Nyhed
Læsetid: 3 min.

Storbritannien truet, hvis englændere stemmer for brexit

Hvis englænderne stemmer for at forlade EU, vil skotterne kræve ny afstemning om at forlade Storbritannien, spår den skotske førsteminister
Udland
1. marts 2016

Hvis den dominerende part i den britiske union – England – stemmer hele Storbritannien ud af EU, mens et flertal af skotterne stemmer for fortsat medlemskab, vil det sandsynligvis føre til endnu en folkeafstemning om skotsk uafhængighed. Det sagde den skotske førsteminister Nicola Sturgeon – leder af det Skotske Nationale Parti, SNP – i en tale i London i går.

»Hvis Skotland tages ud af EU imod vores vilje, så er der en reel chance for, at der vil opstå et pres for endnu en uafhængighedsafstemning. Det er en ærlig vurdering af, hvad der kan ske,« sagde Sturgeon ved et møde arrangeret af tænketanken Resolution Foundation, der forsker i, hvordan levestandarden for lavtlønnede briter kan hæves.

Et scenarie, hvor England – der tæller ca. 55 mio. ud af Storbritanniens 65 mio. indbyggere – nedstemmer de mindre nationer Skotland, Wales og Nordirland, er ifølge meningsmålingerne ikke urealistisk. Mens omkring 52 procent af englænderne i øjeblikket siger, at de ønsker at forblive i EU, er tallet omkring 64 procent for Skotland, 55 procent for Wales og 75 procent for Nordirland, ifølge en meningsmåling foretaget for Channel 4 News.

Valgekspert John Curtice fra Strathclyde University i Glasgow mener, at svaret på, hvorfor Skotland er mere proeuropæisk, ligger »hos Nicola Sturgeon og hendes parti«, der i øjeblikket et det dominerende parti i Skotland.

»I over 25 år har SNP solgt selvstændighed som selvstændighed inden for EU,« siger John Curtice til BBC Radio 4 og pointerer, at konsekvensen er, at 75 procent at SNP’s tilhængere ønsker at forblive i EU.

»Skotterne er også EU-skeptiske, men fordi det er viklet sammen med spørgsmålet om uafhængighed, som halvdelen af skotterne ønsker, kan man se, hvorfor det er mere sandsynligt, at Skotland vil stemme for at blive i EU,« forklarer han.

Ikke ideelt

På trods af SNP’s mangeårige kamp for et selvstændigt Skotland håber Nicola Sturgeon imidlertid ikke, at englænderne stemmer Storbritannien ud. Hun mener nemlig ikke – fortalte hun i sin tale – at det vil være i et selvstændigt Skotlands interesse, at dets nærmeste nabo ikke også er medlem af EU.

»Selvfølgelig ønsker jeg, at Skotland bliver uafhængigt, men jeg ønsker ikke, at Skotland bliver uafhængigt, fordi Storbritannien vælger at forlade EU. Jeg ønsker, at hele Storbritannien bliver i EU, fordi det vil være bedre for Storbritannien, det vil være bedre for EU og – hvis Skotland bliver uafhængigt i fremtiden, hvilket jeg tror vil ske – så vil det også være bedre for os,« sagde Sturgeon.

Trods advarslen om endnu en uafhængighedsafstemning påpegede Sturgeon imidlertid, at én lære fra den skotske folkeafstemning er, at en »jammerlig, negativ skræmmekampagne« virker frastødende på vælgerne.

»Det var sådan en skræmmekampagne, der var årsagen til, at nej-kampagnen i løbet af den skotske folkeafstemningen mistede en føring på 20 procentpoint. Jeg behøver ikke at pointere over for nogen her, at Ja-kampagnen ikke har en føring på 20 procentpoint at ødsle væk i denne kampagne,« tilføjede hun og understregede, at SNP – som i uafhængighedsafstemningen – vil fokusere på det positive ved EU-medlemskab.

»Retten til betalt barselorlov, retten til ikke at blive diskrimineret imod, retten til betalt ferie, en arbejdsuge på højst 48 timer, minimumstandarder for arbejdere i vikarbureauer er ting, vi alle nyder godt af,« sagde hun og tilføjede, at EU »fastsætter minimumstandarder for, hvordan arbejdsforholdene bør være i civiliserede lande«.

»Den britiske regering anvender minimumsstandarderne fastsat af EU, hvilket rejser spørgsmålet om, hvorvidt disse ville blive opfyldt, hvis vi ikke var EU-medlemmer. Hvis vi ser på regeringens forsøg på at underminere fagforeningerne, bør vi måske være taknemmelige for, at vi er medlem af EU,« sagde Sturgeon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Friis

Personligt har jeg sympati for at Skotland vil være selvstændig. De er stolte mennesker med store indbyrdes stridigheder. Klan samfund. At blande det sammen med EU afstemningen er at misbruge EU for egen agenda.
Fru Nicola Sturgeon og SNP kan finde mange anledninger for endnu en folkeafstemning. SNP fik ikke det resultat i 2014, de ville. Derfor endnu en afstemning... Det er lidt som EU et "nej" er ikke et "nej"... Det er en misforståelse, så vi må stemme igen (og igen).
Pudsigt er det, at Skotland tjener godt på deres medlemskab af United Kingdom... United Kingdom derimod betaler dyrt for at deltage i ”United Europe” EU.
Naturligvis er det ikke kun om penge...heldigvis! Valget i Storbritannien er om, at EU er et "failed project" og udemokratisk.
Europas tilstand er super beskrevet af Ulrike Guérot i Information 29 Feb 2016 "Nationerne kan ikke skabe Europa"
Afstemningen d 23 juni 2016 tror jeg kan blive et "nej" trods regeringen nægter at lade "leave" tilhængerne benytte embedsmænd til at understøtte "leave" argumenter...Dette gør at "leave" ministrene er ved at miste kontrol med deres egne ministerier. EU følsomme emner skal behandles af andre. Det er helt i overensstemmense med af Søren Pinds kommentar om Danmarks magtdeling som fint blev fulgt op af Deadline.
"Stay" eller "Leave" i Storbritannien er spørgsmålet nu....udfordringerne for EU er mange og måske kan et "Leave" resultat blive sparket til EU falder fra hinanden.
Dette er EUs destination som tingene står nu.

Carsten Svendsen

Hvornår har der været en EU-afstemning uden trusler?

Trond Meiring, Michael Kongstad Nielsen og Annica pedersen anbefalede denne kommentar
Trond Meiring

Fuck EU!