Læsetid: 6 min.

En tørkeplaget nation vil af med sit image

Etiopien oplever den værste tørke i 50 år og har sammen med FN udsendt en nødhjælpsappel på 1,4 milliarder dollar for at forhindre millioner af mennesker i at dø af sult. Men frygten for, at billedet af et land i fremgang krakelerer, får regeringen til at føre skarp kontrol med, hvordan krisen fremstilles i medierne
På Megenta Kebele-klinikken i Afar-regionen venter en gruppe mødre og deres børn på at få vurderet graden af deres fejlernæring og modtage fødevarehjælp. Høsten i regionen har slået fejl, og husdyr er døde på grund af den tørke, der plager landet og truer millioner af mennesker på livet.

Mulugeta Ayene

2. februar 2016

»Hvor skal du hen?« spørger damen, der sidder bag et rodet skrivebord i Kommunikationsministeriet i Addis Ababa, Etiopiens hovedstad.

Jeg nævner et par områder i landet og forklarer, at Information gerne vil skrive om tørken. Damen ryster afvisende på hovedet og griber telefonen. I en lang samtale på etiopisk fanger jeg ét ord, der bliver gentaget på engelsk flere gange: drought, drought, drought (tørke tørke tørke, red.).

»Nej. Du kan ikke få presseadgang,« siger hun, da hun har lagt røret på.

I tre dage forsøger Information at få tilladelse til at komme til Dire Dawa, der efter sigende skulle være det område i landet, der er hårdest ramt af den værste tørke i landet i 50 år. Trods mange dages arbejde og hjælp fra den danske ambassade i Addis Ababa lykkes det ikke at få presseadgang til nogen af de mindst ni tørkeplagede områder i Etiopien.

Ifølge flere nødhjælpsorganisationer, som Information har talt med, er den etiopiske regering særligt påpasselig med at give journalister tilladelse til at rejse ud til landdistrikterne, hvor millioner af mennesker lige nu er afhængige af akut fødevarehjælp.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Menneskesskabte klimaforandringer og El Nino.

Fra link: Oxfam December 7, 2015
"Ethiopia is enduring a double blow this year, both from the irregularity of the rainy seasons linked to long-term climate change and because of El Nino, a climate phenomenon that develops in the tropical Pacific and brings extreme weather to several regions of the world. The Ethiopian government says more than 8 million people now need humanitarian aid and the UN is predicting that number could climb as high as 15 million by next year."

El Nino:
Link: http://www.dmi.dk/laer-om/temaer/klima/el-nino-et-klimafaenomen/

Klimaforandringer og tørke: I ti år har Nasas satelitter scannet jordens grundvandsmagasiner.
Fra link: "Alarmerende tal: Så hurtigt svinder jordens grundvand ind"

"21 af verdens 37 største grundvandsmagasiner har i løbet af ti år mistet mere vand, end de har fået tilført, og i de 13 af dem går det alarmerende hurtigt."
Link: http://nyhederne.tv2.dk/2015-06-18-alarmerende-tal-saa-hurtigt-svinder-j...