fået store løn forhøjelser, de sulte det er revolution bare. OK glemmer vi passé.Jeg har jeg ikke mødt stor sympati om Det arabisk forår.

Touhami Bennour

Bill Atkins
Ok den sorte dame du har ret her. Revolte eller revolution er der mange meninger, det vil fremtiden vise, REvolution bourgeoise siger jeg, og sig forfatning også. Mål er vigtig men midler ertv afhængige af mange ting . også af held. Se den franske og danske revolutioner. Der er stor frihed nu ror ex. I Tunesien, folk demonstrere og spærrer veje, forhændrer chefen at komme ind på kontoret. Tror du disse folk er sultne? Aviserne gør grin af jer. Folk har fået store løn forhøjelser, de sulte det er revolution bare. OK glemmer vi passé.Jeg har jeg ikke mødt stor sympati om Det arabisk forår.

Touhami Bennour, den eneste der taler om sult det er dig. Jeg lytter til hvad de demonstrerende vil. Jeg mener ikke tingene behøver at ende i vold, hvis blot man ville lytte til hinanden. Især er fronterne trukket hårdt op imellem landbefolkning og bybefolkning. Jeg så en undersøgelse, der viser at 60% af egypterne ønsker et liv efter islam mens kun 6% i Alexandria by, havde det samme ønske. Striden mellem by og land har siden den russiske revolution været udnyttet af reaktionære politiske.

Touhami Bennour, du behøver ikke betvivle at jeg er opmærksom på den elendige medieinformation vi er udsat for i Vesten. Og faktisk er jeg heller ikke videre imponeret af Al Jazeera. Men er nød til at sakse rundt på mange medier hvis man vil have den skjulte dagsorden med.

Touhami Bennour

Jeg ved det og ved man om forskel mellem land og by. Det blev også udnyttet af de første leder efter 5o erne for mange grunde som vil være lang at komme ind.Diktaturet har manipuleret med det. Det ironiske er alle de gamle ledere I den arabiske lande er I virkeligheden ikke troende. Sadddam, Al assad, Mubarak, Kaddafi. Ben Ali. Alle , jeg overlade det til vestlig mennedske og finde ud af det. der bliver kynisme hvis I giver araberne skylden.

Touhami Bennour

Jeg ved det og ved man om forskel mellem land og by. Det blev også udnyttet af de første leder efter 5o erne for mange grunde som vil være lang at komme ind.Diktaturet har manipuleret med det. Det ironiske er alle de gamle ledere I den arabiske lande er I virkeligheden ikke troende. Sadddam, Al assad, Mubarak, Kaddafi. Ben Ali. Alle , jeg overlade det til vestlig mennedske og finde ud af det. der bliver kynisme hvis I giver araberne skylden.

Touhami Bennour

Bill Atkins'
Det er meget vigtig for mig at opsummer mine tanker angående de omvæltninger der sker I de arabiske lande. 1) først er vi enige, det går godt indtil nu kun Tunesien, her er der ifølge alle jagtagere så meget af frihen, der grænser til anarki. Selv politiet er bange for folket og det ser mytteri I politiet korps nogle gange. Alt er nyt for alle, mange blandt folket vil måske hævne sig og de mange år undertrykkelse, måske I den evige fortid. Politiet oplever også reformer og er ikke alle tilfredse og kommer den uro. Revolution er ikke indgang til paradis, men er også regnskabs time for mange, men frihed er der meget af, måske det koster ikke noget derfor. Hvis systemet er god lader folk I fred og det skaber frihed I tale og andet, det koster ikke noget.
2) Generelt har mellem og nord afrika eller Maghreb som også hedder(jeg lægger mærke til "Maghreb" er arabisk ord for Veste) Alså skal DF vide at mange araber vidste de er vestlige for længe siden, Orienten er det samme som Øst (Mashrek og Maghreb) Øst og vest af arabien.(Hver har sin Vest) Dette område har haft et helvede I de 50 år der er gået, en pause er nødvendig og især efter Syrien, det haster med at finde andre veje. Det er fornemmelse hos mange. Historisk var der den slags pauser Også Lenin brugte den. Og den pakt Stalin gjorde med Hitler før krigen er også et exempel om hvor meget det koster, og ikke om sympati eller ikke med Teokratisk stats system, som du antydede det I tilfælde om Saudi arabien. Jeg ved man brænder at se kaos I mellem østen I Danmark, det kommer ikke, verden er ikke tosset.